Stories

Τι κάνει η Εθνική ανήμερα 25ης Μαρτίου

Με αφορμή το ματς με την Ισπανία, το sport-fm.gr κάνει το ταμείο της εθνικής Ελλάδος όποτε παίζει ανήμερα της Εθνικής Εορτής.

Πρεμιέρα για την Εθνική στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που αντιμετωπίζει ανήμερα της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου την Ισπανία στη Γρανάδα. Το ματς είναι ξεχωριστό, διότι τυγχάνει και συμπίπτει με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης για την εθνική ανεξαρτησία.

Μπορεί το πρώτο ματς των προκριματικών της ομάδας του Φαν’τα Σχιπ να συμπίπτει με τη σημαντική αυτή μέρα για τον Ελληνισμό, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δίνει κάποια μάχη στις 25 Μαρτίου.

Σε γενικές γραμμές η σημαία κρατιέται… ψηλά, αλλά δεν παύει ανήμερα 25ης Μαρτίου να έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της 11-1 από την Ουγγαρία το 1938.

Το sport-fm.gr θυμάται τι κάνει η Εθνική όποτε παίζει 25 Μαρτίου

25/3/34 Ιταλία-Ελλάδα 4-0

Μια ήττα που κόστιζε όσο… τα νέα γραφεία



Πριν από τον πόλεμο του 1940 και τη μάχη στο μέτωπο της Αλβανίας, η Ελλάδα είχε αντιμετωπίσει την Ιταλία ανήμερα της Εθνικής Επετείου του 1821. Μάλιστα τη συγκεκριμένη ήττα 4-0 στο Μιλάνο τη συνοδεύει έντονο παρασκήνιο που είχε αναδείξει ο Τύπος της εποχής.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα της εποχής «Αθλητικά Χρονικά» βγαίνει με τίτλο «Όταν η τιμή του ελληνικού αθλητισμού αγοράζεται με λιρέτες» και αναφέρεται σε στήσιμο του παιχνιδιού από την τότε ελληνική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, κάτι που επιβεβαιώθηκε εξήντα χρόνια μετά από τη Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα ανέφερε τότε: Η Εθνική μας ομάδα καταρτίστηκε για να ηττηθεί στο Μιλάνο, εξιλαστήριο θύμα των πατριδοκαπηλικών απόψεων της Ομοσπονδίας, αλλά και των άκρατων φασιστικών ποδοσφαιρικών ονείρων της γειτονικής χώρας, της επoφθαλμιούσης, ως γνωστόν, το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κύπελλο.

Η Εθνική μας ομάδα δεν μεταβαίνει στην Ιταλία με την ευγενή και ωραία φιλοδοξία να τιμήσει την πατρίδα των προαιώνιων αγωνιστικών παραδόσεων, αλλά για να ηττηθεί με αντάλλαγμα τη στέγαση της ΕΠΟ σε καλλιμάρμαρο μέγαρο και την τόνωση των οικονομικών της.

Για το ποσό των 50.000 λιρετών, το οποίο θα καταβάλλει η φασιστική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να αποκλείσει την πιθανότητα μιας καλύτερης, στο έδαφός της, εμφάνισης της Εθνικής μας ομάδας στη ρεβάνς του αγώνα της 25ης Μαρτίου. Το φρούριο των προσχηματικών αντιρρήσεων αλώθηκε με τις χρυσές λόγχες των λιρετών από την Ιταλία».

Η αλήθεια είναι πάντως πως και νέα γραφεία αγοράστηκαν τότε, επί της οδού Φυλής και οι Ιταλοί δεν ήρθαν στην Ελλάδα για τον επαναληπτικό, με συνέπεια να προκριθούνστην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

25/3/38 Ουγγαρία-Ελλάδα 11-1

Η μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας



Ακόμα ένας ιστορικό προπολεμικός αγώνας για την Εθνική, σε ένα ματς που γνώρισε τη μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας της μέχρι σήμερα.

Το παιχνίδι απέναντι στους Μαγυάρους, όπως και εκείνο τέσσερα χρόνια πριν απέναντι στους Ιταλούς ήταν για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1938. Η αλήθεια είναι πως οι Ούγγροι τότε ήταν μια παγκόσμια δύναμη κα είχαν φτάσει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου ηττήθηκαν 4-2 από την Ιταλία.

Σε εκείνο το ματς, στο γήπεδο «Χουγκάρια», ο Ζέγκελερ έκανε καρέ τερμάτων χατ τρικ σημείωσε ο Τίτκος και ο Νέμες ενώ ένα γκολ σημείωσε ο Βίντσε.

Για την Εθνική μας είχε σκοράρει ο Μακρής στο 89ο λεπτό, σημειώνοντας το τελευταίο προπολεμικό γκολ της «γαλανόλευκης».



25/3/87 Ολλανδία-Ελλάδα 1-1

Παλικαρίσιο «Χ» απέναντι στην ομαδάρα του Μίχελς με Φαν Μπάστεν και Φαν’τ Σχιπ



Μια δυνατή Εθνική με Μανωλά, Σαραβάκο, Αντωνίου, Μητρόπουλο και Αναστόπουλο στάθηκε σχεδόν ηρωικά στο «Ντε Κούιπ» του Ρότερνταμ ανήμερα 25ης Μαρτίου απέναντι στην μετέπειτα Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ολλανδία.

Ανήμερα του Ευαγγελισμού, στις 25/3/1987 η Ελλάδα παίζει κόντρα στην Ολλανδία για τα προκριματικά του πανευρωπαϊκού. Με υπέροχο γκολ του Σαραβάκου στο 6ο λεπτό η εθνική πήρε προβάδισμα απέναντι στη φοβερή ομάδα του απόλυτου ποδοσφαίρου.

Στο 56΄ ο Βαν Μπάστεν ισοφάρισε για την ομάδα του Ρίνους Μίχελς αλλά η "γαλανόλευκη" άντεξε και πήρε το 1-1. Η μάχη για την πρόκριση στα τελικά του Εuro88 κράτησε ως το τέλος και χάθηκε από την ήττα με 3-0 στην Ουγγαρία. Εκείνο το αποτέλεσμα στην Ολλανδία είχε κάνει αίσθηση σε όλη την Ευρώπη, ενώ αγωνιζόταν μαζί με τον Φαν Μπάστεν και ο νυν τεχνικός της Εθνικής, Τζον Φαν’τα Σχιπ που είχε παίξει σε εκείνο το ματς.



25/3/92 Κύπρος-Ελλάδα 1-3

Φιλικό… διπλό στη δοκιμαζόμενη Κύπρο



Ανήμερα της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου η εθνική ομάδα είχε δώσει φιλικό παιχνίδι στη δοκιμαζόμενη Κύπρο και είχε επικρατήσει 3-1. Σκόρερ για την ομάδα του αείμνηστου, Αντώνη Γεωργιάδη, οι Τουρσουνίδης, Καραπιάλης και Δώνης.

Σε εκείνο το ματς για την Κύπρο στο «Τρίσειο» είχε σκοράρει ο Κόκος Ηλία και 28 χρόνια μετά, ο γιός του Μάριος σκόραρε στο φιλικό των δύο χωρών στο γήπεδο της Ριζούπολης.

25/3/17 Βέλγιο-Ελλάδα 1-1

Όρθια στο Βέλγιο με «Μητρο-γκολ»



Σπουδαία εμφάνιση και «χρυσός» βαθμός για την Εθνική μας μέσα στο Βέλγιο ανήμερα 25ης Μαρτίου σε ένα ματς που άξιζε τη νίκη απέναντι στην κορυφαία ομάδα στο ranking της UEFA εκείνη την περίοδο.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» του Λουκάκου, ήταν το απόλυτο φαβορί, αλλά τα παιδιά του Σκίμπε κράτησαν ψηλά τη σημαία και λύγισαν στο φινάλε με τον Λουκάκου να χτυπάει στο 89’ και ενώ η «γαλανόλευκη» έπαιζε με εννιά παίκτες εξαιτίας των αποβολών του Ταχτσίδη και του Τζαβέλλα.

Πάντως νωρίτερα ο Κώστας Μήτρογλου, ένας από τους πιο μπαρουτοκαπνισμένους επιθετικούς εκείνη την εποχή στην Ευρώπη με τη φανέλα της Μπενφίκα, είχε παγώσει το «Κινγκ Μποντουέν» με το γκολ που πέτυχε στο 46ο λεπτό, πανηγυρίζοντας το με τους λιγοστούς Έλληνες που είχαν φτάσει στις Βρυξέλλες από τις γύρω περιοχές.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x