Stories

Σέλτικ-Ρέιντζερς: Η… κατάρα του «δέκα στη σειρά»

Εν αναμονή ενός ακόμα «Old Firm» το sport-fm.gr σκαλίζει το στατιστικό που εξελίχθηκε σε εμμονή για τους φίλους και τους ιθύνοντες των δύο μεγάλων δυνάμεων του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου.

Αν υπήρχε μόνο ένα ποδοσφαιρικό ντέρμπι στον κόσμο, το οποίο θα μπορούσε να συνδυαστεί τόσο άμεσα με το… παραφυσικό, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το μεγάλο παιχνίδι της Γλασκώβης, το «Old Firm». Μια κόντρα που ξεπερνάει κατά πολύ τα στενά όρια των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου και η οποία λαμβάνει κοινωνικοπολιτικές και κυρίως θρησκευτικές προεκτάσεις. Εξ ου και η αναπόφευκτη γέννηση έως και… κατάρων με το πέρασμα των δεκαετιών.

Το μεσημέρι της Κυριακής (21/3, 14:00) η Σέλτικ υποδέχεται στο «Σέλτικ Παρκ» τη Ρέιντζερς στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου της Premiership. Σε μια εκ των ιστορικότερων αθλητικών συγκρούσεων στον πλανήτη. Με τους, αήττητους στη Λίγκα, φιλοξενούμενους να έχουν εξασφαλίσει ήδη εδώ και δύο εβδομάδες την επιστροφή τους στον εγχώριο θρόνο.

Ωστόσο, το πραγματικό επίτευγμα των «Τζερς» δεν έγκειται στην κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος. Έστω κι αν αυτό είναι το 55ο τους -έχοντας αφήσει τους μισητούς τους αντίπαλους στα 51- και το πρώτο, ύστερα από δέκα χρόνια ανομβρίας και περιπλάνησης στις χαμηλότερες κατηγορίες. Αντίθετα, οι παίκτες του Στίβεν Τζέραρντ θα μείνουν στην ιστορία ως μία ακόμα παρέα, η οποία εμπόδισε τους συνάδελφούς της στη Σκωτία από το να κατακτήσουν το δέκατό τους σερί πρωτάθλημα ή κοινώς να πραγματώσουν το περίφημο -αλλά και εμμονικό για τις δύο πλευρές- «δέκα στη σειρά».

Αυτή ήταν η τρίτη απόπειρα μίας εκ των δύο μεγάλων δυνάμεων του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου να σηκώσει για δέκατη συνεχόμενη χρονιά το εγχώριο βαρύτιμο τρόπαιο. Όσο καλές ομάδες κι αν είχαν αμφότερες στο παρελθόν, πάντα στο τέλος της… στροφής θα ξεπρόβαλε η έτερη, ώστε να της πάρει την μπουκιά από το στόμα.

Οι τρεις αποτυχημένες προσπάθειες

Η αρχή έγινε στα μέσα τη δεκαετία του '70. Με τη Σέλτικ να έχει κατακτήσει ήδη εννιά σερί πρωταθλήματα (1966-1974), οι Προτεστάντες ήταν εκείνοι που ξεπρόβαλαν για να τους κόψουν τη χαρά, σηκώνοντας την κούπα το 1975.





Έκτοτε ακολούθησε μία περίοδος με αρκετές εναλλαγές στον «θρόνο» (μεταξύ των δύο «μεγάλων» πανηγύρισαν και οι Αμπερντίν και Νταντί Γιουνάιτεντ).

Για να φτάσουν τα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν η Ρέιντζερς άρχισε να χτίζει μία πολυτάλαντη ομάδα υπό την καθοδήγηση στα πρώτα στάδια του παίκτη-προπονητή, Γκρέιαμ Σούνες και τη συνύπαρξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ποδοσφαιριστών όπως οι Μπράιαν Λάουντρουπ, Άλι ΜακΚόιστ και Πολ Γκασκόιν. Ένα σύνολο που απέκτησε μια τρομερή χημεία σηκώνοντας τον έναν τίτλο μετά τον άλλον (1989-1997). Κι όμως, πάλι το «στοπ» μπήκε στον αριθμό «9», καθώς οι Καθολικοί σταμάτησαν το σερί των αντίπαλών τους το 1998.





«Η πίεση ήταν τρομακτική. Εάν δεν σταματήσεις το ''10'', θα μείνεις στην ιστορία ως ο τύπος που αποτέλεσε μέρος αυτού. Δεν εξαρτάται από την ικανότητα. Έχει να κάνει με το μυαλό», δήλωνε ο παλαίμαχος αμυντικός μέσος της νυν ομάδας του Βασίλη Μπάρκα, Πολ Λάμπερτ.

Για να φτάσουμε σιγά-σιγά στο σήμερα. Στις αρχές της τρέχουσας σεζόν, η Σέλτικ, έχουσα στεφτεί πρωταθλήτρια τις εννέα προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους, είχε έναν και μοναδικό στόχο. Το «δέκατο στη σειρά». Με τον τεχνικό του κλαμπ, Νιλ Λένον, να γνωρίζει εξ αρχής την αποστολή του. «Είναι ιστορικό, σημαντικό και πολύ ξεχωριστό. Γνωρίζω ότι βρίσκεται στην άκρη της… γλώσσας των υποστηρικτών μας και θα κάνουμε τα πάντα για να το καταφέρουμε», τόνιζε στις… προγραμματικές δηλώσεις της σεζόν. Η ολοκλήρωση, της οποίας βέβαια δεν τον βρήκε στην ίδια θέση, αφού πλήρωσε το «μάρμαρο» της επερχόμενης αποτυχίας.





Γιατί έχει τόση σημασία;

Ένα στατιστικό που εξελίχθηκε σε εμμονή για τους φιλάθλους αλλά και τους ιθύνοντες των δύο ομάδων και το οποίο προσέδιδε τεράστια πίεση στους πρωταγωνιστές.

«To ''10'' σημαίνει τόσο πολλά για μένα, γιατί μεγάλωσα στην εποχή που η Ρέιντζερς κέρδισε εννέα σερί πρωταθλήματα και ήταν τόσο… αδίστακτα κυρίαρχη. Η προοπτική να τους ξεπεράσουμε είναι ακαταμάχητη. Επίσης, θα σήμαινε πολλά και για τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία και το κύρος της Σέλτικ. Ωστόσο, ο βασικός λόγος έγκειται στην κόντρα με τη Ρέιντζερς», παραδεχόταν πριν λίγους μήνες ο φίλα προσκείμενος στους «Κέλτες», Στίβεν Μάρεϊ.

Με τον θρυλικό αμυντικό (1967-1983) της Ρέιντζερς, Άλεξ Μίλερ, να συμφωνεί: «Το ''10'' αποτελεί τόσο μεγάλη υπόθεση, επειδή πρόκειται να γράψεις ιστορία ως η πρώτη ομάδα που το καταφέρνει. Τα χρήματα που κερδίζεις από το ποδόσφαιρο θα τελειώσουν με τον καιρό. Όμως, κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την ιστορία».





Διαβάστε ακόμα:


Ροναλντίνιο: Ο μάγος με το χαμόγελο του παιδιού γίνεται 41!

Η επιστροφή του Τζόρνταν με το «Νο.45» που καθήλωσε 35 εκατ. ανθρώπους στις τηλεοράσεις

Ο Άγιαξ τα έχει... 121: Ο Μίχελς, ο Κρόιφ και το... totaal voetbal!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x