sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το 'χει η… μοίρα του Κάλενς στη Θεσσαλονίκη, το έχει όμως και η ΑΕΚ στα playoffs

Εάν και μπορούσε να πάρει το «διπλό» στο «Κλ. Βικελίδης», η ΑΕΚ πλήρωσε λάθη δικά της και… όχι μόνο (διαιτητική απόφαση με Κάλενς που θύμισε Τούμπα). Όμως, μπαίνει στα playoffs με μεγάλο πλεονέκτημα.

«Μπορούμε να πούμε ότι από τη μία πλευρά είμαι χαρούμενος και για εμάς, αλλά κυρίως για το ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί υπάρχει ανταγωνισμός που θα δούμε στα playoffs». Πέρα από το προσωνύμιο «Πελάδο», τον Ματίας Αλμέιδα τον συνοδεύει και εκείνο του «Προφήτη».

Και δυστυχώς για τον ίδιο και την ομάδα του, τα λόγια του στις δηλώσεις του ενόψει του αγώνα της ΑΕΚ με τον Άρη στο «Κλ. Βικελίδης» επαληθεύτηκαν με τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε.

Ματσάρα (3-3) για τους ουδέτερους. Ισοπαλία σαν νίκη για τους Θεσσαλονικείς και μπράβο τους για την προσπάθεια, η οποία αποτέλεσε και… απάντηση στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπήρχε πριν το παιχνίδι. Στο προκείμενο, όμως, μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την «Ένωση», ώστε να διατηρηθεί στην κορυφή στο φινάλε της κανονικής διάρκειας της Stoiximan Super League. Στο -1, λοιπόν, από την πρώτη θέση και τον ΠΑΟΚ η ΑΕΚ, στο +2 από Ολυμπιακό και στο +3 από τον Παναθηναϊκό.

ΑΕΚ: Το 'χει η… μοίρα του Κάλενς στη Θεσσαλονίκη, το έχει όμως και η «Ένωση» στα Playoffs

Από τα παιχνίδια αυτά, η ανάλυση των οποίων μπορεί να χωριστεί σε πολλά επί μέρους κομμάτια, αλλά ταυτόχρονα να συμπυκνωθεί και σε βασικά συμπεράσματα. Εξετάζοντάς το και από την πλευρά των «κιτρινόμαυρων», εάν και ποτέ δεν παίζει μόνο ένας. Πόσω μάλλον σε ένα γήπεδο που και η ΑΕΚ την έχει ξαναπληρώσει φέτος και στο οποίο έχουν ηττηθεί ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός, ενώ και ο Ολυμπιακός δεν εντυπωσίασε παρά το νικηφόρο πέρασμά του. Με άλλα λόγια, ο Άρης δεν αξίζει υποτίμησης.

Η ΑΕΚ λοιπόν ξεδιπλώνοντας το 60% με 70 % των δυνατοτήτων της επιθετικά, κατάφερε και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το «τρίποντο» αλλά και να βγάλει και πολύ θετικά στοιχεία. Από το κομμάτι της αντίδρασης (με ανατροπή στην ανατροπή) που έδειξε σε back to back παιχνίδια (μετά από εκείνο με τον ΠΑΣ) που βρέθηκε πίσω στο σκορ, μέχρι και σε καθαρά τακτικά ζητήματα.

Φάνηκε διαβασμένη στην αδυναμία που έδειξε ο Άρης στη Λεωφόρο χτυπώντας αρχικά κάθετα από την αριστερή πλευρά των γηπεδούχων. Έβγαζε συνεχείς ανακτήσεις, ανά διαστήματα και συνεργασίες (όχι στον βαθμό που μπορεί). Ενώ βρέθηκε κοντά στο να αξιοποιήσει σε ακόμα έναν αγώνα στατικές φάσεις (χωρίς να υπολογίζεται φυσικά το πέναλτι). Και σε όλα αυτά που αποτελούν προϊόν δουλειάς Σπάτων, υπήρχε και η δεδομένη ατομική ποιότητα, με κάποιους παίκτες να βγαίνουν πιο μπροστά. Τέτοιος ήταν ο Γιόνσον που έκανε ίσως και το κορυφαίο του παιχνίδι με τον «δικέφαλο», τέτοιος ήταν και ο Λιούμπισιτς που άρχισε πρώτη φορά βασικός.



Οι «κιτρινόμαυροι» ωστόσο έκαναν και λάθη.

Και το βασικό είναι ότι, εν αντιθέσει με το προηγούμενο παιχνίδι τους, τα πλήρωσαν στο τελικό αποτέλεσμα. Όπως τα έχουν πληρώσει και άλλες φορές φέτος, κυρίως όμως με ομάδες των «μικρότερων στρωμάτων». Φυσικά, υπάρχουν και αυτά στην ποδοσφαιρική ζωή, προφανώς και γίνεται πολλή δουλειά στα Σπάτα, ωστόσο είναι κομμάτι της ανάλυσης του αγώνα. Και πρώτος από όλους τα αναλύει ο ίδιος ο Αλμέιδα.

Λάθη συγκέντρωσης και στα δύο πρώτα τέρματα των γηπεδούχων (στην επιστροφή και στο πώς να καθαρίσει η φάση στην «καρδιά» της μικρής περιοχής), μικρά κενά διαστήματα, γκολ που δεν σημειώθηκαν σε μεγάλες ευκαιρίες του «δικεφάλου» ώστε (και) να «τελειώσει» το ματς, το οποίο και κράτησε ζωντανό παρά το γεγονός ότι ήταν καλύτερη.

Και επειδή τα λάθη δεν είναι δυνατόν να αποφεύγονται σε απόλυτο βαθμό, σκοπός της ΑΕΚ στην προσπάθεια εξέλιξής της είναι το πώς θα μάθει από αυτά. Δεν είμαστε σοφοί, το γνωρίζουν καλύτερα από εμάς στο «κιτρινόμαυρο» τεχνικό τιμ.



Το 'χει η μοίρα της ΑΕΚ και του Κάλενς φέτος στη Θεσσαλονίκη...


Back to back παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη που η ΑΕΚ χάνει το «τρίποντο» στο φινάλε, απόψε σχεδόν με buzzer beater.

Πέρα βέβαια από τη δική τους εμφάνιση (ακόμα και τα λάθη που έκαναν) -που δεν έχει καμιά απολύτως σημασία στο ακόλουθο- οι «κιτρινόμαυροι» είδαν τελικά να την πληρώνουν σε φάσεις που δεν… έφταιγαν. Γκολ Κεντζιόρα στην Τούμπα, γκολ Μορόν στο «Κλ. Βικελίδης».

Κοινός παρανομαστής ο Κάλενς. Όχι για κάποιο... λάθος, αλλά επειδή στην πρώτη περίπτωση είδε τον Μπράντον Τόμας να παίρνει μπροστά του την μπάλα με το χέρι πριν πάρει και το φάουλ που έφερε την ισοφάριση (1-1) του ΠΑΟΚ και στη δεύτερη να σφυρίζεται παράβαση του Περουβιανού στόπερ στον Μορόν, από την εκτέλεση του οποίου ήρθε το 3-3, που δεν υπήρχε. Δικαιολογημένα τα παράπονα της ΑΕΚ.

Και τώρα στον… τομέα της



Η ΑΕΚ, λοιπόν, μπαίνει στα playoffs έχοντας χάσει την πρώτη θέση την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας, όπως δηλαδή συνέβη και πέρυσι.

Ο ίδιος ο Ματίας Αλμέιδα έχει χαρακτηρίσει πολλάκις το μίνι αυτό πρωτάθλημα ως ένα… άλλο πρωτάθλημα.

Και η αλήθεια είναι ότι στο… πινακάκι αποτελεσμάτων των ομάδων που απαρτίζουν τα Playoffs (στα μεταξύ τους παιχνίδια), η ΑΕΚ έχει με διαφορά το πάνω χέρι.

Και αυτό διότι κόντρα σε ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Άρη και Λαμία, κατά σειρά, έχει συγκεντρώσει 22 βαθμούς, ούσα και η μοναδική αήττητη.

Στην αντίστοιχη «σούμα» των υπόλοιπων διεκδικητών, ο «δικέφαλος του Βορρά» είναι δεύτερος με 15 πόντους, οι «ερυθρόλευκοι» τρίτοι με 14 και οι «πράσινοι» τέταρτοι με 13. Βέβαια, για τους δύο «αιώνιους» υπολογίζεται η βαθμολογία εντός γηπέδων, δηλαδή με το επεισοδιακό ντέρμπι του πρώτου γύρου να έχει σταματήσει στο 1-1 (θα μπορούσε δηλαδή ο καθένας εκ των δύο να είναι από -1 μέχρι +2). Και αυτό διότι σκοπός είναι να βγει κάποιο συμπέρασμα.

Η αλήθεια είναι πάντως τα παραπάνω δεδομένα είναι (και) δυναμικά. Μπορούν δηλαδή να αλλάζουν, να διαφοροποιεί μια ομάδα την εικόνα της προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.

Κάτι που εμπίπτει κυρίως στους ανταγωνιστές της ΑΕΚ. Όπως στον Παναθηναϊκό που έχει δείξει βελτίωση στα ντέρμπι με τον Φατίχ Τερίμ στον πάγκο του ή στον Ολυμπιακό που έχει παρουσιάσει συνολικά καλύτερα δείγματα μετά την έλευση του Μεντιλίμπαρ (περιμένοντας φυσικά και το εάν θα δοθεί συνέχεια σε αυτά).

Και αυτό διότι η εικόνα και η αποτελεσματικότητα (σε βαθμούς) της ΑΕΚ στα ντέρμπι (και στις αναμετρήσεις της με τους υπολοίπους των playoffs) -όπως φαίνεται και στην παραπάνω σούμα- είναι σταθερά καλή και συνολικά καλύτερη από τους ανταγωνιστές της.

Εντύπωση που αντικατοπτρίζεται στα λόγια ακόμα και αντιπάλων, όπως στις δηλώσεις του Άκη Μάντζιου ενόψει του αγώνα των δύο ομάδων.

Η ΑΕΚ λοιπόν -γνωρίζοντας ότι πρέπει να διορθώσει και τα όποια λάθη έχει παρουσιάσει (όπως στον αγώνα του «Κλ. Βικελίδης»)- πάει (και) με αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα στην τελική ευθεία, προκειμένου να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Όπως, βεβαίως, στα υπέρ της είναι ότι οι παίκτες της έχουν το... know how του πώς να κατακτάς πρωτάθλημα, από την περασμένη σεζόν.

Μια τελική ευθεία, για την οποία εξαρχής τη… μοντάρει το τεχνικό της τιμ σε επίπεδα φυσικής κατάστασης, ώστε να τη βρει πανέτοιμη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x