Aπό την Ελβετία -παραδοσιακό σύμβολο ουδετερότητας- παρακολουθώ όσα συμβαίνουν στην Εθνική με τον καλύτερο τρόπο. Είμαι κοντά και συγχρόνως μακριά, προβληματισμένος και συγχρόνως ήρεμος. Και έχω όλο τον χρόνο να διαβάσω όλα όσα έχουν προηγηθεί και να βγάλω ένα ψύχραιμο συμπέρασμα: η Εθνική μας ομάδα, η πρώτη πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ιστορία που κινδυνεύει να φύγει από τον πρώτο γύρο της επόμενης διοργάνωσης χωρίς ούτε μία νίκη, διαλύθηκε από μία ασθένεια για την οποία ακόμα δεν έχει βρεθεί φάρμακο: τη σχιζοφρένεια.

«Κάρα»

Διάβασα τις δηλώσεις του Γιώργου Καραγκούνη, τον οποίο αγαπώ πολύ και σεβόμουν πολύ πριν γίνει πρωταθλητής Ευρώπης για τον ιδρώτα που στάζει πάντα η φανέλα του μετά το τέλος κάθε ματς. Συμφωνώ απολύτως μαζί του για όσα είπε για τις ηλικίες. Είναι καθαρά ελληνική συνήθεια να συζητάμε όχι για την απόδοση του παίκτη, αλλά για το πόσο χρόνων είναι ή τι έχει κερδίσει. Από όλες τις δηλώσεις του κρατάω αυτή που για μένα έγραψε πιο πολύ: «Προσπαθήσαμε να πετύχουμε κάτι καλό με τη Ρωσία για να πετύχουμε την πρόκριση. Δεν έχουμε υπογράψει συμβόλαιο με κανέναν ότι θα περνάμε πάντα στους προημιτελικούς», είπε. Συμφωνώ.

Δηλώσεις

Εριξα μια ματιά ψύχραιμα και στο τι έλεγαν οι ποδοσφαιριστές λίγες μέρες πριν αρχίσει το τουρνουά. Διαβάζω στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Εμείς ήρθαμε στην Αυστρία για να διασκεδάσουμε το ποδόσφαιρο. Ολα τα άλλα που λέγονται και ακούγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ούτε είπαμε ποτέ ότι θα το πάρουμε, ούτε θεωρούμε την ομάδα φαβορί για την κατάκτηση του Euro», τόνισαν οι Αντώνης Νικοπολίδης και Γιούρκας Σεϊταρίδης κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους, χθες το βράδυ, λίγο πριν ξεκινήσει η πρώτη προπόνηση της Εθνικής. «Θα πάρουμε μέρος σε μία μεγάλη γιορτή, στην οποία η Εθνική μας ομάδα δεν είχε στο παρελθόν πολλές δυνατότητες να συμμετάσχει συχνά. Ξέρουμε τι κληρονομιά κουβαλάμε και θα προσπαθήσουμε να είμαστε συνεπείς», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Νικοπολίδης. Από την πλευρά του ο αμυντικός της Ατλέτικο Μαδρίτης Γιούρκας Σεϊταρίδης επισήμανε: «Χρειαζόμαστε χρόνο για να εγκλιματιστούμε με τα νέα πρόσωπα. Η τωρινή ομάδα είναι διαφορετική από την αντίστοιχη του 2004. Εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να παίξουμε στα ίσα κάθε αντίπαλο».

«Εχετε άγχος;», ρώτησαν οι δημοσιογράφοι. «Φυσικά», απάντησε ο Νικοπολίδης. «Οταν πηγαίνεις σε ένα μεγάλο τουρνουά, πάντα έχεις άγχος. Το ξέρουμε ότι πολλοί περιμένουν από εμάς την επανάληψη του θριάμβου του 2004 και πολλοί θα ήθελαν να ξανακερδίσουμε τη διοργάνωση».

Σχιζοφρένεια

Γιατί δεν διαβάζουμε όσα καλά πρέπει στις συνεντεύξεις των ποδοσφαιριστών; Αν τις διαβάζαμε, θα τη καταλαβαίναμε νωρίς τη σχιζοφρένεια! Από τη μία «πάμε να χαρούμε το ποδόσφαιρο» και από την άλλη «πάμε να το ξανακερδίσουμε». Σόρι, αλλά και τα δύο δεν γίνονται. Ή μάλλον γίνονται, όταν έχεις μπλέξει από τη μία με τον Οτο Ρεχάγκελ και από την άλλη με τον Βασίλη Γκαγκάτση.

Οτο

Τι έλεγε ο Ρεχάγκελ πριν αρχίσει το τουρνουά; Αντιγράφω από την πλέον έγκυρη πηγή, το site της ΕΠΟ: «Κατά της Σουηδίας ελπίζω να είμαστε στο επίπεδο που θέλω». Ο Γερμανός μιλάει για τον... κεραυνό (της Ελλάδας) που μπορεί να πέσει για δεύτερη φορά, υπενθυμίζει πάντως ότι ο ρεαλιστικός στόχος είναι η πρόκριση στους «8». «Αν φτάσουμε εκεί, μετά ξέρουμε ότι όλα είναι πιθανά. Το σημαντικό είναι να έχουμε στο γήπεδο την αγωνιστική συμπεριφορά μιας πρωταθλήτριας Ευρώπης. Να δείξουμε ότι τίποτα δεν ήταν τυχαίο το 2004, να φοβήσουμε την Ευρώπη, να δείξουμε ότι με τη σωστή τακτική τα θαύματα μπορούν να επαναληφθούν». Είπατε τίποτα;

Πίεση

Και πώς θα τα κάνουμε αυτά; «Δεν υπάρχει η παραμικρή πίεση γι' αυτό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε καλό ξεκίνημα με τη Σουηδία. Από μας εξαρτώνται όλα στο ματς με τη Σουηδία. Αν παίξουμε έτσι όπως πρέπει, εμείς θα κερδίσουμε». Ελπίζω να θυμόσαστε τι ακριβώς σημαίνει το να παίξουμε όπως πρέπει…

Κλειδί

Και ακόμα. Λέει ο Βασίλης Γκαγκάτσης σε μία από τις δεκάδες συνεντεύξεις του: «Προβλέπω ότι ο τελικός θα είναι ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Η Εθνική μας είναι το ίδιο δυνατή με τις άλλες ομάδες, αλλά έχει ένα αβαντάζ: ξέρει τι πρέπει να κάνει. Θεωρώ "κλειδί" το πρώτο ματς με τη Σουηδία. Αν κερδίσουμε εκεί και δεν χάσουμε με τους Ρώσους, με την Ισπανία την τρίτη αγωνιστική θα είναι ένα "Χ" από εδώ μέχρι τη Μαδρίτη!».

Χάθηκα

Σόρι, αλλά χάθηκα, ρε παιδιά. Τι πήγαμε να κάνουμε στην Αυστρία; Να παίξουμε καλά, όπως έλεγαν οι παίκτες; Να το ξαναπάρουμε, όπως έλεγε ο Ρεχάγκελ; Να παίξουμε τελικό με τη Γερμανία και να «στήσουμε» το ματς με τους Ισπανούς με ένα «Χ» από εδώ έως τη Μαδρίτη; Ή μήπως δεν ξέρουμε τι θέλουμε και γι' αυτό έγιναν όλα; Δυστυχώς στο τουρνουά αυτό κυρίως πληρώθηκαν: η έλλειψη ιδεών, η αδυναμία μιας σωστής προετοιμασίας, το γεγονός ότι κάναμε το Εuro τη νέα μεγάλη ιδέα του Εθνους. Δεν χάσαμε την ευκαιρία τώρα, τη χάναμε καθημερινά τέσσερα χρόνια τώρα, από την επόμενη ημέρα του τελικού της Πορτογαλίας, όταν ο θρίαμβος δεν αναλύθηκε, δεν έγινε μάθημα, δεν μας βοήθησε να αλλάξουμε το παραμικρό. Απλώς το φινάλε, αντί να έχει λίγο δράμα και λίγο σασπένς, έγινε καρακατσουλιό.

Γερμανία

Τουλάχιστον πέρασε η Γερμανία...

Αχρηστο ντέρμπι;

Oι Ιταλοί φλερτάρουν απόψε με μία τεράστια αποτυχία. Αποτυχία δεν θα είναι μόνο να αποκλειστεί η παγκόσμια πρωταθλήτρια από τον πρώτο γύρο, αλλά να αποκλειστεί τη στιγμή που οι Ολλανδοί δεν θα έχουν χάσει από τους Ρουμάνους! Το είπε πολύ ωραία ο πρώην διευθυντής της «Gazzetta», ο πολύπειρος Κλαούντιο Καναβό, εδώ στο ξενοδοχείο που είμαστε στη Γενεύη: «Ασχολούμαστε», είπε, «αποκλειστικά με το τι θα κάνει ο Φαν Μπάστεν και ξεχνάμε ότι τους Γάλλους ουδείς θυμάται πότε τους νικήσαμε για τελευταία φορά σε κανονικό ενενηντάλεπτο. Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι έχουν αποκλειστεί και προετοιμάζουν το ματς σαν να είναι ο αγώνας που θα γλυκάνει τον αποκλεισμό τους στα μάτια του κόσμου. Εμείς ασχολούμαστε με -τάχα μου- διεθνείς ίντριγκες και ξεχνάμε ότι το μοναδικό γκολ στη διοργάνωση το πέτυχε ο Πανούτσι, τη στιγμή που επιθετικοί που έχουν βάλει φέτος εκατό γκολ με τις ομάδες τους δεν βρίσκουν δίχτυα με τίποτα»! Η δήλωση αντικατοπτρίζει ακριβώς το κλίμα στη Ζυρίχη πριν από το ντέρμπι των απογοητευμένων. Οι μεν Γάλλοι μοιάζουν ήρεμοι και με συνείδηση των προβλημάτων, οι δε Ιταλοί κάνουν σαν να έχουν ήδη κερδίσει και περιμένουν τι θα κάνει η Ολλανδία.

Βέβαια, στη νευρική κρίση των Ιταλών έχει βοηθήσει και η ΟΥΕΦA. Κύριος πρωταγωνιστής μιας παράξενης προσπάθειας να διαλυθούν τα νεύρα των γειτόνων, ο εκπρόσωπος του Μισέλ Πλατινί, Πολ Γκαγιάρ, ο άνθρωπος που καθημερινά ενημερώνει τον Τύπο για το τι πιστεύει η ομοσπονδία για όσα γίνονται στη διοργάνωση.

Κυνικός μέχρι παρεξηγήσεως, ο Γκαγιάρ δήλωσε πριν από τρεις μέρες ότι η Ολλανδία καλό γι' αυτή θα είναι να βάλει τα δεύτερα εναντίον των Ρουμάνων, μια και, όπως είπε, ο στόχος της κάθε ομάδας που θέλει το Κύπελλο είναι να κρατάει παίκτες για τα δύσκολα! Οι δηλώσεις αυτές, που συνοδεύτηκαν και από ένα πλήθος από παραδείγματα, ξεσήκωσαν την οργή των Ιταλών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν επισήμως στον Πλατινί. Την ίδια ώρα, κύκλοι του Μισέλ ισχυρίζονται ότι τόσο τους Ιταλούς όσο και τους Γάλλους τούς «έφαγε» διαιτητικά ο Βιγιάρ, ο οποίος θέλει η Ισπανία να βρει τους Ρουμάνους στον προημιτελικό και έχει άριστες σχέσεις με τους ρέφερι από τη Σκανδιναβία!

Τέλος, ένα τρομερό ερώτημα πριν από το μεγάλο «άχρηστο» ματς είναι ποιον θα υποστηρίξει απόψε η Κάρλα Μπρούνι. Η ιταλική «Repubblica» έγραψε ότι αν δεν τραγουδήσει, μπορεί να υποστηρίξει όποιον θέλει...

Put an eye!

Εχει και τις μαγικές στιγμές του το Euro του 2008. Η πιο διασκεδαστική, για την ώρα, μου έτυχε στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου των Ιταλών, όταν και μιλούσε ο Τζίτζι Μπουφόν για την κριτική που έχει δεχτεί η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία από τον Τύπο της χώρας της. Ρώτησε κάτι σχετικό ένας Ολλανδός δημοσιογράφος και ο Μπουφόν ξεκίνησε λέγοντας στα αγγλικά «the Press in Italy put an eye on…». Πριν ολοκληρώσει, σηκώθηκε έξαλλος ένας Ιταλός και άρχισε να φωνάζει «Ci ha detto puttanaio, puttanaio…», δηλαδή «μας είπε πουταναριό, πουταναριό»! Πριν τον καθησυχάσει ο μεταφραστής, έγινε το έλα να δεις…

Νομίζω ήταν η καλύτερη στιγμή των Ιταλών στο Euro…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube