Βαγγέλης Νεραντζιάς

Ο Παναθηναϊκός ρίχνει το μπάτζετ, αλλά έχει τη μισή Εθνική ομάδα

Ο κορμός του Παναθηναϊκού που θα αποτελέσει τον οδηγό, το «μήνυμα» της Ευρωλίγκας και η απαραίτητη παρουσία του τριφυλλιού στην ελίτ. Γράφει ο Βαγγέλης Νεραντζιάς

Σε μία νέα τάξη πραγμάτων βρίσκεται πλέον ο Παναθηναϊκός μετά τις διοικητικές εξελίξεις και τη θέληση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να αποστασιοποιηθεί.

Όμως για να μην μπερδεύονται μερικοί οι μετοχές της ΚΑΕ Παναθηναϊκός παραμένουν στα δικά του χέρια και στο τιμόνι βρίσκονται δύο από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του.

Για να μην παρεξηγηθούμε, αυτό είναι θετικό στοιχείο για την μεταβατική περίοδο. Αν τελικά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν αλλάξει στάση, ώστε να επιστρέψει κάποια στιγμή στα κοινά του Συλλόγου, θεωρείται δεδομένο ότι θα φροντίσει να εξασφαλιστεί η επόμενη μέρα για το τμήμα και δεν θα το αφήσει στον δρόμο. Αυτά όμως είναι ζητήματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Σε ότι αφορά το παρόν, ο Παναθηναϊκός θα πορευθεί τη νέα σεζόν ξοδεύοντας αναλογικά με τα έσοδα του και είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς πόσα είναι αυτά; Με τα υπάρχοντα δεδομένα το τριφύλλι παίρνει 2.5 εκατ. ευρώ από τη Nova για τα τηλεοπτικά της Ευρωλίγκας και άλλο 1.5 από την Cosmote για τα αντίστοιχα του ελληνικού πρωταθλήματος (σ.σ. έχει συμβόλαιο για άλλον έναν χρόνο και περιμένει τις εξελίξεις με την ΕΡΤ).

Σε αυτά προσθέστε το βασικό χορηγό φανέλας και τους υπόλοιπους χορηγούς-συνεργάτες, που είναι όλες εταιρείες κολοσσοί, ο καθένας στον χώρο του. Είπαμε το brand name του μπασκετικού Παναθηναϊκού είναι μεγάλο...Στη κουβέντα μπαίνουν και τα εισιτήρια, όπου οι πράσινοι είναι σταθερά -από κοινού με τη Ζαλγκίρις- στην κορυφή της σχετικής λίστας. Σε αυτό όμως μπαίνει αστερίσκος λόγω της Πανδημίας.

Φυσικά τα οικονομικά δεν είναι η δουλειά μας, αλλά η εξαγωγή συμπερασμάτων και αυτό που προκύπτει με τα νούμερα, πάντα κατά προσέγγιση, είναι ότι τα πράγματα σε ότι αφορά τη δραστική μείωση του μπάτζετ βρίσκονται σε αρκετά καλό δρόμο για να βγει αξιοπρεπώς αυτή η περίεργη χρόνια. Για παράδειγμα, ο Παναθηναϊκός με την ταυτόχρονη αποχώρηση των Καλάθη, Φριντέτ και Τζόνσον γλιτώνει ένα ποσό που προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα οι πράσινοι έχουν στο ρόστερ τους περισσότερους Έλληνες πρώτης γραμμής και το καλύτερο είναι ότι οι Παπαπέτρου, Μήτογλου, Παπαγιάννης και Παππάς, θα κοστίσουν συνολικά 2 με 2.5 εκατ. ευρώ! Χαμηλά συμβόλαια έχουν και τα υπόλοιπα παιδιά του ρόστερ, αλλά και ο Κασελάκης που προβάρει τα πράσινα και ο Μποχωρίδης που είναι κοντά.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ακόμη και αυτός ο ζορισμένος Παναθηναϊκός θα έχει την ευχέρεια να αποκτήσει 4-5 ποιοτικούς ξένους που θα τον κάνουν ανταγωνιστικό, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μπάτζετ για το ρόστερ θα «παίξει» λίγο πάνω από τα 5 εκατ. Όπως και να έχει, ο Παναθηναϊκός μπορεί να ρίχνει το μπάτζετ του, αλλά έχει τη μισή εθνική Ελλάδος στο ρόστερ του και έναν προπονητή διψασμένο να αρπάξει την ευκαιρία.

Για να γίνει κατανοητό και να τονιστεί ότι δεν κάνουν πάντα τα λεφτά τη διαφορά στους ξένους, φτάνει να βάλει κανείς τη φετινή προσφορά του Ταιρίς Ράις στην ομάδα(400 χιλιάδες συμβόλαιο), δίπλα σε αυτή του Τζίμερ Φριντέτ (1.7 εκατ…) και να κάνει τις συγκρίσεις.

Υ.Γ. Όπως σας έχουμε πει εδώ και μέρες στη πρωινή εκπομπή (Δευτέρα-Παρασκευή 6-8 στους 94.6) ο Παναθηναϊκός θα παίξει τη νέα σεζόν κανονικά στην Ευρωλίγκα και αυτό έχει να κάνει με το γραφειοκρατικό/νομικό σκέλος, ανεξάρτητα από τη στάση του τριφυλλιού, που αν ήταν στο χέρι του πιθανότατα θα έφευγε. Επίσης, μετά τη νέα τοποθέτηση του Μπερτομέου γίνεται ξεκάθαρο ότι από τη πλευρά της διοργανώτριας δύσκολα θα γίνει οποιαδήποτε υποχώρηση ώστε να ανοίξει η…πόρτα για τον Παναθηναϊκό και να αποχωρήσει χωρίς να πληρώσει τη μεγάλη ρήτρα(10 εκατ.), πράγμα αδύνατο να συμβεί.

Υ.Γ.1 Όπως υποστήριζα πέρσι στην αποχώρηση του Ολυμπιακού από την Α1 ότι: «Όταν θες να αλλάξεις μια κατάσταση που θεωρείς ότι σε αδικεί δε το βάζεις στα πόδια, μένεις και πολεμάς», το ίδιο ισχύει και τώρα. Η θέση του Παναθηναϊκού είναι όπου βρίσκονται οι υπόλοιπες μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, τώρα είναι στην Ευρωλίγκα. Αν σε λίγα χρόνια είναι στη FIBA θα μιλάμε για άλλη ιστορία. Ο Μπερτομέου κάποια στιγμή θα κάνει τον κύκλο του, ο Παναθηναϊκός όμως θα ανήκει για πάντα στη μπασκετική ελίτ.

Υ.Γ 2 Και ένα άσχετο ποδοσφαιρικό. Η ανανέωση του Σένκεφελντ είναι εξίσου σημαντική με την επικείμενη επιστροφή του Βιγιαφάνιες. Δίχως καμία δόση υπερβολής ο Ολλανδός είναι ο πιο εγκεφαλικός κεντρικός αμυντικός που ήρθε στον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x