Kεραυνοί επί κεραυνών στον ουρανό της Ευρωλίγκας! Προχθές ο Παναθηναϊκός, χθες ο Ολυμπιακός. Το μήνυμα των δύο μεγάλων του ελληνικού μπάσκετ ήταν κοινό και εκτοξεύτηκε προς τα αυτιά των ευρωπαίων αντιπάλων τους με εκκωφαντική ομοβροντία. Τέλειωσαν τα χωρατά της πρώτης φάσης. Η δεύτερη είναι ένα καινούριο πρωτάθλημα. Η σκέψη των πλέι οφ και το όνειρο του φάιναλ φορ στην Αθήνα ζέστανε τις καρδιές.

«Φοβού τους Ελληνες», είναι το σλόγκαν που διαχέεται από χθες στα ξένα γήπεδα της Ευρωλίγκας. Εδώ είναι μπάσκετ, κύριοι, όχι ποδόσφαιρο. Το μόνο που έχουν να φοβηθούν αυτή τη στιγμή ΠΑΟ και Ολυμπιακός είναι η μεταξύ τους αναμέτρηση. Αυτή μπορεί να τους αποπροσανατολίσει και να τους στερήσει πολύτιμη ενέργεια εν όψει των κρίσιμων αγώνων της επόμενης εβδομάδας. Ειδικά ο Παναθηναϊκός δεν έχει περιθώριο να εμφανιστεί μπλαζέ στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα. Οποιαδήποτε εντός έδρας ήττα σε αυτή τη φάση ισοδυναμεί με καταστροφή.

Η Εφές Πίλσεν έρχεται συνήθως στην Ελλάδα με μάτι που γυαλίζει, αποφασισμένη και ικανή για μεγάλες ζημιές. Χθες, έπεσε σε πανίσχυρο τοίχο. Ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε μια επίδειξη ισοπεδωτικής ισχύος, με τα γνώριμα όπλα του να λειτουργούν στην εντέλεια.

Η άμυνά του ξεχαρβάλωσε έναν αντίπαλο γεμάτο με αξιόλογους σκόρερ. Ο επιθετικός πλουραλισμός του έκανε την τουρκική άμυνα να ψάχνεται πανικόβλητη, τη στιγμή που δεν ήξερε από πού να φυλαχτεί. Η προσεκτική κυκλοφορία της μπάλας φανέρωσε υψηλότατο βαθμό ετοιμότητας, πράγμα που αποδεικνύεται από τον απολογισμό των λαθών: 4 ο ΠΑΟ, 17 η Εφές Πίλσεν. Η επιστροφή του Μπατίστ βοήθησε τους υπόλοιπους ψηλούς να ανασάνουν και ολόκληρη την ομάδα του Ομπράντοβιτς να αισθανθεί πιο δυνατή πάνω στο ζωγραφιστό.

Το πηλίκο όλων αυτών ήταν μια σκέτη ζωγραφιά. Ξεχάστε τον Παναθηναϊκό του Γενάρη με τα πειράματα και τη χαλαρότητα. Αποφασισμένος να καθίσει ξανά στον θρόνο, ο τρις πρωταθλητής Ευρώπης εξαπολύει από χθες την τελική του επίθεση.

Στον όμιλο του Αρη, το τρένο σφύριξε και απομακρύνθηκε από το σταθμό της Θεσσαλονίκης, πριν προφτάσει να σκαρφαλώσει σε αυτό ο άλλοτε «αυτοκράτορας». Το όνειρο της πρόκρισης στα προημιτελικά ξεκινούσε με προϋπόθεση το εντός έδρας 3/3, αλλά η Ντιναμό χάλασε τη συνταγή. Τα Ελληνόπουλά της έδωσαν θάρρος στους υπόλοιπους με το καταπληκτικό πρώτο τους ημίχρονο και ο τινέιτζερ Χβοστόφ με τον νεοσύλλεκτο Ντιν μπάλωσαν το κενό του Χάνσεν. Ετσι, ο Ιβκοβιτς έφυγε χαμογελαστός από το σπίτι της ομάδας που τον πρωτόφερε στην Ελλάδα.

Το άξιζε ο παππούς «Ντούντα» το χαρούμενο βράδυ, εφόσον υπερίσχυσε κατά κράτος του Ματσόν στη σκακιέρα των προπονητών. Από το 29ο λεπτό ως το 37ο, η Ντιναμό δεν δέχθηκε ούτε μισό καλάθι εντός παιδιάς. Το 61-56 έγινε 63-74 και ο Αρης είπε «τετέλεσται». Το υλικό της δευτεραθλήτριας Ρωσίας δεν είναι δα πολύ ανώτερο από αυτό του εκπροσώπου της Θεσσαλονίκης, ειδικά από τη στιγμη που τραυματίστηκε ο Χάνσεν. Τη διαφορά την έκανε ο προπονητής.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube