Τάσος Τσατάλης

Γιατί η ΑΕΚ... βλέπει την «ζωή των άλλων»

Ο Τάσος Τσατάλης στο sport-fm.gr για τις διαφορές του Γενάρη του 2019 με αυτόν που πριν δυο χρόνια έφερε στην Ένωση Χιμένεθ, Αραούχο και Βράνιες.

• Μετά την απόκτηση του Κρίστιτσιτς, στην ΑΕΚ η κατάσταση είναι λίγο «παρατηρούμε την ζωή των άλλων». Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός είναι στο προσκήνιο. Για την Ένωση είναι μια δύσκολη περίοδος.

• Κάποιοι κάνουν σύγκριση με την σεζόν 2016-2017, όταν τον Γενάρη η ΑΕΚ είχε φέρει Βράνιες και Αραούχο, αλλά και Αϊντάρεβιτς, που τότε βέβαια δεν τον ξέραμε.

• Και είχε δείξει με αυτό τον τρόπο μια δυνατή αντίδραση στην πράξη, στην περίπου παρόμοια με τώρα τροπή που είχε πάρει η σεζόν της, όσον αφορά το πρωτάθλημα.

• Παράλληλα, με την έλευση του Χιμένεθ, η ομάδα κατάφερε τελικά να πάρει την θέση στα προκριματικά του Champions League και να παίξει και στον τελικό του Κυπέλλου, όπου το τρόπαιο της κλάπηκε, με ένα επικό, για επίπεδο τελικού κυπέλλου, γκολ οφσάιντ.

• Η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ δεν δείχνει φέτος, να έχει την ίδια αντίδραση, την ίδια «κάψα» να αλλάξει την κατάσταση, όπως πριν δυο χρόνια.

• Νομίζω η πιο σημαντική διαφορά, είναι η επίγνωση πως ενώ πριν από δυο χρόνια πίστευαν πως πραγματικά η βάση ήταν καλή και ήταν θέμα μιας δυο σωστών επιλογών,να αλλάξει η κατάσταση, τώρα πιθανότατα χρειάζονται πολλά περισσότερα σε βάθος χρόνου, για να επιστρέψει η ΑΕΚ στην πορεία που είχε μέχρι το τέλος του περασμένου καλοκαιριού.

• Επίσης αν και ο Ουζουνίδης όσον αφορά τις επιδόσεις στο πρωτάθλημα δεν έχει και πολλά... να ζηλέψει από τον Μοράις, με τον Έλληνα τεχνικό για πολλούς λόγους, που αφορούν άλλοι τον ίδιο κι άλλοι την γενικότερη κατάσταση στην ΑΕΚ, υπάρχει η διάθεση να εξαντληθεί κάθε περιθώριο, για να μη τεθεί θέμα προπονητή.

• Ένας από τους βασικούς λόγους, πέρα από την αναγνώριση πολλών ελαφρυντικών κι από την ίδια την διοίκηση, είναι και το γεγονός πως πρώτοι εκείνοι ξέρουν πως αυτό το διάστημα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γινόταν για τον πάγκο μια κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα. Και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

• Βεβαίως, υπάρχει η απόκτηση του Κρίστιτσιτς. Μια πολύ σημαντική μεταγραφή, στο επίπεδο της σημασίας που είχαν οι κινήσεις με Βράνιες κι Αραούχο πριν δυο χρόνια. Με τον Σέρβο πολύ πιο πειστική περίπτωση βάσει βιογραφικού.

• Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν και οι κοινά παραδεκτές ελλείψεις σε δύο τουλάχιστον κομβικές θέσεις, που απ' ότι φαίνεται τον Γενάρη κατά πάσα πιθανότητα θα μείνουν ελλείψεις. Κι αυτό δημιουργεί την εντύπωση πως δεν υπάρχει η «κάψα» της ανατροπής, που υπήρχε πριν δυο χρόνια.

• Προφανώς και δεν είναι το ίδιο μια ΑΕΚ που ακόμη τα κυνηγούσε όλα, με μια ΑΕΚ που πλέον έχει πάρει πρωτάθλημα, έχει παίξει και Champions League. Λογικό είναι. Κι αυτό παίζει ρόλο.

• Αλλά το πιο σημαντικό είναι το θέμα της φάσης που βρίσκεται γενικά.

• Λίγο η προτίμηση να μην υπάρξει βιασύνη, που κολλάει με την παραδοχή πως υπάρχουν δομικά ζητήματα που θέλουν παρεμβάσεις από τώρα ως το καλοκαίρι.

• Λίγο το οικονομικό. Δεν φαίνεται τόσο πολύ στον κόσμο, επειδή αφορά έναν παίκτη που είναι ήδη στην ομάδα από το καλοκαίρι κι έναν που θα έρθει το επόμενο, αλλά το «πακέτο» Κρίστιτσιτς, αγορά δικαιωμάτων Οικονόμου και κλείσιμο Σαμπανάτζοβιτς, έχει ήδη βγει πάρα πολύ πάνω (καμιά σχέση δηλαδή), απ' όσα χρειάστηκε η ΑΕΚ να ξοδέψει τον Γενάρη του 2017 για να αλλάξει την μοίρα της. Αλλά με σκεπτικό τότε, αποκλειστικά βραχυπρόθεσμο.

• Και φυσικά, είναι στην μέση και η υπόθεση με τον Άγιαξ. Μια σοβαρή υπόθεση, που ανεξάρτητα από το αν αποδείχθηκε προς το παρόν πως κάποιοι δεν δίστασαν να ψευδολογήσουν ασύστολα μέσα στην εβδομάδα που τελείωσε, εξακολουθεί να εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ΑΕΚ.

• Σίγουρα, καμιά σημαντική απόφαση, κανένας σοβαρός σχεδιασμός για την επόμενη σεζόν δεν μπορεί να προχωρήσει, αν δεν είναι σίγουροι στην ομάδα πως θα παίζουν Ευρώπη και του χρόνου.

• Μάλιστα το θεωρούσα και το θεωρώ τόσο σοβαρό, που η απόκτηση του Κρίστιτσιτς με τα οικονομικά δεδομένα που σήμαινε, μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

• Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο παρασκήνιο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, γύρω από κινήσεις που μπορούν να κλείσουν από τώρα και δεν εξαρτώνται από το ζήτημα της τιμωρίας. Μπορούν να γίνουν έτσι κι αλλιώς....

ΥΓ: Ραντεβού απόψε 12-2 για να τα συζητήσουμε όλα αυτά κι ό,τι άλλο βγαίνει, από τα μικρόφωνα της κορυφαίας αθλητικής συχνότητας της χώρας. ΣΠΟΡfm 94.6! Μαζί με Χριστόφορο Ευαγγελάτο και Κώστα Μιαούλη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x