«Γίνεται χαμός», λέει ένα γνωστό λαϊκό άσμα και ως μέλη ενός γλετζέδικου λαού, είπαμε να το αφιερώσουμε στην ελληνοτουρκική σχέση σε επίπεδο οπαδών. Εξάλλου, τα γεγονότα της Κυριακής στον αγώνα βόλεϊ μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας δεν ήταν τα μόνα… Το www.sport-fm.gr θυμάται και σας παρουσιάζει τις… «αγαπούλες» μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στον χώρο του αθλητισμού.

Γράφει η Έφη Χρυσανθοπούλου

Για παράδειγμα, τα πανό και τα συνθήματα κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα των δύο εθνικών ομάδων στο Καραϊσκάκη το 2008. Όχι ότι σε σωματειακό επίπεδο πάμε πίσω… «Καλόπαιδα» και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, έκαναν «μπάχαλο» την αναμέτρηση του Άρη με την Έφες Πίλσεν στο μπάσκετ, του Παναθηναϊκού με την Φενερμπαχτσέ στο κύπελλο UEFA. Κι αν δεν θυμάστε τι έγινε στα προαναφερθέντα γεγονότα, ευκαιρία να «ξεσκονίσετε» τη μνήμη σας…

Ιούλιος μπαίνει και τα νησιά του Αιγαίου γεμίζουν από τουρίστες. Οι νοικοκυρές βγαίνουν στην αυλή για να ασβεστώσουν το εξωτερικό του σπιτιού, αλλά φαίνεται, ότι κάποια νοικοκυρά δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Το σφάλμα αυτό, εντόπισαν οι Τούρκοι φίλαθλοι και γι’ αυτό πετούσαν κομμάτια ασβεστόλιθου στους Έλληνες παίκτες της εθνικής ομάδας βόλεϊ. Ναι συνέβη και αυτό! Οι Τούρκοι φίλαθλοι κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης αναμέτρησης μεταξύ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με αυτή της γειτονικής χώρας για το Ευρωπαϊκό Λιγκ, πέταξαν κομμάτια ασβεστόλιθου στον αγωνιστικό χώρο. Νωρίτερα, είχαν γιουχάρει τον εθνικό μας ύμνο, δεν θα τους άρεσε η μελωδία βλέπετε, ενώ δεν παρέλειψαν να πετάξουν κι αναπτήρες… Ρε παιδιά, καπνίζουν σε κλειστό χώρο στην Τουρκία;

Για να μην είμαστε όμως, υπερβολικοί κι εμείς δεν πάμε πίσω. Μάρτιος 2007: Η Ελλάδα γνωρίζει την ήττα από την γειτονική χώρα με 4-1 στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2008. Πριν όμως, πάρουμε την… πικρή γεύση, προσπαθήσαμε να την δώσουμε, αφού μόνο ως πικρόχολα μπορεί να χαρακτηριστούν τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό.



Συγκεκριμένα, μάθαμε γεωγραφία, καθώς σε μία πλευρά του γηπέδου, υπήρχε ένα πανό, «Πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η Κωνσταντινούπολη». Μάθαμε τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Κεμάλ, γιατί όπως μας πληροφόρησαν οι συμπατριώτες μας, «Kemal was gay», ενώ παράλληλα έδειξαν την φιλοξενία τους σε όλο της το μεγαλείο. Μέχρι και χρήματα έδωσαν στον Τούρκο τερματοφύλακα, Βολκάν, αφού ουκ ολίγα κέρματα δέχθηκε στο κεφάλι του ο πορτιέρο της αντιπάλου ομάδας.

Επεισόδια όμως, δεν υπάρχουν μόνο σε επίπεδο εθνικών ομάδων αλλά η κόντρα μεταφέρεται και σε συλλογικό. Οκτώβριος του 2002. Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετώπιζε τη Φενερμπαχτσέ για το Κύπελλο UEFA, αλλά τα… όργανα είχαν ξεκινήσει νωρίτερα. Οπαδοί των δύο ομάδων είχαν έρθει στα χέρια στην κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης, ενώ τα πράγματα έγιναν χειρότερα λίγο αργότερα, όταν οι Τούρκοι ανάρτησαν ένα ανθελληνικό πανό με το Μωάμεθ σε ρόλο «πολιορκητή».

Και οι γείτονες όμως, ήταν φιλόξενοι! Την ώρα που ο νυν πρωθυπουργός μας, Γιώργος Παπανδρέου –τότε υπουργός εξωτερικών της χώρας - εισερχόταν στο γήπεδο για να παρακολουθήσει το παιχνίδι, του πρόσφεραν όχι ένα αλλά πολλά μπουκάλια (ευτυχώς για το καλό του δεν είχαν νερό). Σ’ εκείνο όμως, το παιχνίδι η αλήθεια είναι πως προβληματίστηκα. Σ’ ένα πανό των γειτόνων μας, αναγραφόταν «Δεν μπορείτε να είστε άνθρωποι». Τι να είμαστε άραγε; Δεν είμαι άνθρωπος; Ε, φίλε εσύ που διαβάζεις το κείμενο αυτή τη στιγμή, είσαι άνθρωπος; Ουφ, γιατί αυτό το δίλημμα τώρα;

Κι εκεί, που αναρωτιόμουν αν είμαι άνθρωπος, το μυαλό μου κατευθύνθηκε σε εικόνες του μπάσκετ. Βρε παιδιά, λέτε να μας μπέρδεψαν με τις κατσαρίδες; Λέτε για αυτό να δέχτηκε επίθεση, η αποστολή του Ολυμπιακού, με τον Μίλαν Τόμις και τον Βασίλης Καραπλή να τραυματίζονται, στις 21 Γενάρη του 1998, όταν οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν στην Άγκυρα για παιχνίδι της Ευρωλίγκας;

Ας κάνουμε όμως, κι ένα ταξίδι λίγο πιο πίσω. 1993: Η μπασκετική ομάδα του Άρη κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων με νίκη επί της Εφες Πίλσεν με 50-48 στο Τορίνο, με 6000 φίλους του «κιτρινόμαυρου» συλλόγου να δίνουν το παρών στην ιταλική πόλη.



Ωστόσο, θλιβερά επεισόδια μεταξύ των Τούρκων και των Ελλήνων οπαδών μεταφέρθηκαν και εντός αγωνιστικού χώρου, με τους παίκτες να επιδίδονται και σε πυγμαχία εκτός από μπάσκετ.

Αυτή λοιπόν, ήταν μία μικρή περίληψη για μερικά από όσα έχουν συμβεί μεταξύ οπαδών των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, τα οποία προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε χωρίς ίχνος εθνικισμού ή ρατσισμού, αλλά με χιουμοριστική διάθεση. Κι αν κάποιος προσβλήθηκε, να τον παροτρύνουμε: «Χαμογέλα, κάνει καλό»!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube