Παρά τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων, έχω την εντύπωση ότι η συνέντευξη του ιδιοκτήτη του ΠΑΟ Γ. Βαρδινογιάννη δεν έγινε κάτω από την πίεση να επουλωθούν οι όποιες «επικοινωνιακές» πληγές προκλήθηκαν από το χειρισμό της υπόθεσης Κονσεϊσάο και της μεταγραφής του Μ. Κωνσταντίνου στον Ολυμπιακό. Προφανώς και τα δύο αυτά ζητήματα ήταν στο στόχαστρο του προέδρου του ΠΑΟ, όμως ο βασικός του στόχος, κατά την άποψη του γράφοντος, ήταν να κάνει εμφανείς τις διαφορές του με τον πρόεδρο και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού. Διαφορές που εντοπίζονται από το μοντέλο διοίκησης μέχρι τη συνολικότερη αντίληψη για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Αρκετές φορές, ο Γ. Βαρδινογιάννης τόνισε ότι τον ενδιαφέρει η ουσία και όχι ο εντυπωσιασμός, θέλοντας να τονίσει τις διαφορές του με τον Σωκράτη Κόκκαλη για τις κινήσεις τόσο στο μεταγραφικό τομέα όσο και στο συνολικότερο σχεδιασμό της ομάδας-επιχείρησης. Για τον Γ. Βαρδινογιάννη η ομάδα είναι πάνω από τα άτομα. Η αρμονική και αποτελεσματική λειτουργία του συνόλου με βάση ένα σχέδιο και έναν προϋπολογισμό, είναι το πρωτεύον. Τα όσα ανέφερε σε αυτή την πρώτη του συνέντευξη ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟ είναι πλέον γνωστά σε όλους, αλλά θα ήθελα να ξεχωρίσω δύο σημεία.

Το πρώτο έχει να κάνει με την απάντησή του στην ερώτηση που του έγινε για τον ΟΦΗ, όπου επί της ουσίας δεν απάντησε και θα έπρεπε να υπήρχε ένα «σκληρότερο» follow up από τους συναδέλφους που παρευρέθηκαν εκεί, για να εκμαιεύσουν κάτι ουσιαστικότερο. Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με το ζήτημα του γηπέδου. Με βάση τα λεγόμενά του, φάνηκε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε το γήπεδο να γίνει στο Ελληνικό, αλλά και το σχέδιο του δήμου του φαίνεται καλό και εφαρμόσιμο.
Εν τούτοις έκανε λάθος όταν είπε -σε μία ακόμη προσπάθεια να τονίσει τις διαφορές του από τον Σ. Κόκκαλη- ότι το νέο γήπεδο του ΠΑΟ δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους. Οι απαλλοτριώσεις που θα γίνουν στην περιοχή του Βοτανικού και το κόστος της δημιουργίας των υποδομών (τρόποι πρόσβασης στο γήπεδο, διαμόρφωση γύρω χώρων) θα γίνουν με δαπάνες του Δημοσίου, που κάποιοι τις εκτιμούν στο ύψος των 80 δισ. δρχ, δηλαδή θα βαρύνουν όλους εμάς. Εδώ μοιάζει απολύτως με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού.

Η βασική επιδίωξη της συνέντευξης του Γ. Βαρδινογιάννη δεν εξαντλείται εδώ. Θα συνεχιστεί σε πολλούς χώρους και με πολλούς τρόπους. Ο κεντρικός θα είναι αυτή η πρόταση για τη δημιουργία μιας λίγκας που θα αντικαταστήσει την ξεπερασμένη και «παλαιοκομματική» ΕΠΑΕ. Υπέρ αυτής της πρότασης έχουν ταχθεί όλες σχεδόν οι ομάδες της Α' Εθνικής, εκτός από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, μέχρι στιγμής. Αυτή η αποχή του Ολυμπιακού, υποψιάζομαι ότι θα γίνει μία προσπάθεια -και όχι μόνο από τους «πράσινους»- να ταυτιστεί με το ξεπερασμένο πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και τα προβλήματα που προκαλεί.

Μάλιστα, νομίζω ότι αυτό το άτυπο μέτωπο μεταξύ Τζίγκερ και Ντέμη για την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας νέας λίγκας, θα ταυτιστεί με τον νέο αέρα που θα έπρεπε να φέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, από πέρυσι, η επιτυχία της Πορτογαλίας. Αυτός ο κίνδυνος περιθωριοποίησης του Ολυμπιακού θα γίνει ακόμη περισσότερο εμφανής, αν μπορέσουμε να δούμε λεπτομερώς το σχέδιο αυτής της νέας λίγκας και τους στόχους που θα έχει και αν υπάρξει επίσημη καταγραφή των απόψεων της ομάδας του Πειραιά.

Στον Ολυμπιακό πρέπει να αξιολογήσουν με προσοχή την κατάσταση που δημιουργείται, γιατί θα είναι λάθος αν νομίσουν ότι η ενδεχόμενη «περιθωριοποίηση» της ομάδας του Πειραιά θα επιδράσει θετικά στον κόσμο της ομάδας, που θα πιστέψει ότι η ομάδα για μία ακόμη φορά «διώκεται». Η ενδεχόμενη πραγματοποίηση μιας ηχηρής μεταγραφής από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει μεγάλο ενθουσιασμό στις τάξεις των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων, μόνο που αν δεν έρθει και η ευρωπαϊκή διάκριση, τότε τα πράγματα θα αρχίσουν να αγριεύουν. Ετσι κι αλλιώς, το 2007 είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουν μερικοί.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube