Stories

Σινάν Μπολάτ: Η Ελλάδα, ο Μπόλονι και το γκολ που… επηρέασε την τελευταία πορεία του Παναθηναϊκού

Οι αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ με τη Γάνδη για το Europa Conference League, φέρνουν τον έμπειρο τερματοφύλακα, Σινάν Μπολάτ, ξανά αντιμέτωπο με ελληνική ομάδα.

Ρίχνοντας μια ματιά στο ρόστερ της Γάνδης εν όψει ΠΑΟΚ, το βλέμμα πέφτει ασφαλώς στον Βάντις Οτζίτζα-Οφόε, που μας θυμίζει το σύντομο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό τη σεζόν 2017/18.

Υπάρχει όμως και ένα όνομα που συνδέθηκε με διαφορετικό τρόπο με το ελληνικό ποδόσφαιρο, πολλά χρόνια πριν. Βλέπετε, ο 33χρονος Σινάν Μπολάτ είχε τεθεί αντιμέτωπος με δύο ομάδες από τη χώρα μας μέσα σε λίγους μήνες, ως τερματοφύλακας της Σταντάρ Λιέγης.

Ο νυν ποδοσφαιριστής της Γάνδης (που τελευταία του... έχει φάει τη θέση στο βασικό σχήμα ο Ντέιβι Ρουφ) είχε φτιάξει το όνομά του στη μεγάλη Σταντάρ ενός γνωστού μας, του Λάζλο Μπόλονι, που την είχε επαναφέρει στην κορυφή του βελγικού ποδοσφαίρου το 2009, στέλνοντάς την και στους ομίλους του Champions League τη σεζόν 2009/10.

Σινάν Μπολάτ: Το γκολ που σταμάτησε τον Παναθηναϊκό

Στα 21 του τότε, ο Τούρκος γκολκίπερ αποτελούσε τη βασική επιλογή κάτω από τα δοκάρια της ομάδας του μετέπειτα προπονητή του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού, με την κληρωτίδα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης να την στέλνει σε όμιλο με Άρσεναλ, Άλκμααρ και... Ολυμπιακό!

Σινάν Μπολάτ: Η Ελλάδα, ο Μπόλονι και ο Παναθηναϊκός

Με παίκτες όπως ο Βίτσελ, ο Ντε Καμάργκο και ο Εμποκανί, οι Βέλγοι είχαν ζορίσει τους «ερυθρόλευκους», καταγράφοντας μία ήττα στα... σημεία (και με ανατροπή), 2-1 στο Φάληρο και μία νίκη, 2-0, εντός έδρας.



Η τελευταία αγωνιστική, έβρισκε τους Λονδρέζους να πηγαίνουν αδιάφοροι στο «Γ. Καραϊσκάκης» έχοντας ήδη προκριθεί, με τον Ολυμπιακό να έχει τρεις βαθμούς παραπάνω από την Σταντάρ και τέσσερις από την ΑΖ.

Ένα γκολ του Λεονάρντο είχε στείλει πανηγυρικά στους «16» τους Πειραιώτες, όμως στο μεταξύ, η ομάδα του Μπολάτ κινδύνευε από τα πολλά, να χάσει και τα λίγα! Οι Ολλανδοί προηγούνταν 1-0 στη Λιέγη και ήταν έτοιμοι να κλέψουν την 3η θέση και το εισιτήριο για το Europa League, όμως τότε ανέλαβε δράση... ο Μπολάτ!

Με το ματς στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, οι γηπεδούχοι κέρδισαν φάουλ σε πλάγια θέση, αρκετά μακριά από την περιοχή, με τον Νικέζ να αναλαμβάνει την εκτέλεση και τον Τούρκο τερματοφύλακα να δοκιμάζει την τύχη του, ανεβαίνοντας στην αντίπαλη περιοχή.

Ακολούθησε μία απίστευτη κεφαλιά, βγαλμένη από το εγχειρίδιο του Γιαν Κόλερ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ρομέρο και την Σταντάρ στο Europa!



«Είχα γυρίσει στον πάγκο για να πάρω άδεια να ανέβω και όλοι μου έκαναν νόημα να αφήσω την εστία μου» είχε δηλώσει πανευτυχής μετά το ματς ο 21χρονος τότε παίκτης, που είχε εξηγήσει ότι «σκεφτόμουν ότι ελπίζω να σκοράρω, αλλά ήξερα πως μάλλον δεν θα γίνει. Ωστόσο, η εκτέλεση του φάουλ ήταν υπέροχη και πήρα την κεφαλιά με αρκετή δόση τύχης.

Ήταν καθαρή τύχη ασφαλώς. Κυρίως ευχαριστώ τον Θεό, που μου χάρισε αυτό το γκολ στο τελευταίο δευτερόλεπτο».


Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σε εκείνη την αγωνιστική του Champions League, είχε βρει δίχτυα κι άλλος τερματοφύλακας! Ήταν ο... σεσημασμένος Χανς Γιοργκ Μπουτ, που είχε πετύχει γκολ με πέναλτι στο 4-1 της Μπάγερν Μονάχου με τη Γιουβέντους.

Πίσω στην Σταντάρ τώρα, που θα συνέχιζε στο Europa League και τη φάση των «32». Αντίπαλος ήταν η Ζάλτσμπουργκ, που παρότι προηγείτο 2-0 μέσα στο “Maurice Dufrasne” μέχρι το 65’, κατέρρευσε δεχόμενη τρία γκολ και μετά το 0-0 στη ρεβάνς, αποκλείστηκε από τους «κόκκινους», που στην επόμενη φάση θα έβρισκαν απέναντί τους μια ομάδα που μόλις είχε αφήσει εκτός ένα από τα βαριά χαρτιά της διοργάνωσης.

Οι δύο νίκες του Παναθηναϊκού επί της Ρόμα είχαν τραβήξει την προσοχή, με τους «πράσινους» του Σισέ, του Λέτο, του Ζιλμπέρτο, του Καραγκούνη, του Κατσουράνη και του Νίκου Νιόπλια να πηγαίνουν φουλ για οκτάδα, καθώς το όνομα της Σταντάρ δεν φόβιζε.

Σινάν Μπολάτ: Το γκολ που σταμάτησε τον Παναθηναϊκό

Μέσα στο γήπεδο όμως, τα πράγματα είχαν αποδειχτεί διαφορετικά. Σκοράροντας δις μέσα στα πρώτα 16 λεπτά, οι Βέλγοι του Ντομινίκ Ντ’ Ονόφριο (που είχε αντικαταστήσει τον Μπόλονι) είχαν πάρει τεράστια νίκη, 3-1, μέσα στο ΟΑΚΑ στο πρώτο ματς, εξασφαλίζοντας μεγάλο προβάδισμα πρόκρισης.

Στη ρεβάνς, τα πράγματα δεν πήγαν και πολύ καλύτερα για το «τριφύλλι», που έχασε 1-0 και είδε την ευρωπαϊκή του πορεία να σταματά. Ήταν και η τελευταία μέχρι σήμερα.

Οι Βέλγοι είχαν αποκλειστεί στους «8» από το Αμβούργο. Ο δε Μπολάτ, έμεινε στη Λιέγη μέχρι το 2013, μετρώντας τρεις τίτλους, 131 ματς και φυσικά ένα γκολ. Ένα γκολ που αν δεν είχε μπει, ίσως η πορεία των «πρασίνων» να είχε εξελιχθεί διαφορετικά.

Σινάν Μπολάτ: Το γκολ που σταμάτησε τον Παναθηναϊκό

Μετά το Βέλγιο, ο Μπολάτ άλλαξε πολλές ομάδες. Πρώτα πήγε, στην Πόρτο, ακολούθησαν Καϊσερισπόρ και Γαλατασαράι και μετά η Κλαμπ Μπριζ, καθώς και οι Νασιονάλ και Αρούκα, προτού καθιερωθεί ξανά στο Βέλγιο με την Αντβέρπ (2017-2020, υπό τις οδηγίες του Μπόλονι) και ακολουθήσει η Γάνδη, τον Αύγουστο του 2020. Έκτοτε, έχει μετρήσει 76 αγώνες, ενώ συνολικά στην καριέρα του έχει 379 – και άλλους δώδεκα με την εθνική ομάδα της Τουρκίας. Και... ένα γκολ!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x