Γιατί έφτασε η ΑΕΚ να περιοριστεί και πάλι στις επιλογές των Κόντη, Γεωργέα για το δεξί άκρο της – Πώς και γιατί έγινε καθεμία από τις μεταγραφικές κινήσεις - Τα περιθώρια και οι πιθανότητες για έκπληξη της τελευταίας στιγμής
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Φερνάντο Σάντος κάπνισε στη Θεσσαλονίκη όσα τσιγάρα δεν είχε καπνίσει όλη την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Ο Πορτογάλος προσπαθεί να το κόψει, αλλά η αγωνία που είχε πριν από το φιλικό με τον ΠΑΟΚ και η στενοχώρια που του προκάλεσε η εμφάνιση της ομάδας στην Τούμπα τον υποχρέωσαν να ψάξει την εκτόνωση στα τσιγάρα. Ξαφνιάστηκε ή όχι από το πρόσωπο που του έδειξε η ΑΕΚ προχθές; Αν βασιστεί κανείς στην αντίδρασή του μετά το παιχνίδι, δηλαδή στα όσα είπε στους ποδοσφαιριστές και στην εκτίμηση που έκανε πριν από το Σάββατο, φτάνει στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση αυτή του προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη. Η απόδοση της ΑΕΚ προβλημάτισε για μια σειρά από λόγους. Ορισμένοι εκ των προβληματισμών σχετίζονται με την εντύπωση που άφησαν οι νεοαποκτηθέντες. Πώς και γιατί έγιναν καθεμία από τις μεταγραφικές κινήσεις και οι επιλογές στον προγραμματισμό; Ιδού οι απαντήσεις.
Το δεξί μπακ
Τις ημέρες που σχεδίαζε τη νέα ΑΕΚ, ο Πορτογάλος κατέληξε στην επιλογή να δοκιμάσει το 4-1-2-1-3, με το «διαμάντι» στο κέντρο. Και προόριζε τον Βασίλη Λάκη για τη θέση του παίκτη που θα κάλυπτε τη δεξιά πλευρά. Εκτιμούσε τότε ότι θα μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει και ως δεξί μπακ στο 4-3-3 και τις παραλλαγές του. Ο Ρεχάγκελ χρησιμοποίησε τον Λάκη σε αυτή τη θέση τον Ιούνιο με αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν άλλαξε την άποψη του Σάντος. Στο μυαλό του τεχνικού της ΑΕΚ υπήρχε ως δεύτερη επιλογή ο Χρήστος Μπούρμπος. Και ως τρίτη ο Νίκος Γεωργέας. Στον σχεδιασμό δεν προβλεπόταν ο Χρήστος Κόντης, τον οποίο ο προπονητής μετρούσε ως λύση για το κέντρο της άμυνας. Στις δοκιμές εγκατέλειψε πάρα πολύ νωρίς το πείραμα Λάκης. Επέμεινε στον Μπούρμπο, αλλά έφτασε στο συμπέρασμα ότι ούτε αυτός μπορεί. Ο Δημήτρης Κουτρουμάνος πήγε να κάνει την έκπληξη, αλλά «φρέναρε» εσχάτως, αφού ο προπονητής δεν τον πήρε μαζί του στην Τούμπα. Και κάπως έτσι φτάσαμε στον Κόντη και τον Γεωργέα, οι οποίοι δεν φταίνε που δεν μπορούν να αποδώσουν καλύτερα στη συγκεκριμένη θέση.
Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν δύο ελπίδες ακόμα πλην αυτής του Κουτρουμάνου: η εμπειρία που έχει στη θέση του δεξιού μπακ ο Μπρούνο Τσιρίλο και η ικανότητα του Βαγγέλη Μόρα να αντεπεξέλθει, τουλάχιστον στα ανασταλτικά καθήκοντα.
Ο Βενγλίνσκι
Ο Σάντος δεν χρειάστηκε παρά μόνο μερικά λεπτά παρακολούθησης του Ολεγκ Βενγλίνσκι σε αγώνες του ουκρανικού πρωταθλήματος για να εισηγηθεί την απόκτησή του. Γνωρίζοντας ότι δεν έχει ξαναπαίξει μόνος στην επίθεση και ότι δεν μιλά αγγλικά. Οι συμπαίκτες και οι απλοί παρατηρητές των προπονήσεων επιμένουν ότι ο 27χρονος Ουκρανός αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα στην επικοινωνία με τον προπονητή και την ομάδα. Ο Σάντος όμως δεν ανησυχεί. Και συνεχίζει να δίνει εντολή στους μέσους «σημαδέψτε στον κενό χώρο και δώστε του την ευκαιρία να τρέξει». Εχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον «Αλεγκ», όπως τον φωνάζει. Και θεωρεί ότι πολύ σύντομα θα προσαρμοστεί και θα δείξει τη μεγάλη κλάση του.
Ο Τσάνκο
Στην Τούμπα απογοήτευσε όσους ήλπιζαν ότι στο πρόσωπό του η ΑΕΚ βρήκε ικανό αντικαταστάτη του Ασουνσάο. Ο 26χρονος μέσος δεν έδειξε ικανός ούτε να δημιουργήσει ούτε να καταστρέψει. Ο Ιλια Ιβιτς όμως είχε σχηματίσει άλλη εντύπωση από τις κασέτες και τις περιγραφές όσων ρώτησε. Καλή εντύπωση είχε για τον Τσάνκο και ο Σάντος, ο οποίος τον είχε αντιμετωπίσει με τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Ο προπονητής τον δοκίμασε στην Ιταλία και εκ των υστέρων εισηγήθηκε την απόκτησή του. Λογικά λοιπόν, ο Τσάνκο είναι κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που είδαμε στην Τούμπα. Είναι τουλάχιστον καλύτερος ανασταλτικά. Ομως και αυτό δεν αρκεί για να του δώσει θέση στην ενδεκάδα.
Σορεντίνο, Τσιρίλο
Ο Σάντος είδε, ρώτησε και έφτασε στην επιλογή να συναινέσει στην απόκτησή τους. Και δεν μετάνιωσε, αν κρίνει κανείς από την εντύπωση που έχει σχηματίσει μέχρι σήμερα. Εχει την άποψη ότι ο Σορεντίνο είναι ικανός τερματοφύλακας και ο Τσιρίλο μπορεί να συνθέσει με τον Αλεξόπουλο καλό αμυντικό δίδυμο.
Αλεξόπουλος
Ο παίκτης που έχει εντυπωσιάσει τον προπονητή, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έλεγε μέχρι και πριν από το ματς της Τούμπας. Τον ικανοποιεί τόσο η απόδοση όσο και η νοοτροπία του εντός αγωνιστικού χώρου.
Λάκης
Προσωπική επιλογή του Σάντος. Είναι φανερό ότι θα τον στηρίξει μέχρις εσχάτων, μολονότι ο 29χρονος μεσοεπιθετικός δεν έχει δικαιώσει την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες του Πορτογάλου. Η επιμονή στον Λάκη αδικεί προς το παρόν τόσο τον Σοάρες, ο οποίος πέρυσι έκανε εκπληκτική σεζόν, όσο και τον Κρασσά, ο οποίος είναι ένας εκ των καλύτερων παικτών της προετοιμασίας.
Σαπάνης
Οταν ρωτήθηκε, ο Πορτογάλος έδωσε τη συγκατάθεσή του για την απόκτηση του 29χρονου μέσου. Περιμένει περισσότερα από αυτόν στον ανασταλτικό τομέα. Θα τον δοκιμάσει δίπλα στον Κατσουράνη. Και αν ο «Σάπα» τον πείσει, θα τον βάλει στην 11άδα.
Οι «πιτσιρικάδες»
Ο Σάντος έχει σχηματίσει καλή εντύπωση για όλους. Πιο κοντά στην ενδεκάδα έχει τον Βασίλη Πλιάτσικα, ο οποίος τον πείθει πως μπορεί να παίξει ως αμυντικός μέσος. Εδειχνε να υπολογίζει και τον Κουτρουμάνο μέχρι την Παρασκευή, όταν τον άφησε εκτός αποστολής. Το ίδιο ισχύει για τον Αγγελο Κομβολίδη, αλλά ο 17χρονος επιθετικός «έπεσε» στις τελευταίες προπονήσεις, γι' αυτό και αποκλείστηκε. Ικανοποιημένος είναι ο Σάντος και από την προσπάθεια του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, αλλά ο 17χρονος στόπερ χρειάζεται να «ψηθεί» προτού μπει στο κέντρο της άμυνας. Ο Παναγιώτης Κονέ θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες ήδη στον κορμό της ενδεκάδας.
Αλλη μεταγραφή
Ο Ιβιτς είχε αφήσει ανοιχτό παράθυρο. Ο τραυματισμός του Τσιρίλο (θα μείνει εκτός για τουλάχιστον 4 εβδομάδες) το άνοιξε περισσότερο. Ο Σάντος θα έκλαιγε από συγκίνηση αν ξανάβλεπε στους Θρακομακεδόνες τον Μπρούνο Αλβες, αλλά αυτός βρίσκεται πλέον στο Οπόρτο. Ο Τραϊανός Δέλλας είναι ακόμα χωρίς ομάδα, αλλά το κασέ του δεν επιτρέπει στην ΑΕΚ να ελπίζει. Λίγες έως ελάχιστες είναι και οι πιθανότητες να βρει και να πάρει η ΑΕΚ τώρα, στα στερνά, ένα δεξί μπακ. Η ελπίδα όμως δεν πεθαίνει μέχρι την Παρασκευή, όταν λήγει η μεταγραφική περίοδος.
Η ΑΕΚ φαίνεται ότι έχει κάνει μεγάλο λάθος που δεν απέκτησε δεξί μπακ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν για το ενδεχόμενο να «καεί» ο Βενγλίνσκι επειδή ανατράφηκε ποδοσφαιρικά με το 4-4-2. Τι προλαβαίνει να κάνει ο Σάντος μέχρι τη Δευτέρα, που δίνει το πρώτο του παιχνίδι; Αν κρίνουμε από πέρυσι, που η ΑΕΚ των επίσημων αγώνων ήταν αγνώριστη σε σχέση με το πρόσωπο των φιλικών, μπορεί να κάνει πολλά. Αρκεί εκείνος να συνεχίσει να δείχνει ότι δεν είναι δογματικός και οι παίκτες να τον ακολουθήσουν.