Είναι καλός διαιτητής ο Μπριάκος; Ας πούμε ότι είναι «έτσι κι έτσι». Δεν είναι από αυτούς που τρέχουν πολύ και παρακολουθεί τις φάσεις από απόσταση. Δίνει σχετικά εύκολα πέναλτι και σχετικά δύσκολα κόκκινες κάρτες. Εχει ψιλοαβαντάρει και έχει βλάψει τους «μεγάλους» και πέρυσι δήλωσε κώλυμα για να αποφύγει το ντέρμπι. Δεν θεωρείται άνθρωπος με σθένος, ούτε και αγύριστο κεφάλι. Κυρίως, είναι διεθνής. Που σημαίνει ότι έχει ευνοηθεί από την «παράγκα», αλλά τώρα παίζει ψιλοκόντρα τον Ολυμπιακό, που φέτος έχασε με αυτόν διαιτητή στην Ξάνθη.
Εντιμότητα
Είναι ο Μπριάκος παιδί της «παράγκας»; Δεν θα το 'λεγα. Οπως λέει ένας φίλος, παλιός διαιτητής, στην «παράγκα» «υπήρχαν οι πωλούντες τοις μετρητοίς και οι πωλούντες επί πιστώσει». Υπήρχαν δηλαδή εκείνοι που τραγουδούσαν το σουξέ του Μητροπάνου «τόσα δίνω, πόσα θες, στα Λαδάδικα πουλάν' αυτό που θες» και εκείνοι που έκαναν καριέρα με την εντιμότητά τους. Ο Μπριάκος ανήκει στους δεύτερους. Αλλά καριέρα έκανε.
Πίνακες
Επί παντοδυναμίας Γιάννη Σπάθα οι πίνακες θα μπορούσαν να είναι το Μεγάλο Πεύκο, δηλαδή στρατόπεδο πεζοναυτών. Εν τη σοφία του, ο Σπάθας αυτό δεν το έκανε ποτέ για να μην είναι τα πράγματα δεδομένα και έτσι έγιναν διεθνείς ο Βασσάρας, ο Δούρος και ο Μπριάκος. Νταλαβέρι με τη διαιτησία γίνεται όταν υπάρχουν συνθήκες ανασφάλειας. Αν όλοι οι διαιτητές ήταν απολύτως ελεγχόμενοι, ο ρόλος του αφεντικού θα γινόταν από πρωταγωνιστικός δευτεράντζα. Αλλωστε, οι άνθρωποι όταν τους ρωτούσαν τι έκαναν δεν απαντούσαν «στήναμε τα ματς», αλλά «προστατεύαμε τον κόσμο». Για το καλό του ποδοσφαίρου.
Συμβουλές
Τον καιρό εκείνο, που τόσο παλιός δεν είναι, οι διαιτητές χωρίζονταν σε εκείνους που τα έπαιρναν και σε εκείνους που άκουγαν. Οχι εντολές, αλλά συμβουλές. Και ανάλογα έπρατταν. Κατά συνείδηση.
Πόλεμος
Θυμηθείτε τον Δούρο. Η περσινή διαιτησία του στη Λεωφόρο έκρινε ένα πρωτάθλημα. Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω είναι ότι την εβδομάδα που προηγήθηκε εκείνου του ντέρμπι έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες να πάρει το μήνυμα ότι το ματς δεν έπρεπε να βγάλει νικητή. Με δεδομένη την εντιμότητά του, «έπαιξαν» στην ανασφάλειά του. Οχι απευθείας, αλλά πλαγίως. Και του είπαν του ανθρώπου ένα σωρό πράγματα: για τη νέα κυβέρνηση που θα κάνει κάθαρση και θέλει έντιμους ανθρώπους, για τον Γκαγκάτση που θα φύγει, για τον Μπίκα που θα πάρει πόδι από την ΚΕΔ, για τον πόλεμο που γίνεται ανάμεσα στον Σωκράτη και τον Βαρδή. Συμβουλές τού έδιναν για να μην εκτεθεί. Ποιοι; Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι φέτος ένας καλός προπονητής, κάθε φορά που έπεφτε ο Δούρος σε ματς της ομάδας του, καθησύχαζε τους διοικούντες το σύλλογο, λέγοντάς τους ότι δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί ο Κορίνθιος είναι και φίλος του και πονόψυχος!
Ισοπαλία
Επηρεάστηκε ο Δούρος πέρυσι; Ακόμα κι αν ο άνθρωπος ορκιστεί ενώπιον δικαστηρίου για το αντίθετο, εγώ πιστεύω αυτό που είδα. Το ματς το έπαιξε για ισοπαλία από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Γι' αυτό δεν έδωσε το πέναλτι του Ανατολάκη στον Κωνσταντίνου, με το οποίο θα γινόταν πιθανότατα το 2-0 και γι' αυτό δεν απέβαλε τον Κυργιάκο μαζί με τον Ζιοβάνι: γιατί έπρεπε να δώσει και πέναλτι και το πρωτάθλημα θα τελείωνε. Και ο Δούρος, με τέτοια πίεση που είχε δεχτεί τις προηγούμενες ημέρες, αυτό δεν το ήθελε. Γι' αυτό και φέτος δήλωσε κώλυμα: γιατί βαρέθηκε όλους εκείνους που από σήμερα μέχρι την Κυριακή θα τον έψαχναν για να του εξηγήσουν ποιο είναι το καλό του και το καλό του ποδοσφαίρου!
Διεθνείς
«Ακούει» ο Μπριάκος; Ελπίζω όχι, αλλά τρέχα γύρευε! Οι διεθνείς εδώ και καιρό πιστεύουν ότι ο Ολυμπιακός τούς εγκατέλειψε. Οτι δεν έχει έναν άνθρωπο να τους ρωτάει τι κάνουν, αν είναι καλά από υγεία και αν τα παιδιά τους είναι ευχαριστημένα στο σχολείο. Οτι ξέχασε τους δικούς του που σταμάτησαν τη διαιτησία και ότι ο Γκαγκάτσης στην ΚΕΔ βάζει κάτι απίθανους. Οι διεθνείς είναι γενικά «μ' ένα παράπονο πικρό» στο στόμα, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το ντέρμπι. Στα φετινά του ντέρμπι ο Ολυμπιακός δεν έχει παράπονα από τη διαιτησία.
Ανασφάλεια
Τι έχει; Μεγάλη ανασφάλεια πριν από τα ματς. Γιατί ο Μπριάκος είναι διεθνής και τους διεθνείς στο λιμάνι τούς ξέρουν. Και, επειδή τους ξέρουν, φοβούνται ότι μπορεί να αρχίσει κάνα νταλαβέρι πίσω από την πλάτη τους, όπως παλιά, όταν νταλαβέρι γινόταν, πριν σταματήσει, γιατί ξεμείναμε από νταλαβεριτζήδες! Δεν φοβάται σε αυτά τον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός: τους παλιούς του φίλους φοβάται, που είναι ικανοί να το «μπερδέψουν» το ματς. Γι' αυτό και θα προτιμούσαν όλοι τον Βασσάρα! Οι παίκτες δεν θα περίμεναν χάρες, ο φιλικός Τύπος θα πίεζε τον Κύρο, την ώρα του ματς ο Σάββας θα θύμωνε με τον Θόδωρο Θεοδωρίδη, που είναι φίλος του, αλλά όλοι θα είχαν τη βεβαιότητα ότι του Σαλονικιού δεν θα του μιλήσει κανένας. Ενώ τώρα, έτσι όπως έχει γίνει το πράγμα, άντε να βρεις άκρη.
Ποιος μιλάει!
Ο Ολυμπιακός έβγαλε ανακοίνωση για το θέμα του Ιβιτς, που σύμφωνα με τη «SportDay» δέχτηκε πρόταση από την ΠΑΕ για να αναλάβει τεχνικός διευθυντής. Την Τρίτη ο ίδιος ο Ιβιτς παραδέχτηκε ότι του έγινε μια σχετική κρούση («έγινε μια συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά στον SuperΣΠΟΡ Fm) τονίζοντας με τη σεμνότητα που τον διακρίνει ότι δεν θέλει να γίνεται ντόρος γύρω από το όνομά του από τη στιγμή που έχει συμβόλαιο με την ΑΕΚ. Οπως και στην περίπτωση του Κούμαν, ο Ολυμπιακός διαψεύδει μια είδηση την οποία επιβεβαιώνουν οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι: η λογική λέει ότι η ΠΑΕ λέει ψέματα -ίσως γιατί δεν της αρέσει να γίνεται γνωστό ότι εισπράττει αρνήσεις- αλλά έχω την εντύπωση ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Ποιος μιλά εκ μέρους της ΠΑΕ; Στην ανακοίνωση είναι προφανές ότι μιλούν ο Κόκκαλης και ο Λούβαρης. Στον Ιβιτς δεν μίλησε ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Οπως άλλωστε και στον Κούμαν. Πριν γίνει καμία μεγαλύτερη στραβή και γελάει ο κόσμος (έρθει π.χ. κανένας προπονητής έτοιμος να υπογράψει χωρίς να το ξέρουν), ας ψάξουν να δουν τι συμβαίνει στο μαγαζί, ποιος μιλάει και γιατί μιλάει. Και με τίνος εντολή μιλάει.
Το δεύτερο μέρος της ανακοίνωσης δείχνει και ποιος θύμωσε. Ο Μπάγεβιτς με τη συγκεκριμένη εφημερίδα δεν έχει πρόβλημα - με άλλες έχει. Ο Κόκκαλης είναι δύσκολο να θύμωσε, γιατί με τον Ιβιτς έχει καλές σχέσεις, ενώ αντιθέτως με τον Μπάγεβιτς έχει μάλλον τυπικές σχέσεις τον τελευταίο καιρό. Ποιος έχει καλές σχέσεις με τον Ντούσαν; Φυσικά ο Γιώργος Λούβαρης, που για πρώτη φορά από τότε που είναι στον Ολυμπιακό βλέπει να γίνονται συνεχώς πράγματα που ο ίδιος δεν γνωρίζει και δεν «σκηνοθετεί». Ο εκνευρισμός του ίσως είναι και σημάδι ότι όντως υπάρχει θέμα αντικατάστασής του το επόμενο καλοκαίρι - κάτι που στην αρχή δυσκολευόμουν να πιστέψω και ειλικρινά δεν θα ήθελα και να συμβεί.
Πάντως, με το δεύτερο μέρος της ανακοίνωσης τρελάθηκα στα γέλια. Αν η «SportDay» προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα στον Μπάγεβιτς, τότε ο Ολυμπιακός παίζει με πράσινα και έχει σήμα το τριφύλλι. Δεν γίνεται, ρε παιδιά, να μας κατηγορείτε και για το ένα και για το άλλο. Οπως λέει κι εκείνο το παλιό ανέκδοτο «πρέπει λίγο να οργανωθούμε»...