Ειδήσεις

Άδοξο φινάλε…

Η Εθνική δεν χρειάστηκε να περιμένει τα άλλα ματς του ΣΤ’ ομίλου καθώς με την ήττα της από την Κροατία (92-88) έπειτα από δύο παρατάσεις, βρέθηκε εκτός συνέχειας του Ευρωμπάσκετ.

Ούτε αναμονή, ούτε… θαύμα. Η Εθνική «πέταξε» τις όποιος ελπίδες είχε για πρόκριση στην οκτάδα με την ήττα της από την Κροατία έπειτα από δύο παρατάσεις (92-88), στην τελευταία αγωνιστική της Β’ φάσης του Ευρωμπάσκετ.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που παρατάχθηκε με δέκα παίκτες λόγω των απουσιών των τραυματιών Παπανικολάου και Μαυροκεφαλίδη,πάλεψε μέχρι τέλους απέναντι στην παρέα του Ρόκο Λένι Ούκιτς όμως δεν τα κατάφερε και πλέον επιστρέφει στην Ελλάδα χωρίς κάτι καλό στις… αποσκευές της.

Το χειρότερο όλων από αυτή την κακή πορεία στα γήπεδα της Σλοβενίας είναι ότι η Ελλάδα πέφτει στην ανάγκη της… FIBA προκειμένου να πάρει μια από τις τέσσερις wild card που θα τις επιτρέψουν να συμμετάσχει του χρόνου στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας.

Όσο για το ματς; Η Εθνική είχε την ευκαιρία να... κλέψει την πρωτιά από την Κροατία στο τέλος της πρώτης παράτασης αλλά τα τερτίπια της μπάλας δεν έκαναν τη χάρη στο λέι απ του Ζήση και έτσι το ματς οδηγήθηκε εκ νέου σε παράταση.

Κορυφαίοι για την Ελλάδα Μπουρούσης, Σπανούλης, Ζήσης, αλλά και ο Καϊμακόγλου. Ο Μπογκντάνοβιτς με 22 ο καλύτερος των νικητών.

Το ματς



Ισορροπία…

Ο Σίμον ήταν αυτός που έβαλε σε θέση οδηγού την Κροατία με τρίποντο (3-0) με την Εθνική να είναι νευρική στην επίθεση και να χρειάζεται δυόμιση λεπτά για να βρει τον δρόμο για το καλάθι. Με την καλή της άμυνα και τον Μπουρούση να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα κοντά στο καλάθι κόντρα στον Τόμιτς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πέρασε μπροστά (5-7), όμως η ομάδα του Ρέπεσα απάντησε με σερί 6-0 για το 11-7. Ακολούθησε επιμέρους 10-3 για τη «γαλανόλευκη» (17-14) με πρωταγωνιστή τον Μπράμος, με τον Ντρέιπερ να μειώνει από την περιφέρεια για τους Κροάτες (16-17) στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Ο πονοκέφαλος… Ντρέιπερ και η αστοχία

Πρόβλημα στο μαρκάρισμα του Ντρέιπερ αντιμετώπισε στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου η Εθνική με τον 29χρονο γκαρντ να πετυχαίνει επτά πόντους και με τη βοήθεια του Άντριτς να δίνει προβάδισμα τεσσάρων πόντων στην Κροατία (25-21). Αχίλλειος πτέρνα για την Ελλάδα η αστοχία της από τη μία καθώς μέσα από καλή κίνηση στην επίθεση βγήκαν σουτ υπό καλές προϋποθέσεις αλλά δεν ήταν εύστοχα (8/17 δίποντα, 2/12 τρίποντα) και τα πολύ λιγότερα ριμπάουντ από την άλλη (23 για την Κροατία, 12 για την Εθνική). Παρά τις κακές συνθήκες πάντως, οι παίκτες του Τρινκιέρι με σερί 7-0 ξαναπέρασαν μπροστά (27-32). Ο Μπογκντάνοβιτς ανέλαβε δράση για να κάνει το 34-33, ενώ στο φινάλε ο Τόμιτς έστειλε στα αποδυτήρια τους Κροάτες με ισχνό προβάδισμα (36-34)

Με τα πάνω μας και τα… κάτω μας

Μέσα από καλές άμυνες και τον Μπουρούση να έχει μπει ορεξάτος στο παρκέ η Ελλάδα ξαναπήρε κεφάλι στο σκορ (38-41), οι δεύτερες ευκαιρίες πάντως που πήραν οι Κροάτες από επιθετικά ριμπάουντ τους έδωσαν την ευκαιρία να περάσουν μπροστά με αιχμή του δόρατος τον Άντε Τόμιτς και επιμέρους 11-2 (49-43). Η Εθνική δεν το έβαλε κάτω και παρότι αρχικά δεν της μπήκαν τα σουτ έτρεξε σερί 6-0 ισοφαρίζοντας σε 49-49 ενώ η τεχνική ποινή με την οποία χρεώθηκε ο Μπογκντάνοβιτς 25’’ πριν την ολοκλήρωση των 30’ έδωσε την ευκαιρία στους Έλληνες διεθνείς να περάσουν μπροστά, 49-50. Ο Ούκιτς με τέσσερα δευτερόλεπτα να απομένουν έτρεξε το γήπεδο και με λέι απ διαμόρφωσε το 51-50.

Ντέρμπι μέχρι τέλους…

Οι συνεχείς εναλλαγές στο σκορ στα πρώτα πέντε λεπτά της τελευταίας περιόδου μαρτυρούν το πόσο ήθελαν και οι δύο ομάδες τη νίκη. Πρόβλημα για την Εθνική με τον Σπανούλη να χρεώνεται 6’54’’ πριν το φινάλε με το τέταρτό του φάουλ, ενώ εντοπίστηκε και δυσλειτουργία στην άμυνα στη ρακέτα με τον Ζόριτς να κάνει τη ζημιά στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα (62-59) με 5’ να απομένουν. Ο Λαρισαίος γκαρντ ισοφάρισε σε 65-65 όμως το καθαρό μυαλό στην επίθεση στα τελευταία λεπτά έλειψε με τους Κροάτες να ξεφεύγουν με 69-65 μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό. Ο Μπουρούσης μείωσε σε 69-67 στη φάση που ακολούθησε όμως ο Τόμιτς μάζεψε το ριμπάουντ από το χαμένο σουτ του Ούκιτς και ευστοχώντας σε μία βολή έκανε 70-67. Το μεγάλο σουτ ήρθε στην πιο κατάλληλη στιγμή με τον Ζήση να ισοφαρίζει με τρίποντο 70-70 εννέα δεύτερα πριν το τέλος. Ο Τρινκιέρι επέλεξε να μην γίνει φάουλ και η καλή άμυνα του Φώτση στον Ούκιτς έστειλε το ματς στην παράταση.

Και είχε και συνέχεια…

Ο Μπογκντάνοβιτς έκανε το 72-70 όμως με τον Καϊμακόγλου να αναλαμβάνει δράση σε άμυνα και επίθεση η Εθνική πέρασε μπροστά 74-75 απόντος του Βασίλη Σπανούλη που 3’02’’ πριν το τέλος κάθισε στον πάγκο με πέντε φάουλ. Ακόμα ένα μεγάλο σουτ από τον Ζήση με 36’’ να απομένουν για το 74-77 όμως ήρθε και ένα από την άλλη πλευρά (25’’) από τον Μπογκντάνοβιτς. Στην τελευταία επίθεση ο Ζήσης ροκάνισε το χρόνο πήγε στο φινάλε στο λέι απ αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι με το παιχνίδι να οδηγείται σε δεύτερη παράταση (77-77).

Το ήθελε, αλλά…

Ο Μπογκντάνοβιτς ξανάβαλε σε θέση οδηγού την Κροατία (81-77) καθώς τα ελεύθερα σουτ από Σλούκα και Καϊμακόγλου δεν βρήκαν στόχο. Ο Ρούντεζ πήγε να… σκοτώσει την Ελλάδα (86-79), ο Ζήσης όμως απάντησε με το ίδιο νόμισμα αλλά και δύο εύστοχες βολές μείωσε σε 86-84. Οι δύο ομάδες μπήκαν στο τελευταίο λεπτό ισόπαλες, 86-86, έπειτα από καλάθι του Μπουρούση. Ο Ντρέιπερ με διείσδυση έκανε το 88-86, ακολούθησε κάτι αντίστοιχο από τον Ζήση με την μπάλα και πάλι να τον… προδίδει. Ο Μπογκάντοβιτς ευστόχησε σε δύο βολές (90-86), η Εθνική δεν βρήκε το τρίποντο που ήθελε, ο χρόνος που απέμενε δεν της έφτανε με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται με βολές σε 92-88.

Τα δεκάλεπτα: 16-17, 36-34, 51-50, 70-70 (κ.α.), 77-77 (α’ παράταση), 92-88 (β΄παράταση)

Κροατία (Γιασμίν Ρέπεσα): Τόμιτς 15 (12 ριμπάουντ), Άντριτς 6, Ντρέιπερ 13, Μπογκντάνοβιτς 22, Σάριτς 3, Ρούντεζ 8, Ούκιτς 14, Σίμον 5 (6 ριμπάουντ), Μάρκοτα, Μ. Ντέλας, Ζόριτς 6, Α. Ντέλας.

Ελλάδα (Αντρέα Τρινκιέρι): Σλούκας 5, Μπουρούσης 21 (9 ριμπάουντ), Ζήσης 14, Σπανούλης 18, Περπέρογλου 1, Φώτσης, Καββαδάς 8, Καϊμακόγλου 14, Μπράμος 7, Πρίντεζης


Δείτε πως εξελίχθηκε η αναμέτρηση

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x