Έφτασε λοιπόν η ώρα. Πλέον δεν απομένουν μέρες αλλά λίγες ώρες για να γίνει το τζάμπολ του μεγάλου ημιτελικού ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Εφές. Από την μία, η ομάδα που επέστρεψε μετά από πέντε χρόνια και θέλει σεμνά και ταπεινά να διεκδικήσει τις πιθανότητές της και από την άλλη η Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Με τον προπονητή της, Εργκίν Αταμαν να συνεχίζει τις δηλώσεις σιγουριάς, που υπερέβησαν τα εσκαμμένα στην συνέντευξη Τύπου του Final Four. Ασφαλώς και η ομάδα του είναι φαβορί, όμως ανίκητη δεν είναι.

Γράφει από το Βελιγράδι ο Νίκος Ζέρβας

Όπως και να ‘χει, έχει απόσταση από το να απευθύνεται χωρίς ουσιαστικά να ερωτηθεί στους Έλληνες δημοσιογράφους λέγοντας «ακούστε το καλά, εμείς θα προκριθούμε». Την ίδια ώρα ο κόουτς Μπαρτζώκας, απάντησε με σεβασμό, λέγοντας πως δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου στον Πειραιά με αυτές τις τοποθετήσεις. Μεταξύ μας τώρα αποκλείεται να μην έχουν ενοχληθεί με όλα αυτά καθώς γνωρίζουν και τον τρόπο για να τον διαψεύσουν. Το έκαναν στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου χωρίς μάλιστα τον Τόμας Γουόκαπ, ο οποίος μπορεί να αποδεχθεί κομβικός για την εξέλιξη του ημιτελικού.

Είναι ένα από τα «κλειδιά» καθώς θα αναλάβει το μαρκάρισμα είτε του Σέιν Λάρκιν είτε του Βασίλιε Μίτσιτς. Ο Αμερικανός θα χρειαστεί και ενισχύσεις, που πλην των γνωστών και μη εξαιρετέων καλών αμυντικών Παπανιικολάου και ΜακΚίσικ, μπορεί να βρεθούν στα πρόσωπα των Λαρεντζάκη και Λούντζη. Πρώτο δεδομένο της βραδιάς λοιπόν η άμυνα και το μπασκετικό… ξύλο που πρέπει να είναι από την «ερυθρόλευκη» μεριά για να μπουν οι βάσεις για μια ακόμα ιστορική επιτυχία. Και δεν είναι μόνο οι περιφερειακοί, αλλά και ο Μπομπουά, και οι ψηλοί Μοερμάν, Πλάις και Ντάνστον, που δουλεύουν για τους συμπαίκτες τους και μπορούν και οι ίδιοι να σκοράρουν και να βοηθήσουν σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να έχει καλές περιστροφές και στις αλλαγές που λογικά θα επιλέξει να μην πληγωθεί από τα μις ματς που θα δημιουργηθούν. Θα χρειαστεί σωστή χρήση των φάουλ, καλά box out για να μην δοθούν έξτρα κατοχές από τα επιθετικά ριμπάουντ. Η Εφές τιμωρεί κάθε ευκαιρία που της δίνεις και παρότι δημιουργικά δεν είναι από τις κορυφαίες ομάδες, παίζει εξαιρετικά το παιχνίδι απομόνωσης και αδύναμης πλευράς. Οι δύο ομάδες είναι οι κορυφαίες σε ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα (πρώτος ο Ολυμπιακός, δεύτερη η Εφές) και είναι και στην κορυφή του ranking.

Όποια κάνει λοιπόν τα λιγότερα λάθη και… περιορίσει-απορυθμίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα ατού του αντιπάλου, θα έχει κάνει και το πρώτο βήμα. Οι «ερυθρόλευκοι», έχοντας πολλούς πρωτάρηδες στην σύνθεσή τους, είναι κομβικό να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους είτε αρχίσουν καλά στο ματς είτε άσχημα και σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν οι παλιοί, Σλούκας, Παπανικολάου, Πρίντεζης και Μπαρτζώκας, αλλά και οι έντεκα χιλιάδες φίλαθλοί τους που θα είναι στην «Stark Arena».

Η ευστοχία από μακριά θα παίξει σημαντικό ρόλο κυρίως στην αρχή ώστε να «ανοίξουν» οι διάδρομοι προς την αντίπαλη ρακέτα, ενώ σπουδαίο θα είναι για τον Ολυμπιακό να πάρει όσο περισσότερα γίνεται από το παιχνίδι αιφνιδιασμού, περιορίζοντας παράλληλα το να κάνει το ίδιο η Εφές, που τιμωρεί σε 2-3 δευτερόλεπτα ένα «πούλημα» της μπάλας με άμεσο καλάθι στο transition. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την πίστη στο πλάνο και την συγκέντρωση, θα παίξουν σπουδαίο ρόλο. Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να έχει εξαιρετική παράδοση στο πώς να αιφνιδιάζει τους αντιπάλους προπονητές σε Final Four βέβαια, η αγωνιστική ανάλυση μπορεί και να περιττεύει…

Ας είναι ο επόμενος που θα το μάθει ο συμπαθής, αλλά υπερφίαλος, Εργκίν Αταμάν. Λίγες ώρες έμειναν…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube