Stories

Τσιτσιπάς-Μεντβέντεφ: Συγκρούσεις εντός και εκτός court, βουτηγμένες στην ίντριγκα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Ντανίλ Μεντβέντεφ έχουν δώσει συναρπαστικές μάχες εντός των court. Οι διαφορές τους, όμως, δεν περιορίζονται μέσα στις τέσσερις γραμμές.

Τσιτσιπάς-Μεντβέντεφ: Συγκρούσεις εντός και εκτός court

Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ έπεσε στον… δρόμο του Στέφανου Τσιτσιπά στα ημιτελικά του Australian Open και η μάχη αναμένεται καυτή!

Όχι μόνο επειδή αποτελούν δύο από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς του τένις, που πρόκειται να απασχολήσουν το αθλητικό προσκήνιο την επόμενη δεκαετία, αλλά και γιατί η σχέση τους είναι βουτηγμένη στην ένταση.

Κρατάει χρόνια αυτή η... μάχη


Από την πρώτη τους συνάντηση το 2018 μέχρι πριν λίγο καιρό, οι δυο τους δεν έχαναν ευκαιρία να «καρφώνουν» ο ένας τον άλλον.

Όλα ξεκίνησαν στο open του Μαϊάμι πριν τέσσερα χρόνια. Ο Ρώσος κατηγόρησε τον Τσιτσιπά για toilet break στα μέσα του παιχνιδιού, αλλά και για το ότι δεν απολογήθηκε για τυχερό πόντο που πήρε, με την μπάλα να χτυπάει στο φιλέ.

Πέρα από αυτά, όμως, υποστηρίζει πως τον άκουσε να τον αποκαλεί μέσα από τα δόντια του: «Μα@@κα Ρώσε». Τα μικρόφωνα και οι κάμερες δεν «έπιασαν» την ατάκα, ωστόσο ο Μεντβέντεφ απάντησε έξαλλος. «Φίλε, καλύτερα να σκάσεις, οκ;».

Και συνέχισε με το ίδιο ύφος: «Στέφανε, θες να με κοιτάξεις και να μιλήσεις; Παίρνεις toilet break για πέντε λεπτά κατά τη διάρκεια και μετά χτυπάς φιλέ και δεν λες συγγνώμη. Τι νομίζεις ότι είσαι;».

Οι ψυχραιμότεροι παρενέβησαν για να σβήσει η ένταση και ο Τσιτσιπάς αποχώρησε χωρίς να δώσει συνέχεια. Ο Μεντβέντεφ, όμως, κατευθύνθηκε προς τους αξιωματούχους του αγώνα: «Αυτός το ξεκίνησε. Με έβρισε, νομίζετε ότι είναι φυσιολογικό; Του απάντησα γιατί δεν ξέρει πώς να αγωνιστεί. Είναι ένα μικρό παιδί που δεν ξέρει πώς να αγωνιστεί».



Έναν χρόνο μετά ο Τσιτσιπάς θυμήθηκε το περιστατικό σε συνέντευξή του: «Θέλω πολύ να μιλήσω για ό,τι έγινε στο Μαϊάμι πριν ενάμιση χρόνο. Το ματς ήταν στο 3-2 ή το 4-2 του τρίτου σετ, υπέρ του Μεντβέντεφ. Ήμουν πίσω με μπρέικ και σε έναν πόντο που παίξαμε, η μπάλα μου χτύπησε το φιλέ και πέρασε απέναντι. Ακόμη τρία χτυπήματα έγιναν μέχρι να τελειώσει ο πόντος, τον οποίο, τελικά, κέρδισα. Μόλις πήρα τον πόντο, ανέβηκε στο φιλέ και μου ζήτησε να του πω συγγνώμη, γιατί η μπάλα μου πριν τρία χτυπήματα βρήκε στο φιλέ και πέρασε. Εγώ είχα ξεχάσει πως είχε συμβεί αυτό, γιατί ήμουν συγκεντρωμένος στο παιχνίδι μου και είχαν γίνει και άλλα χτυπήματα μετά. Δεν κρίθηκε εκεί ο πόντος.

Τότε, ξεκίνησε να με αγριοκοιτάζει και να επιμένει, πως πρέπει να απολογηθώ για αυτό. Εν τω μεταξύ, το σκορ είχε γίνει 0-40 για εμένα. Είχα τριπλό break point για να επιστρέψω στο ματς. Μετά από αυτό το περιστατικό δεν κέρδισα άλλο game. Έχασα το σετ με 6-2 και αποκλείστηκα. Μπήκε στο κεφάλι μου, έπαιξε με το μυαλό μου και εκνευρίστηκα πάρα πολύ που συνέβη κάτι τέτοιο. Μου έλεγε συνεχώς πως έπρεπε να απολογηθώ και ότι αυτό που κάνω είναι αντιεπαγγελματικό. Προσπάθησα να μην δώσω άλλη σημασία σε αυτό, γιατί ήξερα πως ήθελε να μου περάσει με το ζόρι το δικό του. Όπως και να έχει, όμως, με επηρέασε πολύ. Τσαντίστηκα πολύ μόλις έληξε το ματς και του είπα ό,τι του είπα. Έχω μετανιώσει για τα λόγια μου. Πάντως, έχω ξεχάσει εντελώς το συγκεκριμένο περιστατικό πια
».

Το επόμενο επεισόδιο γράφτηκε λίγους μήνες αργότερα στη Βασιλεία. Στην τρίτη συνάντησή τους, ο Μεντβέντεφ επικράτησε άνετα στα προημιτελικά του τουρνουά και έγραψε στο Instagram «Ooops, I did it again», ενώ ο Τσιτσιπάς απάντησε με το να τον μπλοκάρει από τα social media.



Ο Μεντβέντεφ έτρεξε ένα μεγάλο σερί πέντε νικών απέναντι στον Τσιτσιπά, ο οποίος φάνηκε να μην μπορεί να το διαχειριστεί. Μετά την ήττα του στη Σανγκάη επιτέθηκε στον αντίπαλό του μειώνοντας το παιχνίδι του -κάτι που έδειξε να μετανιώνει αργότερα.

«Δεν θέλω να γίνω αγενής, αλλά είναι απλά βαρετό. Είναι βαρετό. Είναι τόσο βαρετό που... δεν ξέρω. Καταρχάς μισώ τον εαυτό που μπαίνω σε αυτήν τη διαδικασία, που πρέπει να παίξω με τους δικούς του κανόνες και όχι με τους δικούς μου. Αυτό μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία, όταν ήμουν 12 χρονών μέσα στα court», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ξεκίνησε πινγκ πονγκ δηλώσεων, με τον Μεντβέντεφ να απαντάει λίγες μέρες αργότερα: «Σκέφτομαι πολλά, θα πω μόνο ένα πράγμα: Μετά τη συνέντευξή του στη Σανγκάη, όπου αναφέρθηκε στον τρόπο που πανηγύρισαν τη νίκη στο Laver Cup, μου είναι δύσκολο να τον πάρω στα σοβαρά».

Το σχόλιό του αφορούσε τα παράπονα που έκανε ο Στέφανος Τσιτσιπάς απευθυνόμενος στη μαμά του σε ένα βίντεο στο YouTube, για τους συμπαίκτες του στο Laver Cup, Ρότζερ Φέντερερ και Ράφαελ Ναδάλ, τους οποίους κατηγόρησε ότι τον ανάγκασαν να πιει αλκοόλ για να πανηγυρίσουν.

Ο Μεντβέντεφ σχολίασε: «Μεταφέρω τα λόγια του: Είπε πως τον ανάγκασαν να πιει αλκοόλ και ότι ήταν αηδιαστικό. ΟΚ, αυτό το δέχομαι. Αλλά το πιο σημαντικό: ''Μαμά, ακούς, είναι αηδιαστικό. Μπορώ να το αποδείξω με βίντεο''. Αυτό είναι γελοίο. Δεν μπορώ να τον πάρω άλλο σοβαρά».

Λίγο καιρό αργότερα, πάντως, ο Τσιτσιπάς έδειξε να μετανιώνει για τις παραπάνω δηλώσεις του και ανασκεύασε: «Είναι πολύ σταθερός ως παίκτης (σ.σ. ο Μεντβέντεφ). Είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος και με εκπλήσσει πως με αυτό το είδος τένις καταφέρνει να κερδίζει. Δεν είναι βαρετό, αλλά είναι μονοδιάστατο. Το κάνει πολύ καλά».

Η πρώτη νίκη του Στέφανου


Ο Μεντβέντεφ έτρεξε ένα σερί πέντε νικών (5-0) απέναντι στον Τσιτσιπά, όμως ήρθε η ώρα για το φρένο. Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας πήρε την πρώτη του νίκη στο ATP Finls το 2019 στο Λονδίνο και δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του.

Άλλοι ίσως δεν παραδέχονταν από εγωισμό τη σημασία μιας τέτοιας νίκης, ο Τσιτσιπάς σε ερώτηση για το αν σημαίνει κάτι παραπάνω δήλωσε: «Είναι πολλά παραπάνω από μια σημαντική νίκη. Είναι μια νίκη που κυνηγούσα καιρό και ήρθε τώρα. Είναι ένας σκληρός παίκτης, πολύ δύσκολο να τον αντιμετωπίζεις. Δεν σου αφήνει χρόνο στο court. Μια τέτοια νίκη σημαίνει πολλά».

Επόμενη συνάντηση ήρθε στη Μελβούρνη, με τους τόνους να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. «Με περιμένει μια δύσκολη δοκιμασία απέναντι στον Μεντβέντεφ. Είναι σε καλή φόρμα, παίζει καλό τένις, είναι ακριβής, είναι απλός», ανέφερε πριν το μεταξύ τους παιχνίδι.

Τα «καρφιά»


Μαχαίρια μπορεί να μη βγαίνουν πια, αλλά δύσκολα θα μπορούσαμε να πούμε πως οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν. Και οι δύο, άλλωστε, έχουν δηλώσει κατά καιρούς ότι κυριαρχεί... ασυμφωνία χαρακτήρων, που δεν θα τους το επέτρεπε.

«Σίγουρα δεν είμαστε φίλοι, αλλά δεν είμαστε ούτε εχθροί. Είμαστε συνάδελφοι, αυτό αρκεί», είχε αναφέρει ο Μεντβέντεφ, ενώ σε άλλη συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Σεβόμαστε ο ένας τον άλλο σαν παίκτες, αλλά όχι τόσο πολύ σε προσωπικό επίπεδο. Θα έλεγα πως δεν έχουμε καθόλου σχέσεις»

Σε αντίστοιχο ύφος και ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε: «Η χημεία μας σίγουρα δεν είναι η καλύτερη που θα μπορούσες να συναντήσεις. Συμβαίνει, δεν μπορείς να συμπαθείς τους πάντες. Δεν τον μισώ, αλλά όπως είπε και αυτός, δεν θα πηγαίναμε παρέα για δείπνο. Τον σέβομαι, σίγουρα. Έχει διανύσει μεγάλο δρόμο για να φτάσει ως εδώ. Είναι φιναλίστ σε τελικό grand slam και από μένα έχει μεγάλο σεβασμό».

Στο περσινό Laver Cup, μάλιστα, έγιναν συμπαίκτες για την Team Europe και μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τη συνεργασία τους, που τους έφερε το τρόπαιο.

Τι λένε σήμερα σήμερα


Μετά την κλήρωση του φετινού αυστραλιανού open, η πιθανότητα να συναντηθούν ήταν μεγάλη. Όταν επιβεβαιώθηκε ότι θα αποτελέσουν το ζευγάρι των ημιτελικών, οι ερωτήσεις και στους δύο για τις σχέσεις τους βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Ο Τσιτσιπάς απάντησε: «Η σχέση μου με τον Μεντβέντεφ είναι μια χαρά. Έγινε καλύτερη μετά το Laver Cup. Δεν έχουμε μιλήσει τους τελευταίους μήνες, αλλά η σχέση μας είναι ανταγωνιστική μόνο στο γήπεδο. Κυνηγάμε το ίδιο όνειρο».

Ο Μεντβέντεφ, από τη μεριά του, είπε: «Θα προσπαθήσω να αποθεραπευτώ όσο καλύτερα γίνεται να είμαι έτοιμος να παίξω με τον Στέφανο, διότι είναι μεγάλος παίκτης. Πρέπει να είμαι στα καλύτερά μου για να τον νικήσω».

Head to Head


Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Ρώσος έχει το πάνω χέρι με 6-2και ο Τσιτσιπάς θέλει να συνεχίσει με νίκες απέναντι στον μεγάλο του αντίπαλο.

Η τελευταία τους συνάντηση ήταν στο περσινό Roland Garros, όπου ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας επικράτησε 6-3, 7-6(3), 7-5 στα προημιτελικά, ελπίζοντας να είναι η αρχή για το δικό του σερί.

Αυτή ήταν η τρίτη συνάντησή τους σε grand slam, με τον Μεντβέντεφ να έχει κατακτήσει τις δύο προηγούμενες. Στο περσινό Australian Open επικράτησε 6-4, 6-2, 7-5 στα ημιτελικά, ενώ το 2018 στο US Open επικράτησε 6-4, 6-3, 4-6, 6-3

Αναλυτικά, οι συναντήσεις τους με χρονολογική σειρά:
2018 ΑΤP Masters 1000, Μαϊάμι (R128) νίκησε ο Μεντβέντεφ με 2-6-6-4, 6-2


2018 US Open next gen (R64), νίκησε ο Μεντβέντεφ με 6-4, 6-3, 4-6, 6-3


2018, Open Βασιλείας (QF), νίκησε ο Μεντβέντεφ με 6-4, 3-6, 6-3


2019 ATP Masters 1000, Μόντε Κάρλο (R16), νίκησε ο Μεντβέντεφ με 6-2, 1-6, 6-4


2019 ATP Masters 1000, Σανγκάι (SF), νίκησε ο Μεντβέντεφ με 7-6(5), 7-5


2019 Nitto ATP Finals, Μ. Βρετανία (RR), νίκησε ο Τσιτσιπάς με 7-6(5), 6-4


2021 Australian Open (SF), νίκησε ο Μεντβέντεφ με 6-4, 6-2, 7-5


2021 Roland Garros (QF), νίκησε ο Τσιτσιπάς με 6-3, 7-6(3), 7-5

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x