Παλαιότερες

Νότιος Κορέα... και φύγαμε για τους 16

www.sport-fm.gr

Πλέον, βρισκόμαστε σχεδόν μια ανάσα από το εναρκτήριο παιχνίδι της Εθνικής μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο κι όπως είναι φυσικό η αγωνία, αλλά και η ανησυχία για την αγωνιστική εικόνα, που θα παρουσιάσει βρίσκονται στο κατακόρυφο. Βλέπετε, οι μνήμες από τη τραγική παρουσία στο Μουντιάλ του 1994 δεν έχουν σβήσει ολοκληρωτικά ακόμα.

Οι διεθνείς λοιπόν έχουν μπροστά τους μία τεράστια ευκαιρία να βάλουν ένα μεγάλο «Χ» στο παρελθόν και να βγουν στον «αφρό». Και όπου… «αφρός» βάλτε τη «φάση των 16». Ναι, αυτή η ομάδα έχει τις ικανότητες για να τα καταφέρει.

Για αρχή, τα νέα από την εικόνα της ομάδας είναι ευχάριστα. Και δεν μιλάω γι΄αυτήν στα φιλικά, στα οποία σε τέτοια περίοδο, με τους παίκτες να φοβούνται τον τραυματισμό, δεν δίνω καμία σημασία, αλλά για τα γύρω-γύρω, τα οποία τόσο μας στοίχισαν στις ΗΠΑ πριν από 16 χρόνια. Όλοι είναι απολύτως προσηλωμένοι στον στόχο, τα «πανηγύρια» απουσιάζουν τελείως και η εικόνα που παρουσιάζουμε είναι εικόνα ομάδας κι όχι περιοδεύοντα θιάσου. Άλλωστε, όπως είπε και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο Γιοχάνεσμπουργκ, «εδώ δεν είμαστε για πλάκα». Ως εδώ λοιπόν πάμε καλά.

Το Σάββατο αρχίζουν τα δύσκολα όμως. Μπορεί η Αργεντινή να είναι το μεγάλο φαβορί στον όμιλο, η Νότιος Κορέα όμως εκτιμώ πως είναι το πιο ψηλό εμπόδιο, που θα κληθεί να ξεπεράσει η Εθνική. Έτσι κι αλλιώς, είναι το πρώτο παιχνίδι και το αποτέλεσμα του θα δημιουργήσει έντονα συναισθήματα στους παρορμητικούς Έλληνες. Πιθανή αποτυχία μπορεί να μας ρίξει το ηθικό τελείως, έως να μας κάνει μπάχαλο, κάτι που συμβαίνει συνήθως και με τους επίσης θερμόαιμους φίλους μας, τους Σέρβους. Η επιτυχία από την άλλη, θα ξυπνήσει μνήμες 2004, πιθανώς να ατσαλώσει τους διεθνείς αλλά δεν αποκλείεται κιόλας να τους γεμίσει υπερβολική αυτοπεποίθηση υποτιμώντας στη συνέχεια του Νιγηριανούς. Αλλά φτάσαμε ήδη πολύ μακριά...

Σε αγωνστικό επίπεδο, το απόλυτο πλεονέκτημα που έχουμε έναντι των Ασιατών είναι αυτό του ύψους. Διαθέτουμε πολύ ψηλότερα κορμιά κι αυτό είναι ένα στοιχείο που επιβάλλεται να εκμεταλλευτούμε επιθετικά. Ο Ρεχάγκελ, άλλωστε, τις τελευταίες μέρες στην προπόνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα στημένα, με κομπίνες που θα δώσουν μία παραπάνω ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την υπεροχή μας. Τυχαίο; Δε νομίζω…!

Το δυσάρεστο είναι πως τα πλεονεκτήματα τελειώνουν κάπου εδώ. Απέναντι μας, θα βρούμε μία ομάδα με εξαιρετική φυσική κατάσταση, με ποδοσφαιριστές πάρα πολύ γρήγορους, που τρέχουν ακατάπαυστα. Κι εδώ υπάρχει πρόβλημα. Ομάδες με τέτοια χαρακτηριστικά δεν ταιριάζουν στο στυλ παιχνιδιού της Εθνικής, που σαφώς προτιμά να αντιμετωπίζει ανώτερα από τεχνικής άποψης σύνολα, αλλά με έφεση στην… τεμπελιά. Ακριβώς όπως είναι η Αργεντινή δηλαδή. Οι Ασιάτες έχουν ένα ιδιαίτερο στυλ από το οποίο πήραμε μεν μία γεύση στο ισόπαλο (2-2) φιλικό με τη Βόρειο Κορέα, με την διαφορά όμως ότι οι… Νότιοι διαθέτουν παίκτες με πολύ καλύτερη τεχνική κατάρτιση και ευρωπαίκές εμπειρίες με πρώτο και καλύτερο τον Παρκ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η Νότιος Κορέα είναι πάραλληλα και η πιο πετυχημένη εκπρόσωπος του Ασιατικού ποδοσφαίρου στα Παγκόσμια Κύπελλα. Η όγδοη εμφάνιση της σε τελική φάση, αλλά και η πρόκριση στην τετράδα το 2002, της δίνει έναν «αέρα» έναντι της Εθνικής μας από πλευράς εμπειριών και παραστάσεων, που ασφαλώς και μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά.
Παίκτες όπως ο Κατσουράνης, ο Καραγκούνης, ο Τζιόλης, που αναμένεται να αρχίσουν στο βασικό σχήμα, διαθέτουν την προσωπικότητα, το μυαλό κα την εμπειρία για να κρατήσουν τις θέσεις τους να καλύψουν σωστά το χώρο, να προβλέψουν πράγματα και καταστάσεις με την διορατικότητα τους, αλλά στο συγκεκριμένο ματς θα χρειαστεί και κάτι παραπάνω. Κι αν οι ίδιοι δεν το... «έχουν» τότε θα πρέπει η αλληλοκάλυψη στο χορτάρι να είναι ανάλογη με τον προημιτελικό κόντρα στη Γαλλία το 2004 προκειμένου να ανταπεξέλθουμε.

Με λίγα λόγια, το ματς με τη Νότιο Κορέα είναι η μισή πρόκριση στους «16». Με τους Νιγηριανούς θα έχουμε σαφώς λιγότερους μπελάδες κι όταν φτάσουμε να παίξουμε με τον … Ντιέγκο, μπορεί και να έχει εξασφαλισμένη ήδη την πρόκριση και να το «παίζει» χαλαρός και άνετος….

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x