EL PUERTO DE BOCA: το μεγάλο λιμάνι της Αργεντινής μερικά χιλιόμετρα έξω από το Μπουένος Αϊρες. Μια φτωχογειτονιά, που κατοικείται κυρίως από Ιταλούς μετανάστες, γεμάτη από μικρές ταβέρνες, τις οποίες κατακλύζουν κάθε βράδυ οι τουρίστες. Κυρίως οι Ευρωπαίοι, που πηγαίνουν για να ακούσουν τους διαδόχους του θρυλικού Κάρλος Γκαρντέλ να ερμηνεύουν, συνοδεία μιας πενταμελούς ορχήστρας εγχόρδων (μπαντονεόν, βιολιά και κιθάρα), τα τάνγκος, αυτή τη μελωδική και ερωτική μουσική.
ΑΛΛΑ η Μπόκα είναι και η έδρα της Μπόκα Τζούνιορς, της μεγάλης, της μισητής θα 'λεγα, αντιπάλου της Ρίβερ Πλέιτ, που ιδρύθηκε τέσσερα χρόνια πριν. Οι δύο αυτοί κολοσσοί του ποδοσφαίρου της Αργεντινής μονοπωλούν τους τίτλους. Η Μπόκα Τζούνιορς είναι πιο δημοφιλής από τη Ρίβερ Πλέιτ, της οποίας οι φίλοι ανήκουν στην υψηλή κοινωνία της Αργεντινής. Οχι μακριά από τις γραφικές ταβέρνες του λιμανιού, υπάρχει το γήπεδο «Καμίλο Τσιτσέρο», πιο γνωστό σαν «Μπομπονέρα», με 57.400 θέσεις (80.000 θέσεις έχει το «Μονουμεντάλ» της Ρίβερ).
Η Μπόκα Τζούνιορς γιόρτασε στις 3 του μηνός τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Το σύλλογο ίδρυσαν πέντε Γενοβέζοι ναυτικοί που βρέθηκαν το 1905 στην Αργεντινή. Εκατό χρόνια μετά η Μπόκα Τζούνιορς είναι υπερήφανη για τους 35 τίτλους που έχει κατακτήσει, έναν περισσότερο από τον «εχθρό», τη Ρίβερ Πλέιτ. Ενα βράδυ του 1978, σε μία από τις γραφικές ταβέρνες του λιμανιού, ένας Αργεντινός δημοσιογράφος μού έλεγε: «Εχω παρακολουθήσει όλες τις μεγάλες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις στη Λατινική Αμερική και μπορώ να πω ότι τα ντέρμπι του Ρίο, Φλουμινένσε - Φλαμένγκο, του Σάο Πάολο, Κορίνθιανς - Παλμέιρας ή του Μοντεβιδέο, μεταξύ της Πενιαρόλ και της Νασιονάλ, είναι αγώνες φιλικού χαρακτήρα αν συγκριθούν με αυτό του Μπουένος Αϊρες.
ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ, όμως, είναι και η Μπόκα Τζούνιορς για τους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της (μπλε και κίτρινη), των οποίων η φήμη απλώθηκε όχι μόνο στη Νότιο Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη. Στην κορυφή, φυσικά, βρίσκεται ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, «σημαία» του συλλόγου και ίνδαλμα των φίλων της. Δεν θα πρέπει όμως να λησμονήσουμε και άλλους, που κατά καιρούς δοξάστηκαν με τα χρώματα της ομάδας.
Οπως ο Αντόνιο Ρόμα, ο Σίλβιο Μαρσολίνι, ο Κάρλο Σιμεόνε, ο Πέδρο Ντελάκα, ο Ούγκο Γκάτι, ο Μιγκέλ Μπρίντισι, ο Φρανσίσκο Βαράγιο και, από τους πιο σύγχρονους, ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, ο Χαβιέ Σαβιόλα, ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε, ο γνωστός μας από το σύντομο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό Κολομβιανός Χόρχε Μπερμούδες, ο Μάρτιν Παλέρμο, ο Βάλτερ Σάμουελ και άλλοι.
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Αργεντινής 24 φορές, με πρώτη το 1919, πέντε φορές νικήτρια του Κόμπα Λιμπερταδόρες (1977, 1978, 2000, 2001 και 2003), τρεις του Διηπειρωτικού Κυπέλλου (1977, 1978 και 2000) και με άλλες επιτυχίες στα γήπεδα της Λατινικής Αμερικής, η Μπόκα Τζούνιορς αναγκάστηκε να πουλήσει τη μεγάλη της βεντέτα, τον 21χρονο Αλμπέρτο Κάρλος Τέβες, στη βραζιλιάνικη Κορίνθιανς, με φυσικό επακόλουθο να χάσει πολλή από τη δύναμή της και να βρίσκεται μακριά από την κορυφή του φετινού πρωταθλήματος «Κλαουσούρα», στην 11η θέση, επτά βαθμούς πίσω από τη Ρίβερ Πλέιτ και τη Ροζάριο Σεντράλ.