Μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ προέκυψε και το ζευγάρι στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, αυτή του Γιουρόπα Λιγκ. Αναμφισβήτητα και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για μίνι-εκπλήξεις και αν οι Ίντερ και Μπάγερν είναι ομάδες με βαρύ όνομα, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο και για τις Ατλέτικο Μαδρίτης και Φούλαμ.

Για μια ακόμη φορά βλέποντας το ζευγάρι του τελικού στο Γιουρόπα Λιγκ αναρωτιόμαστε τι στο καλό συμβαίνει με τις δικές μας ομάδες και δεν μπορούμε να δούμε ελληνική εκπροσώπηση σε αυτό το θεσμό, γιατί όποιος πιστεύει ότι μπορεί ελληνική ομάδα να διεκδικήσει το σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ, μάλλον είναι εκτός πραγματικότητας. Τι θα δούμε λοιπόν στις 12 Μαΐου στη «Νορτμπανκ Αρίνα»; Την 10η ομάδα της βαθμολογίας στην Πριμέρα Ντιβιζιόν και την 13η της Πρέμιερ Λιγκ!

Όσον αφορά την Ατλέτικο Μαδρίτης , ασφαλώς και πρόκειται για μεγάλο «μέγεθος», αλλά όχι τώρα. Οι «ροχιμπλάνκος» μετρούν εννέα πρωταθλήματα, εκ των οποίων τα οχτώ είναι μέχρι τη δεκαετία του 1970 και εννέα κύπελλα, με το τελευταίο το 1996. Επίσης, στην τροπαιοθήκη της υπάρχει και το κύπελλο Κυπελλούχων το 1962. Όσο για τη Φούλαμ, δεν έχουμε να πούμε και πολλά, τα μόνα πρωταθλήματα της είναι όταν κέρδιζε τον τίτλο της 2ης κατηγορίας και προβιβαζόταν στη Πρέμιερσιπ… Μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της είναι η συμμετοχή στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας το 1975, που ηττήθηκε απο τη Γουέστ Χαμ.

Το Γιουρόπα Λιγκ η μέχρι πρότινος ΟΥΕΦΑ, είναι η ευκαιρία των μικρομεσαίων και απόδειξη αυτού, είναι η κατάκτηση του από ομάδες της Τουρκίας και της Ουκρανίας. Το ζήτημα είναι να έχεις λίγο ευνοϊκές κληρώσεις, μια σοβαρή ομάδα και το σημαντικότερο, να ρίξεις το βάρος σε αυτό το θεσμό. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα των ελληνικών συλλόγων, ότι πάντα θέτουν ως προτεραιότητα τον εγχώριο τίτλο και δε το κρύβουν.

Φέτος για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός σπατάλησε την πρόκριση για να νικήσει στην Τρίπολη, ενώ κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2002. Από την άλλη ο Ολυμπιακός δε ξέρω γιατί, αλλά όταν παίζει στο Γιουρόπα Λιγκ δείχνει ότι το σνομπάρει και αποκλείεται από κάτι ομάδες σαν την Σεντ Ετιέν. Για την ΑΕΚ δεν μπορούμε να πούμε και πολλά. Με εξαίρεση το 2006 που με τον Φερέρ στον πάγκο έκανε καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ , τα τελευταία χρόνια απογοητεύει.

Για άλλη μια χρονιά το φινάλε του Γιουρόπα Λιγκ αποδεικνύει ότι είναι εφικτός στόχος για τους συλλόγους μας, αρκεί να το πιστέψουν και να το κυνηγήσουν. Εκτός αν θεωρούμε ότι η Φούλαμ θα μπορούσε να είναι πρωταθλήτρια Ελλάδας! Κάτι που προσωπικά δε συμμερίζομαι…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube