Stories

Όταν ο… αλύγιστος Τζόρνταν άνοιξε τον δρόμο για το πρωτάθλημα των Μπουλς

Το www.sportfm.gr θυμάται τη μυθική εμφάνιση του ασθενούς Μάικλ Τζόρνταν στον πέμπτο τελικό των Μπουλς με τους Τζαζ, στις 11 Ιουνίου του 1997.

Τζόρνταν: Το «Flu Game» του 1997 στη Γιούτα

Η λίστα με τα επιτεύγματα του Μάικλ Τζόρνταν είναι τεράστια. Με την ταραχώδη – από πολλές απόψεις- καριέρα του στο ΝΒΑ ο «Air» έχει δώσει το δικαίωμα να γραφτούν εκατομμύρια λέξεις για εκείνον και να ειπωθούν ακόμη περισσότερα. Ορισμένες φορές αυτά που έκανε στο παρκέ, ήταν δύσκολο ακόμη και να τα περιγράψει κάποιος με λόγια, γιατί η εικόνα μιλούσε από μόνη της. Δεν χωράει αμφιβολία ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα –αν όχι το μεγαλύτερο- ταλέντα που πάτησαν ποτέ παρκέ και δύσκολα κάποιος μπορεί να συγκριθεί μαζί του ή ακόμη και να τον μιμηθεί.

Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα, όμως, ήταν ότι απέναντί του δεν είχε μόνο τον αντίπαλο. Έπρεπε πρώτα να νικήσει τους δικούς του… δαίμονες που του έβαζαν τις προκλήσεις, που ο ίδιος επεδίωκε, ώστε να του δίνουν το κίνητρο να μάχεται και να διεκδικεί. Ωστόσο, μία από τις πιο μεγαλειώδεις στιγμές στην καριέρα του Τζόρνταν ήταν όταν χρειάστηκε να τα βάλει -και στο τέλος να νικήσει- ακόμη και εξωγενείς παράγοντες, που αφορούσαν στην ίδια την υγεία του.

Το www.sportfm.gr θυμάται σαν σήμερα, στις 11 Ιουνίου του 1997, όταν ο «Air» αρνήθηκε να… γονατίσει και με εξασθενισμένο οργανισμό, όπου μετά βίας στεκόταν όρθιος, πήρε τους Μπουλς από το χέρι και τους οδήγησε στη νίκη επί των Τζαζ στον κρίσιμο πέμπτο τελικό του ΝΒΑ.

Τζόρνταν: Το «Flu Game» του 1997 στη Γιούτα

Ο Τύπος των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει εκείνο το ματς ως το «Flu Game», καθώς θεωρούσε ότι ο Μάικλ Τζόρνταν έπαιζε με ίωση. Χρόνια αργότερα, όμως, ο ίδιος ο «Air» αποκάλυψε ότι δεν ήταν ίωση, αλλά είχε πάθει τροφική δηλητηρίαση από μία πίτσα που έφαγε παραμονές του αγώνα…

Στις 11 Ιουνίου, λοιπόν, στο Σολτ Λέικ, οι Τζαζ υποδέχονταν στους Μπουλς για τον πέμπτο τελικό του ΝΒΑ, με τη σειρά να ήταν στο 2-2. Η ομάδα του Σικάγου είχε πάρει τα δύο πρώτα ματς στο γήπεδό της, με τους «Μορμόνους» να απαντούν στα δύο επόμενα. Μάλιστα, η ομάδα των θρυλικών Στόκτον-Μαλόουν έτρεχε ένα αήττητο 10-0 στη Γιούτα, στα playoffs εκείνης της χρονιάς. Άρα, αυτό σήμαινε πως οι «οιωνοί» δεν ήταν υπέρ των «Ταύρων», από την στιγμή κιόλας που ο Μάικ Τζόρνταν με το ζόρι… περπατούσε.

Στις 2 τα ξημερώματα και παραμονές του Game 5 ο «Air» κάλεσε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τον προσωπικό του γυμναστή. Ήταν ιδρωμένος και ξαπλωμένος, δείχνοντας να μην έχει καθόλου δυνάμεις. Για την κατάστασή του ενημερώθηκαν αργότερα οι γυμναστές των Μπουλς, οι οποίοι απέκλειαν το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο παιχνίδι. Παρ’ όλα αυτά, ο MJ επέμενε να αγωνιστεί. Έμεινε στο κρεβάτι και σηκώθηκε στις 17:50, με το τζάμπολ του αγώνα να ήταν προγραμματισμένο για τις 19:00.

Όπως ήταν φυσικό, ο Τζόρνταν πάτησε το παρκέ εμφανώς καταβεβλημένος με τη δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση που περνούσε και αυτό επηρέασε και τους Μπουλς, οι οποίοι είδαν τους Τζαζ να πηγαίνουν στο +16 (36-20) στη δεύτερη περίοδο. Εκεί, ο «Air» άρχισε να παίρνει μπρος, να βρίσκει ρυθμό και με 17 δικούς του πόντους να μειώνει τη διαφορά στο -4 (53-49), στο πρώτο ημίχρονο. Στην τρίτη περίοδο, ο MJ άρχισε να χάνει μερικές ανάσες, με αποτέλεσμα να πάει στον πάγκο και τους Τζαζ να αναθαρρήσουν για το +8 (77-69). Έχοντας ανακτήσει κάποιες δυνάμεις, ο Τζόρνταν επιστρέφει πιο ενεργός στην τέταρτη περίοδο και πετυχαίνει άλλους 15 πόντους. Στα 46,4’’ πριν από τη λήξη, οι Μπουλς ήταν πίσω με έναν πόντο 85-84. Ο «Air» κερδίζει φάουλ και πηγαίνει στη γραμμή των βολών, όπου ευστοχεί στην πρώτη για την ισοφάριση. Η δεύτερη δεν καταλήγει στο διχτάκι, αλλά ο Τόνι Κούκοτς μαζεύει το επιθετικό ριμπάουντ και εξασφαλίζει την κατοχή. Στη νέα επίθεση, η μπάλα πάει στον Σκότι Πίπεν και εκείνος με τη σειρά του πασάρει στον αμαρκάριστο –στο τρίποντο- Τζόρνταν. Φυσικά, ο «Air» δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και αμέσως εκτελεί για το 85-88 των «Ταύρων», στα 25’’ πριν τη λήξη.

Ακολούθησαν καλάθια από τους Γκρεγκ Όστερταγκ και Λουκ Λόνγκλεϊ για το 87-90, με τον Τζον Στόκτον να πηγαίνει και εκείνος στη γραμμή των βολών, λίγα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη. Χάνει την πρώτη και βάζει τη δεύτερη. Τίποτα δεν αλλάζει μέχρι το τέλος, με τους Μπουλς να παίρνουν τη νίκη με σκορ 88-90 και κάνοντας το break, να παίρνουν το προβάδισμα με 3-2 στη σειρά των τελικών.

Τζόρνταν: Το «Flu Game» του 1997 στη Γιούτα

Με τη λήξη, ο Τζόρνταν υψώνει με το ζόρι τις γροθιές του. Θέλει να πανηγυρίσει σαν τρελός τη νίκη -μισό πρωτάθλημα- των Μπουλς, μέσα στο «άντρο» της Γιούτα. Αλλά δεν μπορεί, δεν έχει δυνάμεις… Εκεί, ο «Air» λυγίζει και καταρρέει στην αγκαλιά του Σκότι Πίπεν, χαρίζοντας ένα από τα πιο συγκλονιστικά στιγμιότυπα στην ιστορία του ΝΒΑ. Με την τεράστια νίκη στο Σολτ Λέικ άνοιξε διάπλατα στους Μπουλς ο δρόμος για τον τίτλο, με τους «Ταύρους» να επικρατούν 90-86 στο έκτο ματς στο Σικάγο και κάνοντας το 4-2, να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του πέμπτου πρωταθλήματός τους.

Παρεμπιπτόντως, στο συγκεκριμένο ματς και στην κατάσταση που ήταν, ο Τζόρνταν αγωνίστηκε για 44 λεπτά, έχοντας 38 πόντους με 13/27 σουτ και 10/12 βολές, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα και 1 τάπα.

Η… σάρκα του MJ ήταν ασθενής, αλλά το πνεύμα του νικητή που είχε σε όλη του την καριέρα ήταν για πολλοστή φορά κάτι παραπάνω από… πρόθυμο, ώστε να καταγράψει άλλο έναν Άθλο στην πλούσια καριέρα του.

Με άλλα λόγια… Μύθος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x