Stories

Η μεγαλύτερη νίκη των Μπακς επί των Σανς ήταν σε… κορώνα ή γράμματα για τον Τζαμπάρ!

Σανς και Μπακς δεν έχουν μονομαχήσει ποτέ σε τελικό του ΝΒΑ, όμως τα «ελάφια» μετρούν μία πολύ μεγάλη... νίκη σε μεταξύ τους κόντρα το 1969, όταν «κέρδισαν» τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ.

Σανς-Μπακς: Η νίκη στο… στρίψιμο του κέρματος

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους Σανς και οι Μπακς θα κοντραριστούν σε τελικό του ΝΒΑ. Το συγκεκριμένο ζευγάρι μπορεί να μην είναι πολύ… εμπορικό και να μην έχει τη λάμψη του «αιώνιου» ντέρμπι Δύσης-Ανατολής όπως το Λέικερς-Σέλτικς.

Εντούτοις, οι δύο ομάδες έχουν κοινά σημεία, όπως η μόλις τρίτη τους παρουσία σε τελικούς, αλλά και μία μεταξύ τους τρομερή ιστορία που χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1960! Επίσης, μπήκαν μαζί στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, καθώς η πρώτη τους παρουσία στο ΝΒΑ ήταν τη σεζόν 1968/69. Ως «πρωτάρηδες», λοιπόν, Σανς και Μπακς δεν ήταν τόσο ανταγωνιστικοί στην παρθενική τους χρονιά στη λίγκα.

Σε 82 παιχνίδια στην κανονική περίοδο, η ομάδα του Φίνιξ πανηγύρισε μόλις 16 νίκες, ενώ τα «ελάφια» ήταν ελαφρώς καλύτερα, πετυχαίνοντας 27 νίκες. Μοιραία, λοιπόν, οι μεν τερμάτισαν στην τελευταία θέση της Δύσης και οι δε ήταν ουραγοί στην Ανατολή.

Το μοναδικό θετικό τόσο για τους Σανς, όσο και για τους Μπακς ήταν η υψηλή επιλογή στο ντραφτ. Ωστόσο, τότε δεν υπήρχε η διαδικασία της λοταρίας, όπως είναι σήμερα, που οι αριθμοί που επιλέγουν οι ομάδες του παίκτες, καθορίζεται ύστερα από κλήρωση. Εκείνη την εποχή, το νούμερο «1» του ντραφτ κατέληγε σε μία από τις τελευταίες ομάδες των δύο περιφερειών. Πώς, όμως, καθοριζόταν ότι μία ομάδα θα είχε το δικαίωμα να επιλέξει τον –θεωρητικά- καλύτερο παίκτη από το κολεγιακό πρωτάθλημα; Με στρίψιμο του νομίσματος!

Το 1969, λοιπόν, δηλώνει συμμετοχή στο ντραφτ ένα παιδί που έκανε εξαιρετική χρονιά με το κολέγιο του UCLA και θεωρούνταν το μεγαλύτερο ταλέντο στις ΗΠΑ. Οπότε ήταν σίγουρο ότι προοριζόταν για το νούμερο «1» του ντραφτ. Το 22χρονο τότε ψηλόλιγνο παιδί ήταν ο Λιου Άλτσιντορ και έπαιζε στη θέση του σέντερ. Το όνομα αυτό, μπορεί να είναι άγνωστο στην πλειοψηφία των φίλων του μπάσκετ, αλλά ο συγκεκριμένος παίκτης έγραψε τον δικό του μύθο και άφησε την τεράστια κληρονομιά του στο ΝΒΑ και γενικά στο άθλημα. Όμως, η μυθική του καριέρα έγινε με άλλο όνομα, αφού στην πορεία ασπάστηκε τον μωαμεθανισμό και το άλλαξε… Και το όνομα αυτού… Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ!

Σανς-Μπακς: Η νίκη στο… στρίψιμο του κέρματος

Ως η ομάδα με το χειρότερο ρεκόρ στο πρωτάθλημα, οι Σανς θα έπρεπε να επιλέξουν τη μεριά του νομίσματος για τον αριθμό επιλογής στο ντραφτ. Όμως, οι «Ήλιοι» δεν ήθελαν να πάρουν την απόφαση από μόνοι τους και γι’ αυτό έβαλαν στο «παιχνίδι» και τον κόσμο. Μέσω της τοπικής εφημερίδας, λοιπόν, ζήτησαν από τους φιλάθλους να επιλέξουν τη μεριά του νομίσματος και με βάση τις ψήφους, η επιλογή ήταν «κορώνα».

Μάλιστα, ο τότε τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας και αργότερα επικεφαλής της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ μέχρι σήμερα, Τζέρι Κολάντζελο, είχε δηλώσει: «Ήθελα οι φίλαθλοί μας να μοιραστούν μαζί μας τη νίκη ή την ήττα. Ήταν ιστορική στιγμή το στρίψιμο του νομίσματος και γιατί να μην ήταν μέρος της οι φίλαθλοί μας;».

Το στρίψιμο του νομίσματος έγινε και το αποτέλεσμα ήταν «γράμματα»! Οπότε νικητές για το νούμερο «1» του ντραφτ του 1969 ήταν οι Μπακς. Φυσικά, η ομάδα του Μιλγουόκι επέλεξε τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ. Το αστείο στην υπόθεση είναι πως ο ρούκι σέντερ αρχικά δεν πετούσε από τη… χαρά του που θα πήγαινε στο Μιλγουόκι, δηλώνοντας πως: «Ήμουν απογοητευμένος που δεν κατάφερα να παίξω εκεί που ήθελα στη Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο ή στο Λος Άντζελες». Όμως, κάτι τέτοιο δεν φάνηκε στο παρκέ, καθώς ο Τζαμπάρ κατάφερε μία νεόκοπη ομάδα να την κάνει πρωταθλήτρια δύο χρόνια αργότερα, μαζί φυσικά με τον επίσης θρυλικό Όσκαρ Ρόμπερτσον, οδηγώντας τα «ελάφια» στον τίτλο το 1971, που είναι και ο μοναδικός που έχουν μέχρι σήμερα.

Σανς-Μπακς: Η νίκη στο… στρίψιμο του κέρματος

Στο μεταξύ, η νίκη στο στρίψιμο του νομίσματος, που έδινε την ευκαιρία επιλογής του Τζαμπάρ, σκόρπισε μεγάλο ενθουσιασμό στη διοίκηση των Μπακς, αλλά αυτή η… χαρά προκάλεσε μέχρι και ένα μικρό ατύχημα! Συγκεκριμένα, όταν έμαθε στο τηλέφωνο ο τότε ιδιοκτήτης των «ελαφιών» Γουές Πάβαλον ότι βγήκε «γράμματα» και ότι η ομάδα του θα επέλεγε στο νούμερο «1», έσπευσε να αγκαλιάσει τον αντιπρόεδρο και τζένεραλ μάνατζερ, Τζον Έρικσον. Όμως, εκείνη την στιγμή ο Πάβαλον είχε ένα αναμμένο πούρο στο στόμα του, το οποίο κατέληξε στο αυτί του Έρικσον, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει ένα έγκαυμα!

Σανς-Μπακς: Η νίκη στο… στρίψιμο του κέρματος

Τώρα, Σανς και Μπακς θα τα πουν στον πρώτο μεταξύ τους τελικό της ιστορίας τους. Η ομάδα του Φίνιξ θα κυνηγήσει το πρώτο πρωτάθλημά της, αλλά και εκείνη του Μιλγουόκι θέλει να ανέβει ξανά στην κορυφή έπειτα από μισό αιώνα. Αυτό, δεν θα το καθορίσει η τύχη με κάποιο στρίψιμο του νομίσματος, αλλά ο καλύτερος θα κερδίσει μέσα από την best-of-seven σειρά που θα δώσουν…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x