Η έκβαση των δύο γειτονικών ντέρμπι της προηγούμενης αγωνιστικής μετέτρεψε τη μάχη της ουράς σε σταυρόλεξο για αρχάριους λύτες. Ταυτοχρονα, όμως, έδωσε απροσδόκητο σασπένς στο κυνήγι όχι μόνο της 2ης, αλλά και της 4ης θέσης. Καιρός ήταν να αποκτήσει λίγη πνοή το νερόβραστο πρωτάθλημα της Α1.
Στη διακεκαυμένη ζώνη, φαίνεται ότι ο κύβος ερρίφθη. Για να αποφύγει τον υποβιβασμό ένας από τους Απόλλωνα, Μακεδονικό χρειάζεται μια σειρά από μικρά (και λιγότερο μικρά) θαύματα. Με τη νίκη της επί της ομόσταβλης Ολύμπιας, η ΑΕΛ έχει 2 βαθμούς παραπάνω από τον Απόλλωνα, απέναντι στον οποίο υπερτερεί σε περίπτωση ισοβαθμίας. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για το Αιγάλεω. Το πρόγραμμα των Αχαιών επιφυλάσσει αναμετρήσεις με τον Μακεδονικό μέσα, την Ολύμπια έξω, τον Αρη μέσα. Οχι ότι αποκλείεται το «3 στα 3», αλλά όλο και κάποια νίκη θα πετύχουν η ΑΕΛ (έχει εντός Αρη και ΑΕΚ, εκτός την Ολυμπιάδα) και το Αιγάλεω (μέσα ΑΕΚ και Πανιώνιο, έξω Ολυμπιακό). Τα μαθηματικά λένε ότι κινδυνεύει και η ΑΕΚ, αλλά αυτό αρνούμαι και να το συζητήσω. Ο επιτάφιος για τον Απόλλωνα ενδέχεται να ψαλεί αυτό το Σαββατοκύριακο.
Με την ήττα του από τον συμπολίτη (και άσπονδο εχθρό του) ΠΑΟΚ, ο Αρης βλέπει την πλάτη του Ολυμπιακού, επί του οποίου είχε προβάδισμα μέχρι την Τρίτη. Μπορεί να τον προσπεράσει ξανά; Για να το πετύχει, χρειάζεται μια νίκη παραπάνω στις 3 αγωνιστικές που υπολείπονται.
Το καλεντάρι του Αρη περιέχει δύο ταξίδια στην επαρχία (για αγώνες με ΑΕΛ και Απόλλωνα) και ενδιάμεσα ένα εντός έδρας παιχνίδι με τον επικίνδυνο Πανελλήνιο. Ο Ολυμπιακός έχει τον Πανιώνιο και το Αιγάλεω στο ΣΕΦ, αλλά τελειώνει την κανονική περίοδο με επίσκεψη στην Πυλαία. Κάτι μου λέει ότι αυτό το ακροτελεύτιο ματσάκι θα θυμίζει αυγουστιάτικο φιλικό, εκτός αν ο ΠΑΟΚ χρειάζεται νίκη για να καπαρώσει την 4η θέση.
Διόλου απίθανο μοιάζει αυτό το σενάριο. Σήμερα ο ΠΑΟΚ έχει 37 βαθμούς, έναντι 36 των Πανελληνίου, Πανιωνίου. Πριν συγκρουστεί με τον Ολυμπιακό, ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα παίξει εντός έδρας με την Ολυμπιάδα και εκτός με την ΑΕΚ. Ο Πανελλήνιος, που υπερτερεί σε οποιαδήποτε ισοβαθμία, υποδέχεται στην Κυψέλη Ολύμπια και Ολυμπιάδα, αλλά έχει και μια ζόρικη έξοδο στο Αλεξάνδρειο. Μετά την αποψινή δοκιμασία του στο ΣΕΦ, ο Πανιώνιος παίζει με το Μαρούσι μέσα και με το Αιγάλεω έξω.
Συμπέρασμα; Δεν υπάρχει. Τα έφερε έτσι η τύχη, ώστε η έκβαση σε όλα τα μέτωπα να κρίνεται εν πολλοίς από τις ορέξεις τρίτων. Στις τελευταίες 3 αγωνιστικές ούτε ζευγαρώματα ανάμεσα σε υποψήφιους «μελλοθάνατους» προκύπτουν ούτε ντέρμπι Ολυμπιακού-Αρη ούτε μάχες ανάμεσα στις διεκδικήτριες της 4ης θέσης. Ακόμα και οι ομάδες που ερίζουν για την 8η θέση, Μαρούσι και Ολυμπιάδα, έπαιξαν μεταξύ τους προ πολλού (οι Πατρινοί βγαίνουν στον αφρό σε ενδεχόμενη ισοβαθμία). Την ιστορία θα τη γράψουν εν πολλοίς οι τρίτοι και ο άμαχος πληθυσμός.