Από τη στιγμή που το πλασέ του Πετί κατέληγε στα δίχτυα του Ταφαρέλ, σφραγίζοντας το 3-0 στον τελικό με τη Βραζιλία, η Γαλλία δεν έχει σκοράρει σε Μουντιάλ. Ηταν ο τελικός του 1998. Ετσι, γενικά στους Γάλλους δεν είναι ευχάριστο να τους υπενθυμίζουν πως στην Απω Ανατολή το 2002 έγιναν η πρώτη ομάδα που, αν και κάτοχος, δεν σκόραρε ούτε μία φορά, αποχωριζόμενη τα κεκτημένα της χωρίς νίκη σε Μουντιάλ!

Αν η Γαλλία έχει μία από τις γηραιότερες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας, η αποψινή αντίπαλος της Ελβετία διαθέτει τη νεότερη (μετά την Γκάνα) που παίρνει μέρος σε αυτό το τουρνουά. Ο χρόνος για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008, που συνδιοργανώνεται από την Αυστρία και την Ελβετία, κυλά αντίστροφα και η ομάδα του Κουν προετοιμάζεται για το μεγάλο ραντεβού στα δικά της γήπεδα. Ενα δυνατό σύνολο σε δύο χρόνια από τώρα είναι το όνειρο των περισσότερων. Απόδειξη πως η πορεία προς την πραγματοποίηση του στόχου βρίσκεται σε καλό δρόμο θα αποτελέσει εάν καταφέρει η ομάδα να περάσει με επιτυχία από τη φάση των ομίλων.

Η αποψινή κόντρα στη Στουτγκάρδη είναι σαν να έρχεται αντιμέτωπος ο μαθητής με τον δάσκαλο. Η πρόοδος του ελβετικού ποδοσφαίρου βασίστηκε κυρίως στα πρότυπα του γαλλικού συστήματος. Το κλειδί για την επιτυχία; Ενα και μοναδικό: οι ποδοσφαιρικές ακαδημίες. Ισως καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει αναπτύξει σε τέτοιο βαθμό τα φυτώρια όσο οι Γάλλοι. Και η ανταμοιβή τους ήρθε σε διαδοχικές διοργανώσεις. Παγκόσμιοι πρωταθλητές το 1998 και Ευρώπης το 2000.

Οι Ελβετοί φρόντισαν επίσης να αναζητήσουν ποδοσφαιριστές που έχουν μεν γεννηθεί στη χώρα, αλλά από γονείς άλλων εθνικοτήτων. Ο Φίλιπ Σεντέρος της Αρσεναλ, ο αμυντικός της Ρόμα Βαλόν Μπεχράμι και ο Τρανκουίλο Μπαρνέτα της Λεβερκούζεν είναι… απόφοιτοι των ακαδημιών της Ελβετίας, που αποκτούν εμπειρίες, παίζοντας σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Γαλλία και Ελβετία ήρθαν αντιμέτωπες στην προκριματική φάση της διοργάνωσης και τα παιδιά του Κουν αποδείχθηκαν σκληρό καρύδι για τα… δόντια των «τρικολόρ». Και τα δύο παιχνίδια μπορεί να έληξαν ισόπαλα, αλλά οι Ελβετοί κέρδισαν. Σεβασμό. Σε σχέση, μάλιστα, με την αναμέτρηση των δύο στην Πορτογαλία στο EURO, θαρρείς πως πάει πολύς καιρός. Τότε οι Ελβετοί, ακόμη και την ώρα της ισοφάρισης, ένιωθαν μειονεκτικά. Εχασαν 3-1 και νόμιζες πως… ξαλάφρωσαν από το άγχος! Στα προκριματικά του Μουντιάλ, αντίθετα, το μάτι τους γυάλιζε!

Εκείνη η Γαλλία του 2004, που βγήκε νοκ άουτ από την κεφαλιά του Χαριστέα, ήταν ξεθυμασμένη. Απόλυτη φυσιολογική απόρροια του Μουντιάλ του 2002. Αντίθετα, τώρα, η κατάσταση για τους παγκόσμιους πρωταθλητές του '98 και πρωταθλητές Ευρώπης του 2000 είναι καλύτερη. Αν σκεφτεί κανείς πως μόλις ένα χρόνο πριν πάλευαν για να κερδίσουν τη συμμετοχή τους σε αυτό το τουρνουά, πως σκόραραν μόλις 14 φορές στην προκριματική φάση, πως είχαν πολλή γκρίνια στον Τύπο για τις επιλογές του Ντομενέκ. Κι όμως, ο τεχνικός που είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις για τις ιδιοτροπίες του εκείνο το διάστημα, φαίνεται πως πλέον είναι σε θέση ισχύος. Οχι απαραίτητα χάρη στις δικές του δυνατότητες, ίσως περισσότερο από συγκυρία, η Γαλλία μοιάζει να ξαναβρίσκει τον παλιό καλό της εαυτό και να υπολογίζεται και πάλι ως φαβορί.

Η εκπληκτική χρονιά του Μαλουντά έδωσε μία επιπλέον λύση. Η άμυνα βρήκε τον εαυτό της. Ο Μακελελέ ολοκλήρωσε μια φοβερή σεζόν. Ο Τιερί Ανρί δεν είναι το πολλά υποσχόμενο παιδί του '98 ούτε ο καλός φορ του 2000. Είναι σούπερσταρ. Στο καλύτερο σημείο της καριέρας του, έχει τη δυνατότητα να πάει τη Γαλλία μακριά. Και στο πρόσωπο του χαφ της Μαρσέιγ Φρανκ Ριμπερί, ο Ντομενέκ βρήκε έναν άσο κρυμμένο στο μανίκι. Οταν παίζει, ισορροπείται το παιχνίδι και στα δεξιά, κάτι που συνήθως γίνεται λόγω Αμπιντάλ και Μαλουντά από τα αριστερά. Αν τα πόδια του Ζιντάν στα τελευταία ματς της τεράστιας καριέρας του αντέξουν, τότε η Γαλλία γίνεται υπολογίσιμη.

Απόψε, την ώρα που Γάλλοι και Ελβετοί θα πατάνε το χορτάρι του «Γκότλεμπ Ντάιμλερ», θα έχουν παίξει οι 24 από τις 32 φιναλίστ σε αυτό το Μουντιάλ. Μόλις τελειώσει το ματς, θα ξέρουμε αν αυτή η ξαφνική αισιοδοξία των «τρικολόρ» Γάλλων για διάκριση έχει σοβαρό υπόβαθρο!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube