Stories

Τελικός Κυπέλλου: Τα γκολ του 21ου αιώνα που έμειναν στην ιστορία

Το sport-fm.gr ξεφυλλίζει το βιβλίο των τελικών του Κυπέλλου Ελλάδας στον 21ο αιώνα και θυμίζει τα 10... αξέχαστα!

Τελικός Κυπέλλου: Τα ιστορικά γκολ του 21ου αιώνα

Από την αυγή του 21ου αιώνα, στους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας έχουν μπει συνολικά 66 γκολ. Κάποια σκέτη «ζωγραφιά», κάποια κρίσιμα, καθώς έκριναν κούπες, άλλα... κερασάκια στην τούρτα και μερικά όλα αυτά μαζί!

Στο sport-fm.gr, λοιπόν, τα βάλαμε κάτω και σας θυμίζουμε τα 10... αξέχαστα, που έμειναν στην ιστορία, στη σύγχρονη εποχή του θεσμού!

Επιτέλους... κούπα!


Ο δεύτερος τελικός του 21ου αιώνα στο Κύπελλο Ελλάδας είναι και ο τελευταίος μέχρι τον φετινό ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Εκείνο το παιχνίδι, θυμίζουμε, είχε διεξαχθεί στο «Νίκος Γκούμας» της Νέας Φιλαδέλφειας. Από τα τέσσερα γκολ, λοιπόν, εκείνου του αλησμόνητου θριάμβου για τον «δικέφαλο του Βορρά», στο εντυπωσιακό 4-2 επί των Πειραιωτών, το γκολ, που «σφραγίζει» την κούπα, είναι του Ναλιτζή στο 85'. Ο «Νάλι» κάνει το 4-1, σε ένα σημείο όπου οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μειώσει (στο 78' με το πέναλτι του Τζόρτζεβιτς) και προσπαθούσαν να κάνουν... θρίλερ το φινάλε. Τελικά αυτό δεν έγινε ποτέ και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς οδήγησε τον ΠΑΟΚ στο πρώτο του Κύπελλο από το 1974 και στο πρώτο του τρόπαιο από το πρωτάθλημα του 1985!

Δείτε στο 4:50

Ο «χορός» του Γεωργιάδη


Ο τελικός του 2003 αποτελεί για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ μια πολύ δυνατή στιγμή, μια γλυκιά ανάμνηση, που δύσκολα θα ξεχαστεί ποτέ. Και ο λόγος, φυσικά, είναι ότι το τέταρτο Κύπελλο για τον «δικέφαλο του Βορρά» ήρθε απέναντι στον συμπολίτη και «αιώνιο» αντίπαλο Άρη, μέσα στην Τούμπα, με τον ΠΑΟΚ, 33 χρόνια μετά, να παίρνει μια γλυκιά ρεβάνς από τους «κίτρινους» για την ήττα του στο Καυταντζόγλειο το 1970. Είναι το παιχνίδι, θυμίζουμε, όπου γεννήθηκε το σύνθημα «σήκωσε το, το γ@@@μένο, δεν μπορώ, δεν μπορώ να περιμένω…», το οποίο, την επόμενη χρονιά, έγινε «εθνικό» σύνθημα για την Ελλάδα, η οποία σόκαρε την Ευρώπη στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Στον τελικό του 2003, λοιπόν, ένα γκολ μπήκε για τη νίκη και την κούπα του δικεφάλου», και ήταν εκπληκτικό! Σκόρερ ο Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος «χόρεψε» στη μεγάλη περιοχή και τον γκολκίπερ του Άρη, Χρήστο Λαμπάκη, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα και την Τούμπα στα... ουράνια!


Το γκολ του αιώνα


Στα χρόνια όπου είχαμε την τύχη να τον απολαύσουμε στα ελληνικά γήπεδα, τόσο με τη φανέλα του Ολυμπιακού όσο και με της ΑΕΚ, ο Ριβάλντο μάς χάρισε μερικές στιγμές απόλυτης ποδοσφαιρικής μαγείας. Στον τελικό του 2005 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Άρη, δε, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, ο Βραζιλιάνος έβαλε την υπογραφή του στο «ερυθρόλευκο» 3-0, πετυχαίνοντας ένα από τα ωραιότερα γκολ που έχουμε δει στο κορυφαίο ματς του θεσμού. Στο 70' και με το σκορ στο 1-0 υπέρ των Πειραιωτών, ο «Ρίμπο» είδε τον Πουρλιοτόπουλο λίγο έξω από το τέρμα του και από πλάγια θέση δεξιά, σχεδόν από το κόρνερ, έστειλε την μπάλα συστημένη πάνω από το κεφάλι του Έλληνα τερματοφύλακα και στο δεξί πλάι της εστίας του. Το «γκολ του αιώνα», όπως είχε γράψει το «ΦΩΣ» στο πρωτοσέλιδό του την επομένη του τελικού.

Δείτε στο 1:25

Ο Καστίγιο που πέρασε ΟΛΗ την ΑΕΚ


Και το 2006, στο Παγκρήτιο αυτήν τη φορά, ο τελικός ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ είχε ένα επικό γκολ, που αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα ακόμα μίας «ερυθρόλευκης» επιτυχίας, με τους Πειραιώτες να κατακτούν ξανά το νταμπλ. Στο 90', και ενώ τα πάντα είχαν κριθεί με το τέρμα του Κωνσταντίνου (60') και το αυτογκόλ από τον Βλάνταν Ίβιτς (70'), ο Καφές πέταξε την μπάλα αριστερά στον Νέρι Καστίγιο και ο Ουρουγουανός, «χόρεψε» τους πάντες στην «κιτρινόμαυρη» άμυνα, πέτυχε ένα γκολ-ποίημα.

Δείτε στο 2:39

«Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Αντσουέ»


Μπροστά σε 10.000 οπαδούς της στο γειτονικό Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου, η ΑΕΛ... ξηραίνει τον Παναθηναϊκό με σκορ 2-1 στον τελικό του 2007 και ράβει το τρίτο αστέρι στην ένδοξη φανέλα της, μετά το Κύπελλο του 1985 και το πρωτάθλημα του 1988. Σκόρερ του τέρματος, που έδωσε την κούπα στους «βυσσινί», ο Ανρί Αντσουέ, ο οποίος σε μόλις πέντε μήνες έγινε μία από τις θρυλικές μορφές της ΑΕΛ! Ο Γκαμπονέζος δεν ξεκίνησε καν στο παιχνίδι, αφού ο Γιώργος Δώνης προτίμησε τον Κόζλεϊ στην κορυφή της επίθεσης. Τελικά στο 60' έγινε η αλλαγή και 22 λεπτά μετά έγινε και το... μπαμ! Στο 82' και ενώ η Λάρισα έπαιζε «κλεφτοπόλεμο», ψάχνοντας μια κόντρα, Γκούμας και Μόρις δεν πρόλαβαν τον 26χρονο τότε Αντσουέ, που έλαβε τη 40άρια μπαλιά από την άμυνα, μπήκε στη μεγάλη περιοχή και με άπιαστο βολέ εκτέλεσε τον Εμπέντε. Ο Αφρικανός, βέβαια, έχει μείνει αξέχαστος και για το γεγονός ότι μετά τον τελικό «πιάστηκε» να έχει κάνει χρήση κοκαΐνης, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Δείτε στο 2:02:

Το γκολ του Ντάρμπισιρ στον τελικό των τελικών


Ο τελικός του 2009 ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ είναι κατά γενική ομολογία ο καλύτερος όλων των εποχών. Σε ένα μυθικό παιχνίδι, ο Νάτσο Σκόκο πέτυχε τα δύο ωραιότερα γκολ, εκείνο του Ντάρμπισιρ, ωστόσο, αποδείχθηκε καθοριστικό στην τελική έκβαση του αγώνα και στην κατάληξη της κούπας στον Πειραιά. Στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων, και ενώ η «Ένωση» προηγούνταν 3-2 και είχε αγγίξει το Κύπελλο, ο Άγγλος επιθετικός σκόραρε με το κεφάλι και έδωσε συνέχεια στη ματσάρα του ΟΑΚΑ, με όλη την Ελλάδα να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όσα απίθανα γινόντουσαν εκείνο το βράδυ. Στην παράταση, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε, η ΑΕΚ ισοφάρισε ξανά, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι και με το... 15-14 εκεί, οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το 24ο Κύπελλο της ιστορίας τους!

Δείτε στο 3:20

Το Κύπελλο του Μπεργκ


Το Κύπελλο του 2014 φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του αγαπημένου των «πράσινων» οπαδών -και ενός εκ των κορυφαίων επιθετικών που έχουμε δει ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο- Μάρκους Μπεργκ. Με απόλυτο σόουμαν τον Σουηδό, που έδωσε ρεσιτάλ, πετυχαίνοντας τρία γκολ, ο Παναθηναϊκός έκανε... φύλλο και φτερό τον ΠΑΟΚ και με το εντυπωσιακό 4-1 πανηγύρισε πανάξια το 18ο Κύπελλο στην ιστορία του. Το τρίτο γκολ του Σκανδιναβού στο 88', ωστόσο, πέρα από το ότι αποτέλεσε δείγμα της τεράστιας ποδοσφαιρικής ευφυίας του, είναι -και παραμένει από τότε- μόλις το 5ο χατ-τρικ που έχει σημειωθεί στους τελικούς του θεσμού!

«Τσόόόόόριιιιι...»


Στις «ζωγραφιές» των τελικών του 21ου αιώνα ήρθε να προστεθεί άλλη μία το 2015 από έναν... ζωγράφο των γηπέδων! Ο σπουδαίος Τσόρι Ντομίνγκες, στα 34 του τότε, κάνει μια απίθανη κούρσα από αριστερά, περνάει όποιον βρίσκει μπροστά του και με ένα αδιανόητο πλασέ, «γράφει» το 2-0 για τον Ολυμπιακό απέναντι στην Ξάνθη, πετυχαίνοντας μια απίστευτη γκολάρα, που θα ζήλευε και ο... Μέσι! Ο Τσόρι, μάλιστα, με αυτό το γκολ βρήκε δίχτυα και στις τέσσερις διοργανώσεις που πήραν μέρος εκείνη τη χρονιά οι «ερυθρόλευκοι»!


ΑΕΚ, η επιστροφή... με Τζεμπούρ!


Επιστροφή και τι επιστροφή για την ΑΕΚ! Η «Ένωση», αφού πρώτα «έσπασε» το αήττητο του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, τον νίκησε 2-1 και στον τελικό του Κυπέλλου το 2016 και πανηγύρισε ξανά έναν τίτλο, μετά από πέντε χρόνια. Και αυτό, φυσικά, στην επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία μετά τον εφιάλτη του υποβιβασμού. Μεγάλος πρωταγωνιστικής εκείνου του ματς, ο Ράφικ Τζεμπούρ, η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική προσωπικότητα στο ρόστερ της ΑΕΚ τότε, και το απέδειξε στο ΟΑΚΑ, σκοράροντας για τρίτο τελικό στην καριέρα του. Ο «τρομοκράτης» «έγραψε» το 2-0 με άριστη κίνηση και ιδανικό «τελείωμα», με τη συνολική εμφάνισή του να αποτελεί μια μεγάλη προσωπική δικαίωση, αλλά και δικαίωση για όσους τον εμπιστεύθηκαν και τον έφεραν ξανά στους «κιτρινόμαυρους».

Δείτε στο 1:23

Πρώτο νταμπλ και... VAR!


Δεν ήταν ένας τελικός, εκείνος του 2018, που έχει μείνει χαραγμένος στο μυαλό μας για το θέαμα, αλλά είναι ένας τελικός, που πέρασε στην ιστορία και τον θυμόμαστε για δύο λόγους: Ο πρώτος αφορά τον ΠΑΟΚ, που νίκησε για 3η συνεχόμενη χρονιά την ΑΕΚ (και δεύτερη σερί στο «σπίτι» της), κατακτώντας το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του, σε μια απίστευτη χρονιά, όπου ο «δικέφαλος του Βορρά» πήρε, επίσης, το πρωτάθλημα αήττητος. Και ο δεύτερος ήταν το VAR, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά και χρειάστηκε, για να κατακυρωθεί (τυπικά) το γκολ του ΠΑΟΚ στο 45'+1' -και να μη δοθεί το πέναλτι που ζήτησε η ΑΕΚ στο 54'. Ως εκ τούτου, ο σκόρερ Άκπομ, που έκρινε την κούπα με ένα περίεργο γυριστό σουτ, έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στο βιβλίο του Κυπέλλου Ελλάδας τον 21ο αιώνα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x