Stories

Το έκανε… χειρότερα από τον Αντετοκούνμπο: Η θλιβερή προσπάθεια του Ρίκι Ντέιβις για τριπλ-νταμπλ

Ο Ρίκι Ντέιβις είχε κάνει το αδιανόητο προσπαθώντας να καταγράψει το πρώτο τριπλ-νταμπλ της καριέρας του.

Το ΝΒΑ ακύρωσε το τριπλ-νταμπλ του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον αγώνα των Μπακς με τους Γουίζαρντς. Ο Greek Freak παραδέχτηκε πως αστόχησε επίτηδες στην τελευταία επίθεση για να «κλέψει» το ριμπάουντ που του έλειπε από την στατιστική του, ωστόσο η λίγκα με βάση το σκεπτικό πως για να καταγραφεί ριμπάουντ πρέπει ο παίκτης να μαζέψει την μπάλα από σουτ στο οποίο είχε πρόθεση να ευστοχήσει τού στέρησε το τέταρτο φετινό τριπλ-νταμπλ.



Ασφαλώς ο 28χρονος άσος δεν είναι ο πρώτος ή ο τελευταίος που πήγε να… ξεγελάσει την στατιστική. Αυτός πάντως που το έκανε περισσότερο απροκάλυπτα από κάθε άλλον, με αποτέλεσμα να στιγματιστεί η καριέρα του από αυτό, ήταν ο Ρίκι Ντέιβις. Στις 16 Μαρτίου του 2003 η ομάδα του, οι Καβαλίερς, προηγούνταν με 120-95 των Τζαζ με 6,1’’ να απομένουν. Ο τότε 24χρονος γκαρντ είχε 26 πόντους, 12 ασίστ και 9 ριμπάουντ, με μόλις ένα «σκουπίδι» να τον χωρίζει από το πρώτο τριπλ-νταμπλ της καριέρας του, σε μια εποχή που οι διψήφιοι αριθμοί σε τρεις στατιστικές κατηγορίες δεν ήταν τόσο συνήθεις όσο σήμερα.

Τι έκανε ο αθεόφοβος; Παίρνοντας την μπάλα στην επαναφορά, αντί να επιτεθεί ή έστω να κρατήσει την μπάλα για να κυλήσουν τα εναπομείναντα δευτερόλεπτα, έκανε επίθεση στο καλάθι της ομάδας του (!), αστόχησε εσκεμμένα και μάζεψε το ριμπάουντ που ήταν το δέκατο στον αγώνα και του χάριζε το τριπλ-νταμπλ. Φυσικά η κίνησή του δεν άρεσε καθόλου στους αντιπάλους. Αμέσως μετά την αστοχία του, ο ΝτεΣόν Στίβενσον τού έκανε ένα πολύ σκληρό φάουλ.

Μάλιστα, την αντίδραση αυτή επικρότησε και ο προπονητής της Γιούτα, ο αείμνηστος Τζέρι Σλόαν. «Ο Ντέιβις σούταρε σε λάθος μπασκέτα. Ήθελε να ξεφτιλίσει κάποιον με τον τρόπο αυτό. Ο ΝτεΣόν τού έκανε φάουλ, το ίδιο θα έκανα κι εγώ. Θα τον έριχνα κάτω με τον κώλο! Όταν προσπαθείς να ντροπιάσεις μια ομάδα που κερδίζεις με είκοσι πόντους, καλά να πάθεις. Κι εγώ θα τον ξάπλωνα κάτω. Οι διαιτητές έπρεπε να τον τιμωρήσουν και να μας δώσουν την μπάλα. Υπήρχε παράβαση! Μετά τον αγώνα είπε πως λυπάται που έγινε, οι παίκτες κάνουν κάποιες φορές πράγματα που δεν σκέφτονται. Όμως δεν είμαστε στην αυλή του σχολείου μας, οι τύποι είναι επαγγελματίες. Καλά του έκανε ο ΝτεΣόν. Ας με βάλουν στη φυλακή που το λέω αυτό ή ό,τι άλλο θέλουν. Δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους κάποιοι νέοι παίκτες στο ΝΒΑ. Πάντως δεν έπρεπε να παίζεται έτσι το παιχνίδι», τόνισε τότε ο θρυλικός προπονητής.



Περίμενε κανείς κάτι καλύτερο; Μιλάμε, άλλωστε, για τον τύπο που το 2003, όταν οι Καβαλίερς επέλεξαν τον Λεμπρόν Τζέιμς στο νούμερο 1 του ντραφτ, είχε δηλώσει πως «… θα έρθει για να μου δίνει την μπάλα για να σκοράρω». Μέσα έπεσε!

Ο Ντέιβις έκανε, κατά τα άλλα, μια αξιόλογη καριέρα μέχρι το 2010 στο ΝΒΑ μετρώντας 13,5 πόντους, 3,5 ριμπάουντ και 3,3 ασίστ κατά μέσο όρο παίζοντας σε Σάρλοτ, Μαϊάμι, Βοστώνη, Μινεσότα και Κλίπερς, πέρα από το Κλίβελαντ. Ένας τραυματισμός και μια παράβαση ελέγχου ντόπινγκ σταμάτησαν βίαια την καριέρα του στο κορυφαίο πρωτάθλημα στα 31 του. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στην τουρκική Τουρκ Τέλεκομ, τη γαλλική Ροάν, ενώ πέρασε από Κίνα και Πουέρτο Ρίκο μέχρι να αποσυρθεί το 2014.

Ό,τι κι αν έκανε στην καριέρα του, πάντως, δεν ξέφυγε ποτέ από εκείνη τη… ρετσινιά, όσο ασήμαντη κι αν φαντάζει σήμερα. «Έγινα ντραφτ στα 17 και μπήκα στο ΝΒΑ πολύ νωρίς, δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να μάθω τι είναι σωστό και τι όχι. Ήμουν εγωιστής και δεν αντιλαμβανόμουν τις συνέπειες. Έκανα κάποια λάθη στην καριέρα μου και είναι άσχημο που ακόμη μου το χρεώνουν αυτό το συμβάν με το τριπλ νταμπλ, αλλά είναι ΟΚ. Χαίρομαι τουλάχιστον που με θυμούνται για ένα τριπλ-νταμπλ. Κι ας μη μέτρησε», ανέφερε αρκετά χρόνια μετά για το περιστατικό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x