Σε ένα ματς με κακό θέαμα, αρκετή νευρικότητα, εννιά κίτρινες και μία κόκκινη κάρτα, η Χιλή επικράτησε της Ελβετίας 1-0 στο «Nelson Mandela Bay» του Πορτ Ελίζαμπεθ, αλλά παρότι βρίσκεται, πλέον, στην κορυφή του 8ου ομίλου του Μουντιάλ με έξι βαθμούς, δεν έχει εξασφαλίσει την πρόκριση!

Σκόρερ των Χιλιανών ο Μαρκ Γκονζάλες (MVP της αναμέτρησης) στο 75', που έλυσε τον… γόρδιο δεσμό της άμυνας των 10 Ελβετών από το 29', λόγω της αποβολής του Μπεχράμι για αγκωνιά στον Βιδάλ.

Καθόλου απίθανο να έχουμε τριπλή ισοβαθμία την τελευταία αγωνιστική, σενάριο που ενδέχεται να αφήσει εκτός συνέχειας τους Λατινοαμερικάνους!

Έπειτα και από τη νίκη της Ισπανίας, 2-0 επί της Ονδούρας, η υπόθεση «πρόκριση» στον 8ο όμιλο θα κριθεί την τελευταία αγωνιστική. Η Χιλή αυτήν τη στιγμή είναι στην κορυφή του ομίλου με έξι βαθμούς και τέρματα 2 υπέρ και 0 κατά, η Ισπανία και η Ελβετία έχουν από τρεις βαθμούς, αλλά οι «φούριας ρόχας» είναι πάνω από την ομάδα του Ότμαρ Χίτσφελντ, καθώς έχουν συντελεστή τερμάτων 2-1, ενώ οι Ελβετοί 1-1. Γίνεται αντιληπτό, δηλαδή, ότι αν οι Λατινοαμερικάνοι χάσουν από τους Ίβηρες (αναλόγως, βέβαια και με τη διαφορά τερμάτων) και η Ελβετία επικρατήσει της Ονδούρας, τότε εκτός συνέχειας θα μείνει η ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα! Σε περίπτωση που η Χιλή πάρει έστω ένα βαθμό τότε θα πανηγυρίσει την πρόκριση και μάλιστα, ως πρώτη από το γκρουπ.

Το ματς

Άγχος και νεύρα

Νευρικά μπήκαν στο ματς οι δύο ομάδες. Καμία από τις δύο δεν μπορούσε να βρει ρυθμό ή να κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο του «Nelson Mandela Bay», με τους ποδοσφαιριστές να δείχνουν θέληση και πάθος, αλλά να μην μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά από τις δύο εστίες. Μετά από 10 λεπτά παιχνιδιού καταγράφηκε η πρώτη σημαντική φάση στο παιχνίδι και ήταν για τους Λατινοαμερικάνους. Ο Βιδάλ έπιασε ένα δυνατό σουτ από αριστερά, ο Μπενάλιο απέκρουσε, η μπάλα έφτασε στον Καρμόνα, που εξαπέλυσε έναν... κεραυνό, αλλά ο Ελβετός γκολκίπερ είπε και πάλι «όχι», εντυπωσιακά.

Αντί, όμως, η Χιλή να «πατήσει» πάνω στη διπλή ευκαιρία της και να πάρει τα «ηνία» του αγώνα, είχε άγχος στο παιχνίδι της και σταδιακά υποχώρησε, δίνοντας χώρο στην αντίπαλό της. Ενδεικτικό της νευρικότητας των Χιλιανών ήταν, άλλωστε, το γεγονός ότι μέχρι το 25', τρεις παίκτες του Μαρσέλο Μπιέλσα είχαν δει την κίτρινη κάρτα (Σουάζο, Καρμόνα, Πόνσε), ενώ ο διαιτητής της αναμέτρησης, Χαλίλ αλ Γκαμντί, είχε δείξει και μία κίτρινη σε παίκτη της Ελβετίας, στον Ενκούφο.

Ένα λεπτό πριν τη συμπλήρωση του πρώτου ημίωρου, τα αριθμητικά δεδομένα άλλαξαν στο ματς. Ο Σαουδάραβας ρέφερι, που από την αρχή του αγώνα έδειξε ότι δεν θα διστάσει να βάλει αρκετές φορές το χέρι στο τσεπάκι του, απέβαλε τον Μπεχράμι για αγκωνιά στον Βιδάλ και άφησε την Ελβετία με 10 παίκτες.

Παρά το αριθμητικό πλεονέκτημα, η Χιλή δεν απείλησε ούτε μία φορά μέχρι το τέλος του πρώτου 45λέπτου. Είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, κυκλοφορούσε την μπάλα και πίεζε ψηλά την Ελβετία, αλλά ήταν προβλέψιμη και οι παίκτες του Ότμαρ Χίτσφελντ εύκολα κράτησαν το 0-0.

Τη λύγισε στο 75'

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν εξίσου κακό με το πρώτο. Η Χιλή πίεζε για να ανοίξει το σκορ, με την Ελβετία να περιμένει στο μισό γήπεδο. Στο 49' ακυρώθηκε γκολ των Λατινοαμερικάνων ως οφσάιντ. Ο Σάντσες έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε και κατέληξε στα δίχτυα, αλλά ο βοηθός, σωστά, ακύρωσε το γκολ, καθώς ο Γκονσάλες, που βρισκόταν σε θέση οφσάιντ, έκρυβε το οπτικό πεδίο του Μπενάλιο και άρα, επηρέαζε τη φάση.

Η κίτρινη κάρτα του διαιτητή ήταν και πάλι… πρωταγωνίστρια, αφού μέχρι το 65', συνολικά οκτώ παίκτες των δύο ομάδων είχαν αντικρίσει το χρώμα της.

Από το 55' μέχρι το 75' η άμυνα της Ελβετίας έδειχνε να περνάει εύκολο απόγευμα. Οι 10 παίκτες του Χίτσφελντ έπαιζαν με φοβερή αγωνιστική πειθαρχία και πάθος και δεν άφηναν τους Χιλιανούς -που έπαιζαν full attack- να δημιουργήσουν φάσεις μπροστά από τον Μπενάλιο. Δεκαπέντε λεπτά πριν το τέλος, όμως, λύγισαν. Ο Παρέδες, που στο ριπλέι φαίνεται να είναι σε θέση οφσάιντ, έκανε εξαιρετική κίνηση πλάγια, δεξιά, αποφεύγοντας τον Μπενάλιο και με σέντρα ακριβείας βρήκε τον Γκονζάλες, ο οποίος με το κεφάλι άνοιξε το σκορ (1-0).


Chile 1-0 Switzerland (Group H)

Goalsarena | MySpace Video


Η Ελβετία ανοίχτηκε, αλλά κινδύνευσε να δεχθεί και δεύτερο τέρμα στην προσπάθειά της να ισοφαρίσει. Αν ο Παρέδες ήταν πιο εύστοχος στο 84' και το 89' οι Λατινοαμερικάνοι θα είχαν κάνει το 2-0.

Στο 90' παραλίγο να γίνει το «μπαμ», αλλά ο Ντετιγιόκ έχασε γκολ από αυτά που δεν χάνονται! Ο Ελβετός πλάσαρε μόνος του μπροστά από τον Μπράβο, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος της αναμέτρησης, με τη Χιλή να παίρνει τη δεύτερη νίκη της ισάριθμους αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το φιλμ του αγώνα.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Χιλή (Μαρσέλο Μπιέλσα): Μπράβο, Πόνσε, Ίσλα, Καρμόνα, Σάντσες, Βιδάλ (45' Γκονζάλες), Σουάζο (45' Βαλντίβια), Φερνάντες (65' Παρέδες), Μποσεζούρ, Μέντελ, Χάρα.

Ελβετία (Ότμαρ Χίτσφελντ): Μπενάλιο, Λιχτστάινερ, Φον Μπέργκεν, Χούγκελ, Ινλέρ, Φράι (42' Μπαρνέτα), Ενκούφο (68' Ντερντιγιόκ), Μπεχράμι, Γκρίχτινγκ, Φερνάντες, Τσίγκλερ.

Διαιτητής: Χαλίλ αλ Γκαμντί (Σαουδική Αραβία)
Γήπεδο: «Nelson Mandela Bay» (Πορτ Ελίζαμπεθ)

Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ