sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΑΕΚ 2022/23: Ανανεωμένη στο… ραντεβού με την ιστορία της!

Με μεγαλύτερο «όπλο» της την επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και με τον... αέρα που φέρνουν ο Ματίας Αλμέιδα και οι νέες μεταγραφές, η ΑΕΚ μπαίνει στη νέα σεζόν με μεγάλες φιλοδοξίες.

Επιτέλους! Η νέα σεζόν της Super League 1 βρίσκεται προ των πυλών και σε ό, τι αφορά την ΑΕΚ αναμένεται να σηματοδοτήσει το μεγάλο ραντεβού με την ιστορία της. Η «Ένωση» μετρά αντίστροφα για την επιστροφή της -ύστερα από 19 χρόνια- στην έδρα της στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena».

ΑΕΚ: Το προφίλ της «Ένωσης» για τη σεζόν 2022/23

ΑΕΚ: Το προφίλ της «Ένωσης» για τη σεζόν 2022/23

Μια επιστροφή, η οποία ελπίζει και πιστεύει ότι θα τη βοηθήσει να αφήσει πίσω της μια αποτυχημένη, σε αγωνιστικό επίπεδο, τετραετία. Μάλιστα, η ολοκλήρωση της τελευταίας σεζόν την βρήκε εκτός Ευρώπης (3η στην κανονική διάρκεια, 5η στα playoffs) για να έρθει και να… δέσει το γλυκό. Το χαρτί «Βλάνταν Μιλόγεβιτς» κάηκε νωρίς, το στοίχημα «Αργύρης Γιαννίκης» δεν βγήκε, με τον Σωκράτη Οφρυδόπουλο να ανεβαίνει από την ΑΕΚ Β' για να σώσει… ό, τι σώζεται. Ο «δικέφαλος» δεν εκμεταλλεύτηκε σε καμία περίπτωση την έδρα του. Αποκορύφωμα οι τρεις σερί ήττες στο ΟΑΚΑ, από ΟΦΗ, Παναιτωλικό και Βόλο.

Παρόλα αυτά, η έλευση του Ματίας Αλμέιδα στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας -αλλά και τα όσα έδειξε το σύνολό του στα φιλικά- έχει φέρει άλλο αέρα και μεγάλες φιλοδοξίες. Σε συνδυασμό φυσικά με το νέο γήπεδο αλλά και τις μεταγραφές που έχουν γίνει. Σε μια αγωνιστική περίοδο, στην οποία η ΑΕΚ μπαίνει και με διαφοροποιημένο οργανόγραμμα σε επίπεδο στελεχών: Μπρούνο Άλβες, Ράντεκ Κουχάρσκι και Δημήτρης Ναλιτζής στις θέσεις του Αθλητικού Διευθυντή, του Τεχνικού Διευθυντή και του Team manager, αντίστοιχα, μεταξύ άλλων.

ΑΕΚ: Το προφίλ της «Ένωσης» για τη σεζόν 2022/23

Εξαιρουμένης της… (έως ενός σημείου λογικής) γκρίνιας για την καθυστέρηση στο θέμα των στόπερ, οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν δυνατές κινήσεις στα χαφ, στην «Αχίλλειος πτέρνα» τους δηλαδή την περασμένη σεζόν. Συγκεκριμένα, αποκτήθηκε η «καψούρα» του Αλμέιδα, Ορμπελίν Πινέδα, ο γνώριμός μας από το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό, Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς (αγορά από τη Χόφενχαϊμ), καθώς και ο Γενς Γιόνσον. Πρώτα από όλα, φυσικά, είχε καλυφθεί η οψιόν (1.6 εκατ. ευρώ) του Στίβεν Τσούμπερ από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Βέβαια, στα... χαρτιά η πιο μεγάλη κίνηση, μέχρι στιγμής, αφορά τα μετόπισθεν και τον Ντομαγκόι Βίντα! Δίπλα του θα αγωνίζεται και ο Αρόλντ Μουκουντί, το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα των «κιτρινόμαυρων», από τη Σεντ Ετιέν. Όλοι οι προαναφερθέντες με σημαντικού ύψους συμβόλαια.

ΑΕΚ: Το προφίλ της «Ένωσης» για τη σεζόν 2022/23

Η «Ένωση» αναζητά (τουλάχιστον) ακόμα έναν φορ, έναν ακραίο μεσοεπιθετικό που θα μπορεί να παίζει και στα δύο άκρα, ενώ μένει να φανεί εάν θα αποκτηθεί και δεξί μπακ μετά τη διαφαινόμενη παραχώρηση του Κλεμάν Μισελέν στην Μπορντό. Ταυτόχρονα, όσο δεν ανανεώνει το συμβόλαιό του με τη Μακάμπι Χάιφα ο Μπόγκνταν Πλάνιτς, η περίπτωσή του θα παραμένει πάντα ανοικτή.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια για αποσυμφόρηση του ρόστερ και των όσων δεν υπολογίζονται. Ωστόσο, οι Παναγιώτης Τσιντώτας, Μιχάλης Μπακάκης, Νταμιέν Λε Ταλέκ και Καρίμ Ανσαριφάρντ παραμένουν στα Σπάτα.

ΑΕΚ: Το προφίλ της «Ένωσης» για τη σεζόν 2022/23

Τι έκανε το καλοκαίρι (5Ν-0Ι-0Η): Εξαιρετική στα φιλικά της η ΑΕΚ. Πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Προφανώς, βέβαια, ο εν λόγω χαρακτηρισμός δεν αφορά μόνο τα αποτελέσματα, αλλά τα όσα έδειξε εντός αγωνιστικού χώρου: Ομάδα με χαρακτήρα και σχέδιο, σύγχρονη, συμπαγής, με ασφυκτικό πρέσινγκ και γρήγορη κυκλοφορία.

Βέβαια, υπήρξαν και αγωνιστικές ανορθογραφίες. Η κυριότερη αφορά την αμυντική λειτουργία -κυρίως τα πουλήματα μπάλας- και έχει να κάνει και με την ποιοτική αναβάθμιση που δεν είχε σημειωθεί ακόμη στα μετόπισθεν. Όπως, φυσικά, παρατηρήθηκε σ' ορισμένες αναμετρήσεις -παρά την ενθαρρυντική ανά διαστήματα επιθετική λειτουργία- και μια έλλειψη τροφοδότησης στον Αραούχο. Πρόβλημα που προϋπήρχε και χρήζει διόρθωσης.

Να τονιστεί ότι σ' όλες τις φιλικές της αναμετρήσεις, η «Ένωση» χρησιμοποίησε τριάδα στα στόπερ (3-6-1, 3-5-2), σκέψη που φαίνεται να παγιώνεται τουλάχιστον για το ξεκίνημα της χρονιάς.

Τα αποτελέσματα: Γκενκ-ΑΕΚ (0-2), Φόλενταμ-ΑΕΚ (1-2), Ουτρέχτη-ΑΕΚ (0-1), Ομόνοια-ΑΕΚ (0-2), ΑΕΚ-Προοδευτική (4-0).









Μεταγραφές



ΗΡΘΑΝ: Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς (αγορά από τη Χόφενχαϊμ), Γενς Γιόνσον (ελεύθερος από την Κάντιθ), Ορμπελίν Πινέδα (δανεικός, χωρίς οψιόν, από τη Θέλτα), Ντομαγκόι Βίντα (ελεύθερος από την Μπεσίκτας), Αρόλντ Μουκουντί (αγορά από τη Σεντ Ετιέν).

ΕΦΥΓΑΝ: Στράτος Σβάρνας (δανεικός στην Ράκοβ), Γιάννης-Φοίβος Μπότος (δανεικός στη Σέριφ Τίρασπολ), Αντρέ Σιμόες (Φαμαλικάο), Όγκνιεν Βράνιες (Χατάισπορ), Μουαμέρ Τάνκοβιτς (Πάφος), Μίλος Ντέλετιτς (Βόλος), Γεβγέν Σάκχοφ (ελεύθερος).

ΣΥΝ



Όχι, τα… ντουβάρια δεν παίζουν μπάλα. Αλλά, κακά τα ψέματα, ακόμα και η περυσινή ΑΕΚ δεν θα έμενε στο «ζερό» εάν έδινε τους αγώνες με ΟΦΗ, Παναιτωλικό και Βόλο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το μεγαλύτερο «όπλο» των «κιτρινόμαυρων» θα είναι η ώθηση που θα τους δίνει ο κόσμος από τις εξέδρες.



Η μη συμμετοχή στην Ευρώπη ήταν, αν μην τι άλλο, πλήγμα για τους «κιτρινόμαυρους». Τόσο στο κομμάτι του πρεστίζ (και της ευρωπαϊκής βαθμολογίας), όσο και στο οικονομικό. Παρόλα αυτά, ενδέχεται να την ωφελήσει στον τομέα του «χρόνου». Ο Ματίας Αλμέιδα (ο οποίος έτσι κι αλλιώς βρισκόταν στην Αθήνα έναν μήνα πριν την έναρξη της προετοιμασίας) είχε μπόλικο διάστημα ώστε να δουλέψει με το σύνολό του. Πόσω μάλλον, όταν δεν υπήρχε το «άγχος» και η πίεση για γρήγορο μοντάρισμα ενόψει προκριματικών ή και της γκρίνιας που ενδεχόμενα να έφερνε πιθανός αποκλεισμός.

Κι όμως. Εκεί που την περασμένη σεζόν αποτελούσε τη μεγαλύτερη αγωνιστική ανορθογραφία της, πλέον θα είναι από τα δυνατά της σημεία. Ο λόγος προφανώς για το κέντρο της! Οι ιθύνοντες του μεταγραφικού σχεδιασμού κινήθηκαν ταχύτατα και έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο τα κενά στον χώρο των χαφ. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τους παίκτες που υπήρχαν ήδη εκεί, θεωρείται ο πιο αναβαθμισμένος. Τα αποτελέσματα φάνηκαν αμέσως, καθώς με τα ίδια πρόσωπα στα μετόπισθεν, οι φάσεις που δέχτηκε η ΑΕΚ στα φιλικά ήταν εμφανώς λιγότερες. Την ίδια στιγμή, οι μέσοι της πατούσαν συνεχώς στην αντίπαλη περιοχή, συμμετέχοντας σημαντικά στο σκοράρισμα.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι η ΑΕΚ όχι μόνο δεν κινήθηκε βεβιασμένα στο μεταγραφικό κομμάτι, αλλά όλα τα αποκτήματά της βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις στις σχετικές της λίστες.

ΠΛΗΝ



Δικαιολογημένη ή μη, η καθυστέρηση στις θέσεις των στόπερ είναι δεδομένη. Μπορεί τον… Νοέμβριο να μη θυμόμαστε τίποτα, αλλά -θεωρητικά τουλάχιστον- είναι αρκετά πιθανό να χρειαστεί χρόνος για να δέσουν οι νέοι παίκτες πίσω.

Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι η ΑΕΚ φαίνεται πως θα αγωνίζεται (τουλάχιστον στην αρχή) με τριάδα πίσω, ίσως να χρειαζόταν η απόκτηση ενός ακόμα κεντρικού αμυντικού (πέρα από Βίντα και Μουκουντί). Βάσει του ρεπορτάζ δεν πρέπει να αποκλείεται ότι θα υπάρξει κι άλλη κίνηση. Ως πλάγιοι στόπερ έχουν δοκιμαστεί και υπολογίζονται επίσης οι Χατζισαφί, Μοχαμάντι και Ρότα.

Σημειώθηκε παραπάνω ότι η απουσία Ευρώπης ίσως σε ορισμένους τομείς να βγει και σε καλό στην ΑΕΚ. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα θα είναι το μοναδικό από τους βασικούς ανταγωνιστές του για τον τίτλο, που θα μπει στο νέο πρωτάθλημα χωρίς επίσημους αγώνες στα πόδια του. Σημαντική παράμετρος.

ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ (3-4-2-1): Στάνκοβιτς – Μουκουντί, Τζαβέλλας (ή μεταγραφή), Βίντα – Γκατσίνοβιτς (Άμραμπατ), Σιμάνσκι, Γιόνσον, Τσούμπερ – Πινέδα, Μάνταλος (Λ. Γκαρσία για πιο μπροστά) – Αραούχο.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ματίας Αλμέιδα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x