sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Άντριαν Γκρίφιν: Ένας διδάκτωρ που θέλει να οδηγήσει τον Γιάννη και τους Μπακς στην κορυφή!

Το sport-fm.gr… σκιαγραφεί το προφίλ και την καριέρα του Άντριαν Γκρίφιν, ο οποίος καλείται να οδηγήσει τους Μιλγουόκι Μπακς στην κορυφή του ΝΒΑ.

Ύστερα από πέντε χρόνια κοινής πορείας με τον Μάικ Μπουντενχόλζερ, διάστημα στο οποίο γιγαντώθηκε το status του συλλόγου με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2021, οι Μιλγουόκι Μπακς πήραν τη μεγάλη απόφαση να γυρίσουν σελίδα και να δώσουν τα κλειδιά της ομάδας στον… άγουρο, Άντριαν Γκρίφιν.

Ο αποκλεισμός-σοκ στον πρώτο γύρο των playoffs από τους Μαϊάμι Χιτ με 4-1, παρά το γεγονός πως τερμάτισαν πρώτοι στη regular season με το καλύτερο ρεκόρ της λίγκας, φαίνεται πως αποτέλεσε την απαρχή των «ελαφιών» να αναζητήσουν κάτι νέο, κάτι πιο φρέσκο, ώστε να μπει ξανά η ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών, αλλά φυσικά και να εκμεταλλευτεί τα παραγωγικά χρόνια του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Άλλωστε, η φετινή σεζόν μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως η χρονιά των… αλλαγών στο ΝΒΑ, καθώς, ούτε μία, ούτε δύο, αλλά συνολικά έξι ομάδες προχώρησαν σε αλλαγή προπονητή! Ο μοναδικός οργανισμός που έδωσε τη «δουλειά» σε κάποιον που δεν είχε ποτέ άλλοτε εμπειρία από τη θέση του head coach ήταν εκείνος του Ουισκόνσιν, με τον Άντριαν Γκρίφιν να παίρνει το βάπτισμα του πυρός σε έναν αρκετά απαιτητικό και γεμάτο με πολλά «πρέπει» πάγκο, όπως είναι αυτός των Μιλγουόκι Μπακς.

Άντριαν Γκρίφιν: Αφιέρωμα στον προπονητή των Μπακς

Το sport-fm.gr… σκιαγραφεί το προφίλ του 48χρονου Αμερικανού και επί 15 χρόνια σε ρόλο βοηθού προπονητή που καλεί να μπει στα… παπούτσια του προκατόχου του, αλλά και να τον ξεπεράσει, οδηγώντας την παρέα του Γιάννη μέχρι την κορυφή του ΝΒΑ και την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος.

Από τα… αζήτητα και την Ιταλία στους ΝΒΑ Finals του 2006

Γεννημένος στις 4 Ιουλίου του 1974 στην πόλη Γιουτσίτα του Κάνσας, έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στην λύκειο της περιοχής, αγωνιζόμενος στις θέσεις «2» και «3». Από το 1992 και για μια τετραετία αγωνίστηκε στο πανεπιστήμιο του Seton Hall, όντας ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας του. Την τελευταία του χρονιά εκεί, κατέγραψε 19,5 πόντους, 8,3 ριμπάουντ και 2,5 κλεψίματα μέσο όρο σε 28 παιχνίδια. Αριθμοί που πάντως δεν στάθηκαν αρκετοί για να του ανοίξουν την πόρτα του μαγικού κόσμου του ΝΒΑ, καθώς, καμία ομάδα δεν τον επέλεξε στη διαδικασία των Drafts του 1996.

Άντριαν Γκρίφιν: Αφιέρωμα στον προπονητή των Μπακς

Κάπως έτσι ξεκίνησε η περιήγησή του στις μικρές λίγκες των ΗΠΑ, ενώ, τον Ιούλιο του 1998 έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για να βρεθεί στην Ευρώπη και στην Ιταλία, εκεί όπου αγωνίστηκε στη δεύτερη κατηγορία της χώρας με τη φανέλα της Κορντιβάρι Ροσέτο – τωρινή Ροσέτο Σαρκς – για οκτώ παιχνίδια!

Το όνειρο του ΝΒΑ μπορεί να άργησε, αλλά τελικώς ήρθε τον χειμώνα του 1999, υπογράφοντας συμβόλαιο με τους Μπόστον Σέλτικς. Στη Βοστώνη έμεινε για δύο χρόνια, για να ακολουθήσουν οι Μάβερικς (2001-03), οι Ρόκετς (2003-04) και οι Μπουλς (2004-05). Η σεζόν 2005/06 τον βρήκε και πάλι πίσω στο Ντάλας, εκεί όπου μαζί με τον Ντιρκ Νοβίτσκι έφτασαν μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ – ηττήθηκαν 4-2 από τους Χιτ – με τον Γκρίφιν να ξεκινά βασικός στα τρία πρώτα παιχνίδια της σειράς.



Το καλοκαίρι του 2008 και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τους Σικάγο Μπουλς και Σιάτλ Σούπερσονικς, πήρε την απόφαση αποσυρθεί από τα παρκέ σε ηλικία 34 ετών και να μεταπηδήσει στην προπονητική!

Η 15ετής εμπειρία του στους πάγκους και η… παρακαταθήκη του πατέρα του


Λίγες ημέρες μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ο Γκρίφιν εντάχθηκε στο τεχνικό τιμ των Μιλγουόκι Μπακς, παραμένοντας για δύο χρόνια στο πλευρό του προπονητή, Σκοτ Μάιλς.

Άντριαν Γκρίφιν: Αφιέρωμα στον προπονητή των Μπακς

Επόμενος σταθμός ήταν οι γνώριμοί του… Μπουλς. Στο Σικάγο ταίριαξε αμέσως, συνθέτοντας ένα εξαιρετικό δίδυμο με πολύ καλή χημεία και επικοινωνία με τον τότε head coach του οργανισμού, Τομ Τιμποντό. Έχοντας την «ταμπέλα» του πολύ καλού αμυντικού από τα χρόνια που αγωνιζόταν, ο Γκρίφιν δεν θα μπορούσε να είχε διαφορετική φιλοσοφία και σαν βοηθός προπονητή.

Ενδεικτικό είναι πως πολλοί μέσα από τις τάξεις των «ταύρων» του χρεώνουν την αγωνιστική έκρηξη του… άγουρου και ίσως άκομψου και άτεχνου ψηλού, Γιόακιμ Νόα, ο οποίος τη διετία 2013/14 έγινε δύο φορές All Star, αναδείχθηκε σε αμυντικός της χρονιάς (2014), ενώ ψηφίστηκε στην κορυφαία πεντάδα του ΝΒΑ το 2014!

Από τα χρόνια που αγωνιζόταν, ο Γκρίφιν είχε την προπονητική μέσα του. Παρά το γεγονός πως δεν ήταν «πενταδάτος» και περιοριζόταν στον ρόλο του έκτου ή ακόμα και του έβδομου, όγδοου παίκτη της ομάδας, η ηγετικότητα, αλλά και ο χαρακτήρας του τον έκαναν να ξεχωρίζει εντός αποδυτηρίων.

«Το ταξίδι μου με έχει οδηγήσει σε κάθε πτυχή του παιχνιδιού. Ήμουν απ' έξω κοιτάζοντας μέσα. Έχω πάει στο εξωτερικό, ήμουν βασικός στο πρωτάθλημα, με «έθαψαν» στον πάγκο, μετά με έκοψαν. Ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς στο πρωτάθλημα, το έχω περάσει.
Οι εμπειρίες μου με βοηθούν να σχετίζομαι με τους παίκτες. Μπορώ να τους πω πώς να χειρίζονται διαφορετικές καταστάσεις. Το ΝΒΑ είναι ένα τρόπαιο, τα 82 παιχνίδια, τα ταξίδια, η πίεση, οι προσδοκίες, όλα. Για αυτό επικαλούμαι την εμπειρία και τις προηγούμενες γνώσεις μου για να χτίσουμε έναν δεσμό με τους παίκτες»
, είχε αναφέρει πριν λίγα χρόνια ο Άντριαν Γκρίφιν.

Άντριαν Γκρίφιν: Αφιέρωμα στον προπονητή των Μπακς

Η αλήθεια είναι πως στο ΝΒΑ για να επιβιώσεις, πέρα από τις απαραίτητες γνώσεις και την οξυδέρκεια, πρέπει να έχει και το επικοινωνιακό χάρισμα. Να μπορείς να ηγηθείς, να εμπνεύσεις και να «χαλιναγωγήσεις» τις ντίβες και τους σούπερ σταρς, διατηρώντας την ηρεμία εντός της ομάδας και των αποδυτηρίων.

Αυτό φαίνεται πως το είχε πάντα ο Γκρίφιν, με βάση τα λεγόμενα του Τομ Τιμποντό: «Έχει κάνει φοβερή δουλειά, είναι δυνατός σε όλους τους τομείς, είναι εξαιρετικός, επικοινωνιακός, ηγέτης και εξαιρετικός δάσκαλος». Το μεγαλύτερο παράσημο όμως για έναν προπονητή είναι όταν οι παίκτες μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εσένα.

Όπως για παράδειγμα το 2015, όταν μετά την αποχώρηση του Τιμποντό από τον πάγκο των Μπουλς, ο Τζίμι Μπάλτερ, άσκησε μεγάλες πιέσεις στη διοίκηση του συλλόγου για να αναλάβει πρώτος προπονητής ο Γκρίφιν!

Άλλωστε, ο χαρακτήρας και το mentality αυτό του νέου προπονητή των Μπακς, γαλουχήθηκε από τα νεανικά του χρόνια, καθώς ο πατέρας του, Ντέιβιντ Άλαν, ήταν πάστορας επί 25 χρόνια σε τοπική εκκλησία της περιοχής από όπου μεγάλωσε, αποτέλεσε το πρότυπό του.

«Ο πατέρας μου ήταν πάστορας, επομένως καταλαβαίνω τις επιπτώσεις που έχει ένας ηγέτης σε μια κοινότητα να βοηθάει τους άλλους και αυτό είναι κάτι που φιλοδοξώ να κάνω», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, το μεγάλο βήμα στην προπονητική του καριέρα πάντως ήρθε το 2018, και ενώ είχαν προηγηθεί οι παρουσίες του στο τεχνικό τιμ των Ορλάντο Μάτζικ (2015-16) και Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ (2016-18). Το καλοκαίρι του 2018 λοιπόν, εντάχθηκε στους Τορόντο Ράπτορς ως πρώτος βοηθούς του Νικ Νερς, με τον οποίο έναν χρόνο αργότερα, πανηγύρισαν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου!

Άντριαν Γκρίφιν: Αφιέρωμα στον προπονητή των Μπακς

Στην πενταετία που έμεινε στον οργανισμό του Καναδά, ανέπτυξε την επιθετική φιλοσοφία και τα plays του στο μπροστά μέρος του παρκέ, με τους Ράπτορς να του δίνουν τρεις φορές την ευκαιρία να ηγηθεί ως head coach της ομάδας. Η πρώτη του απόπειρα ως πρώτος προπονητής ήταν στη «φούσκα» του Ορλάντο τον Αύγουστο του 2020, σε ένα παιχνίδι κόντρα στους 76ερς.

Παράλληλα με την εμπειρία των πάγκων, ο Γκρίφιν ήθελε να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις του πάνω στο κομμάτι της διαχείρισης και της ηγεσίας. Για αυτό και τον χειμώνα του 2022 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην «Οργανωτική ηγεσία», με τη διατριβή του να είχε θέμα για τους βοηθούς προπονητών του ΝΒΑ!

Όταν η καριέρα του πήγε να… τιναχθεί στον αέρα


Τον Αύγουστο του 2020, και ενώ οι Τορόντο Ράπτορς συμμετείχαν στα playoffs του ΝΒΑ στη «φούσκα» του Ορλάντο, η πρώην σύζυγος του Άντριαν Γκρίφιν, Όντρεϊ Στέρλινγκ, τον κατηγόρησε δημόσια μέσω των social media για ενδοοικογενειακή βία, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως την κόλλησε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα από τις εξωσυζυγικές του σχέσεις, όπως και το ότι δεν τηρεί τους όρους διατροφής για τα τέσσερα παιδιά τους.

Ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, υποβάλλοντας μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Από την πλευρά τους, οι Ράπτορς μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε, συνομίλησαν με τον Γκρίφιν, αποφασίζοντας τελικώς να τον στηρίξουν και να τον κρατήσουν στην ομάδα. Στο πλευρό του 48χρονου στάθηκαν και τα παιδιά του, μεταξύ άλλων ο Έι Τζέι Γκρίφιν, ο οποίος από το καλοκαίρι του 2022 ανήκει στους Ατλάντα Χοκς, με τον 19χρονο φόργουορντ να επιλέγεται στο Νο. 16 του Draft εκείνης της χρονιάς.

Το παρόν και το... αύριο των Μιλγουόκι Μπακς


Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου ο Άντριαν Γκρίφιν μετά από 15 χρόνια σε ρόλο βοηθού προπονητή, αναλαμβάνει head coach σε έναν οργανισμό με πολλές απαιτήσεις όπως οι Μιλγουόκι Μπακς.

Άντριαν Γκρίφιν: Αφιέρωμα στον προπονητή των Μπακς

Πολλές είναι οι… φωνές στις τάξεις της λίγκας που πίστευαν πως είχε όλα τα φόντα να γίνει Νο. 1 στον πάγκο μιας ομάδας και πως έπρεπε να είχε κάνει νωρίτερα αυτό το άλμα στην καριέρα του. Εντούτοις, η μεγάλη ευκαιρία της καριέρας του ήρθε τώρα, με τον ίδιο να εντυπωσιάζει τους ανθρώπους των «ελαφιών» στις συνεντεύξεις του, αλλά και τον ίδιο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Μάλιστα, οι δυο τους φαίνεται πως έχουν «χτίσει» ήδη μια πολύ καλή σχέση εκτίμησης και σεβασμού, με τον Γκρίφιν να έρχεται στην Ελλάδα και να παρακολουθεί παρέα με τον Γιάννη και τα αδέλφια του τον τρίτο τελικό των «αιωνίων» στο ΣΕΦ!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x