Stories

Σαν σήμερα: Το προηγούμενο νταμπλ της ΑΕΚ σε σύνθεση… Τσαϊκόφσκι

Πριν από ακριβώς 45 χρόνια η ΑΕΚ κατακτούσε το δεύτερο νταμπλ της ιστορίας της, με μια από τις καλύτερες ομάδες που εμφανίστηκε ποτέ στα ελληνικά γήπεδα και μαέστρο… Τσαϊκόφσκι.

Η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα έφτασε πριν 11 μέρες στην κατάκτηση ενός ιστορικού νταμπλ, που οι φίλοι της ομάδας καρτερούσαν 45 ολόκληρα χρόνια. Σήμερα, 4 Ιουνίου, συμπληρώνεται ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα από το 1978, τότε που η «Ένωση», του… μαέστρου Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι και με μια ομάδα που από πολλούς θεωρείται από τις κορυφαίες και πιο θεαματικές που εμφανίστηκε ποτέ σε ελληνικά γήπεδα, κατακτούσε το Κύπελλο και ολοκλήρωνε το νταμπλ.

Είχε προηγηθεί η κατάκτηση του πρωταθλήματος, με τον Φράντισεκ Φάντροκ και τον Ανδρέα Σταματιάδη να ηγούνται της ΑΕΚ στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές, προτού αναλάβει ο γεννημένος στο Ζάγκρεμπ προπονητής. Οι «κιτρινόμαυροι» κυριάρχησαν στην Α’ Εθνική φτάνοντας στον τίτλο με 53 βαθμούς, επτά περισσότερους από τον δεύτερο ΠΑΟΚ, οκτώ από τον Παναθηναϊκό και εννιά από τον Ολυμπιακό. Είχαν 21 νίκες, 11 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες, μία από τον Ολυμπιακό με 1-0 τη δεύτερη αγωνιστική και μία από τον Άρη με 2-0 στην 34η και τελευταία αγωνιστική, όταν ήδη όλα είχαν κριθεί.

Η ΑΕΚ, που έναν χρόνο πριν είχε φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, είχε την μακράν καλύτερη επίθεση με 74 γκολ και σκόρερ των 22 εξ αυτών από τον Θωμά Μαύρο, που ήταν και το κορυφαίο «κανόνι» του πρωταθλήματος. Ο «Θεός» μαζί με τους Ντούσαν Μπάγεβιτς και Μίλτον Βιέρα συνέθεταν ένα ασυναγώνιστο τρίο, ενώ στην προτελευταία του σεζόν στην ομάδα παρέμενε ακμαιότατος ο Μίμης Παπαϊωάννου.

Σαν σήμερα: Το προηγούμενο νταμπλ της ΑΕΚ

Στον τελικό της 4ης Ιουνίου του 1978 στο «Γ. Καραϊσκάκης», η ΑΕΚ είχε την ιστορική ευκαιρία για το πρώτο της νταμπλ μετά το παρθενικό της, το 1939. Αντίπαλος, όπως το 1939 και το 2023, ο ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν ήταν αμελητέα ποσότητα, αφού ήταν δευτεραθλητής Ελλάδας, με παίκτες όπως οι Κούδας, Σαράφης, Νέτο Γκουερίνο, Αναστασιάδης και Φουρτούλα.

Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν φτάσει στον τελικό αποκλείοντας τον Παναθηναϊκό (0-1), τον Πανιώνιο (3-0) και τον Ολυμπιακό (6-1). Η «Ένωση», που είχε έρθει ισόπαλη 1-1 στην Τούμπα και είχε νικήσει με 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια τον ΠΑΟΚ, κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο, αλλά είδε το δοκάρι να σταματά στο 44’ τον Μαύρο, που στο 38’ είχε ζητήσει πέναλτι για ανατροπή από τον Ιωσηφίδη που δεν καταλογίστηκε από τον διαιτητή Ζλατάνο. Οι Θεσσαλονικείς είχαν να αντιπαραβάλουν τη μεγάλη φάση του 41’, όταν ο Ραβούσης έσωσε προ κενής εστίας το πλασέ του Ορφανού. Η «Ένωση» άνοιξε το σκορ στο 55’ με κεφαλιά του Μπάγεβιτς από ασίστ του Παπαϊωάννου, ενώ στο 80’ ο Μαύρος με φοβερή ενέργεια του Ντούσκο και ασίστ από κοντά με πλασέ «σφράγισε» τη νίκη της ομάδας του.

Ο αείμνηστος Λουκάς Μπάρλος είχε επιβραβεύσει τους παίκτες με πριμ 80.000 δραχμές στον καθέναν, ποσό που αντιστοιχούσε στο δεκαπλάσιο του μισθού ανειδίκευτου εργάτη εκείνη την εποχή.

Η σύνθεση της ΑΕΚ (Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι): Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Βιέρα, Τάσος (46’ Λ Παπαδόπουλος) Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Παπαϊωάννου (85’ Τόσκας) Μαύρος.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ (Λες Σάνον): Φουρτούλα, Γούναρης (72’ Δαμανάκης), Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Νέτο Γκουερίνο, Σαράφης, Ορφανός, Κούδας, Κωστίκος (79’Αλαβάντας).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x