sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Άμυνα δεν παίζει μόνο η Ατλέτικο!

Μόνο η Ατλέτικο έχει αμυνάρα στο Ch.League; Κάνεις λάθος, αφού ακόμη μία ομάδα από τους «4», η οποία δεν σε πείθει για τις επιδόσεις της στα μετόπισθεν, τα καταφέρνει εξίσου καλά και χωρίς… πούλμαν.

Τελικά μετράει η εικόνα ή το αποτέλεσμα;

Άμυνες που δεν… φαίνονται, εύκολα λησμονιούνται! Αυτή η παραφρασμένη ρήση εξηγεί γιατί όταν αναρωτιόμαστε «ποια ομάδα έχει την καλύτερη άμυνα» φέτος στο Champions League το μυαλό όλων πάει πρώτα στην Ατλέτικο. Είναι όμως μόνο αυτή;

Ατλέτικο (5 γκολ παθητικό)



Όντως, η προσπάθεια να διασπάσεις την άμυνα της Ατλέτικο μοιάζει ορισμένες φορές με επιχείρηση του «FBI». Σέντρες και γεμίσματα καθαρίζονται εύκολα από τους Όμπλακ, Γοδίν και Χιμένες. Κάθετες και σουτ δεν περνάνε, αφού «σκουπίζονται» από το πλήθος «σκυλιών» που υπακούν πιστά σε όλες τις οδηγίες του αφεντικού τους, Ντιέγκο Σιμεόνε.

inner

Είναι φορές που οι «ροχιμπλάνκος» είναι κλεισμένοι στην περιοχή τους αλλά μοιάζουν λες κι έχουν έξτρα παίκτη στο ματς. Ο Σιμεόνε μικραίνει το γήπεδο. Ξέρει πως για να μπει το γκολ πρέπει να περάσει η μπάλα την γραμμή, αλλά παράλληλα δεν τον ενοχλεί αν ο αντίπαλος βρίσκεται κοντά στην εστία του Όμπλακ.

inner

Ίσα-ίσα αυτό είναι που τον βολεύει. Εκεί τον παγιδεύει και τον κάνει να νομίζει πως έχει το πάνω χέρι και την υπεροχή, όμως στην ουσία τον «κοροϊδεύει» μπροστά στα μούτρα του. Όπως με την Μπαρτσελόνα, όπου η μπάλα γυρνούσε απλά γύρω-γύρω από την περιοχή, αλλά παράλληλα ο χρόνος κυλούσε υπέρ της Ατλέτικο.

inner

Δεν είναι τυχαία επίδοση λοιπόν τα μόλις 5 τέρματα που έχει δεχτεί φέτος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Πάνω στην άμυνά της στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού της και δικαιώνεται, όμως αν κανείς νομίζει πως αυτή είναι και η καλύτερη φετινή επίδοση κάνει μεγάλο λάθος…

Ρεάλ Μαδρίτης (5 γκολ παθητικό)



Ίσως οι περισσότεροι δεν το περίμεναν ή δεν το είχαν προσέξει, όμως η Ρεάλ φέτος έχει αξιοζήλευτες αμυντικές επιδόσεις. Στην ίδια φάση της διοργάνωσης πέρσι, με έναν προπονητή (σ.σ Κάρλο Αντσελότι) πολύ πιο συντηρητικό από τον Ράφα Μπενίτεθ και παράλληλα πολύ πιο έμπειρο από τον Ζινεντίν Ζιντάν, η «βασίλισσα» είχε ήδη δεχτεί 8 τέρματα.

inner

Το παιχνίδι της Ρεάλ είναι πιο θεαματικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν παίζει άμυνα. Παίζει, ειδικά τώρα με τον Γάλλο στον πάγκο, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Τα στόπερ δεν είναι στον… θεό, αλλά βρίσκονται αρκετά μέτρα πιο πίσω στο γήπεδο, ενώ οι βοήθειες που παίρνουν απ’ όλη την ομάδα -κυρίως λόγω της παρουσίας του Κασεμίρο στον άξονα- είναι πολλές.

inner

Αυτό που όμως κάνει την διαφορά και στα μετόπισθεν είναι η συμπεριφορά της επιθετικής τριπλέτας των Μπέιλ, Μπενζεμά και Ρονάλντο. Όσο «σπρώχνουν» την βασίλισσα προς το γκολ, άλλο τόσο την γλιτώνουν κι από το να δεχτεί. Πώς; Με το πρέσινγκ. Σε αντίθεση με την Ατλέτικο, παίζει επιθετική άμυνα και σε κάθε λάθος του αντιπάλου, μοιραία, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να απειλήσει άμεσα η Ρεάλ.

inner

Το πόσο αποδοτικό είναι αυτό το πλάνο αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι οι μερένχες είναι η ομάδα με τα περισσότερα ματς (9, ένα περισσότερο απ’ την Ατλέτικο) χωρίς να δεχτούν γκολ στο φετινό Champions League, ενώ ο Κέιλορ Νάβας έγινε ο πρώτος γκολκίπερ στην ιστορία της ομάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση που κρατάει το «μηδέν» σε 8 ματς την ίδια σεζόν.

Γιάννης Σταυρόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x