Ο Αρης, που επανήλθε με το χρέος του 1,8 εκατ. ευρώ, τον Αναστόπουλο και τις μεταγραφές, τον Ροναλντίνιο και μια εμπορική συμφωνία που παραμένει «νεκρή», στηρίζει το μέλλον του στα τηλεοπτικά δικαιώματα, τη «Λέσχη» και τη συνδρομή των οπαδών του
Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις χρέος που προσεγγίζει τα δύο εκατομμύρια ευρώ και κοιτάς πίσω σου, στον «πάγκο», προσπαθώντας να βρεις έναν ισχυρό οικονομικό παράγοντα, αλλά διαπιστώνεις ότι δεν υπάρχει κανείς, έχεις κάθε… δικαίωμα να προβληματίζεσαι για το μέλλον της ομάδας σου.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, περίπου 800 χιλιάδες ευρώ χρωστά η ΠΑΕ Αρης σε ποδοσφαιριστές, σε παλιότερους και νεότερους, αυτούς που επανέφεραν την ομάδα στην Α' Εθνική. Μαζί με τις οφειλές προς το Δημόσιο και τρίτους, ξεπερνά το 1,8 εκατ. ευρώ και δεν έχει κλείσει ακόμη, αφού κοντεύουν οι ημερομηνίες για να πληρώσει μισθούς και δόσεις συμβολαίων, υποχρεώσεις που έχει επωμιστεί στην προσπάθεια δημιουργίας μιας ομάδας που θα κατακτούσε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις ανόδου στην τελική κατάταξη του «εφιάλτη» (όπου εφιάλτης... Β' Εθνική).
Αναρωτιέται κανείς πόσο δύσκολα είναι να ανταποκριθεί η διοίκηση του Λάμπρου Σκόρδα στην ανάγκη δημιουργίας μιας ομάδας που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή που τέλειωσε το φετινό δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα στον ελληνικό χώρο.
Ελλείψει ενός ή και περισσότερων παραγόντων που διαθέτουν την οικονομική επιφάνεια και έχουν τη δυνατότητα να… βάλουν πλάτη και να διευκολύνουν τον Αρη, η κατάσταση μοιάζει τόσο δύσκολη, ίσως πιο δύσκολη από κάθε άλλη φορά, ακόμα κι όταν η διοίκηση ξεκινούσε από το μηδέν για να φτιάξει ομάδα ανόδου.
Δεν θα μας απασχολήσει πόσο επικίνδυνο είναι να δημιουργηθούν νέα ανοίγματα τη στιγμή που φτιάχνεται ο σχεδιασμός της επόμενης περιόδου και ο Νίκος Αναστόπουλος κάνει λόγο για μια «ντουζίνα» παίκτες που θα πρέπει να προστεθούν στο ρόστερ ώστε ο Αρης να σταθεί αξιοπρεπώς. Στο μέτρο του δυνατού και των δυνατοτήτων της διοίκησης, θα πρέπει να αλλάξει τη φυσιογνωμία της ομάδας για να διατηρήσει ψηλότερα –πλέον- το γόητρο των Αρειανών και ταυτόχρονα να τον διατηρήσει στη μεγάλη κατηγορία.
Ο «Αναστό» και το τρικ
Ο ίδιος πήρε το… πριμ. Ο Νίκος Αναστόπουλος παραμένει στην τεχνική ηγεσία του Αρη και καταστρώνει τα πλάνα του για την επόμενη σεζόν, περιμένοντας κι αυτός τον προϋπολογισμό, για τον οποίο άλλωστε αγωνιά και η διοίκηση. Ποιος θα είναι αυτός; Ο «Αναστό» μπορεί να έχει κάνει ήδη ορισμένες διερευνητικές κινήσεις, μπορεί να έχει προχωρήσει σε… αυτοψία για ορισμένους παίκτες, θα πρέπει ωστόσο να κάνει λίγες μέρες υπομονή. Η διοίκηση φαίνεται ότι στηρίζει ολόκληρο το πλάνο της επόμενης σεζόν και το μεγαλύτερο κομμάτι της περσινής στα έσοδα από τα τηλεοπτικά, στις εισπράξεις και σε αυτό το εμπορικό τρικ με τον Ροναλντίνιο που πολύ χαμογέλασαν ειρωνικά, χλεύασαν αλλά είναι προτιμότερο να αναμένουμε…
Υπάρχει και η περιβόητη «Λέσχη». Σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μπορεί να μην πείθει μέχρι σήμερα, αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχει λειτουργήσει, ωστόσο στον Αρη προσβλέπουν στην οικονομική της στήριξη.
Τέσσερα ανοικτά μέτωπα και ταυτόχρονα ένας αγωνιστικός σχεδιασμός που ξεκινά από τον Νίκο Αναστόπουλο και φτάνει μέχρι τη… Βραζιλία. Είτε λόγω Ροναλντίνιο είτε λόγω Γιάννη Κόντη. Ο τελευταίος, γνωστότερος στον χώρο του ποδοσφαίρου ως μάνατζερ, έχει αφοσιωθεί στον Αρη και φαίνεται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα κοινά, ακόμη πιο δυναμικό από αυτόν ανέλαβε πριν από μερικούς μήνες.
Ξένοι παίκτες από τη Βραζιλία έχουν πάρει… βίζα για να έρθουν στον Αρη. Από τη δεξαμενή της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής παραγωγής του κόσμου αναμένεται να αντλήσει ο Αρης τους ξένους ή ακόμη και κοινοτικούς παίκτες, αφού υπάρχουν πολλοί Βραζιλιάνοι που διαθέτουν κοινοτικά διαβατήρια.
Αυτό είναι ενδεικτικό στοιχείο της μεταγραφολογίας για την ομάδα του Νίκου Αναστόπουλου, τη στιγμή που ο Λάμπρος Σκόρδας δυσκολεύεται να αποσπάσει όσα σχεδίαζε για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Αρη. Ακούστηκε ότι προσβλέπει σε ένα ποσό της τάξης των δύο εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να παραχωρηθούν τα τηλεοπτικά δικαίωμα των «κιτρίνων» και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τη Δευτέρα ή την Τρίτη, θα κατηφορίσει στην Αθήνα για να συζητήσει με την πλούσια ΕΡΤ και ειδικότερα τη ΝΕΤ.
Προηγουμένως φρόντισε να πάρει στα χέρια του την πρόταση από το συνδρομητικό κανάλι για να διαπιστώσει ότι τα χρήματα δεν είναι όσα θα ήθελε για την ομάδα που φιλοξενήθηκε πέρυσι στην ΕΡΤ3 και οι μετρήσεις ήταν άκρως ικανοποιητικές. Μέχρι και… ενθουσιώδεις σε ορισμένες μεταδόσεις. Το «προϊόν» πούλησε, αν και ήταν Β' Εθνικής. Οπως και να το κάνουμε, ο Αρης διαθέτει δυναμική και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Τα τηλεοπτικά, λοιπόν, σε τιμή δύο εκατομμυρίων ευρώ ή κάπου εκεί… λίγο παρακάτω, γίνονται μια σταθερή βάση για τη διαχείριση και προ πάντων την εξόφληση μεγάλων υποχρεώσεων.
Ο Ροναλντίνιο χαμογελά… ωραία στον Αρη και οι πληροφορίες που τον θέλουν να έρχεται στα μέσα του Αυγούστου, είναι ένα μέρος από την εμπορική συμφωνία που επικαλείται η διοίκηση των «κιτρίνων» μέσω του Γιάννη Κόντη, για να μας πείσει ότι:
-από τη μια, υπάρχει ο Ροναλντίνιο για τον Αρη,
-από την άλλη, η εμπορική εκμετάλλευση του ονόματός του αποφέρει ευρώ.
Ποια θα είναι τα ποσά που σχεδιάζουν να εισπράξουν και να κατατεθούν στους λογαριασμούς του Αρη; Δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Ετσι κι αλλιώς, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε επισήμως η συμφωνία για την εμπορική εκμετάλλευση του Βραζιλιάνου αστέρα, δεν έχουμε διαπιστώσει οποιαδήποτε εμπορική κίνηση.
Οπως και να έχει, πάντως, είναι μεγάλη υπόθεση να υπάρχει ως παρακαταθήκη μια τέτοιου είδους συμφωνία. Σημασία έχει να την εκμεταλλευτούν οι «κίτρινοι» στις δύσκολες εποχές που διανύουν.
Εισπράξεις από εισιτήρια διαρκείας, που θα είναι –όπως αναφέρεται- φθηνά μεν, αλλά ο Αρης μπορεί να πουλήσει πολλά, είναι ένα σημαντικό βοήθημα για να ξεκινήσει μια χρονιά. Οταν μάλιστα μιλάμε για μετρητά, όταν μιλάμε για ομάδα που ανήκει στην Α' Εθνική και επανέρχεται από απουσία ενός χρόνου στη Β', είναι λογικό να προσχεδιάζουν με δεδομένο ότι θα είναι πολύ περισσότερα από τα περσινά. Αλλωστε, πέρυσι, υπήρχαν εννέα αναμετρήσεις στο «Κλ. Βικελίδης» με κλειστές πόρτες λόγω της γνωστής τιμωρίας.
Το πάρε δώσε
Μια δεκάδα παίκτες μετρήσαμε με πρόχειρους υπολογισμούς. Είναι αυτοί που δεν φαίνεται να πείθουν ή κι αν έπεισαν, δεν αποτελούν προτεραιότητα για τον Νίκο Αναστόπουλο. Προσπαθώντας να σκιαγραφήσουμε τον Αρη της Α' Εθνικής, διαπιστώσαμε ότι θα πρέπει να γίνουν τόσες πολλές αλλαγές που ίσως η διοίκηση δεν θα καταφέρει να αντέξει το οικονομικό βάρος. Μετράμε μερικούς από αυτούς που αναχωρούν για άλλες πολιτείες: Αμπελάς, Μωυσιάδης, Σκαρμούτσος, Μπενίσκος, Τσαγκαράκης, Βελώνης, Γόγολος, Κάσερες, Φλόρες και Πουρλιοτόπουλος. Ορισμένοι μπορεί να έχουν συμβόλαιο και για του χρόνου. Κρίνονται ασύμφοροι. Οπως ο Κάσερες για παράδειγμα. Αλλοι δεν έχουν προσφέρει ή κι αν ακόμα κάτι κατάφεραν κατά το παρελθόν, στη νέα σεζόν τα πράγματα δυσκολεύουν.
Μικρές πιθανότητες παραμονής διατηρούν οι Βελώνης και Γόγολος.
Το κεφάλαιο Αβραάμ Παπαδόπουλος και η «περήφανη» πώλησή του είναι κάτι που απασχόλησε κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, αλλά, προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ώστε να έχει ανακινηθεί εκ νέου. Οι πιθανότητες να παραμείνει στον Αρη είναι πολύ μεγάλες. Οπως άλλωστε και ο παίκτης με την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αλλά απόλυτα χρήσιμος εντός αγωνιστικού χώρου, Φερνάντο Σανχούρχο. Εγινε προσπάθεια να μετακινηθεί έναντι ενός σοβαρού ποσού τον περασμένο Ιανουάριο, έμεινε στη Θεσσαλονίκη και ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Δεν αποκλείεται να σκεφτεί κανείς ότι αποτελεί ένα καλό χαρτί για να το εκμεταλλευτεί ο Αρης τον επόμενο Ιανουάριο και αφού βέβαια ξεκινήσει την επόμενη σεζόν υγιής και προσφέροντας σύμφωνα με τις δυνατότητές του.
Μένουν ακόμη στην ομάδα οι:
-Κολτσίδας, θα κλείσει τη μεγάλη του πορεία αγωνιζόμενος στην Α' Εθνική,
-Παουλο Κόστα, ήταν εξαιρετικός,
-Γκαρσία, ήταν κι αυτός συνεπής,
-Ντε Καμπς, θα συμπληρώνει το ρόστερ - είναι φθηνός,
-Πασσαλής, είναι έμπειρος και… έχει συμβόλαιο (του χρωστούν πολλά),
-Ντομορό, απέδειξε ότι είναι χρήσιμος,
-Καρατζιοβαλής, μπορεί να είναι ένας από τους τερματοφύλακες,
-Γκουγκουλιάς, «κλείνει» σύντομα γιατί είναι από τους καλύτερους,
-Νεμπεγλέρας, έχει να προσφέρει ακόμη αρκετά,
-Βαγκέλι, χρησιμεύει σε ειδικές αποστολές,
-Νάιντος, έχει δυνατότητες, ήταν άτυχος λόγω τραυματισμών,
-Κουλουχέρης, μπορεί να σταθεί.
Κόντης, Κυριάκος, Σαπάνης και Λάμπρος Χούτος οι μέχρι τώρα μεταγραφικές αναζητήσεις μαζί με τους Βραζιλιάνους που ενδεχομένως ήδη να έχουν εντοπιστεί. Ισως και ο Παρμαξίδης.
Ο Αρης έχει το δικαίωμα απόκτησης πέντε ξένων.