Κάθε φορά που ο Χενκ Τεν Κάτε αποφασίζει να μιλήσει κρεμόμαστε όλοι από τα χείλη του. Πραγματικά! Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μαθαίνει κανείς χίλιους κι έναν τρόπους για να δίνει μια διαφορετική διάσταση της πραγματικότητας. Στεκόμαστε λοιπόν σε ορισμένα βασικά σημεία της συνέντευξης του στην εφημερίδα "Καθημερινή" για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει στο μυαλό του Χενκ...και για ποιον ακριβώς λόγο διαμαρτύρεται ακόμα για την απόλυση του από τον Παναθηναϊκό.

α) Είπε λοιπόν αναφορικά με την απόφαση του να πάει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου παρεμπιπτόντως είχε… τεράστια επιτυχία με την πρωταθλήτρια της χώρας Αλ Αχλί, παρά το γεγονός πως απολύθηκε σ’ ένα μήνα. «Από πότε είναι κακό να δουλεύεις για τα χρήματα, να εξασφαλίζεις το μέλλον των παιδιών σου; Εσύ νομίζεις ότι στα 55 σου θα έλεγες εύκολα «όχι» στα «Νέα της Βουλιαγμένης» αντί για την «Καθημερινή», αν τα χρήματα ήταν πολλά; Προτάσεις είχα και καλές. Είπα όμως να χαλαρώσω, να ζήσω την οικογένειά μου".
Χίλια συγγνώμη στον κύριο Τεν Κάτε, που ο Παναθηναϊκός δεν θα ήθελε στον πάγκο του έναν προπονητή με στόχο να… χαλαρώσει, αλλά κι έναν προπονητή ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο δήλωνε τα εξής… συναρπαστικά για κάθε πρόεδρο, που έχει σκοπό να «χτίσει» μια ομάδα. "Όταν αποφάσισα να γίνω προπονητής, είπα ότι θα σταματήσω στα 55. Τώρα είμαι 54 και θα είναι μία ωραία στιγμή να σταματήσω το 2010. Είμαι στο ποδόσφαιρο από τα 16 μου, 39 ολόκληρα χρόνια. Είναι σκληρή δουλειά με πολύ στρες. Στη συνέντευξή μου είπα ότι θα είναι ωραίο να σταματήσω στα 55, δεν είπα ότι θα σταματήσω σίγουρα".Αντί να περιμένουν λοιπόν οι «πράσινοι» τις διαθέσεις του τον.. άφησαν να φύγει. Ντροπή!

β) Είπε για τα συναισθήματα του για τον Παναθηναϊκό: «Δούλεψα σ' αυτό το κλαμπ 17 μήνες και σε αντίθεση με όσα πιστεύουν μερικοί, πάντα θα έχω καλά αισθήματα γι' αυτόν. Είμαι θετικός άνθρωπος. Στο τέλος της μέρας, παίρνω μαζί μου τις καλές αναμνήσεις»
Μάλιστα! Αυτό δεν τον εμπόδισε λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, να χαρακτηρίσει επί της ουσίας τον Παναθηναϊκό... «Πανσερραϊκό της Ευρώπης». Επί των ημερών του πάντως, απ' ότι θυμάμαι, ο Πανσερραϊκός της Ελλάδας είχε γελοιοποιήσει τον… «Πανσερραϊκό της Ευρώπης» παίζοντας μάλιστα με τα «δεύτερα» στο ΟΑΚΑ και αποκλείοντας τον από το Κύπελλο!!!!

γ) Για το αν πίστευε στον τίτλο είπε: «Απολύτως. Ήμαστε πολύ καλύτεροι ενώ ο Ολυμπιακός είχε μεγάλα προβλήματα, άσχετα αν τα έκρυψε στην αρχή και δεν τα πλήρωσε. Ένα ματς τα άλλαξε όλα. Με την πρώτη ήττα ύστερα από δέκα μήνες, απόλυση. Η ήττα στο Καραϊσκάκη είχε να κάνει με την τεράστια πίεση και όχι με την ποιότητά μας».
Απ’ αυτό τον Ολυμπιακό λοιπόν, των μεγάλων προβλημάτων, ο Παναθηναϊκός του Τεν Κάτε έχασε με «κάτω τα χέρια» στο Καραϊσκάκη. Σ’ ένα ματς δηλαδή, που σε μία παγκόσμια πρωτοτυπία της προπονητικής, έπαιξε χωρίς αριστερό χαφ, παρά τις... απελπισμένες παρακλήσεις του Ζιλμπέρτο Σίλβα κατά την διάρκεια τους ματς. Πως του ήρθε θα πείτε; Απ’ ότι έλεγε ο ίδιος στα αποδυτήρια και αυτό είναι πραγματικότητα, ήθελε να ρίξει το βάρος δεξιά για να κλείσει τον χώρο στον πιο επικίνδυνο, κατά τη γνωμη του, παίκτη του Ολυμπιακού. Ποιον; Τον Ραούλ Μπράβο!

δ) Για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές δήλωσε: «Οι Έλληνες παίκτες έχουν πρόβλημα να αποδεχθούν την κριτική, την ιεραρχία και τις ευθύνες. Δεν ακούν τους άλλους όταν προσπαθούν να τους πουν τα λάθη τους, για να γίνουν καλύτεροι. Είναι περήφανοι. Οι Ευρωπαίοι, αντίθετα, μαθαίνουν από τα λάθη τους».
Κάποιοι θα του δώσουν δίκιο. Μπορεί να είναι κι έτσι. Ο Οτο Ρεχάγκελ πάντως δούλεψε μόνο με Έλληνες και παίρνοντας το 100% απ’ αυτούς κατέκτησε το Κύπελλο του Euro 2004. Την ίδια στιγμή που ο... καλοπροαίρετος Ολλανδός θεωρεί, στην ίδια πάντα συνέντευξη, πως ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να πάρει Ευρωπαϊκό Κύπελλο ποτέ….

ε) Για την «εποχή» Νιόπλια… «Τι παραπάνω έκαναν χωρίς εμένα; Είχα μία ήττα σχεδόν σε ένα χρόνο και ο Νιόπλιας τρεις σε τρεις μήνες. Πόσους βαθμούς πήραν με εμένα και πόσους μετά; Μαζί μου ο Κατσουράνης έβαλε 8 γκολ. Πόσα μετά; Σε 1,5 χρόνο, έχασα δύο ντέρμπι. Νίκησα την ΑΕΚ τρεις φορές, ενώ είδατε πώς φέραμε τις δύο ισοπαλίες με τον Ολυμπιακό. Τον ΠΑΟΚ, τον Αρη τους κερδίσαμε παντού. Πόσες νίκες είχε στα ντέρμπι ο κ. Νιόπλιας; Μη μου λέτε τέτοια, να μου λέτε γεγονότα»
Γεγονότα λοιπόν… Μάλιστα! Το ότι χωρίς εσάς κύριε πήραν πρωτάθλημα και κύπελλο σας λέει κάτι… ως γεγονός;

στ) Για τα άφαντα αρχεία της προπόνησης… «Όλα ήταν γραμμένα και προετοιμασμένα, αλλά ήταν η δικιά μου προπόνηση και τα πήρα μαζί μου. Ούτε εγώ βρήκα τα αρχεία του Πεσέιρο αλλά και να τα έβρισκα, θα τα έσκιζα γιατί ήταν το πρόγραμμα του Πεσέιρο. Εγώ δουλεύω με το πρόγραμμα του Τεν Κάτε. Ο Νιόπλιας να δουλέψει με το πρόγραμμα του Νιόπλια".
Είναι ευρέως γνωστό πως σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης, κάθε υπάλληλος που αποχωρεί οικιοθελώς ή απολύεται από την εργασία του φροντίζει να καταστρέψει οτιδήποτε είχε κάνει μέχρι τότε στη δουλειά μην τυχόν και διευκολύνει τον αντικαταστάτη του. Και προς Θεού, ούτε σκέψη να τον ενημερώσει σαν άνθρωπος για τα μέχρι τότε δεδομένα και να αποχωρήσει με το κεφάλι ψηλά…

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα εξαιρετικά για τα οποία μας «φώτισε» ο Τεν Κάτε. Είχα σκοπό να αναφερθώ και στα σχόλια που έκανε και για κάποιους ποδοσφαιριστές που είχε στην ομάδα. Μετά από σκέψη αποφάσισα απλώς να γράψω πως άνθρωπος που «δίνει» έτσι τους πρώην «υφιστάμενους» του… Μετά πάλι, ζαλίστηκα απ’ αυτά που διάβαζα. Έναν γιατρό ρε παιδιά…! Για μένα. Και γρήγορα!


ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube