Ο Ρόμαν Βάλνερ έβαλε φωτιά στη Σούπερ Λίγκα. Τελικά ο Ολυμπιακός κατέθεσε ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Αυστριακού ποδοσφαιριστή της Καλαμαριάς στο παιχνίδι της περασμένης Κυριακής (απαγορεύεται η συμμετοχή παίκτη με τρεις διαφορετικές ομάδες μέσα στην ίδια περίοδο). Το δεύτερο επεισόδιο θα εκτυλιχθεί σήμερα.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της πειθαρχικής επιτροπής της Σούπερ Λίγκας ένα απ' τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι αυτό του Βάλνερ. Η διοργανώτρια αρχή θα το εξετάσει και αναμένεται να καλέσει τις εμπλεκόμενες ομάδες την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μελών της πειθαρχικής για το αν θα μπουν στην ουσία της υπόθεσης, τότε η Σούπερ Λίγκα θα στείλει το θέμα στην ΕΠΟ. Ανεξάρτητα από τι θα πράξει, πάντως, η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα του Βάλνερ, το οποίο δεν αναμένεται να τελειώσει άμεσα. Αυτό γιατί όποια απόφαση κι αν ληφθεί από τα πρωτοβάθμια όργανα είναι δεδομένο ότι η υπόθεση θα πάει σε δευτεροβάθμιο και δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι και τη ΦΙΦΑ.

Η ένσταση από τους «ερυθρόλευκους» δεν ήταν μια εξέλιξη που ικανοποίησε τους Πόντιους. Προκάλεσε, μάλιστα, και αναταράξεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα και δεν αναφερόμαστε μόνο στην καταρράκωση της ψυχολογίας των παικτών μπροστά στον κίνδυνο να αφαιρεθούν τέσσερις βαθμοί –όσοι δηλαδή προβλέπονται από τον ενδεχόμενο μηδενισμό στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό και την επιπλέον αφαίρεση ενός βαθμού- κερδισμένοι μέσα στο γήπεδο. Ο Μάκης Κατσαβάκης το προχώρησε λίγο περισσότερο και με δήλωσή του προανήγγειλε πως στην περίπτωση που αφαιρεθούν βαθμοί από την ομάδα του, θα υποβάλει, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, την παραίτησή του.

Οι διοικούντες τον Απόλλωνα, πάντως, δεν πανικοβλήθηκαν. Επανέλαβαν πως η ανακοίνωση που εξέδωσαν στην επίσημη ιστοσελίδα της «κοκκινόμαυρης» ΠΑΕ, και ακολουθεί αυτούσια, δίνει τις απαραίτητες διευκρινήσεις για το θέμα: «Η ΠΑΕ Απόλλων Καλαμαριάς ανακοινώνει ότι η μεταγραφή και η χρησιμοποίηση του διεθνούς Αυστριακού επαγγελματία ποδοσφαιριστή Ρόμαν Βάλνερ είναι καθ' όλα νόμιμη, σύμφωνα με το πλαίσιο κανονισμών μεταγραφών της ΦΙΦΑ. Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν αναγνωρίζει τον οποιονδήποτε δανεισμό, που επιτελείται κατά τη διάρκεια του ίδιου αγωνιστικού εξαμήνου της ίδιας αγωνιστικής σεζόν, ως μετακίνηση–μεταγραφή. Αυτό σημαίνει, για τη συγκεκριμένη υπόθεση του ποδοσφαιριστή μας Ρόμαν Βάλνερ, ότι ο δανεισμός του από τη Φόλκερκ (Α' Εθνική Σκωτίας), στην οποία ανήκε από το καλοκαίρι του 2007 και αγωνίστηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 και κατόπιν δόθηκε με τη μορφή δανεισμού στη Χάμιλτον (Β' Εθνική Σκωτίας) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007, δεν υπολογίζονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ως δύο μετακινήσεις–μεταγραφές, αλλά ως μία. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ΠΑΕ Απόλλων Καλαμαριάς, εξετάζοντας πολύ προσεκτικά με το διοικητικό και νομικό επιτελείο της τη συγκεκριμένη υπόθεση πριν από την υπογραφή συμβολαίου με τον συγκεκριμένο επαγγελματία ποδοσφαιριστή και παίρνοντας ταυτόχρονα επίσημες οδηγίες και κατευθύνσεις από ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ και ΕΠΟ, προχώρησε στην ολοκλήρωση της απόκτησής του τον Ιανουάριο του 2008».

Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής των «κοκκινόμαυρων», Χρήστος Γάτσης, δήλωσε στη «SportDay» πως το σίριαλ με πρωταγωνιστή τον Ρόμαν Βάλνερ και με θέμα την κανονική ή όχι συμμετοχή του στο πρωτάθλημα θα λάβει πρόωρα τέλος, αν στο τέλος της εβδομάδας η πειθαρχική επιτροπή της ΦΙΦΑ δικαιώσει τον Ντανιέλ Κουζέν και του δώσει το δικαίωμα να αγωνιστεί με τη Φούλαμ, που θα είναι η τρίτη κατά σειρά ομάδα του μέσα σε έναν αγωνιστικό χρόνο (έχει ήδη αγωνιστεί με Λανς και Ρέιντζερς). Αυτό θα αποτελέσει δεδικασμένο για όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, όπως αυτή του Αυστριακού παίκτη των Ποντίων.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Βάλνερ στην Ελλάδα, Κυριάκος Ισκεντερίδης, δεν έκρυψε από την πρώτη στιγμή που πρότεινε τον παίκτη στον Απόλλωνα –είχε δοκιμαστεί και στην ΑΕΛ– πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω της προϋπηρεσίας του σε μία αγωνιστική σεζόν σε δύο ομάδες, τη Φόλκερκ και τη Χάμιλτον, και σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς δεν θα είχε δικαίωμα να αγωνιστεί και στον Απόλλωνα πριν από το τέλος του τρέχοντος πρωταθλήματος (το πρόβλημα είναι όχι στις μεταγραφές, αλλά στις συμμετοχές που είναι ήδη τρεις).

Οι διοικούντες τον Απόλλωνα ήταν συνεπώς ενήμεροι και μέσω της νομικής υπηρεσίας τους εξέτασαν όλα τα ενδεχόμενα, πριν καταλήξουν στην απόφασή τους να προχωρήσουν στην απόκτηση του Αυστριακού διεθνούς. Λόγω, όμως, του κατεπείγοντος του θέματος, μια και η μεταγραφική περίοδος έφτανε στο τέλος της και με δεδομένη την πίεση που ασκούσε ο Μάκης Κατσαβάκης για άμεση ενίσχυση, οι διοικούντες τον Απόλλωνα προχώρησαν στη σύναψη συμβολαίου με τον ποδοσφαιριστή (στις 26/1) και ζήτησαν την αποστολή της μπλε κάρτας του από τη σκωτσέζικη ομοσπονδία χωρίς (όπως προκύπτει) να ζητήσουν κάποιο επίσημο έγγραφο που να τους διασφαλίζει για το νόμιμο της άμεσης συμμετοχής του, είτε από τη ΦΙΦΑ είτε ακόμα και από την ΕΠΟ. Αυτό στο φινάλε ίσως να αποδειχθεί ως το σημείο-κλειδί εις βάρος του Απόλλωνα.

Τι έχει συμβεί με άλλες περιπτώσεις στο εξωτερικό; Δεδικασμένο υπάρχει μόνο με τον Μασκεράνο (έπαιξε σε Κορίνθιανς, Γουέστ Χαμ και Λίβερπουλ), αλλά η θετική γνωμοδότηση προέκυψε κατόπιν αιτήματος της Λίβερπουλ (η Καλαμαριά δεν έχει ζητήσει το «Ο.Κ.» της ΦΙΦΑ) και με δεδομένο ότι ο παίκτης έπαιξε στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα, το οποίο δεν είναι εναρμονισμένο ημερολογιακά με τις ευρωπαϊκές λίγκες.

Μια παρόμοια περίπτωση είναι αυτή του Κόλιν ΜακΜέναμιν, ο οποίος φέτος έχει ήδη αγωνισθεί σε τρεις συλλόγους χωρίς πρόβλημα. Ο Σκωτσέζος φορ έχει αωνιστεί με Γκρέτνα, Λίβινγκστον (δανεικός τον Νοέμβριο) και τον Ιανουάριο πήγε με κανονική μεταγραφή στην Νταντί. Αυτή, όμως, η περίπτωση έχει κενό, διότι πρόκειται για ομάδες της ίδιας χώρας (Σκωτία), η οποία εγκρίνει τον πολλαπλό δανεισμό παικτών μέσα στην ίδια χρονιά. Στο νησί υφίσταται συμφωνία κυρίων για την κατηγορία των πολλαπλών δανεισμών, μην εφαρμόζοντας τους κανόνες της ΦΙΦΑ για την απαγόρευση συμμετοχής σε τρεις διαφορετικές ομάδες την ίδια περίοδο. Βάσει αυτής της συμφωνίας δεν έχει προκύψει ένσταση από άλλη σκωτσέζικη ομάδα που θα έστελνε το θέμα στην παγκόσμια ομοσπονδία.

Από την άλλη, δεν υφίσταται πλέον θέμα με τον Ντέιβιντ Φόρντε της Κάρντιφ. Ο παίκτης είχε παίξει στη Λούτον και στη συνέχεια πήγε στην Κάρντιφ. Τώρα ήταν να πάει στην Νταντί Γιουνάιτεντ, αλλά η σκωτσέζικη ομοσπονδία «πάγωσε» τη μεταγραφή με βάση τη νομοθεσία της ΦΙΦΑ. Θα γινόταν επερώτηση στην παγκόσμια ομοσπονδία για το δικαίωμα συμμετοχής του παίκτη, αλλά όπως μετέδωσε η «Τέλεγκραφ» χθες το απόγευμα: «Ηταν κάτι παραπάνω από δυσάρεστα τα νέα για την Νταντί, διότι έγινε γνωστό ότι δεν θα ολοκληρωθεί ο δανεισμός του Ντέιβιντ Φόρντε από την Κάρντιφ. Η μετακίνησή του μπλόκαρε, επειδή η Νταντί θα γινόταν η τρίτη ομάδα του μέσα στην περίοδο. Αν και η Νταντί ήθελε να κάνει ένσταση στη ΦΙΦΑ, η Κάρντιφ διατάχθηκε από την αγγλική F.A. να μην προχωρήσει στην παραχώρηση του παίκτη. Υπάρχει ανεπίσημη συμφωνία μεταξύ των ομοσπονδιών της Μεγάλης Βρετανίας και ειδικός εσωτερικός κανονισμός που οι "επείγοντες δανεισμοί" εκπίπτουν του κανόνα της FIFA (για τις τρεις ομάδες την ίδια χρονιά). Αυτό, όμως, ουδέποτε έχει επικυρωθεί από την παγκόσμια ομοσπονδία. Ετσι η αγγλική F.A. αποφάσισε να μη θέσει το θέμα υπό την επιμέλεια της ΦΙΦΑ και απαγόρευσε στην Κάρντιφ να δώσει τον παίκτη. Ο τεχνικός διευθυντής της Νταντί, Κρεγκ Λέβιν, δήλωσε: "Νομίζω ότι δεν ήθελαν να ασχοληθεί η ΦΙΦΑ με το ζήτημα. Για τον λόγο αυτόν είπαν στην Κάρντιφ να ακυρώσει όλα τα έγγραφα της μεταγραφής και έθαψαν το θέμα για να μην προκύψει κανένα πρόβλημα"».

Στην Πορτογαλία η περίπτωση του Μεγιόνγκ Ζε και της Μπελενένσες δεν έχει ακόμα κριθεί από την πορτογαλική ομοσπονδία. Ο Καμερουνέζος συμμετείχε με Λεβάντε και Αλμπαθέτε στις αρχές της περιόδου, πριν αγωνιστεί με την Μπελενένσες στις αρχές Γενάρη. Η πορτογαλική ομάδα βασίζει τη θέση της στην μπλε κάρτα του παίκτη. Εκεί δεν αναγραφόταν από την ισπανική ομοσπονδία (αυτή απέστειλε το πιστοποιητικό) η εγγραφή του Μεγιόνγκ και στη Λεβάντε και στην Αλμπαθέτε, παρά μόνο στη δεύτερη. Συνεπώς, γραφειοκρατικά δεν προκύπτουν τρεις, αλλά δύο σύλλογοι (και συμμετοχές την ίδια περίοδο).

Φαίνεται, πάντως, ότι ο Απόλλων θα την πληρώσει και από δικό του λάθος (δεν πήρε επίσημο έγγραφο που να του δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τον παίκτη) και από την αβλεψία της σκωτσέζικης ομοσπονδίας να ενημερώσει περί της διπλής συμμετοχής του Βάλνερ με Φόλκερκ και Χάμιλτον (η ΕΠΟ δεν υποχρεούται π.χ. να ξέρει σε πόσες ομάδες έχει παίξει στην Ανγκόλα ο Μανούτσο). Από την άλλη, η Καλαμαριά μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο Βάλνερ ήταν ελεύθερος και υπό αυτό το καθεστώς αποκτήθηκε. Συνεπώς έχει τη δυνατότητα να στείλει την υπόθεση στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, προβάλλοντας τα εργατικά δικαιώματα και την ανάγκη εργασίας του Βάλνερ, ώστε αυτός να μη μείνει άνεργος για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της. Από τη στιγμή που έχουν εγγραφεί συμμετοχές με τρεις διαφορετικές ομάδες την ίδια αγωνιστική περίοδο, οι κανόνες της ΦΙΦΑ είναι ρητοί. Η ΕΠΟ, εναρμονισμένη με το καταστατικό της παγκόσμιας ομοσπονδίας και βάση του ΚΑΠ, δεν μπορεί παρά να συμμορφωθεί και να τιμωρήσει την Καλαμαριά στη δευτεροβάθμια πειθαρχική επιτροπή. Εκτός κι αν βρεθεί «παραθυράκι» που να δικαιώνει τους Πόντιους. Η διαδικασία αναμένεται χρονοβόρα. Η ΦΙΦΑ αναμένεται να πάρει ρόλο τελικού κριτή...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube