Οι επτά αγωνιστικές του πρωταθλήματος και τα τρία πρώτα παιχνίδια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ κάνουν φανερό το αγωνιστικό πρόβλημα του φετινού Παναθηναϊκού.

Ενας Παναθηναϊκός που ξεκίνησε με όνειρα και με τον τότε τεχνικό του, Χανς Μπάκε, να δηλώνει ότι η ομάδα θα είναι έτοιμη την πρώτη αγωνιστική, αλλά να δικαιώνεται μόνο στο 4-1 της πρεμιέρας επί του Αιγάλεω. Οι δύο ήττες και η μία ισοπαλία στα έξι παιχνίδια που ακολούθησαν στο πρωτάθλημα είναι ένας απολογισμός, ο οποίος δείχνει το αγωνιστικό πρόβλημα. Το γεγονός ότι η ομάδα ήταν αδούλευτη στην προετοιμασία και από πλευράς φυσικής κατάστασης και από πλευράς τακτικής κάνει «μπαμ» από μακριά. Αυτό μεταφέρθηκε στον Γιάννη Βαρδινογιάννη έγκαιρα και γι' αυτό ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός πήρε την απόφαση να απολυθεί ο Σουηδός τεχνικός αμέσως μετά το 1-1 με τη Μέταλουργκ Ζαπορίζια στην Πάτρα. Τότε την ομάδα ανέλαβε για ένα χρονικό διάστημα ο Γιάσμινκο Βέλιτς, ο οποίος μπήκε μπροστά στα δύσκολα. Ο Βόσνιος τεχνικός κατάφερε να βάλει μια τάξη σε ένα συνονθύλευμα και κουτσά στραβά πήρε κάποια αποτελέσματα. Νίκησε τον Πανιώνιο, τον ΠΑΟΚ, τη Μέταλουργκ -οπότε και η ομάδα προκρίθηκε στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ- και το μόνο άσχημο αποτέλεσμα ήταν το 3-3 με τον ΟΦΗ, αλλά έτσι όπως ήρθε (ο Παναθηναϊκός έχανε με 3-0 στο 58') μπορεί να θεωρηθεί και θετικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια ήρθε η διακοπή του πρωταθλήματος και αφού ο Παναθηναϊκός έφθασε κοντά στη συνεργασία με τον Μπάγεβιτς (τρομάζει μόνο κανείς στην ιδέα του τι θα γινόταν αν ερχόταν ο Μπάγεβιτς και ο Παναθηναϊκός έχανε από την ΑΕΚ), τελικά επέλεξε τον Βίκτορ Μουνιόθ για να αναλάβει τις τύχες της ομάδας.

Ο Ισπανός τεχνικός από την πρώτη μέρα που συναντήθηκε με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη ενημερώθηκε ότι έρχεται σε μία ομάδα η οποία πρέπει να αρχίσει από το μηδέν εν μέσω της σεζόν και παράλληλα να φέρει αποτελέσματα στα δύσκολα παιχνίδια που έρχονται. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έμειναν έκπληκτοι ο Μουνιόθ και οι συνεργάτες του -Λόνγκι και Λαπουέντε- μόλις πήραν στα χέρια τους τα στοιχεία και τις μετρήσεις του κάθε παίκτη και κατάλαβαν πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Αμέσως έβγαλαν εντατικό πρόγραμμα προετοιμασίας και προπονήσεων με στόχο οι παίκτες να βελτιώσουν την αντοχή και την εκρηκτικότητά τους και να μπουν σε κάποια καλούπια από πλευρά τακτικής. Ούτε ένας μάγος δεν θα μπορούσε μέσα σε 20 μέρες να μετατρέψει αυτό το συνονθύλευμα σε ομάδα. Πρέπει να πούμε δύο πράγματα. Η μεταβατική περίοδος Βέλιτς ήταν ό,τι καλύτερο για τον Μουνιόθ, αφού η ομάδα άρχισε να δουλεύει κάπως διαφορετικά.

«Να φτιάξουμε ομάδα»

Τα πρώτα δείγματα Μουνιόθ είναι θετικά. Κατ' αρχάς μιλάμε για έναν... κανονικό προπονητή, προερχόμενο από την Πριμέρα Ντιβιζιόν και έχοντας δουλέψει τα τελευταία έξι χρόνια σε δύο ομάδες, στη Βιγιαρεάλ και τη Σαραγόσα. Οσο κι αν αυτό είναι δύσκολο, στα δύο πρώτα παιχνίδια με τη Χάποελ και την ΑΕΚ φάνηκε κάτι να αλλάζει. Για ένα 20λεπτο στο πρώτο παιχνίδι και για ένα 35λεπτο στο ντέρμπι οι «πράσινοι» έβαλαν την μπάλα κάτω, είχαν ένα συγκεκριμένο σχέδιο στο παιχνίδι τους, έκαναν κάποιες κινήσεις χωρίς την μπάλα και λειτούργησαν ως ομάδα. Το πρώτο ημίχρονο με την ΑΕΚ ήταν όντως το καλύτερο φετινό των «πρασίνων» και όσοι δεν το βλέπουν αυτό ή δεν ξέρουν πώς παίζεται αυτό το ρημάδι το άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο ή δεν θέλουν να πουν ότι κάτι αλλάζει. Το αποτέλεσμα βέβαια στο τέλος ήταν αρνητικό, αλλά με λίγη τύχη θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό.

Ο Μουνιόθ ξέρει ότι ο χρόνος πιέζει για τα αποτελέσματα, αλλά είναι σίγουρος για τη δικαίωση της προσπάθειας που γίνεται στις προπονήσεις. Ο Ισπανός σε συζητήσεις με τους συνεργάτες του υποστηρίζει ότι με σιγουριά δεν μπορεί να ξέρει αν ο Παναθηναϊκός θα πάρει το πρωτάθλημα. Αντίθετα, όμως, είναι σίγουρος ότι στο δεύτερο μισό της φετινής σεζόν η ομάδα θα παίζει ποιοτικό ποδόσφαιρο. Μπορεί στο συμβόλαιό του να υπάρχει όρος για αυτόματη ανανέωση του συμβολαίου του εφόσον κατακτήσει το πρωτάθλημα, αλλά από αυτά που εισπράττουμε, πιστεύουμε ότι πιθανότατα αυτό θα γίνει και σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός χάσει το πρωτάθλημα, αλλά δείξει σημάδια βελτίωσης στο παιχνίδι του. Οι πληροφορίες λένε ότι περισσότερο και από την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος, στον Παναθηναϊκό ενδιαφέρονται για να «φτιάξουμε ομάδα που να χαίρεσαι να τη βλέπεις». Και αυτό θα φανεί στην πορεία μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα πρώτα δείγματα είναι απολύτως θετικά και μην αποκλείετε καθόλου την περίπτωση πολύ πριν τελειώσει η περίοδος και χωρίς να έχει κριθεί κάτι, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης να φωνάξει τον Μουνιόθ για ανανέωση της συνεργασίας για ένα ή δύο χρόνια ακόμα.

Η φυσική κατάσταση και η παραφιλολογία

Οσον αφορά το θέμα της φυσικής κατάστασης, ο καθένας (που βρίσκεται έξω από την ομάδα) λέει ό,τι θέλει. Και κυρίως, για έναν περίεργο λόγο, αμφισβητείται το γεγονός ότι η ομάδα δεν δούλεψε στην προετοιμασία και πως υπάρχει πρόβλημα αντοχής. Ο Μουνιόθ ξέρει ότι σε αυτόν τον τομέα η βελτίωση δεν μπορεί να είναι αλματώδης, αφού οι αγώνες είναι συνεχείς και δεν υπάρχει το περιθώριο, όπως το καλοκαίρι, για να ασχοληθείς μόνο με τη φυσική κατάσταση. Ακούγονται και κάποια πράγματα, όπως ότι ο Ιβανσιτς και ο Σαλπιγγίδης δεν έκαναν προετοιμασία, αλλά και αυτοί δεν είναι καλά ή ότι ο Γκέκας «πετάει» στη Γερμανία. Κατ' αρχάς, να πούμε ότι ο Αυστριακός ήρθε στις 11 Αυγούστου και ο Σαλπιγγίδης στις 17 Αυγούστου. Μόλις ήρθαν, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της ομάδας και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Χανς Μπάκε. Σχεδόν για ένα μήνα, λοιπόν, έκαναν προπόνηση με τον Σουηδό τεχνικό, άρα σαφέστατα μπορεί και να είναι επηρεασμένοι από το είδος της προπόνησης, όταν για ένα μήνα δεν έχουν δουλέψει όπως πρέπει. Οσο για τον Γκέκα, ο ίδιος πριν από λίγες μέρες είχε μιλήσει για λάθος προετοιμασία, αλλά ασφαλώς και είναι διαφορετικό να είσαι πίσω σε φυσική κατάσταση, αλλά να εντάσσεσαι σε μία καλοδουλεμένη ομάδα. Και για τον Βύντρα ακούγεται ότι αντέχει μέχρι το τέλος, αλλά αυτοί που το υποστηρίζουν ξεχνούν ότι στο ντέρμπι με την ΑΕΚ ζήτησε αλλαγή στο 70' επειδή τον έπιασαν κράμπες! Για να μη θυμίσω το σκηνικό σε μία διακοπή του δεύτερου ημιχρόνου του ντέρμπι με την ΑΕΚ, όταν τρεις παίκτες του Παναθηναϊκού έκαναν διατατικές ασκήσεις (για να αποφύγουν το τράβηγμα) και άλλοι τέσσερις έτρεχαν στον πάγκο για νερό!

Η ψυχολογία των παικτών

Εδώ όμως πρέπει να πούμε και κάτι ακόμα. Το να αναφέρουν συνέχεια στις μεταξύ τους συζητήσεις οι παίκτες του Παναθηναϊκού το πρόβλημα της φυσικής κατάστασης μόνο κακό τους κάνει. Τους δημιουργεί και κακή ψυχολογία και την αίσθηση ότι αν βρεθούν πίσω στο σκορ στο δεύτερο ημίχρονο, δεν θα μπορούν να γυρίσουν το ματς. Γι' αυτό και ο Μουνιόθ αποφεύγει να πει το παραμικρό στους παίκτες για το θέμα αυτό. Απλώς ο ίδιος ξέρει ότι το πρόβλημα θα είναι έντονο, όταν ανάμεσα σε δύο παιχνίδια θα μεσολαβεί ένα τριήμερο και θα παίζει η ίδια ενδεκάδα. Μετά το ματς με τη Μέταλουργκ στο Ζαπορίζια, ένα ημίχρονο άντεξαν οι «πράσινοι» στο ματς με τον ΟΦΗ (το δεύτερο). Μετά το ματς με τη Χάποελ στο ΟΑΚΑ, πάλι ένα ημίχρονο άντεξε η ομάδα (το πρώτο).

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube