Παρά το γεγονός πως κάποιος μπορεί να έχει σχηματίσει την αντίθετη εντύπωση οι «φούριας ρόχας» έχουν στηρίξει πάρα πολλά σε αυτή την τετραετία της κυριαρχίας τους στην αμυντική τους γραμμή. Σίγουρα το γεγονός πως η Ισπανία έχει την μεγαλύτερη ως συντριπτική κατοχή μπάλας σχεδόν σε όλες τις αναμετρήσεις, αποτελεί γεγονός που περιορίζει πάρα πολύ τις τελικές προσπάθειες που πραγματοποιούν οι αντίπαλοι της, ωστόσο δεν μπορεί να μην δώσει κανείς τα εύσημα στην εξαιρετική αμυντική δουλειά που γίνεται στην ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε.

Του Κώστα Μιαούλη

Είναι ενδεικτικό πως στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Ισπανία είχε δεχτεί όλα κι όλα τρία τέρματα κι αυτά στη φάση των ομίλων, από Ρωσία, Σουηδία και Ελλάδα. Στα νοκ-άουτ δεν δέχτηκε ούτε ένα τέρμα, μιας έφερε 0-0 με την Ιταλία την οποία νίκησε στα πέναλτι, κόντρα στην Ρωσία επικράτησε με 3-0, ενώ στον τελικό κατέβαλε την Γερμανία με 1-0. Κάτι ανάλογο συνέβη και στο Μουντιάλ, όπου αν και έδωσε ένα ματς περισσότερο δέχτηκε μόλις δύο γκολ. Έχασε 1-0 από την Ελβετία και δέχτηκε και ένα τέρμα στην αναμέτρηση της με την Χιλή για τον όμιλο. Από εκεί και μετά όλα τα νοκ-άουτ παιχνίδια τα κέρδισε 1-0, με την Πορτογαλία, την Παραγουάη, την Γερμανία και την Ολλανδία στον τελικό. Σε αυτό το EURO έχει δεχτεί ένα γκολ, από την Ιταλία, αλλά και πάλι στο νοκ-άουτ παιχνίδι με την Γαλλία, κράτησε την εστία της ανέπαφη.

Η τελευταία φορά που οι Ισπανοί δέχτηκαν γκολ και μάλιστα τρία, σε νοκ-άουτ παιχνίδι είτε σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, είτε σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν στις 27 Ιουνίου του 2006 στο Αννόβερο κόντρα στους «τρικολόρ» στο Μουντιάλ του 2006. Δηλαδή οι Πορτογάλοι ακριβώς έξι χρόνια μετά θα έχουν την ευκαιρία να τους βάλουν γκολ σε αγώνα νοκ-άουτ, ενώ έχουν περάσει 780 λεπτά που δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Οι Ισπανοί παρά τις χαμηλές πτήσεις πάντως συγκριτικά με ότι μας είχαν συνηθίσει άλλες χρονιές, έχουν πέντε παίκτες στην πρώτη δεκάδα, σε βαθμολόγηση, βάση του συστήματος αξιολόγησης. Ο Τσάμπι Αλόνσο είναι συνολικά 4ος με 9.48, ο Ινιέστα 5ος με 9.43, ο Πικέ με 9,38, ο Σίλβα με 9.33 και ο Σέρχιο Ράμος με 9.25. Ωστόσο θα βρει απέναντι της μια αντίπαλο που έχει κι εκείνη έντονη εκπροσώπηση σε αυτόν τον στατιστικό τομέα, στο EURO 2012. O Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Πέπε με 9.68 και 9.61 αντίστοιχα, καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις σε αυτή τη στατιστική κατηγορία σε αυτό το τουρνουά, ενώ 8ος είναι ο Κοεντράο με 9.28.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube