Stories

O Μουρίνιο έκανε το «c'hai fatto innamorar» να αγγίξει τις καρδιές των Ρομανίστα

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια το Ολίμπικο το τραγούδησε πιο έντονα από ποτέ τον ύμνο. Με τον Ζοσέ Μουρίνιο να ανάβει ξανά τη φλόγα στους Ρομανίστα, παρά τα λάθη που έκανε και εν τέλει πλήρωσε.

Ζοσέ Μουρίνιο: Έκανε το «c'hai fatto innamorar» να αγγίξει τις καρδιές των Ρομανίστα

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια τείνει να χάσει τον ρομαντισμό του. Και πλέον, τα τελευταία χρόνια, κοντεύει να εξαφανιστεί. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε κανείς να πει πως, συνέβη στην απομάκρυνση του Ζοσέ Μουρίνιο από τον πάγκο της Ρόμα. Ναι, θα συμφωνήσουμε έκανε λάθη, όλοι κάνουν, αλλά αυτά τα δυόμιση χρόνια που έκατσε στους «τζαλορόσι», γέμισε ξανά το Ολίμπικο και αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους φίλους της ομάδας.

Τη θέση του πήρε ένας θρύλος της Ρόμα, ένας Capitano που γύρισε στο σπίτι του. Ο σπουδαίος Ντανιέλε Ντε Ρόσι! Αλλά πώς να χαρείς αν υποστηρίζεις τους Ρωμαίους για τον Ιταλό, όταν έχει φύγει ο «Special One»;



Ο Μουρίνιο αμέσως κέρδισε τους Ρομανίστα, δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια και δεν πήρε χρόνο κιόλας να αγαπήσει και ο ίδιος ο Πορτογάλος τη Ρώμη, τη Ρόμα, τους οπαδούς, τον κόσμο, τους παίκτες και να τους χαρίσει τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο μετά από αρκετά χρόνια. Ξέρεις τι σημαίνει για τον οπαδό της Ρόμα ο πρώτος τίτλος μετά από 14 χρόνια, να είναι και μάλιστα ευρωπαϊκός; Να βλέπεις τον Μουρίνιο να γίνεται οδηγός στο πούλμαν της ομάδας και έπειτα να ανεβαίνει στην οροφή μαζί με την υπόλοιπη ομάδα να χαιρετάει όλο τον κόσμο μπροστά στο Κολοσσαίο και να γνωρίζει την αποθέωση.

Να ξεσπάει σε κλάματα αμέσως μετά την κατάκτηση του Conference League και να παίρνει αγκαλιά τους παίκτες… Είναι λιγοστές οι φορές που η κάμερα έδειξε τον «Μου» να κλαίει και καταλαβαίνει κανείς πόση σημασία είχε για τον ίδιο και για το όλο κλαμπ αυτό το τρόπαιο. Λίγα χρόνια πριν, είχε λοιδορηθεί για το πέρασμά του από την Τότεναμ, στη μοναδική ομάδα που δεν κατάφερε να σηκώσει την παραμικρή κούπα! Ήταν σαν να έχει αποτύχει για πρώτη φορά σε μια σπουδαία καριέρα…

Ζοσέ Μουρίνιο: Έκανε το «c'hai fatto innamorar» να αγγίξει τις καρδιές των Ρομανίστα

Όπως είπαμε και παραπάνω φυσικά και έκανε λάθη, αλλά ποιος προπονητής δεν κάνει; Ποιος άνθρωπος δεν κάνει; Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως η φετινή σεζόν για τη Ρόμα δεν ξεκίνησε καλά αλλά δεν έφτιαξε κιόλας, γιατί ο Μουρίνιο είχε να αντιμετωπίσει και να δουλέψει με ένα ελλιπές ρόστερ. Με τραυματίες αμυντικούς, που ζητούσε συνεχώς αλλά δεν του έπαιρναν, με τον βασικό Έιμπραχαμ που λείπει σχεδόν ένα χρόνο, με τον Ντιμπάλα που όσο παιχταράς και να είναι, τραυματίζεται κάθε λίγο και λιγάκι. Μία κίνηση υψηλού επιπέδου, αυτή του Ρομέλου Λουκάκου και μάλιστα ως δανεικός, αλλά ο Βέλγος δεν έχει αποδώσει τα μέγιστα μέχρι στιγμής.

Ζοσέ Μουρίνιο: Έκανε το «c'hai fatto innamorar» να αγγίξει τις καρδιές των Ρομανίστα

Ζήτησε τον Μπονούτσι, ακόμα και στα 36 του, αλλά τον έκοψαν οι οπαδοί για το παρελθόν του. Αντί αυτού, πήρε ένα 19χρονο ταλαντούχο, αλλά αμούστακο παιδί, τον Χούισεν δανεικό από τη Γιουβέντους. Ο δανεικός από τη Γηραιά Κυρία δεν πείραξε, ο βασικός στόπερ για μια 15ετία της εθνικής Ιταλίας όμως ενοχλούσε για το μπιανκονέρο παρελθόν του. Το καλοκαίρι του έφεραν τον Ρενάτο Σάντσες που θέλει δίπλα του και δύο γιατρούς σε κάθε προπόνηση! Είδε τη φετινή σεζόν να ξοδεύονται 10 εκατ. ευρώ και την ίδια ώρα να μπαίνουν στα ταμεία 75! Είδε πέρυσι να ξοδεύονται μόλις 9 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, επίσης. Μόνο την πρώτη του χρονιά δόθηκαν πολλά χρήματα, με τον ίδιο να ανταποδίδει με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου.

Στον τελικό του Europa κόντρα στην Σεβίλλη η Ρόμα είχε έντονα διαιτητικά παράπονα και δικαίως, αφού όλοι όσοι είδαν το συγκεκριμένο ματς θα έβλεπαν πως λάθος αποφάσεις του διαιτητή στέρησαν έναν ευρωπαϊκό τίτλο στη Ρόμα. Ο Μουρίνιο αποβλήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών. Τόσες κόκκινες κάρτες, ούτε παίκτης δεν είχε στη Serie A σε αυτά τα 2,5 χρόνια του.



Ένας εκρηκτικός χαρακτήρας που δεν συμβιβαζόταν να μπει σε «κουτί». Έτσι ήταν πάντα και δεν πρόκειται να αλλάξει. Άλλοι είπαν πως προσπαθούσε να καλύψει τα λάθη του μέσα από τις διάφορες φωνές, αλλά δεν είναι ο τύπος που θα κρυφτεί. Κάτι που δεν έκανε ποτέ στην καριέρα του. Ένας άνθρωπος που δεν δίστασε να τα βάλει δημόσια με τους Φρίντκιν, να μιλήσει για τις μεταγραφές που δεν του προσφέρουν, για το ρόστερ της Ρόμα που είναι κατώτερο από αυτό των υπολοίπων διεκδικητών της τετράδας.

Είχε δει, βέβαια, την απόλυση να έρχεται, αλλά δεν το πίστευε πραγματικά. Φάνηκε στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε, πριν το ματς με τη Μίλαν.

«Είναι παράλογο να πρέπει να δικαιολογήσω τον εαυτό μου ότι έχασα την προπόνηση, αφού είχα συμφωνήσει τα πάντα με τον σύλλογο. Δεν έχω χάσει ποτέ αγώνα στην 23χρονη καριέρα μου. Δεν δέχομαι με κανέναν τρόπο να θιχτεί ο επαγγελματισμός και η αξιοπρέπεια μου, η καρδιά μου για αυτή τη δουλειά δεν αμφισβητείται. Αν υπάρχει τέλειο παράδειγμα επαγγελματισμού, είμαι εγώ», ήταν η απάντησή του σε διάφορα μάλλον κακόβουλα δημοσιεύματα.

Ζοσέ Μουρίνιο: Έκανε το «c'hai fatto innamorar» να αγγίξει τις καρδιές των Ρομανίστα

«Οι δυνατότητες των κορυφαίων 4 ομάδων δεν συγκρίνονται με τις δικές μας. Οι οπαδοί της Ρόμα είναι οι πιο απίστευτοι που έχω δει ποτέ, ο προπονητής λέγεται Ζοσέ Χάρι Μουρίνιο Πότερ και αυξάνει τις προσδοκίες, παλεύουμε κάτι που είναι πολύ δύσκολο και κανείς δεν θα μας πει ότι δεν μπορούμε να παλέψουμε. Είμαι προπονητής, όχι ο Χάρι Πότερ! Με τη Μίλαν θα τα δώσουμε όλα, λυπάμαι που δεν θα είμαι στον πάγκο, θα είμαι στις κερκίδες, σε έναν τόπο όπου δεν είμαι ευπρόσδεκτος, αλλά θα είμαι εκεί προσπαθώντας να κάνω τη δουλειά μου με τον τρόπο που μπορώ», τόνισε στη συνέχεια και θέλησε να κάνει σαφές σε όλους, πως τα όσα προσπαθεί να κάνει φέτος είναι πάνω από τις δυνατότητές του.



Η πορεία του στον πάγκο της Ρόμα; Ανάλογα πως θέλει να δει ο καθένας το ποτήρι. Στο πρωτάθλημα δεν κατάφερε να τερματίσει στις δύο πρώτες του σεζόν στην τετράδα, στο Coppa Italia αποκλείστηκε στα προημιτελικά για τρεις διαδοχικές χρονιές, με την τελευταία από τη Λάτσιο να πονάει περισσότερο από κάθε άλλη. Σήκωσε ωστόσο το Europa Conference League, τον πρώτο τίτλο των «τζαλορόσι» μετά από 14 χρόνια, πήγε την αμέσως επόμενη χρονιά στον τελικό του Europa League και το έχασε μάλλον άδικα. Δύο ευρωπαϊκούς τελικούς η Ρόμα δεν πήγε ούτε με τους θρύλους της, Φραντσέσκο Τότι και Ντανιέλε Ντε Ρόσι, αν αυτό λέει κάτι. Και φέτος, είναι ακόμα μέσα στο κόλπο της Ευρώπης!

Πολλοί τον έχουν κρίνει για το ποδόσφαιρο που παίζει, το… πούλμαν που κατεβάζει σε κρίσιμα παιχνίδια, αλλά γιατί ξεχνάμε πόσους τίτλους έχει κατακτήσει και του έχει βγει το προσωνύμιο «Special One»; Το καλοκαίρι είχε δεχθεί πρόταση από ομάδα της Σαουδικής Αραβίας, έναντι πολλών χρημάτων όπως φαντάζεται κανείς. Ωστόσο, ο Πορτογάλος αρνήθηκε και αποφάσισε να μείνει στην αγαπημένη του Ρόμα. Και φτάνουμε στο σήμερα, όταν επισημοποιήθηκε το «διαζύγιο» μερικοί οπαδοί των «τζαλορόσι» πήγαν έξω από το προπονητικό κέντρο της Ρόμα, σταμάτησαν τον Μουρίνιο και εκείνος βουρκωμένος τους ευχαρίστησε για τα δυο αυτά χρόνια που πέρασε στους Ρωμαίους.



Αγωνιστικά, ο καθένας έχει τη δική του κρίση και γνώμη για το τι πέτυχε και τι όχι. Ωστόσο, η παρακαταθήκη που αφήνει στο κλαμπ, είναι πολύ μεγάλη. Έκανε ξανά τον κόσμο να νιώσει περήφανος, να πάρει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο και να… μπιζάρει τη μισητή αντίπαλο Λάτσιο. Γέμισε ξανά το δικό της… Κολοσσαίο, έγινε η ομάδα που είχε τα περισσότερα sold-out από κάθε άλλη στην Ιταλία και εισιτήριο δεν υπήρξε ούτε για δείγμα!

Ο Ζοσέ Μουρίνιο άγγιξε τις καρδιές των οπαδών της Ρόμα. Τους έκανε να ερωτευτούν ξανά, να γεμίσουν το Ολίμπικο και να το κάνουν κολαστήριο. Τώρα, ένας Ρομανίστα κατεβαίνει από την κερκίδα και φοράει το κοστούμι του προπονητή. Ο κόσμος θα τον στηρίξει όσο δεν πάει και μένει να φανεί αν ο σπουδαίος Ντανιέλε Ντε Ρόσι μπορεί να διαχειριστεί το συναίσθημα και την μεγάλη ευθύνη που του παρουσιάζεται. Διότι καλείται να προσθέσει λογική στο υπέρμετρο συναίσθημα που νιώθει για αυτό το ιδανικό που στηρίζει σε όλη του τη ζωή...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x