Stories

Μια «οβίδα» του Κούμαν είχε δώσει στην Μπαρτσελόνα το πρώτο της Ευρωπαϊκό

Το sport-fm.gr θυμάται το 1-0 της Μπαρτσελόνα με τη Σαμπντόρια στον τελικό του 1992, που είχε φέρει στους Καταλανούς το πρώτο τους Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Μπορεί ο Ρόναλντ Κούμαν να έχει πετύχει την Μπαρτσελόνα σε κακή περίοδο ως προπονητής, ωστόσο ως παίκτης είχε αποτελέσει ένα από τα σπουδαιότερα μέλη της ομάδας του Γιόχαν Κρόιφ στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90.

Τότε, το 1992, μία μέρα σαν και σήμερα, οι Καταλανοί είχαν καταφέρει να ανέβουν για πρώτη φορά στο κορυφαίο σκαλί της Ευρώπης, κατακτώντας το τελευταίο Κύπελλο Πρωταθλητριών – την επόμενη σεζόν ξεκίνησε η εποχή του Champions League.

Ο ρόλος του Κούμαν; Τεράστιος...

Το τελευταίο πριν τα... αστέρια

Η σεζόν στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της UEFA ήταν ιδιαίτερη. Για πρώτη φορά, εισήχθησαν όμιλοι, με το τουρνουά να έχει δύο νοκ άουτ γύρους και μία φάση με δύο γκρουπ των τεσσάρων ομάδων, από όπου οι νικητές έπαιρναν το εισιτήριο για τον τελικό του «Γουέμπλεϊ».

Η Μπάρτσα βρισκόταν σχεδόν στη... μέση μία χρυσής τετραετίας (1990-1994) κατά τα οποία θα πανηγύριζε τέσσερις συνεχόμενους τίτλους στην Primera Division. Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών μετείχε για πρώτη φορά μετά το 1986, όταν και είχε ηττηθεί στον τελικό από την Στεάουα Βουκουρεστίου, στα πέναλτι - ελέω... Ντουκαντάμ.

Οι... Γερμανίδες Χάνσα Ροστόκ και Καϊζερσλάουτερν δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τους Καταλανούς στα νοκ άουτ, ενώ και οι Σπάρτα Πράγας, Μπενφίκα και Ντινάμο Κιέβου αποδείχθηκαν λίγες στον όμιλο.



Οι Καταλανοί τερμάτισαν πρώτοι με 4-1-1 και δέκα βαθμούς (2-1-0 το σύστημα τότε) και εξασφάλισαν ακόμα ένα εισιτήριο για τελικό, εκεί όπου θα αντιμετώπιζαν τη Σαμπντόρια. Οι Γενοβέζοι προέρχονταν από το μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας τους και είχαν προκριθεί από τον όμιλο που μετείχε ο Παναθηναϊκός, ο κάτοχος του τίτλου, Ερυθρός Αστέρας και η Άντερλεχτ.

Ο ανίκητος Παλιούκα

Στις 20 Μαΐου λοιπόν, ακριβώς πριν από 29 χρόνια, 70.000 φίλαθλοι βρέθηκαν στο Λονδίνο για να παρακολουθήσουν έναν σημαδιακό αγώνα. Όποιος σύλλογος και αν νικούσε, θα κατακτούσε το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία του – στο τελευταίο Κύπελλο Πρωταθλητριών προτού την «αντικατάστασή» του από το Champions League.

Οι Καταλανοί είχαν σωρεία χαμένων ευκαιριών, μεταξύ των οποίων και ένα σουτ στο δοκάρι, όμως η μπάλα δεν κατέληγε στα δίχτυα του τρομερού Παλιούκα. Μετά από 90’ δίχως γκολ, ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση. Το... σύννεφο των πέναλτι, όπου είχε χαθεί η κούπα το 1986, είχε αρχίσει να πλανάται πάνω από τα κεφάλια των Καταλανών.

«Πύραυλος» με το δεξί

Όλα άλλαξαν στο 112’, όταν ο Σακριστάν κέρδισε φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή των Ιταλών. Στην μπάλα βρέθηκαν οι Κούμαν, Μπακέρο και Στόιτσκοφ. Ο τελευταίος την άγγιξε όσο χρειαζόταν. Ο Ισπανός την σταμάτησε. Και ο Ολλανδός εξαπέλυσε έναν πύραυλο με το δεξί, βλέποντας την μπάλα να περνά ανάμεσα στους «μπλουτσερκιάτι» που επιχείρησαν να βάλουν κόντρα. Ούτε ο Παλιούκα κατάφερε να σταματήσει την πορεία της. Το 1-0 ήταν γεγονός.



Στα λίγα λεπτά που απέμεναν, τίποτα δεν άλλαξε. Το σκορ έμεινε ίδιο και οι Καταλανοί ανέβηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην κορυφή της Ευρώπης. Είχαν προηγηθεί δύο χαμένοι τελικοί το 1961 και το 1986.

Σαν σήμερα: Το Ευρωπαϊκό της Μπαρτσελόνα με Κούμαν

Φαντάζει παράξενο που ήταν μόλις η πρώτη επιτυχία των Καταλανών στον θεσμό. Αργότερα, μεταξύ 2006 και 2015, η Μπάρτσα κατέκτησε άλλες τέσσερις φορές το βαρύτιμο τρόπαιο. Ο δρόμος όμως είχε ανοίξει το 1992.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια; Στο ματς του Λονδίνου είχε αγωνιστεί και ο πρωτομάστορας των επιτυχιών του 2009 και το 2011, Πεπ Γκουαρδιόλα! Ο νυν τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι, με λίγα λόγια, αποτέλεσε μέλος στο... 60% των μεγάλων επιτυχιών της Μπάρτσα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x