Την ώρα που οι παίκτες του Ολυμπιακού κάνουν προθέρμανση στο Αλκαζάρ, από τον πάγκο ένας εκ των φροντιστών τους φωνάζει: «Πιο ζωηρά, προθερμαίνονται οι πρωταθλητές ρεεε».
Οι παίκτες του Ολυμπιακού παίρνουν το μήνυμα ότι ο Παναθηναϊκός έχει χάσει στο Καυταντζόγλειο το πρωτάθλημα και συνεπώς πριν καν αρχίσει το ματς είναι πρωταθλητές. Δικαίως, θα συμπληρώσω εγώ και μάλλον ποδοσφαιρικό σημάδι ότι αυτό το πέτυχαν μαθηματικά χάρη σε μία νίκη του εξαιρετικού φέτος Ηρακλή. Μιας ομάδας που διδάσκει χάρη στον Σάββα Κωφίδη και τους παίκτες του και ποδόσφαιρο και ήθος. Ηρακλής-Παναθηναϊκός 1-0, λοιπόν, και στο Καυταντζόγλειο τελειώνει όλη η χρονιά σε ό,τι έχει να κάνει με την κορυφή. Ο Ολυμπιακός πρωταθλητής, η ΑΕΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Παναθηναϊκός, ο Ηρακλής, ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη στο ΟΥΕΦΑ. Αυτά δεν αλλάζουν παρά μόνο αν η ΑΕΚ αυτοκτονήσει και δεν πάρει 4 βαθμούς στα δύο τελευταία ματς του πρωταθλήματος με τις αδιάφορες Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη και Ξάνθη στο ΟΑΚΑ. Αν δεν συμβεί λοιπόν κάποιο μικρό θαύμα, η κορυφή καθάρισε από χθες και για τις πρώτες έξι θέσεις. Και εν τέλει και στις έξι πρώτες βρίσκονται οι σωστές ομάδες. Ο Ολυμπιακός κατακτά το πρωτάθλημα κυρίως γιατί στα τέσσερα ντέρμπι πήρε 12 βαθμούς, την ώρα που ΑΕΚ και Παναθηναϊκός πήραν από 3. Η ΑΕΚ βγαίνει δεύτερη όχι γιατί ήταν καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό, αλλά γιατί ήταν πιο συνεπής και με καλύτερη διάρκεια στον «μαραθώνιο». Μοίρασε τις δυνάμεις της πιο σωστά και έστω και αν αυτές ήταν θεωρητικά λιγότερες από τις «πράσινες», τερματίζει δικαίως στη δεύτερη θέση. Αν κατακτήσει και το Κύπελλο, τότε θα μιλάμε για την απολύτως επιτυχημένη χρονιά. Ο Παναθηναϊκός τερματίζει τρίτος, διότι ως «νεογέννητη» ομάδα άργησε πολύ όχι να περπατήσει, αλλά και να μπουσουλήσει και εν τέλει όταν έφτασε να παίξει τελικό δεύτερης θέσης στο Καυταντζόγλειο, αποδείχτηκε λίγος. Ισως οι διοικούντες την ομάδα να πρέπει να ξαναδούν το σενάριο ότι αυτή η ομάδα με δύο προσθήκες στην ενδεκάδα της είναι ικανή να πάρει πρωτάθλημα. Πολύ αμφιβάλλω. Ο Ηρακλής πιο δίκαια από όλους φαίνεται να τερματίζει τέταρτος, στην καλύτερη δυνατή θέση γι' αυτόν τα τελευταία χρόνια. Ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο και δεν χαρίζεται σε κανέναν έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στο Καυταντζόγλειο και με δυο-τρεις προσθήκες μπορεί να αλλάξει τις προδιαγραφές του, διεκδικώντας πρόκριση στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο ΠΑΟΚ με τις πέντε συνεχείς νίκες απλώς σώζει τη χρονιά και παίζει στο ΟΥΕΦΑ, πετυχαίνει δηλαδή για το μέγεθός του το αυτονόητο. Τέλος, η Ξάνθη επιβεβαιώνει για μία ακόμα χρονιά με τη δική της συμμετοχή στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης περιόδου ότι παραμένει η σημαντικότερη επαρχιακή δύναμη του ελληνικού πρωταθλήματος.
Τι απομένει να μάθουμε στις δύο επόμενες αγωνιστικές; Ποια ομάδα θα ακολουθήσει τον Ακράτητο και την Καλλιθέα στη Β' Εθνική. Το «διπλό» του Πανιωνίου χθες στο Περιστέρι είναι η νίκη της αγωνιστικής. Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη; Οτι αν δεν αυτοκτονήσει ο Πανιώνιος, θα πέσει ένας εκ των ΟΦΗ και Λεβαδειακού. Ανάλογα με το αποτέλεσμα στο μεταξύ τους ματς στην Κρήτη την τελευταία αγωνιστική. Με «άσο» λογικά πέφτει ο Λεβαδειακός. Με ισοπαλία ή «διπλό» πέφτει ο ΟΦΗ.