Stories

Σαν σήμερα: Όταν οι φίλοι της ΑΕΛ έκοψαν την Ελλάδα στα δύο λόγω... Τσίγκοφ

Το sport-fm.gr θυμάται την διαμαρτυρία των φίλων της ΑΕΛ στις 17 Μαρτίου του 1988, η οποία έφερε τελικά την δικαίωση και τον τίτλο!

Οι ομάδες που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν έστω μία φορά το ελληνικό πρωτάθλημα είναι λίγες και καλές, μόνο έξι για την ακρίβεια. Και αν η παρουσία των τριών «γιγάντων» της Αττικής (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) και των δύο της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ, Άρης) φαντάζει φυσιολογική, αυτή της ΑΕΛ από το περιβόητο 1988 νοστιμίζει τη λίστα, ούσα η μοναδική επαρχιακή ομάδα που τα κατάφερε.

Ο τίτλος της Α’ Εθνικής του ’88 όμως λίγο έλειψε να χαθεί για λόγους εξωαγωνιστικούς. Πρόκειται για την περίφημη υπόθεση Τσίγκοφ, ο οποίος είχε βρεθεί θετικός στην απαγορευμένη ουσία κωδεΐνη μετά το 2-1 επί του Παναθηναϊκού στο «Αλκαζάρ».

Η συγκεκριμένη ουσία βρισκόταν σε φάρμακο που είχε πάρει για τον βήχα ο Βούλγαρος επιθετικός και κόντεψε να τινάξει το πρωτάθλημα και τα όνειρα των «βυσσινί» στον αέρα.



Ο κανονισμός όριζε να περάσουν δύο παίκτες από κάθε ομάδα από έλεγχο, όμως κατόπιν αιτήματος του προπονητή της ΑΕΛ, Γιάτσεκ Γκμοχ, επιλέχθηκε ακόμη ένας ποδοσφαιριστής από κάθε σύλλογο. Οι «πράσινοι» επέλεξαν τον Γκιόργκι Τσίγκοφ, ο οποίος είχε αγωνιστεί για 23 λεπτά ως αλλαγή.



Περίπου έναν μήνα μετά τον αγώνα, τέλη Ιανουαρίου, έγινε γνωστό πως ο Βούλγαρος είχε βρεθεί θετικός. Οι Λαρισαίοι ζήτησαν να γίνει και δεύτερος έλεγχος, στην Ισπανία, με το δείγμα να είναι εκ νέου θετικό και να φέρνει καταστροφικές ποινές για παίκτη και σύλλογο.

Στις 16 Μαρτίου, ο αθλητικός δικαστής Βασίλης Ανδρόνικος επιβάλλει διετή αποκλεισμό στο 32χρονο επιθετικό και μηδενισμό στην ΑΕΛ για το ματς με τον Παναθηναϊκό, συν αφαίρεση δύο βαθμών. Εξέλιξη που ανέβαζε την ΑΕΚ στην κορυφή και άφηνε τους «βυσσινί» πίσω.

Η αντίδραση ήταν αστραπιαία. Παίκτης και ομάδα έκαναν επιτόπου προσφυγή, ενώ χιλιάδες φίλοι της ΑΕΛ κατέκλεισαν τους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Το πρωί της 17ης Μαρτίου, διέκοψαν την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης με αυτοκίνητα, τρακτέρ και μηχανάκια, καίγοντας λάστιχα, ενώ κλειστά έμεναν και τα εμπορικά καταστήματα της πόλης.



Με την Ελλάδα να παραμένει κομμένη στα δύο, η κυβέρνηση Παπανδρέου κλήθηκε να βρει λύση. Εντέλει, υπερίσχυσε το αίσθημα του αδικημένου, με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σήφη Βαλυράκη, να αποφασίζει στις 21 Μαρτίου να αλλάξει τη νομοθεσία και να αντικαταστήσει την αφαίρεση βαθμών και τον μηδενισμό με χρηματικά πρόστιμα. Η τιμωρία στον ποδοσφαιριστή παρέμεινε όμως η ΑΕΛ πήρε πίσω τους τέσσερις βαθμούς (δύο από τη νίκη με τον Παναθηναϊκό και τους δύο από την αφαίρεση).

Εντέλει, την Πρωτομαγιά η ΑΕΛ κλείδωσε τον τίτλο μία αγωνιστική πριν το τέλος του πρωταθλήματος, επικρατώντας 1-0 του Ηρακλή στον κάμπο. Οι «βυσσινί» έγιναν κι επίσημα η πρώτη –και μοναδική μέχρι σήμερα- επαρχιακή ομάδα που σήκωσε την κούπα της Α’ Εθνικής, με την υπόθεση Τσίγκοφ να μένει στην ιστορία αλλά να μην χαλά τα σχέδια της παρέας του Μητσιμπόνα, του Καραπιάλη, του Ζιώγα και του Βαλαώρα...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x