sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Πάντως παλιά δεν… δεινοπαθούσε: Καλύτερη όλων η παράδοση του Παναθηναϊκού στη Φιλαδέλφεια!

Το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό επιστρέφει στην Νέα Φιλαδέλφεια έπειτα από 20 χρόνια και το sport-fm.gr θυμάται την παράδοση του «τριφυλλιού» στην φυσική έδρα της «Ένωσης» που είναι εντυπωσιακή.

Η ΑΕΚ φιλοξενεί στην «Αγια-Σοφιά - Opap Arena» τον Παναθηναϊκό στο μεγάλο Αθηναϊκό ντέρμπι της 17ης αγωνιστικής, αναμέτρηση που ίσως κρίνει κατά πολλοίς την έκβαση του πρωταθλήματος.

Το φετινό παιχνίδι είναι το πρώτο μεταξύ των δύο ομάδων έπειτα από 21 χρόνια στην φυσική έδρα της «Ένωσης» χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει και πολλά για τους «πράσινους» αφού κατέχουν την καλύτερη παράδοση στην Νέα Φιλαδέλφεια, συγκριτικά με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ.



Eνδεικτικά οι «ερυθρόλευκοι» σε 38 αναμετρήσεις στην Νέα Φιλαδέλφεια έχουν φύγει 14 φορές με σκυμμένο το κεφάλι, έχοντας επικρατήσει μόλις οκτώ, ενώ 16 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Όσον αφορά τα ντέρμπι των «δικεφάλων» ο ΠΑΟΚ μετρά τις περισσότερες... τραυματικές στιγμές καθώς έχει επικρατήσει μόλις 5 φορές στην Νέα Φιλαδέλφεια σε αντίθεση με την ΑΕΚ που μετά το φετινό 2-0 έχει επικρατήσει 38 φορές.

Τι έχει κάνει όμως ο Παναθηναϊκός στην Νέα Φιλαδέλφεια;

Οι «πράσινοι» έχουν καταφέρει να κάνουν εντυπωσιακά πράγματα στη φυσική έδρα της ΑΕΚ αφού σε 44 ματς μετρούν 15 νίκες, 18 ήττες ενώ 11 ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Ας θυμηθούμε τις πιο σημαντικές νίκες του Παναθηναϊκού στην Νέα Φιλαδέλφεια

Η ιστορική ανατροπή και το 6ο «πράσινο» πρωτάθλημα


Μια από τις ιστορικότερες νίκες του Παναθηναϊκού στην Νέα Φιλαδέλφεια ήταν εκείνη που του χάρισε και το έκτο πρωτάθλημα της ιστορίας του! Παρόλα αυτά το ντέρμπι δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τους «πράσινους» καθώς βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 2-0 έπειτα από γκολ του Τσαχουρίδη στο δεύτερο και του Σταματιάδη στο 32ο λεπτό της αναμέτρησης. Ο Τουμπέλης μείωσε αρχικά σε 2-1 στο 40ο λεπτό του ματς μέχρι να φέρει το ματς στα ίσια στο 53'.

Η μεγάλη ανατροπή που έδωσε και τον τίτλο στον Παναθηναϊκό, ολοκληρώθηκε στο 73ο λεπτό με γκολ του Μίμη Δομάζου και τους παίκτες του Χάρι Γκέιμ να γίνονται ένα «κουβάρι» στον αγωνιστικό χώρο.

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός: Η «πράσινη» παράδοση στη Νέα Φιλαδέλφεια

Το αήττητο περνά από την Φιλαδέλφεια


Η ποδοσφαιρική σεζόν 1963-64 έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας του Παναθηναϊκού καθώς η τρομερή ομάδα του Στέφαν Μπόμπεκ κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητη μετρώντας 24 νίκες και 6 ισοπαλίες.

Μέσα στις πιο σπουδαίες επικρατήσεις ήταν και εκείνη στην Νέα Φιλαδέλφεια απέναντι στην ΑΕΚ. Σκόρερ για τους «πράσινους» ήταν ο σπουδαίος Τάκης Λουκανίδης, που με κεφαλιά στο 54ο λεπτό νίκησε τον αείμνηστο Στέλιο Σεραφείδη γράφοντας το 1-0 για την 18η αγωνιστική της πρώτης εθνικής κατηγορίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο διαιτητής σε εκείνο το ντέρμπι ερχόταν από μακριά. Ήταν ο Γερμανός, Βέρνερ Τράιχελ.


Ένα σπάσιμο ποδιού, η επανάληψη ενός πέναλτι και ο Πορτογάλος διαιτητής


Ένα από τα πιο επεισοδιακά ντέρμπι που έχουν ποτέ διεξαχθεί στην Νέα Φιλαδέλφεια μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ ήταν εκείνο της σεζόν 1965-66 για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Σε μια σεζόν που η «Ένωση» είχε ξεκινήσει με το αριστερό έπειτα από την εντός έδρας ήττα με 2-0 από τον μετέπειτα πρωταθλητή Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός ήθελε να συνεχίσει το σερί που είχε στο συγκεκριμένο γήπεδο και το οποίου κρατούσε από το 1962.

Οι γηπεδούχοι με προπονητή τον Τρύφωνα Τζανετή και μια ομάδα με σταθερό κορμό, ήθελαν να κάνουν τους 31 χιλ. φίλους της ομάδας που βρίσκονταν στις κερκίδες να χαμογελάσουν. Ο διαιτητής ήταν ο Πορτογάλος, Μάνουελ Λουσάδα, όπως ομοεθνής του θα είναι και αυτός στο Κυριακάτικο ντέρμπι.

Η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στο ματς, αλλά ο φιλοξενούμενος Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που προηγήθηκε μόλις στο όγδοο λεπτό με κεφαλιά του Στέλιου Σακελλαρίδη. Στο 37' οι γηπεδούχοι έμειναν δέκα στον αγωνιστικό χώρο καθώς ο Γιώργος Κεφαλίδης τραυματίστηκε σοβαρά και αποσύρθηκε από το ματς. Στο δεύτερο μέρος οι κιτρινόμαυροι έχασαν πέναλτι με τον Μίμη Παπαϊωάννου το οποίο μάλιστα εκτελέστηκε δύο φορές. Στην πρώτη ο διαιτητής της αναμέτρησης διέταξε την επανάληψη της εκτέλεσης καθώς ο Τάκης Οικονομόπουλος είχε αντικανονική θέση ενώ είχε αποκρούσει το πέναλτι. Στην δεύτερη του προσπάθεια ο επιθετικός της ΑΕΚ δεν λάθεψε ισοφαρίζοντας σε 1-1. Ωστόσο όλα διαφοροποιήθηκαν στο φινάλε καθώς ο Τάκης Λουκανίδης έκανε το 2-1 για τον Παναθηναϊκό με τους παίκτες της ΑΕΚ να διαμαρτύρονται για αντικανονική θέση του παίκτη του «τριφυλλιού».

Σέντρα δεν έγινε ποτέ και ο διαιτητής θεώρησε πως ο χρόνος των διαμαρτυριών ήταν δυο λεπτά σφυρίζοντας τη λήξη της αναμέτρησης.
Τελικά η ΕΣΑΠΕΚ τρεις ημέρες μετά αποφάσισε πως ο αγώνας δεν τελείωσε αλλά διακόπηκε μηδενίζοντας ουσιαστικά την ΑΕΚ για τον συγκεκριμένο αγώνα και κατοχυρώνοντας το σκορ στο 2-0 υπέρ του Παναθηναϊκού.

Η παρέλαση ξεκίνησε από τη...Δεκελείας


Τα χρόνια πέρασαν, το ποδόσφαιρο στη χώρα μας έγινε επαγγελματικό και ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε στο «Νίκος Γκούμας» την ΑΕΚ για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Σε αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 1966 το «τριφύλλι» έχτισε μια πολύ καλή παράδοση στην φυσική έδρα της «Ένωσης» μετρώντας επτά νίκες. έξι ήττες ενώ μόλις τρία ματς έληξαν ισόπαλα.

Η ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ εθεωρείτο η υπερδύναμη της εποχής ελέω και των εξαιρετικών παρουσιών της στην Ευρώπη και έτσι στις 11 Δεκεμβρίου του 1983 επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, βγάζοντας παράλληλα από πάνω της το βαρύ 4-1 της περασμένης σεζόν.

Το σκορ άνοιξε στο 67ο λεπτό του ντέρμπι, ο νεαρός τότε, Γιάννης Βονόρτας, με καρφωτή κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι έπειτα από υπέροχη ασίστ του Γρηγόρη Παπαβασιλείου. Πριν προλάβουν να συνέλθουν από το σοκ οι γηπεδούχοι, ο Κώστας Αντωνίου ένα λεπτό αργότερα με μια... οβίδα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Λάκη Στεργιούδα, γράφοντας το τελικό 2-0.

Το τέλος της διαδρομής είχε βρει και πάλι πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό τη στιγμή που η ΑΕΚ τερμάτιζε στην έβδομη θέση του πρωταθλήματος.

Η τελευταία φορά που αποτελεί οιωνό


Έχουν περάσει 28 χρόνια και δύο μήνες από την τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός πέρασε νικηφόρα από την Νέα Φιλαδέλφεια. Οι ρόλοι είχαν αντιστραφεί καθώς οι γηπεδούχοι ήταν εκείνοι που είχαν σαρώσει τους τίτλους από το 1991 μέχρι και το 1994 εκθρονίζοντας το «τριφύλλι» και η απάντηση από το πράσινο «στρατόπεδο» ήταν επιβεβλημένη.

Παρόλα αυτά τα δεδομένα της εποχής εκείνης έμοιαζαν πολύ με τα σημερινά, καθώς εκείνη ο ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα είχε καταγράψει το ιστορικό ρεκόρ των εννέα διαδοχικών νικών στο πρωτάθλημα το οποίο και καταρρίφθηκε από το φετινό σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Στις 7 Νοεμβρίου λοιπόν και μετά από ένα επιβλητικό «7 στα 7» ο Παναθηναϊκός του αντιμετώπισε στην Νέα Φιλαδέλφεια την ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς και του πρώην «πράσινου» Δημήτρη Σαραβάκου.

Οι μετέπειτα πρωταθλητές Ελλάδας ήταν εκείνοι που επικράτησαν 1-0 με την κεφαλιά του Γιάννη Καλιτζάκη στο 20ο λεπτό της αναμέτρησης. Μάλιστα το σκορ θα μπορούσε να ήταν πιο μεγάλο καθώς στο 44' το γκολ του Βαζέχα ακυρώθηκε ως οφσάιντ, ενώ στο δεύτερο μέρος ο Πολωνός λίγο έλειψε να χρηστεί σκόρερ, όμως το χαμηλό του σουτ σταμάτησε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Ηλία Ατματζίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα επόμενα ματς που ακολούθησαν στην Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι το τελευταίο του 2002 η λέξη «νίκη» ήταν άγνωστη για τον Παναθηναϊκό, μιας και σε 7 ματς η ΑΕΚ μέτρησε έξι νίκες και μια ισοπαλία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x