sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Θα τους… εξαφάνιζαν αν γινόταν: Οι παίκτες που θα έβγαζαν ΑΕΚ-Παναθηναϊκός από την 11άδα του άλλου!

Το sport-fm.gr επιχειρεί να μπει στο μυαλό των Ματίας Αλμέιδα και Ιβάν Γιοβάνοβιτς ενόψει του ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, επιλέγοντας ποιους δύο παίκτες των αντιπάλων θα... εξαφάνιζαν για το παιχνίδι.

Ώρα για ντέρμπι κορυφής! Οι ΑΕΚ και Παναθηναϊκός τίθενται αντιμέτωποι το απόγευμα της Κυριακής (8/1, 19:30) στην OPAP Arena και το sport-fm.gr έρχεται να θέσει μια… υποθετική συνθήκη.

Οι Ματίας Αλμέιδα και Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία των ομάδων τους, πιθανότατα έχουν μεταφέρει στους παίκτες τους όλα όσα θα ήθελαν (εάν και πάντα οι τελικές ομιλίες παίζουν τον ρόλο τους) και πλέον αναμένουν να τους δικαιώσει και το αποτέλεσμα. Τι θα γινόταν, ωστόσο, εάν οι δύο προπονητές είχαν μια -σύμφωνοι- μη ρεαλιστική δυνατότητα: Να… εξαφανίσουν, δηλαδή, δύο παίκτες από τον αντίπαλο;

Σίγουρα, με τα «αν» δεν γίνεται δουλειά. Πόσω μάλλον, όταν μιλάμε για δύο, πάνω απ' όλα, δεμένα (και εξαιρετικά) σύνολα, όπου και η ποιότητα ενός ποδοσφαιριστή μπορεί εν μέρει να αναπληρωθεί.

Ωστόσο, η παραπάνω υπόθεση ίσως και να δύναται να αναδείξει τους κομβικούς παίκτες των δύο αντιπάλων -προσοχή, όχι απαραίτητα τους καλύτερους- σε σχέση τόσο με τον τρόπο παιχνιδιού των ομάδων τους, τα τελευταία τους ματς αλλά φυσικά και με τα δυνατά/αδύναμα σημεία της άλλης πλευράς. Εξαιρούνται φυσικά οι τραυματίες και οι όχι 100% έτοιμοι.

Οι επιλογές του sport-fm.gr, αρχίζοντας από τους γηπεδούχους…



ΑΕΚ



Σέρχιο Αραούχο:

Εκ των πλέον αναντικατάστατων στη φετινή ΑΕΚ, βάσει του τρόπου παιχνιδιού του συνόλου του Ματίας Αλμέιδα. Μπορεί -παρότι παικταράς- να μη ματώνει τα αντίπαλα δίχτυα, αλλά κακά τα ψέματα: Αφενός δεν ήταν ποτέ ο μεγάλος γκολτζής της μίας ευκαιρίας (παρά τα εντυπωσιακά τέρματα που έχει πετύχει κατά καιρούς), αφετέρου ο ρόλος που του έχει προσδώσει ο προπονητής του -ο οποίος και του ταιριάζει και τον υπηρετεί σε άριστο βαθμό- δεν έχει στην κορυφή των… καθηκόντων του τον τομέα του σκοραρίσματος. Και πώς αλλιώς να γίνει, όταν γυρνά ακόμα και μέχρι τη… σέντρα για να κάνει όλα όσα χρειάζεται και τα οποία φαίνεται πως χαροποιούν τόσο τον ίδιο όσο και τους συμπαίκτες του.



Ο Αργεντινός άσος αποτελεί τον κύριο εκφραστή του νούμερο ένα «όπλου» της ομάδας του, του πρέσινγκ. Την ίδια στιγμή, έχει καταλυτική συνδρομή στη δημιουργία όντας ο πρώτος παίκτης της «Ένωσης» σε συμμετοχή σε φάσεις που καταλήγουν σε σουτ στην αντίπαλη εστία. Εν ολίγοις, ο... απόλυτος συμπαίκτης. Ίσως με κάποιες αλχημείες να μπορούσαν και άλλοι ποδοσφαιριστές του «δικεφάλου» να αναλάβουν τον συγκεκριμένο ρόλο σε ενδεχόμενη απουσία του (κυρίως ο Πινέδα από τους μη τραυματίες). Πιθανότατα, όμως, όχι με την ίδια επιτυχία.

Εξού και στον Παναθηναϊκό δεν θα έλεγαν «όχι» στο να μην έβρισκαν μπροστά τους τον 30χρονο άσο, ο οποίος -σημειωτέον- στο παρελθόν έχει πετύχει ορισμένα υπέροχα γκολ εναντίον τους.



Ντάμιαν Σιμάνσκι:

Αναλύοντας το προηγούμενο παιχνίδι της ΑΕΚ, στην ήττα της από τον ΠΑΣ στα Γιάννενα, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς σίγουρα θα σημείωσε (μεταξύ άλλων) τις αδυναμίες που εμφάνισε η «Ένωση» στην ανασταλτική της λειτουργία. Στοιχείο που η αλήθεια είναι ότι δεν τη χαρακτηρίζει στο μεγαλύτερο μέρος της φετινής της πορείας, έχουσα και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στην κατηγορία, πίσω από τους «πράσινους» (7 γκολ παθητικό έναντι 6).

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός: Ποιους θα έβγαζαν από την 11άδα του άλλου

Πέρα από τις οδηγίες του Ματίας Αλμέιδα, ένας παράγοντας που πιθανότατα θα βοηθήσει τους «κιτρινόμαυρους» να εμφανιστούν καλύτεροι στον εν λόγω τομέα είναι η επιστροφή του Ντάμιαν Σιμάνσκι. Ο Πολωνός άσος απουσίασε την περασμένη Τρίτη (3/1) ελέω τιμωρίας και βάσει του ρεπορτάζ κόντρα στον Παναθηναϊκό θα συνθέσει δίδυμο στα κεντρικά χαφ μαζί με τον Γενς Γιόνσον.

Έχει την ικανότητα να βοηθήσει στο αμυντικό τρανζίσιον με τα τρεξίματα και τις επιστροφές του, συνολικά στην καλύτερη ανασταλτική λειτουργία (και με τις βοήθειες στα ντουμπλαρίσματα, ειδικά στα μπακ), όπως φυσικά και στον τομέα του πρέσινγκ και των ανακτήσεων (που φέρνουν και επικίνδυνες καταστάσεις στην επίθεση). Τη στιγμή που φέτος έχει δείξει σαφή βελτίωση και στο κομμάτι της δημιουργίας. Εξάλλου, υπό τη σωστή καθοδήγηση του προπονητή του και αγωνιζόμενος ως «εξάρι», πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν. Κάτι που εξαργύρωσε και με την κλήση του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το «τριφύλλι» δεν θα... χαλιόταν εάν δεν αγωνιζόταν ο 27χρονος μέσος, ο οποίος είχε κρίνει με την κεφαλιά του το περσινό ντέρμπι (1-0) των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ για την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος.



Παναθηναϊκός



Ρούμπεν Πέρεθ:

Το «Α» και το «Ω» στον χώρο του κέντρου για τον Παναθηναϊκό. Όχι πως δεν έχει άξιους συμπαραστάτες (εξαιρετική η παρουσία του νεαποκτηθέντα Τσέριν, μεταξύ άλλων). Ωστόσο, ο Ρούμπεν Πέρεθ αποτελεί τον… γενικό κουμανταδόρο σ' εκείνο το νευραλγικό σημείο για κάθε ομάδα.

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός: Ποιους θα έβγαζαν από την 11άδα του άλλου

Χαρακτηρίζεται «κομπιούτερ» κι όχι άδικα. Ο 33χρονος άσος προσφέρει την ηρεμία που απαιτείται στον χώρο, όντας εκείνος που θα πάρει την πρώτη πάσα, ενώ ξέρει και πολύ καλά τι να κάνει την μπάλα και πώς να την προωθήσει. Στοιχεία απαραίτητα για τον Παναθηναϊκό, πόσω μάλλον απέναντι στο πρέσινγκ της ΑΕΚ.

Η λογική λέει ότι οι «πράσινοι» θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν καταστάσεις (και) στον χώρο και ο Πέρεθ είναι ο ιδανικός για να βρει τους συμπαίκτες του με μακρινές μεταβιβάσεις. Όπως έχει συμβεί άλλωστε και στις δύο φετινές του ασίστ, κόντρα σε ΟΦΗ και ΠΑΟΚ, με τα καταπληκτικά γεμίσματα στην πλάτη της άμυνας.



Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι στο ματς με τον Λεβαδειακό -όπου παρά τη νίκη, ο Παναθηναϊκός δεν πραγματοποίησε καλή εμφάνιση- ο Γιοβάνοβιτς δεν τον είχε στη διάθεσή του λόγω καρτών. Μια ηγετική παρουσία για τους πρωτοπόρους, την οποία οι «κιτρινόμαυροι» πιθανότατα θα επέλεγαν να… εξαφανίσουν σ' αυτό το υποθετικό σενάριο.

Μπερνάρ:

Αποτέλεσε τη μεταγραφή του καλοκαιριού για τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο, ο λόγος που η ΑΕΚ δεν θα… χαλιόταν να μην βρει μπροστά της τον Μπερνάρ δεν είναι απλά το σπουδαίο όνομά του. Αντίθετα, υπάρχουν καθαρά αγωνιστικές παράμετροι.

Καταρχάς, ο Βραζιλιάνος άσος δίνει τη δυνατότητα στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο συστήματα (4-2-3-1 και 4-3-3), κάνοντας την εναλλαγή ακόμα και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Μετατοπίζοντας, δηλαδή, τον Μπερνάρ από τη θέση «10» στα άκρα και αντίστροφα.



Ο βιρτουόζος άσος -που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με το «τριφύλλι» στο ματς του πρώτου γύρου με την ΑΕΚ- παρουσιάζει μεγάλη επιδραστικότητα στο παιχνίδι των «πρασίνων», ειδικά όταν αγωνίζεται ως «δεκάρι». Η ποιότητα, οι συνεργασίες και η… φαντασία που βγάζει επιδρούν καταλυτικά στο δημιουργικό κομμάτι. Ειδικά στην αναμέτρηση του «τριφυλλιού» με τον Ιωνικό στη Νίκαια, ήταν κομβικός. Πέρα από το γκολ που σημείωσε, οι τελικές του πάσες ήταν… ταμάμ και εάν οι συμπαίκτες του τις είχαν αξιοποιήσει, τότε ο Παναθηναϊκός πολύ δύσκολα θα στραβοπατούσε.



Μάλιστα, εάν τελικά επιλεχθεί για το αριστερό άκρο της επίθεσης (ή στις περιπτώσεις που κινείται και προς τα εκεί) σε συνδυασμό με την πιθανή μη χρησιμοποίηση του Ρότα από το ξεκίνημα (ο δεξιός μπακ της ΑΕΚ έβγαλε μέρος του προγράμματος στην τελευταία προπόνησή της), τότε δύναται να αξιοποιήσει τη συνθήκη «Σιντιμπέ»: Ενός, δηλαδή, πολύ καλού επιθετικά οπισθοφύλακα, αλλά με ανασταλτικά ζητήματα για τον τρόπο παιχνιδιού της «Ένωσης», όπως έδειξε και στην ήττα της στα Γιάννενα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x