sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Και πώς να μην κάνει καλά… ΑΕΚούγεννα: Τα 5 σημεία από τη νίκη της «Ένωσης» επί της Λαμίας

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Φαν Βέερτ αλλά και τους Μάνταλο και Ρότα, η ΑΕΚ απέδειξε ότι με Φιλαδέλφεια και Ματίας Αλμέιδα, δεν υπάρχει έδαφος για... κατάρες. Τα σημεία από τη νίκη επί της Λαμίας.

Χαρούμενα Χριστούγεννα -ή αλλιώς... ΑΕΚούγεννα, όπως λέει το γνωστό μότο των φίλων της- θα κάνει μετά από πολλά χρόνια η «Ένωση», η οποία επικράτησε 3-0 της Λαμίας, στην επανέναρξη της Super League 1.

Οι «κιτρινόμαυροι» με μεγάλο πρωταγωνιστή τη «χρυσή» αλλαγή Φαν Βέερτ (δύο γκολ και ασίστ) και με τους Μάνταλο και Ρότα να κάνουν εξαιρετικό ματς, έφτασαν στο 6/6 στην OPAP Arena και συνέχισαν στο κυνήγι του Παναθηναϊκού.

Παράλληλα, απέδειξαν ότι με Νέα Φιλαδέλφεια και Ματίας Αλμέιδα -με τη συνδρομή και των κατάλληλων εργαλείων- δεν υπάρχει έδαφος για τις... κατάρες του παρελθόντος.

ΑΕΚ-Λαμία: Τα 5 συμπεράσματα από τη νίκη της «Ένωσης»

ΑΕΚ-Λαμία: Τα 5 συμπεράσματα από τη νίκη της «Ένωσης»

Αναλυτικά, τα πέντε σημεία από τη νίκη της ΑΕΚ επί της Λαμίας:

Η ΑΕΚ που δεν ψάχνει… δικαιολογίες



Αποτελούσε σημαντικό ερώτημα το πώς θα επανεμφανιστεί η «Ένωση» μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος. Στο Κύπελλο, η νίκη επί της Κηφισιάς ήρθε λίγο έως πολύ σβηστά, κόντρα σε έναν αντίπαλο έτσι κι αλλιώς δεύτερης κατηγορίας. Οι απουσίες -και απόψε- για τον Ματίας Αλμέιδα ήταν πολλές και μάλιστα κομβικές. Ωστόσο, ποτέ δεν τις επικαλείται για να ψάξει δικαιολογίες, αντίληψη που περνά και στην ομάδα του. Υπενθυμίζεται ότι ο Αργεντινός τεχνικός δεν είχε στη διάθεσή του -πέρα από τους Βίντα και Μοχαμάντι- τους τέσσερις παίκτες (Γκατσίνοβιτς, Ελίασον, Τσούμπερ, Άμραμπατ) που υπολόγιζε κυρίως για τα άκρα της μεσαίας γραμμής, σημαντική θέση για τη διάσπαση των κλειστών αμυνών, με τον Φερνάντες να μην έχει ακόμη δικαίωμα συμμετοχής. Κι όμως, η ομάδα του πέτυχε τρία γκολ.

Η ΑΕΚ για ακόμα ένα ματς έβγαλε στοιχεία που μας έχει συνηθίσει. Με πρέσινγκ ψηλά, επανακτούσε συνεχώς την μπάλα, έκανε παιχνίδι από τα άκρα με συνεργασίες και πλαγιοκοπήσεις/σέντρες και με ωραία και γρήγορη κυκλοφορία έψαχνε την αδύναμη πλευρά του αντιπάλου (το τελευταίο δουλεύτηκε αρκετά στην Ολλανδία). Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να βγάλει πολλές φάσεις, τις οποίες όμως δεν αξιοποίησε μέχρι την είσοδο του Φαν Βέερτ. Από την άλλη, αξίζει να υπογραμμιστεί η σημασία της υπομονής που έδειξε το σύνολο του Αλμέιδα μέχρι να έρθει το πρώτο γκολ.



Την ίδια στιγμή, δεν κινδύνευε ιδιαίτερα από τη Λαμία, η οποία άρχισε να… ξεμυτά γύρω στο 30'. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί credit για την ΑΕΚ η ανησυχία (αλλά και αδυναμία) του αντιπάλου να ανοιχτεί. Ωστόσο -λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και τις απουσίες των «κιτρινόμαυρων»- όταν η ομάδα της Φθιώτιδας επιχείρησε να απειλήσει, έβγαλε κάποιους -έστω και λίγους- κινδύνους, κυρίως από την πλευρά του Χατζισαφί. Όπως έχει σημειωθεί κι άλλες φορές, ο Ιρανός μπακ έχει θεματάκια στα ανασταλτικά του καθήκοντα (επιθετικά πήρε πολλές πρωτοβουλίες). Εξάλλου, η θέση που του ταιριάζει… ταμάμ είναι εκείνη του χαφ, αλλά φυσικά δεν υπάρχει χώρος γι' αυτό στον «δικέφαλο».




Φαν Βέερτ ο γκολεαδόρ, το αντίδοτο στην… αναποτελεσματικότητα!



Ίσως και λίγο υπερβολικός ο μεσότιτλος. Αφενός, διότι όπως έχει σημειώσει ο Αλμέιδα, το πραγματικά ανησυχητικό για την ομάδα του θα ήταν να μη βγάζει φάσεις. Αφετέρου, η δουλειά υπάρχει (μία μέρα τη βδομάδα περιέχει μόνο τελειώματα, όπως φυσικά και οι περισσότερες ασκήσεις των «κιτρινόμαυρων») και στο τέλος συνήθως δικαιώνει.

Όπως και να έχει, όμως, θα έρθουν και μέρες που δεν θα σου βγει. Και η ΑΕΚ το έχει πληρώσει, όπως για παράδειγμα κόντρα στον Αστέρα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις μειώνεις τον κίνδυνο με έναν φορ ολκής. Τέτοιος είναι ο Φαν Βέερτ!

Τον είχε ανάγκη όλο το προηγούμενο διάστημα η «Ένωση». Εξαιρετικοί οι Λιβάι και Αραούχο (με άλλους ρόλους, κατά βάση, βέβαια), αλλά στράικερ της μίας επαφής όπως ο Ολλανδός επιθετικός δεν είναι. Γι' αυτό εξάλλου και αποκτήθηκε ο τελευταίος. Ο καιρός που βρισκόταν στα «πιτς» στοίχησε στην ομάδα του, η οποία όμως τώρα μπορεί να αρχίσει να κάνει σιγά-σιγά απόσβεση. Σαν να λέμε... μεταγραφή χειμώνα κι αυτός!

Κόντρα στην Κηφισιά ανέδειξε το… δημιουργικό του ρεπερτόριο, ωστόσο λίγες μέρες αργότερα απέδειξε ποιο είναι το δυνατό του «χαρτί»: Ένας γκολεαδόρ, όπως τον αποκάλεσε ο τεχνικός της ΑΕΚ. Μπαίνοντας ως αλλαγή, δεν χρειάστηκε καθόλου χρόνο προσαρμογής και με τρομερές κινήσεις φορ έστειλε δις την μπάλα στα δίχτυα. Ως… μπόνους είχε και μία ασίστ στο ενδιάμεσο.





Σούπερ πλευρά με Μάνταλο-Ρότα



Εντέλει, η επιλογή του Αλμέιδα για την κάλυψη των απουσιών στα άκρα, ήταν η μετατόπιση του Μάνταλου στα δεξιά και του Πινέδα στα αριστερά (παραμένοντας αυτό το υβριδικό 4-4-1-1, με τρία κεντρικά χαφ όμως και με τον Σιμάνσκι να παίρνει βάθος έναντι του Γιόνσον). Κανένας εκ των δύο, δεν αποτελεί καθαρόαιμο πλάγιο χαφ. Όμως, όταν ο παίκτης είναι ποιοτικός και το σύστημα δουλεύει… ρολόι, μπορεί να γίνει η δουλειά!

Οι Μάνταλος και Ρότα συνέθεσαν τρομερό δίδυμο, όντας οι δύο κορυφαίοι μετά τον -δικαιολογημένα MVP- Φαν Βέερτ. Κάτι που δεν στοιχειοθετείται μόνο από τις ασίστ τους. Ειδικά ο πρώην αρχηγός της «Ένωσης» -ο οποίος μέσα στα αποδυτήρια συνεχίζει να αποτελεί ηγετική φυσιογνωμία για τους συμπαίκτες του- έκανε ίσως και ένα από καλύτερα παιχνίδια του με τη φανέλα του «δικεφάλου». Στο πρώτο ημίχρονο, δίχως υπερβολή, ήταν μέσα σε ΚΑΘΕ ΦΑΣΗ που έβγαλε η ομάδα του, με τον ίδιο να αποτελεί κι εκ των κυρίων εκφραστών των επιθέσεών της (πέρα από το δημιουργικό κομμάτι, συγκλίνοντας, με κάθετα περάσματα κτλ.). Παράλληλα, οι συνεργασίες που έβγαζε με τον Ρότα ήταν… to the point. Διάγει πολύ καλή περίοδο ο 31χρονος άσος, ο οποίος ήταν πολύ καλός τόσο στο φιλικό με τη Σερένγκ, όσο και με την Κηφισιά.

ΑΕΚ-Λαμία: Τα 5 συμπεράσματα από τη νίκη της «Ένωσης»

Εξαιρετικό ματς και από τον Ρότα. Κυρίως στον επιθετικό τομέα με επελάσεις, αδειάσματα και «μπασίματα», ενώ -εάν και είχε την ασίστ αλλά και την πάσα για την ευκαιρία του Πινέδα- θα μπορούσε να έχει συμβάλει ακόμα περισσότερο στο κομμάτι της τελικής τροφοδότησης. Παράλληλα, είχε σημαντικές παρεμβάσεις και στα μετόπισθεν. Η ΑΕΚ έχει βρει την… υγειά της στο δεξί άκρο της άμυνας, με ένα παιδί που πέρυσι αποκτήθηκε με την προοπτική του αναπληρωματικού και… βλέπουμε. Ωστόσο, η δουλειά του ίδιου αλλά ο Ματίας Αλμέιδα, τον οδήγησαν να φαντάζει αναντικατάστατος.



Ο οργανισμός και οι φίλοι της ΑΕΚ θέλουν να… ριζώσει στα Φιλαδέλφεια ο Αλμέιδα


Πριν από το παιχνίδι ο προπονητής της «Ένωσης» έτυχε μιας υπέροχης έκπληξης από την Original για τα γενέθλιά του, με τον ίδιο να ανταποδίδει εγκάρδια. Οι ευχές δόθηκαν και από τα μεγάφωνα πριν από τη σέντρα, αλλά και μετά το τελευταίο σφύριγμα από τους παίκτες του στα αποδυτήρια. Ενδιάμεσα το «Muchacos» της Αργεντινής έπαιζε προς τιμήν του (αλλά και του τεχνικού του τιμ) από τα ηχεία του γηπέδου.

Ο 49χρονος τεχνικός δέχεται μεγάλη αγάπη και εκτίμηση. Τόσο από το ίδιο το κλαμπ αυτό καθ' αυτό, όσο και από τους -ιδιαίτερα απαιτητικούς- φίλους του. Και πώς αλλιώς να γίνει. Έχει επιδράσει πολυεπίπεδα στην καθημερινότητα της ΑΕΚ. Ο ίδιος έχει πει ότι το νέο γήπεδο δίνει τρομερή ενέργεια στην ομάδα του. Κι έχει δίκαιο. Συνέβη και σήμερα, με τον κόσμο του «δικεφάλου» να δημιουργεί εξαιρετική ατμόσφαιρα, σπρώχνοντας τους ποδοσφαιριστές του «Πελάδο». Ωστόσο, ενέργεια -και κάτι παραπάνω- έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει στους «κιτρινόμαυρους» και ο Αργεντινός τεχνικός (και το τιμ του). Μια… πολυεπίπεδη σφραγίδα, τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι όσο και σ' αυτό του κλίματος στα αποδυτήρια αλλά και στη νοοτροπία.

Το βλέπουν άπαντες αυτό. Εξού και όσοι αγαπούν αυτήν την ομάδα, ονειρεύονται την παραμονή του για χρόνια. Όπως φυσικά φαίνεται να ισχύει και με τον ίδιο.




Και… επιτέλους καλά ΑΕΚούγεννα!


Μέσα σ' όλα, τα είχε κι αυτό τα προηγούμενα χρόνια η ΑΕΚ. Αποτέλεσμα (και) του ξεριζωμού της από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Διότι, ναι, η «Ένωση» -σε επίπεδο Super League- είχε να νικήσει στο τελευταίο της παιχνίδι πριν τα Χριστούγεννα από το μακρινό 2008, όταν είχε επικρατήσει δύσκολα με 3-2 επί του Εργοτέλη.

Έκτοτε, η ΑΕΚ μέτρησε έξι ισοπαλίες και πέντε ήττες σε έντεκα αναμετρήσεις. Σχεδόν οι μισές απ' αυτές αφορούσαν εντός έδρας αγώνες. Κατά σειρά με Ατρόμητο (1-1, 2012), Λεβαδειακό (1-2, 2015), ΠΑΣ Γιάννινα (1-1, 2016), Βόλο (2-2, 2020) και πέρυσι με τον ΟΦΗ (1-2, 2021). Ακόμα και ενδιάμεσα (2017) -τη σεζόν που κατέκτησε το πρωτάθλημα- δεν κατάφερε να ξεφύγει από το αρνητικό στατιστικό, μένοντας στο 0-0 με τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Στατιστικό που, αν μη τι άλλο, δεν θα μπορούσε να υφίσταται εάν δεν έφευγε από τη φυσική της έδρα. Ωστόσο, πλέον είναι και πάλι εδώ και δεν υπάρχει έδαφος για τέτοιες ιστορικές ανορθογραφίες

ΑΕΚ-Λαμία: Τα 5 συμπεράσματα από τη νίκη της «Ένωσης»

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x