Σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ πότε για τελευταία φορά στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος έχουν γίνει και τα δύο ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ ημέρα Τετάρτη: δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιου τύπου τέτοιο προηγούμενο. Φυσικά και δεν έχει καμία σημασία (πέρα από το καθαρά στατιστικό στοιχείο του πράγματος).

Μεγαλύτερη θα 'λεγα ότι έχει, στην προκειμένη περίπτωση, το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ματς μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές που ήταν πολύ μεγάλες. Οποιος ξεκουράστηκε περισσότερο σήμερα θα πάρει το αποτέλεσμα που θέλει.

Κάθε φορά που ακούω ιστορίες του στυλ «η διοικητική αστάθεια επηρεάζει μια ομάδα» κ.λπ. θυμάμαι μια δήλωση που έκανε γυρίζοντας στην Αργεντινή ο Πελετιέρι. Ο Αργεντινός μέσος έπαιζε πέρυσι σε μια ΑΕΚ ανάλογη με τη φετινή, δηλαδή μια ομάδα που ξεκίνησε να κάνει πρωταθλητισμό κι έμεινε σε χρόνο-ρεκόρ πολύ πίσω στη βαθμολογία. Μέχρι τον Ιανουάριο η περσινή ΑΕΚ είχε αλλάξει τρεις διοικήσεις -μπορεί μάλιστα το πράγμα να ήταν ακόμα χειρότερο απ' ό,τι φέτος, καθώς πέρυσι είχε αλλάξει και δύο προπονητές.

Ηταν επίσης μια ομάδα που οι παίκτες της είχαν παίξει μπουνιές στην προπόνηση, που ξεκίνησε τη χρονιά στηριγμένη στον Ριβάλντο και συνέχισε ανάγοντας σε ηγέτη τον Σκόκο, που έχασε πρωτοχρονιάτικα τον βασικό της αμυντικό χαφ, δηλαδή τον Μπασινά, και που πέρυσι τέτοια εποχή πωλούνταν με μόλις 1 ευρώ σε κάθε ενδιαφερόμενο που ήθελε να αναλάβει τα χρέη της.

Οταν ο Πελετιέρι γύρισε στην Αργεντινή και τον ρώτησαν πώς τα πέρασε στην Ελλάδα, δεν είπε τίποτα από αυτά! Απάντησε ότι έκανε εξαιρετική χρονιά, παίζοντας σε μια ομάδα με καλούς παίκτες που έχασε το Κύπελλο στις λεπτομέρειες και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ σε ένα και μόνο ματς! Η πλάκα είναι ότι ο Πελετιέρι είχε και δίκιο: υπό ένα πρίσμα η περσινή σεζόν της ΑΕΚ ήταν αυτό ακριβώς.

Συνθήκες

Στην Ελλάδα καιρό τώρα η επικαιρότητα των οπαδών και των δημοσιογράφων (που κατά βάση απευθύνονται σε οπαδούς) είναι ολότελα διαφορετική από αυτήν των παικτών. Οι πιο πολλές ελληνικές ομάδες έχουν πλέον στις τάξεις τους πάρα πολλούς ξένους και λειτουργούν σε συνθήκες δικής τους πραγματικότητας. Αν ρωτήσετε τον Μαντούκα, τον Σκόκο, τον Μπλάνκο, τον Χουανφράν και τον Σάχα ή τον Αραούχο «ποιος είναι ο Κοζώνης;», το πιο πιθανό είναι ότι δεν έχουν ιδέα!

Αντε κάποιος να πει ότι πρόκειται για κάποιον υποψήφιο να αναλάβει την ΑΕΚ – τίποτα παραπέρα! Αν ρωτήσετε τρεις οπαδούς θα σας δώσουν τρεις διαφορετικές εκδοχές (ανάλογα με την εφημερίδα που διαβάζουν), οι οποίες όμως θα βασίζονται σε ένα πλήθος από στοιχεία.

Ενδεχομένως κάποιοι από τους Ελληνες παίκτες της ΑΕΚ να έχουν κατά νου και τα διοικητικά, όμως κι αυτοί ακόμα είναι ατσαλωμένα παιδιά: για τον Γεωργέα, π.χ., που 'χει δει κόσμο να ανεβαίνει στους Θρακομακεδόνες και να κυνηγάει ποδοσφαιριστές, αυτά που συμβαίνουν τώρα είναι πταίσματα. Για ποιον είναι σημαντικά;

Σίγουρα για τον Μπάγεβιτς (που αν η ΑΕΚ είχε διοίκηση με χρήματα για ξόδεμα θα ζητούσε άλλους 15 ποδοσφαιριστές) και ίσως και για τον Βασίλη Δημητριάδη, που φαντάζεται ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ένας πρόεδρος ικανός να αρπάξει κάνα διαιτητή από το πέτο! Οι πιο πολλοί από τους παίκτες το μόνο που σου λένε είναι ότι αγωνίζονται σε μια ομάδα που αγωνιστικά δεν λειτουργεί: τίποτα άλλο.

Εντύπωση

Τα λέω όλα αυτά γιατί υπάρχει μια εντύπωση ότι μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ απόψε δεν υπάρχει ματς. Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός είναι φαβορί και ότι ο Ζίκο για πρώτη φορά έχει αρκετές λύσεις στα χέρια του, σε σημείο που άφησε τον Γκαλίτσιο να εκτίσει την ποινή του και δεν πήρε στη 18άδα τον Στολτίδη και τον Λεντέσμα παρά την απουσία του Ντουντού.

Ομως το ότι υπάρχουν περισσότερες επιλογές (κυρίως στην επίθεση) δεν σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός θα κάνει περίπατο, όπως δεν λέει τίποτα σε αυτά τα ματς και η τεράστια διαφορά των αντιπάλων στη βαθμολογία. Πέρυσι η ΑΕΚ σε συνθήκες ανάλογες έπαιξε ταμπουρωμένη ένα ματς με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ και δεν το έχασε.

Φέτος, το τελευταίο αξιόλογο παιχνίδι της ήταν με τον μαχητικό ΠΑΟΚ. Γιατί; Γιατί προφανώς αυτά τα ματς αποτελούν για τους ποδοσφαιριστές μια ευκαιρία για εξιλέωση – είναι ένας τρόπος για να δείξουν ότι οι διαφορές στη βαθμολογία οφείλονται στην ατυχία ή την κακή στιγμή. Αρκεί να μπουν στο γήπεδο με καθαρό μυαλό.

Σταθερότητα

Παρ' όλο που ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ έχουν ξεφύγει αρκετά από τους διώκτες τους, δεν προκύπτει από πουθενά ότι η διαφορά τους στη βαθμολογία εξηγείται από τις εμφανίσεις τους: θα 'λεγα ότι έχει να κάνει κυρίως με την έλλειψη σταθερότητας των υπολοίπων. Το «καθαρό μυαλό», δηλαδή η πίστη σε έναν τρόπο μέσω του οποίου μπορεί να έρθει το αποτέλεσμα, είναι αυτό που φέτος έκανε τη διαφορά στα πιο πολλά ματς μεταξύ των μεγάλων.

Αυτό είχε ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ, στο Καραϊσκάκη με τον ΠΑΟ: παρά τις απουσίες είχε ένα σχέδιο, απλοϊκό ίσως, αλλά σχέδιο. Εκεί που αυτό του έλειψε (με τον Αρη π.χ.) ή εκεί που αυτό δεν τηρήθηκε (με τον Ηρακλή ή με τον ΠΑΣ), ήρθαν στραβοπατήματα. Η ΑΕΚ σχέδιο δεν είχε φέτος πουθενά. Χωρίς σχέδιο δεν περνάς από το Καραϊσκάκη και δεν σου φταίει ούτε ο Θανόπουλος ούτε ο Κοζώνης ούτε ο Νοτιάς και οι αμέτοχοι.

Αναμονή

Ο Ολυμπιακός πρέπει να κερδίσει παίζοντας: το παιχνίδι της αναμονής και της γενναιοψυχίας που έκανε με τον ΠΑΟ π.χ., αυτή τη φορά, εξαιτίας και των επιστροφών, δύσκολα θα το επαναλάβει γιατί δεν είναι σε κατάσταση συναγερμού. Η ΑΕΚ πρέπει να κάνει κάτι ακόμα πιο δύσκολο: ένα καλό εκτός έδρας ματς. Φέτος ακόμα δεν το έχει κάνει…

Τerror 16

Η στήλη επιστρέφει με θερμές ευχές στους διαιτητές για μια καλή χρονιά, μια ακόμα καλύτερη δεκαετία και μια υπέροχη συνεργασία. Θυμίζω ότι η στήλη έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα. Δεν προτείνει σημεία για τζόγο, αλλά μεταφέρει ψιθύρους, εκτιμήσεις, προβλέψεις για τις διαιτησίες της αγωνιστικής και όχι για το πώς θα λήξουν τα ματς.

•Σιδηρόπουλος (Ατρόμητος - Αρης). Εχει ωραία προηγούμενα με τον Ατρόμητο αλλά βγάζει και τα «διπλά» σαν ταχυδακτυλουργός. Κάποιος θα φωνάζει στο τέλος. Πιο εύκολα ο Κόντης από τον Δώνη, λέω εγώ…

•Κουκουλάκης (ΠΑΣ Γιάννινα - Ξάνθη). Εφερε πέρυσι δύο «διπλά» μαζί του στην αρχή ο «Κάσνα» και δεν τον ξανάβαλαν σε ματς της Ξάνθης εκτός έδρας ποτέ! Υπερβολές, λέω εγώ…

•Τσινιάρης (ΠΑΟ - Εργοτέλης). Θα έχει πλάκα το ματς γιατί πάλι ο ΠΑΟ μπορεί να χρειαστεί κάποιου τύπου μικρή βοήθεια.

•Σταθόπουλος (ΑΕΛ - Αστέρας Τρίπολης). Με «Σταθό» ο «Μπορό» δεν έχανε ποτέ – μέχρι και «Χ» κι από τον ΠΑΟΚ πήρε, σε στιγμές που ο ΠΑΟΚ είχε φωνή στα κέντρα αποφάσεων! Για να δούμε…

•Σπάθας (Καβάλα - Λεβαδειακός). Θα μιλήσω τη γλώσσα του Ευαγγελίου. «Και μετά ακούστηκε μια φωνή. “Πιλάβιε, κοίτα να παίξει καλά αυτός ο τζιτζιφιόγκος που μου στείλατε και άσε τις ανησυχίες για το αν η ομαδάρα θα παίξει στρέιτ το ματς. Με όλα τα αστέρια θα παίξω”». Ο Σπάθας δεν θα βοηθήσει τον Κομπότη. Κι ο Μάκης λέει «όχι», αλλά γίνονται και εκπλήξεις.

•Βοσκάκης (Ηρακλής - Πανθρακικός). Γυρίζει από τιμωρία, πράγμα κακό για τον γηπεδούχο. Αλλά είναι γηπεδούχος ο Ηρακλής στο Καυτανζόγλειο; Με την εξέδρα να κράζει και να απειλεί ότι θα μπει μέσα, δεν το νομίζω.

•Δαλούκας (ΠΑΟΚ - Πανιώνιος). Μου 'λεγαν στη Νέα Σμύρνη ότι είναι καλό για τον Πανιώνιο που προέκυψε ο «Δαλού», γιατί τους είχε φάει στη Λάρισα και δύσκολα θα τους ξαναφάει. Αμ δε! Τέτοιες μέρες και ειδικά στη Σαλονίκη ανοίγει η όρεξη.

•Καλόπουλος (Ολυμπιακός - ΑΕΚ). Λένε ότι είναι ο καλύτερος διαιτητής αρκεί να μην παίζει ματς του ΠΑΟΚ! Την ΑΕΚ την έχει παίξει δύο φορές ψιλοαβάντα (στα Γιάννενα και με τον «Εργο») και πάλι η «Ενωση» δεν κέρδισε. Ο Ολυμπιακός έχει να θυμάται δυο ντέρμπι με τον ΠΑΟ που είχε γίνει της παλαβής. Αλλά άλλο ΠΑΟ κι άλλο ΑΕΚ. Θα 'χει πλάκα.

Κατά πώς λέγαν…

Τι σου κάνει η πολυμετοχικότητα. Αρχικά δίνονταν 8 εκατ. ευρώ για τον Μπεν Αρφά και είχαμε στα υπόψη ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης (που κατά πώς λέγαν θέλει να κάνει και αρχηγική εμφάνιση κάποια στιγμή) θα τα 'κανε 10, μπορεί και 11.

Ετσι, διαλαλούσαμε ότι η δουλειά θα γινόταν, αφού σε αυτά τα νούμερα ούτε η Μαρσέιγ δεν μπορεί να πει «όχι». Αλλά μετά ο Λαυρέντης αποφάσισε να τα δώσει για την τράπεζα (και να την κάνει από Πρότον πρώτη) και τα 8 φάνηκαν ξαφνικά πολλά και το ν' ανέβουν έγινε απίθανο. Και τώρα πάμε για το καλοκαίρι, αρκεί ο Λαυρέντης να μην αγοράσει καμιά τράπεζα ακόμα…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube