Η μαχητική για 26 λεπτά ΑΕΚ, έβαλε δύσκολα στον Ολυμπιακό, που κατάφερε όμως λόγω ποιότητας και περισσότερων λύσεων στο rotation να μετατρέψει σε τυπική διαδικασία ένα παιχνίδι που για δυόμισι δεκάλεπτα ήταν ντέρμπι. Οι παίκτες του Στέφανου Δέδα, ακολουθώντας πιστά το πλάνο με την ματς απ άμυνα «ζώνης», έπαιξαν με το μυαλό των «ερυθρόλευκων», που επιδίδονταν σε ένα ρεσιτάλ άστοχων ελεύθερων σουτ τριών πόντων. Σχεδόν, αν όχι όλα, ήταν σωστές επιλογές καθώς η Ένωση τα έδινε κατόπιν επιλογής.

Το φτωχό, βάσει προϋποθέσεων εκτέλεσης, 37% στα τρίποντα, σε συνδυασμό με την ευστοχία των Γέλοβατς-Γκρίφιν και το δημιουργικό ταπεραμέντο του Κολόμ, βοήθησαν την ΑΕΚ να το παλέψει όσο μπορούσε. Δεδομένα το -25 την αδικεί, καθώς στο τέλος έμεινε φανερά από δυνάμεις. Με δύο ακόμα παίκτες που θα προσθέσει στο ρόστερ και την επιστροφή του Νίκου Παππά, μπορεί να αισιοδοξεί πως στη νέα εποχή της θα παίξει καλό μπάσκετ και θα είναι -τηρουμένων των αναλογιών- ανταγωνιστική. Ακόμα και έτσι πάντως, βοήθησε τον Ολυμπιακό να… προσαρμοστεί όσο το δυνατόν καλύτερα μετά την θριαμβευτική πρεμιέρα κόντρα στην Μπασκόνια και ενόψει του δύσκολου αγώνα που ακολουθεί με την Ρεάλ Μαδρίτης την Παρασκευή.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα θα πρέπει μετά από δύο χρόνια απουσίας από την Α1 να μπουν ξανά στην διαδικασία των πολλών αγώνων και της διατήρησης της συγκέντρωσης-εγρήγορσης σε υψηλό επίπεδο. Ανάμεσα στους αγώνες και την φυσιολογική κόπωση που θα επέλθει, θα υπάρξουν αρκετές παγίδες. Δεν θέλει και πολύ να την… πατήσεις όπως ο Παναθηναϊκός με το «καλημέρα» απέναντι στον Άρη, που θεωρητικά έχει υποδεέστερο ρόστερ από την ΑΕΚ. Για να αποφύγουν οι πειραιώτες να μπουν στην διαδικασία να κριθεί και το δικό τους παιχνίδι στο τέλος, χρειάστηκε η είσοδος του θετικού ίσως για πρώτη φορά φέτος, Χασάν Μάρτιν. Ο Αμερικανός σέντερ ταίριαζε περισσότερο με τους ψηλούς της Ένωσης, καθώς έχει την δυνατότητα να μαρκάρει μακριά από το καλάθι.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο άρχισε στην πεντάδα ως σέντερ ο Ζαν Σαρλ, αλλά έκανε νωρίς δύο φάουλ και δεν βρήκε ποτέ ρυθμό. Όταν η μπάλα κυκλοφόρησε με περισσότερη ταχύτητα στην επίθεση, βρέθηκαν λύσεις κοντά στο καλάθι, μπήκαν κάποια μακρινά σουτ και «έσφιξε» η άμυνα, τα πράγματα απλοποιήθηκαν. Ο κόουτς Δέδας άλλαξε, φυσιολογικά, την άμυνα σε man to man για να διεκδικήσει στην τελική ευθεία το παιχνίδι, αλλά κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να συμβεί, λόγω διαφοράς δυναμικότητας, συν του ότι οι παίκτες του δεν είχαν πλέον δυνάμεις. Όλα αυτά που περιγράφουμε, μαζί με την αναλογία 27-8 σε ασίστ και λάθη αντίστοιχα, το 67% στα δίποντα, την εκπληκτική απόδοση του Σάσα Βεζένκοφ (απολαυστικός), την αδιάκοπη δημιουργία των Σλούκα-Γουόκαπ και την μία ακόμα θετική εμφάνιση του Λαρεντζάκη, συνθέτουν εν πολλοίς το παζλ της νικηφόρας πρεμιέρας στο πρωτάθλημα.

Όχι όμως και ολοκληρωτικά, διότι υπάρχει ένα γεγονός που επισκιάζει όλα τα παραπάνω θετικά «ερυθρόλευκα» στοιχεία. Και δεν είναι άλλο από την επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου στην μπασκετική… κανονικότητα. Ο 31χρονος φόργουορντ ήταν λογικό να είναι εκτός ρυθμού στα φιλικά, προερχόμενος από απουσία εννέα μηνών. Οι δύο εμφανίσεις του στα επίσημα παιχνίδια, πιστοποιούν πως έχει επανέλθει 100% και αυτό είναι το πιο χαρμόσυνο νέο για την εύρυθμη λειτουργία του rotation. Είναι περιττό να πούμε το γιατί, διότι τα εδώ και χρόνια δεδομένα-αποδεδειγμένα, δεν θέλουν περισσότερη ανάλυση. Ο Παπανικολάου ανεβάζει δύο σκάλες όλη την ομάδα με αυτά που προσφέρει σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού.

Δεν αποκλείεται να αργήσει λίγο ακόμα να βρει σταθερότητα στο 100%, όμως η «δίψα» του για να παίξει το πολύ καλό μπάσκετ που μπορεί, το πρόσωπό του που λάμπει ξανά που ξεπέρασε τον… σκόπελο και η δεδομένη στήριξη της ομάδας και του κόσμου προς αυτόν, είναι τα καλύτερα εφόδια για ανάλογη και ακόμα καλύτερη συνέχεια. Γιατί μπορεί. Μετά τις πολύ καλές προσθήκες του καλοκαιριού, την ανανέωση του Βεζένκοφ και την επιστροφή στις εγχώριες διοργανώσεις με κανονικές και πιο υγιείς για το μπάσκετ συνθήκες, το γεγονός ότι ο Παπανικολάου επέστρεψε, εύλογα κάνουν τον Ολυμπιακό να χαμογελά και να αισιοδοξεί για αυτά που θα έρθουν.


ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube