sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο πρώτος μήνας της ΑΕΚ Bettson BC: Ο ηγέτης Ραντλ, η άνοδος του ΜάκΛεμορ & το ερωτηματικό με Καμπενγκέλε

Το sport-fm.gr κάνει έναν απολογισμό του πρώτου μήνα της ΑΕΚ Betsson BC, εστιάζοντας στα στοιχεία και στα πρόσωπα που έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής στο σύνολο του Ζοάν Πλάθα.

Το βράδυ της Τετάρτης (08/11), η ΑΕΚ Betsson BC πέρασε από την Πολωνία και την έδρα της Στσέτσιν (77-86), ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο και πλέον ιδανικό τρόπο τον πρώτο γύρο της φάσης των ομίλων του Basketball Champions League, ούσα μόνη πρώτη και αήττητη στην κορυφή του 4ου γκρουπ του θεσμού.

Το παιχνίδι αυτό, σηματοδότησε την παρέλευση ενός μήνα από την επίσημη έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων της «Ένωσης», διάστημα στο οποίο η ομάδα του Ζοάν Πλάθα έχει δώσει οκτώ παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, έχοντας ως απολογισμό 5 νίκες και 3 ήττες.

Απόψε η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Κολοσσό Ρόδου στα Άνω Λιόσια και το sport-fm.gr επιχειρεί να κάνει έναν απολογισμό του πρώτου – ικανοποιητικού βάσει του αριθμού παιχνιδιών – αγωνιστικού μήνα της ΑΕΚ Betsson BC και των πραγμάτων εκείνων που ξεχώρισαν, της προόδου που παρουσιάζει η ομάδα, αλλά και εκείνων που χρήζουν βελτίωσης στο άμεσο μέλλον.

ΑΕΚ Bettson BC: Ο απολογισμός του πρώτου μήνα της ομάδας του Πλάθα

Η απόφαση των ανθρώπων του συλλόγου το φετινό καλοκαίρι να… γυρίσουν σελίδα και να προχωρήσουν σε ολικό «λίφτινγκ» χτίζοντας μια νέα και με διαφορετική κατεύθυνση ομάδα από την αρχή, γέμισε με αισιοδοξία τις τάξεις του συλλόγου. Η έλευση ενός προπονητή με το επίπεδο και τις παραστάσεις του Ζοάν Πλάθα, η απόκτηση παικτών με μπόλικη εμπειρία από το ΝΒΑ, αλλά και τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, ανέβασαν τις προσδοκίες στα ύψη. Προσδοκίες που ως έναν βαθμό έχουν εκπληρωθεί κατά πολύ σε αυτό το πρώτο δείγμα γραφής, ενώ, αν δεν υπήρχαν κάποιες «ανορθογραφίες» σε ένα-δύο παιχνίδια, το πρόσημο θα ήταν ακόμα πιο θετικό.

Το ισπανικό μοντέλο του Πλάθα… παίρνει μπρος


Η αλλαγή φιλοσοφίας που έχει φέρει μαζί του o Ζοάν Πλάθα στην ΑΕΚ είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Από το περσινό στιλ με σετ παιχνίδι, χαμηλό τέμπο και στόχευση στους ψηλούς, η «Ένωση» πλέον παίζει ένα τελείως διαφορετικό μπάσκετ με ταχύτητα, πολύ τρέξιμο, πίεση παντού και με… μπόλικο pace and space.



Οι προσθήκες που έγιναν στο ρόστερ εξυπηρετούν αυτό ακριβώς το μοντέλο παιχνιδιού, το οποίο όσο περνάει ο καιρός και η ομάδα αποκτά ομοιογένεια και χημεία, το βλέπουμε όλο και περισσότερο στο παρκέ. Μιλώντας με την γλώσσα των αριθμών, η ΑΕΚ, σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν έχει την τρίτη καλύτερη επίθεση στην Stoiximan Basket League και την όγδοη στο BCL, μετρώντας συνολικά σε αυτά τα 8 πρώτα ματς 85,5 πόντους κατά μέσο όρο. Από αυτούς, οι 13,25 πόντοι προέρχονται από καλάθια στον αιφνιδιασμό, ενώ, παίρνει και 15,4 πόντους μ.ο. από λάθη αντιπάλου (6,1 κλεψίματα). Αριθμοί που καταδεικνύουν το γεγονός πως θέλει να παίξει γρήγορο μπάσκετ, ενώ παράλληλα αντικατοπτρίζουν και το pressing που ασκεί στην αντίπαλη ομάδα.

Ωστόσο, αυτό το run and gun παιχνίδι σε συνδυασμό με το γεγονός πως το ρόστερ αποτελείται από νέους παίκτες δίχως να έχουν ακόμα την κατάλληλη χημεία και τους αυτοματισμούς, οδηγεί τους «κιτρινόμαυρους» σε πολλά λάθη. Ενδεικτικό είναι πως υποπίπτουν σε 13,9 λάθη κατά μέσο όρο, την ίδια ώρα πάντως που «σερβίρουν» με το πολύ καλό νούμερο των 18,9 ασίστ ανά ματς. Η λογική λέει πως όσο προχωρά η σεζόν και η ομάδα δένει περισσότερο, τα λάθη θα μειωθούν αρκετά.

ΑΕΚ Bettson BC: Ο απολογισμός του πρώτου μήνα της ομάδας του Πλάθα

Η αγωνιστική άνοδος του ΜάκΛεμορ


Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο φετινό project της ΑΕΚ ακούει στο όνομα Μπεν ΜάκΛεμορ. Η απόκτηση του 30χρονου Αμερικανού σούτινγκ γκαρντ με πολυετή θητεία στο ΝΒΑ αποτελεί από μόνη της μια τεράστια επιτυχία για τον σύλλογο, αφού υπό άλλες συνθήκες η μεταγραφή του ακόμα και από ομάδα της Ευρωλίγκας θα ήταν μια από τις πιο ηχηρές «βόμβες» του καλοκαιριού.



Πέραν όμως από τις όποιες εντυπώσεις, ο έμπειρος άσος αποκτήθηκε από την «Ένωση» με σκοπό να αποτελέσει το μεγάλο της επιθετικό «όπλο» και την αιχμή του δόρατος στο σκοράρισμα. Το ξεκίνημά του στην ομάδα δεν ήταν το ανάλογο των προσδοκιών, πράγμα έως έναν βαθμό λογικό, αφού για πρώτη φορά στην καριέρα του αγωνίζεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αποκτώντας αγωνιστικό ρυθμό μέσα από τα παιχνίδια, μαθαίνοντας τα «μυστικά» και τον τρόπο παιχνιδιού του ευρωπαϊκού μπάσκετ, βρίσκοντας παράλληλα τα πατήματά του και τον ρόλο του στην ομάδα, ο ΜάκΛεμορ, έχει αρχίσει να ανεβάζει «στροφές».

Μετά το μέτριό του ξεκίνημα στη σεζόν, ο Αμερικανός γκαρντ έχει βελτιώσει την απόδοσή του στα τελευταία παιχνίδια, βοηθώντας σημαντικά και στον τομέα της άμυνας και των ριμπάουντ. Παίκτης οικονομίας, δεν εκμαιεύει προσπάθειες, παίρνει ό,τι του δίνει το σύστημα και η αντίπαλη άμυνα, έχοντας ως highlight στην έως τώρα παρουσίας του τους 26 πόντους με 9/11 σουτ – εκ των οποίων 5/5 τρίποντα – απέναντι στον Απόλλωνα Πατρών. Και στο πιο πρόσφατο παιχνίδι με την Στσέτσιν ήταν κομβικός (14π., 4ρ., 5/6 σουτ), όπως φυσικά και στην πρεμιέρα του BCL κόντρα στη Ρίσεν Λούντβιγκσμπουργκ (13π., 3ρ., 3ασ., 4/5 σουτ).



Οι πολλοί πρωταγωνιστές και ο ηγέτης Ραντλ


Ένα από τα πράγματα που ξεχωρίζει κανείς στη φετινή ΑΕΚ είναι πως διαθέτει αρκετές και ποιοτικές λύσεις από το «1» μέχρι το «5», τόσο όσον αφορά το κομμάτι της άμυνας, όσο και εκείνο της επίθεσης.

Το σύνολο του Ζοάν Πλάθα διαθέτει πλουραλισμό και πολυφωνία στο εκτελεστικό του παιχνίδι, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα και από την στατιστική. Ενδεικτικό είναι πως πέντε παίκτες μετρούν διψήφιο αριθμό πόντων σε αυτά τα πρώτα οκτώ παιχνίδια της σεζόν. Ο λόγος για τους Μιντάουγκας Κουζμίνσκας (13π.), Τζάστιν Τίλμαν (15,6π.), Μπεν ΜάκΛεμορ (11,4π.), Τζόρνταν ΜακΡέι (12,4π.) και Τσέισον Ραντλ (11,9π.). Οι δύο πρώτοι μάλιστα έχουν βοηθήσει σημαντικά και στον τομέα των ριμπάουντ, και ειδικά σε εκείνο των επιθετικών.

ΑΕΚ Bettson BC: Ο απολογισμός του πρώτου μήνα της ομάδας του Πλάθα

Όσον αφορά τον Τσέισον Ραντλ, έχει αποδειχθεί καθοριστικός σε αρκετά παιχνίδια, έχοντας εξελιχθεί στον άνθρωπο της τελευταίας στιγμής για την «Ένωση». Ο 30χρονος Αμερικανός γκαρντ ήταν εκείνος που υπέγραψε την τεράστια ανατροπή και τη νίκη επί της Σάσαρι στη Σαρδηνία με 4 τρίποντα στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα, ενώ, με οκτώ δικούς του πόντους στα τελευταία επτά λεπτά κόντρα στην Στσέτσιν, η ΑΕΚ μπόρεσε και έφυγε με το διπλό από την Πολωνία. Χαρακτηριστικό είναι πως οι 18 από τους 45 συνολικά πόντους του στο BCL έχουν έρθει στο τελευταίο 4λεπτο των αναμετρήσεων, κάτι που τον καθιστά ως έναν από τους πιο clutch παίκτες της διοργάνωσης!

ΑΕΚ Bettson BC: Ο απολογισμός του πρώτου μήνα της ομάδας του Πλάθα

Το ερωτηματικό με Καμπενγκέλε


Μετά από τέσσερα χρόνια στο ΝΒΑ, ο Εμφιόντου Καμπενγκέλε, ήρθε κατευθείαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με στόχο να γίνει ο βασικός σέντερ της ΑΕΚ και το «βαρύ» χαρτί της ομάδας μέσα στο «ζωγραφιστό».

Ο 26χρονος Καναδός ωστόσο δεν έχει μπορέσει ακόμα να δείξει πολλά πράγματα, καθώς του έχουν τύχει πολλά. Αρχικώς, είχες υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα στις αρχές της σεζόν με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από την αποστολή της ομάδας για το παιχνίδι με το Λαύριο.
Στη συνέχεια, υπέστη θλάση στο παιχνίδι με τη Λούντβιγκσμπουργκ, ενώ, στις αρχές του μήνα πραγματοποίησε ταξίδι «αστραπή» στην πατρίδα του για οικογενειακούς λόγους. Κάπως έτσι, ο θηριώδης σέντερ έχει προλάβει να αγωνιστεί σε μόλις δύο παιχνίδια των «κιτρινόμαυρων», οι οποίοι και καλύπτουν το κενό του εκ των έσω, ανεβάζοντας τον Τζάστιν Τίλμαν στη θέση «5».

ΑΕΚ Bettson BC: Ο απολογισμός του πρώτου μήνα της ομάδας του Πλάθα

Στα ματς με Ολυμπιακό και Λούντβιγκσμπουργκ στα οποία αγωνίστηκε, ο Καμπεγκέλε παρουσίασε πολύ καλό πρόσωπο, δίνοντας πολλές μάχες κοντά στα δύο καλάθια (7,5π., 8ρ. σε 18,5 λεπτά μέσο όρο), δείχνοντας το πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει το σύνολο του Ζοάν Πλάθα μέσα στη σεζόν. Το ερωτηματικό στην περίπτωσή του είναι αν θα μπορέσει στη συνέχεια της χρονιάς να επιδείξει την κατάλληλη σταθερότητα και να μείνει μακριά από τους τραυματισμούς, αφού είναι δεδομένο πως η front line της «Ένωσης» αναβαθμίζεται με την παρουσία του στην αποστολή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x