Την περασμένη Πέμπτη, στο Κύπελλο UEFA, τρεις ομάδες (που είχαν ηττηθεί εντός έδρας) πήγαν και προκρίθηκαν στους ομίλους με νίκη εκτός. Άλλες οκτώ, μολονότι είχαν φέρει ισοπαλία εντός, επίσης προκρίθηκαν στη ρεβάνς (με νίκη ή με «καλύτερη» ισοπαλία) εκτός έδρας. Μεταξύ αυτών, ο ΠΑΟΚ. Σαράντα ζευγάρια, έντεκα ανατροπές. Θεαματικό ποσοστό. Βούλγαροι, εν τω μεταξύ, απέκλεισαν Γερμανούς. Και Γάλλους. Ρουμάνοι απέκλεισαν Αγγλους. Και Ολλανδούς. Πέρυσι τέτοια εποχή, θυμίζουμε, ο Πανιώνιος είχε βγάλει νοκ άουτ (πράγμα σχεδόν αδιανόητο, αν συνέβαινε λίγο καιρό μετά) την Ουντινέζε!

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της αστάθειας και της αβεβαιότητας στο τοπίο. Συμβαίνουν πολλά. Ο Οκτώβριος, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι, πάλι, οι μήνες στους οποίους η καθεστηκυία τάξη κατά κανόνα αποκαθίσταται. Η εμπειρία της αμέσως προηγούμενης σεζόν, η παρθενική με ομίλους στο Κύπελλο UEFA, έδειξε ότι στα γκρουπ οι ομάδες απ' τις πέντε μεγάλες λίγκες της Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία) είναι έως και αδύνατον να μείνουν έξω. Πέρυσι, απ' τις 14 τέτοιες που έφτασαν έως τα γκρουπ, την πλάκα (να μην προχωρήσει στους «32») την έπαθε μία. Μονάχα, για τους δικούς της ειδικούς λόγους εκείνη την εποχή, η Λάτσιο. Πίσω απ' την Παρτίζαν (Βελιγραδίου). Φέτος, στα γκρουπ έχουν φτάσει 15 ομάδες απ' τις πέντε λίγκες. Δεν πρόκειται να μείνουν, αν μείνουν κι αυτές, έξω περισσότερες από μία ή δύο.
Ο ΠΑΟΚ έχει στην παρέα του δύο τέτοιες. Το καλό είναι ότι συνεχίζουν στην επόμενη φάση τρεις. Το κακό είναι ότι πήρε μαζί του, στην ίδια παρέα, την πιο ποιοτική απ' όλες τις υπόλοιπες. Τη Σαχτάρ. Δεν θα παραξενέψει κανέναν αν τον Μάιο στο Αϊντχόφεν το κλαμπ του Ντόνετσκ καταφέρει ό,τι τον περασμένο Μάιο στη Λισσαβόνα η CSKA Μόσχας. Τώρα, ακόμη, δεν πολυφαίνεται. Αλλά μήπως φαινόταν, όταν ο «Δικέφαλος» αποκλείστηκε πέρυσι πριν από τα γκρουπ απ' την Αλκμααρ, ότι αυτή η ομάδα, η ΑΖ, θα έφτανε στον ημιτελικό και θα έχανε (απ' τη Σπόρτινγκ) την πρόκριση στον τελικό στις... καθυστερήσεις της παράτασης;

Η μέση συγκομιδή πρόκρισης είναι οι έξι πόντοι. Μπορεί σε ακραίο σενάριο, εάν έρθουν πολλές ισοπαλίες, να αρκούν και οι πέντε. Λιγότεροι, με τίποτα. Μπορεί, επίσης σε εξαιρετική περίπτωση, οι έξι (πόντοι) να μη φτάνουν. Αλλά οι έξι δεν παύουν να είναι ο μέσος όρος. Στο ερώτημα «πού θα βρει έξι πόντους ο ΠΑΟΚ;» –κι επειδή οι ωραιοποιήσεις της πραγματικότητας δεν ωφελούν κανέναν και σε τίποτα– η απλή απάντηση είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει τις πιθανότητες εναντίον του. Οχι υπέρ του. Οι αγωνιστικές, δηλαδή, είναι αντιστρόφως ανάλογες με τις οικονομικές προοπτικές του εγχειρήματος. Οι οποίες πράγματι εξυπηρετούνται με την επικείμενη έλευση στην Τούμπα των δύο κλαμπ απ' τις μεγάλες λίγκες (και τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές αγορές). Γερμανία και Γαλλία.

Αυτά, όμως, θα τα βρει στην πορεία ο λογιστής της ΠΑΕ. Η δική μας προσέγγιση δεν μπορεί παρά να είναι, μόνον, η αθλητική. Από αυτή την άποψη, ο ΠΑΟΚ, αφού προσπέρασε τον ψυχολογικό σκόπελο-Μέταλουρχ, πλέον έχει την πολυτέλεια να δώσει τους (ευρωπαϊκούς) αγώνες του... άνετα. Απελευθερωμένος. Δίχως να τον καταπλακώνει η πίεση της καταστροφολογίας. Και να ελπίζει ότι, συν τω χρόνω, με την ηρεμία θα τιθασευτεί ετούτη η απειθαρχία, η ανισορροπία, η μετάβαση απ' το ζενίθ στο ναδίρ μες στο ίδιο ενενηντάλεπτο, δηλαδή τα τρέχοντα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του. Διότι, μην ξεχνάμε, τον ίδιο καιρό με τα «άνετα» ευρωπαϊκά ματς έρχονται οι τρεις διαδοχικές επισκέψεις του στην Αττική, για τα ντέρμπι με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube