Euroleague

Από το δράμα του Τελ Αβίβ στο έπος της Πόλης: Τα δέκα Final 4 του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί για 11η φορά σε Final Four της Ευρωλίγκας και το sport-fm.gr θυμάται τι έκανε στις προηγούμενες εμφανίσεις του στην τελική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης!

Το Βελιγράδι... καλεί τον Ολυμπιακό να δώσει ραντεβού με την ιστορία. Μετά το Τελ Αβίβ, τη Σαραγόσα, τη Ρώμη, το Μόναχο, το Βερολίνο, την Πόλη, το Λονδίνο και την Μαδρίτη, οι Πειραιώτες έχουν την ευκαιρία στο ενδέκατο Final Four της ιστορίας τους στην Ευρωλίγκα, να πάνε για την κούπα! Με αφορμή την επιστροφή των «ερυθρολεύκων» στην τελική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, το sport-fm.gr θυμάται τι έκανε στις προηγούμενες 10 εμφανίσεις του!


Τελ Αβίβ 1994: Το πρώτο ντέρμπι και οι χαμένες βολές του Πάσπαλι

Η παρθενική συμμετοχή του Ολυμπιακού σε Final Four του άφησε γλυκόπικρη γεύση. Σε μια διοργάνωση όπου έπεσε τρομερό… ξύλο ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» εκτός αγωνιστικού χώρου, οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν τον Παναθηναϊκό στην παρθενική τους ευρωπαϊκή συνάντηση (77-72). Στον τελικό αν και έφτασε μια ανάσα από την κούπα, ο Ζάρκο Πάσπαλι δεν κατάφερε να ευστοχήσει στις κρίσιμες βολές (57-59) και έτσι γύρισε στην Ελλάδα με άδεια χέρια.






Σαραγόσα 1995: Ξανά το πάνω χέρι στο ντέρμπι «αιωνίων» αλλά… Σαμπόνις

Ένα μόλις χρόνο μετά και δεν έλειψαν τα κοινά περιστατικά με το Ισραήλ. Οι μάχες εκτός παρκέ είχαν ξανά την τιμητικοί τους ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, με τους Πειραιώτες να είναι και πάλι οι μεγάλοι νικητές στον ημιτελικό (58-52)! Στον τελικό ωστόσο είχαν την τεράστια ατυχία να συναντήσουν την μαγική Ρεάλ τους φανταστικού Άρβιντας Σαμπόνις που «καθάρισε« για τους Μαδριλένους (61-73).






Ρώμη 1997: Ο Ρίβερς και το συγκλονιστικό πρώτο ευρωπαϊκό

«Στην Ρώμη και στον τελικό, σηκώσαμε ευρωπαϊκό» λέει το σύνθημα των οπαδών του Ολυμπιακού και έτσι ακριβώς συνέβη. Ένα χρόνο μετά το πρώτο αστέρι του Παναθηναϊκού, η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς έκανε πλάκα σε όλη την Ευρώπη! Πρώτο θύμα η Ολίμπια Λιουμπλιάνας στον ημιτελικό (74-65) και φυσικά το… μεγαλύτερο επίτευγμα, ο διασυρμός της Μπαρτσελόνα στον μεγάλο τελικό από τον «εξωγήινο» Ντέιβιντ Ρίβερς που έκανε κάθε μπασκετόφιλο να παραμιλάει με τα «όργιά» του.




Μόναχο 1999: Έκπληξη από την… έκπληξη Ζάλγκιρις

Μπορεί η πτωτική πορεία να έκανε σιγά σιγά την εμφάνισή της, ωστόσο ο Ολυμπιακός ήταν ξανά στο Final Four. Η παρουσία του τελείωσε άδοξα και νωρίς, αφού η μεγάλη έκπληξη Ζάλγκιρις τον πέταξε εκτός από τον ημιτελικό (71-87) παρά την καλή εμφάνιση του Τάρλατς, με τους Λιθουανούς λίγο αργότερα να σηκώνουν την κούπα. Μοναδική παρηγοριά η τρίτη θέση που ήρθε στον νικηφόρο μικρό τελικό με την Φορτιτούντο Μπολόνια (74-63).




Βερολίνο 2009: Η πικρή ήττα από τον Παναθηναϊκό σε ματσάρα

Μετά από 10 χρόνια βροντερής απουσίας, Ολυμπιακός της νέας εποχής επιστρέψει στην elite, όμως δεν μπορεί να τα βάλει με την κορυφαία ίσως ομάδα που παρουσίασε ποτέ ο Παναθηναϊκός στην ιστορία του. Η ήττα στο φινάλε του ημιτελικού (84-82), η χαμένη επίθεση του Μπορούση και οι «10 μέρες» προς τους «πράσινους» οπαδούς στον χαμένο μικρό τελικό (95-79) από τη Μπαρτσελόνα, αποτελεί μέχρι σήμερα το χειρότερο πλασάρισμα σε Final Four.




Παρίσι 2010: Ο Τσίλντρες και η ανωτερότητα της Μπάρτσα

Με το ρόστερ του να είναι πιθανότατα το ακριβότερο όλων των εποχών, ο Ολυμπιακός με πολλές χιλιάδες οπαδών του, πήγε στα Γαλλία για να βρεθεί στην κορυφή. Ο Τσίλντρες έσωσε την ομάδα του Γιαννάκη κόντρα στην Παρτίζαν και λίγο αργότερα την έστειλε στον τελικό (83-80). Η Μπαρτσελόνα όμως αποδείχτηκε ανίκητη, με τον Ναβάρο να είναι στα καλύτερά του και τους Καταλανούς να φτάνουν στην κούπα με περίπατο (68-86).






Κωνσταντινούπολη 2012: Το έπος από τα «μωρά» του Ίβκοβιτς

Έχοντας βάλει στην άκρη τα υπέρογκα ποσά και με διαφορετική φιλοσοφία, μια χούφτα κατά κύριο λόγο όχι τόσο έμπειρων αθλητών με μπροστάρη τον μεγάλο Βασίλη Σπανούλη σοκάρει την Ευρώπη. Ο Kill Bill δίνει σόου στον ημιτελικό με την Μπάρτσα του Ναβάρο (68-64), ενώ στο τελικό δίνει την ασίστ για το πεταχτάρι του Πρίντεζη που γύρισε ένα χαμένο ματς με τους Ρώσους (62-61) και έδωσε την κούπα στα… μωρά του αείμνηστου Ντούσαν Ίβκοβιτς μέσα στην Πόλη!






Λονδίνο 2013: Το back-to-back του Σπανούλη

Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να έχει αναλάβει πλέον τις τύχες των πρωταθλητών Ευρώπης, η ομάδα που έκανε κάποιες αλλά όχι τεράστιες αλλαγές στο ρόστερ της, πετυχαίνει το ακατόρθωτο. Πρώτα διασύρει την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό (69-52) με σοκαριστική εμφάνιση και έπειτα στον τελικό δίνει μια ακόμα μοναδική παράσταση. Ο Βασίλης Σπανούλης ξυπνά στο δεύτερο ημίχρονο, ρίχνει 100άρα στη Ρεάλ και ο Ολυμπιακός κάνει το back-to-back που θα μνημονεύεται για πάντα!






Μαδρίτη 2015: Τον έφαγε η έδρα της Ρεάλ

Ο «Άγιος» Γεώργιος Πρίντεζης στέλνει τον Ολυμπιακό στο Final Four της Μαδρίτης, εκεί όπου τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ο Βασίλης Σπανούλης κάνει ξανά όλη την μπασκετική Ευρώπη να υποκλιθεί στο ταλέντο του, αφού κάνει απίστευτο φινάλε με την ΤΣΣΚΑ (70-68) και δίνει στους Πειραιώτες μια ευκαιρία για τον τίτλο. Εκεί όμως η γηπεδούχος Ρεάλ δεν έχει καμία διάθεση να του χαριστεί και παρά την προσπάθεια, η βαριά ήττα δεν αποφεύγεται στον τελικό (59-78).






Κωνσταντινούπολη 2017: Δεν άντεξε την πίεση της διαστημικής Φενέρ

Όπως δύο χρόνια νωρίτερα, έτσι και τότε ο Ολυμπιακός καλείται να τα βάλει με μια δυνατή ομάδα και μια καυτή έδρα. Η κατάρα για την ΤΣΣΚΑ που όταν την βλέπουν οι «ερυθρόλευκοι» αφηνιάζουν, συνεχίζεται στον ημιτελικό (82-78), αλλά ο τελικός είναι διαφορετική υπόθεση. Η Φενέρμπαχτσε του Σλούκα, του Ομπράντοβιτς και των δεκάδων χιλιάδων Τούρκων πετυχαίνει τον στόχο για τον οποίο δαπάνησε ένα κάρο λεφτά και ο Σφαιρόπουλος γυρνά στον Πειραιά χωρίς το τρόπαιο.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x