Το νέο έτος, όπως δείχνουν οι καιρικές προγνώσεις, φέρνει πολύ κρύο στη χώρα μας, ωστόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο ο πρώτος μήνας του 2007 αναμένεται όχι απλά θερμός, αλλά... καυτός.
Στις 22 Ιανουαρίου όλοι όσοι εμπλέκονται στα γεγονότα που θα διαβάσετε παρακάτω δεν θα πάρουν το πρωινό τους στη ζεστασιά της οικίας τους, αλλά πιθανότατα στο... κυλικείο του Πρωτοδικείου Αθηνών, εκεί όπου θα χτυπάει η καρδιά των διοικητικών και κυβερνητικών στελεχών του ποδοσφαίρου της χώρας μας.
Για την εν λόγω ημερομηνία είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση της υπόθεσης που έχει να κάνει με την έγκριση ή μη του καταστατικού (και του κανονισμού) της ΕΠΟ, το οποίο ψηφίστηκε στη γενική συνέλευση του περασμένου Ιουλίου. Πρόκειται για το καταστατικό με βάση το οποίο διοικείται αυτή τη στιγμή το ελληνικό ποδόσφαιρο, έπειτα από το «ελεύθερο» που έδωσε στην ομοσπονδία ο νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι στη Βουλή περί αυτοδιοίκητου. Ηταν εκείνη η αλήστου μνήμης τροπολογία, που κρίθηκε απαραίτητη για να βγάλει το ελληνικό ποδόσφαιρο από το απίστευτο αδιέξοδο (του αποκλεισμού από τη ΦΙΦΑ) στο οποίο είχε περιέλθει.

Παρασκηνιακές κινήσεις

Αυτό που εμείς αναλαμβάνουμε σήμερα να καταγράψουμε είναι οι κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο εν όψει του προαναφερθέντος δικαστικού ραντεβού. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται για μια δίκη σαν όλες τις άλλες. Ουσιαστικά αναμένεται μια νέα μεγάλη κόντρα ανάμεσα στον Γιώργο Ορφανό (ασχολείται κάτι παραπάνω από ενεργά με αυτή την ιστορία και θα το διαπιστώσετε παρακάτω) και τον Βασίλη Γκαγκάτση, με... διαιτητή τον πρόεδρο του δικαστηρίου και πιθανό μελλοντικό... υπερδιαιτητή τον Ζεπ Μπλάτερ (σε περίπτωση παρεμβάσεων ή απορρίψεων).

Ο Γιώργος Ορφανός θεωρεί παράνομο το καταστατικό και τον κανονισμό και το επανέλαβε πρόσφατα για άλλη μια φορά απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Δεν κάθεται άπραγος και συναντά συχνά-πυκνά τα στελέχη εκείνα που αντιτίθενται στις αποφάσεις της ΕΠΟ, όπως οι επικεφαλής των ομοσπονδιών προπονητών και διαιτητών. Θεωρείται λοιπόν ιδιαιτέρως πιθανή η παρουσία των κυρίων Ιάκωβου Χατζηαθανασίου, Αντώνη Βασσάρα (είτε αυτοπροσώπως είτε διά εκπροσώπων) στο δικαστήριο, προκειμένου να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα του καταστατικού και να παρέμβουν υπέρ της απόρριψής του. Μια τέτοια κίνηση θα ερμηνευθεί ως πολιτικής προέλευσης παρέμβαση από την πλευρά της ομοσπονδίας, ειδικά στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος της, δηλαδή η μη έγκριση του καταστατικού από το πρωτοδικείο.

Ραντεβού στο Ντίσελντορφ

Η ΦΙΦΑ δεν θα αργήσει να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Λίγες ημέρες μετά την εκδίκαση, οι Βασίλης Γκαγκάτσης, Θεόδωρος Θεοδωρίδης θα βρεθούν στο Ντίσελντορφ για τις εκλογές της ΟΥΕΦΑ και θα τα πουν από κοντά με τον Ζεπ Μπλάτερ. Εκεί θα ξεκαθαρίσουν πολλά. Αν το καταστατικό έχει εγκριθεί –και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, δίχως προστριβές– η ΦΙΦΑ θα ενημερωθεί ότι κύλησαν όλα ομαλά. Αν συμβεί το αντίθετο, θα μάθει την αρνητική για την ΕΠΟ –άρα και για την παγκόσμια ομοσπονδία, που δεν θέλει να ακούει για άλλα δικαστήρια πλην των αθλητικών, πόσω μάλλον για πολιτικές αναμείξεις– εξέλιξη και πλέον όλα θα είναι ανοιχτά. Ακόμα και η... επανάληψη του σκηνικού του περασμένου καλοκαιριού, που είχε γίνει πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και στην πλειονότητα των πολιτικών εφημερίδων.

«Θα διαγραφούν ενώσεις»

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν κι άλλες διαρροές από κύκλους που πρόσκεινται στο Υφυπουργείο Αθλητισμού. Σύμφωνα με αυτές, στο πρωτοδικείο δεν θα παραστούν μόνο η ΟΔΠΕ και η ΟΠΠΕ, αλλά και μερίδα ενώσεων και επαγγελματικών ομάδων! Στην ΕΠΟ θεωρούν εντελώς απίθανο το δεύτερο, ενώ για το πρώτο αναφέρουν ορθά-κοφτά: «Αν υπάρξει οποιαδήποτε ένωση η οποία δεν θα σεβαστεί τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της ομοσπονδίας και θα πάει στο δικαστήριο να παρέμβει για τη μη έγκριση του καταστατικού, θα διαγραφεί πάραυτα! Δεν είναι δυνατόν οι ενώσεις να μη σέβονται αυτά που η δική τους πλειοψηφία ψήφισε».

Υπάρχει άλλη μία κίνηση που έγινε πρόσφατα από την πλευρά Γκαγκάτση και δεν είναι ευρέως γνωστή: ο πρόεδρος της ΕΠΟ με επιστολή-καταγγελία στον πρόεδρο της ΕΟΕ Μίνωα Κυριακού ζητεί την αποπομπή του Ανδρέα Μαλάτου (νομικού συμβούλου του Γιώργου Ορφανού) από μέλος της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος, υποστηρίζοντας ότι «συνιστά ασυμβίβαστο η συμμετοχή ενός υπαλλήλου του Υφυπουργείου Αθλητισμού στην εν λόγω επιτροπή». Οπως αντιλαμβάνεστε, η κόντρα των δύο πλευρών όχι μόνο δεν έχει κοπάσει, αλλά αντίθετα φουντώνει για τα καλά εν όψει της δικαστικής διαμάχης. Στους διαδρόμους της Συγγρού 137 ακούγεται και πάλι το σλόγκαν «ο Ορφανός παίζει με τη φωτιά», το οποίο υπήρχε αυτούσιο σε ανακοίνωση της ΕΠΟ η οποία είχε εκδοθεί παραμονές του καλοκαιριάτικου αποκλεισμού! Και η ατάκα επί του παρόντος αφορά τις φημολογούμενες εξ υφυπουργείου διαθέσεις. Εμείς δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε ότι τα κωμικοτραγικά γεγονότα του καλοκαιριού δεν θα εμφανιστούν ξανά στις οθόνες...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube