Μετά τις αθλητικές ταινίες, ήρθε η ώρα για προτάσεις σε σειρές με αθλητικό περιεχόμενο.

Ένα θέμα που οι συντάκτες του sport-fm.gr μετέτρεψαν σε αφορμή να συνδυαστούν σε ένα κείμενο οι Ατρόμητοι, το Karate Kid, ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Μαραντόνα.

Όπως καταλαβαίνετε, στη λίστα με τις αθλητικές σειρές περιλαμβάνονται ντοκιμαντέρ, κωμωδίες, αληθινές ιστορίες, ιστορικά δράματα και, γενικά, εννιά «διαμαντάκια» που για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δεν γίνεται να μην έχεις δει.

Οι Ατρόμητοι – Γιώργος Σπανομανώλης


Κόντρα στο ρεύμα και όλους τους σοβαροφανείς αυτού του άρθρου που θα επιλέξουν τις υπερπαραγωγές του Netflix με τις σειρές που αφορούν θρύλους, απίστευτες στιγμές του αθλητισμού και είναι γυρισμένες με την καλύτερη ντοκιμαντεριστική προσέγγιση, εγώ θα πάω τίμια και λαϊκά και θα επιλέξω τη σειρά που μεγάλωσε όλους εμάς που κλείσαμε ή ξεπεράσαμε πρόσφατα τα 30.

Ναι σωστά καταλάβατε. Στο δικό μου μυαλό η κορυφαία αθλητική σειρά που γεννά μνήμες είναι οι «Ατρόμητοι». Αυτή η απίστευτη ποδοσφαιροπαρέα από την Αργεντινή στην οποία όλοι θα θέλαμε να είμαστε μέλη, που μας έκανε να τρέχουμε με λαχτάρα σπίτι μετά το σχολείο και να αράξουμε καναπέ μαζί με το μεσημεριανό ώστε να την απολαύσουμε.

Δεν σας κρύβω ότι με αφορμή το αφιέρωμα αυτό μπήκα στο ίντερνετ και χάζεψα μερικά επεισόδια, ενώ σχεδόν βούρκωσα όταν άκουσα και πάλι τους τίτλους αρχής «Είμαστε εμείς, είμαστε εμείς, είμαστε οι πρώτοι».

Μπορεί να νομίζουμε λόγω των επαναλήψεων ότι αυτή η σειρά των παιδικών μας χρόνων κράτησε καμιά δεκαριά σεζόν, αλλά η αλήθεια είναι ότι είχε μόλις δύο κύκλους. Ήταν όμως αρκετοί για να μας κάνουν να ταυτιστούμε με τον Ταρούσα, τον Γκαστόν, τον Κόκε, τον Κάροτ και όλη αυτή την παρέα που μαεστρικά κοούτσαρε στο γήπεδο και τη ζωή ο κύριος Λουσέρο, για τον οποία κλάψαμε σαν να ήταν δικός μας προπονητής ότι έφυγε από τη ζωή στο δεύτερο κύκλο της σειράς. Αν με ρωτάτε γιατί ήταν τέλεια. Η απάντηση είναι απλή. Γιατί αυτή η σειρά απεικόνιζε ό,τι ζούσαμε εμείς ως παιδιά. Με πυρήνα το ποδόσφαιρο, σχολίαζε θέματα όπως η φιλία, οι πρώτοι έρωτες, οι κοινωνικές ανισότητες και είχε τον απαραίτητο χαβαλέ μιας αντροπαρέας.

Την αγαπήσαμε και μας στιγμάτησε τόσο που όταν ο Λιονέλ Μέσι έκανε τα πρώτα του βήματα με την Μπαρτσελόνα, αυτόματα τον ταυτίσαμε λόγω του μετρίου αναστήματος και του μαλλιού «λασποτήρας» που είχε στα νιάτα του, με τον Ταρούσα. Βέβαια καμία σχέση, αλλά τι πειράζει. Στα δικά μας μάτια ο Μέσι ήταν ο Ταρούσα στην εφηβεία του.

Πάντως η σειρά φίρμες είχε. Την Ντάλμα Μαραντόνα, κόρη του Ντιέγκο Μαραντόνα που ήταν από τους βασικούς χαρακτήρες της σειράς, αυτόν της Σοφίας.

Κόντρα λοιπόν σε όλες τις τέλειας και καλωγυρισμένες αθλητικές σειρές, πάω με τους «Ατρόμητους», σαν φόρο τιμής σε αυτή την μπαλαδοπαρέα που μας μεγάλωσε.



Cobra Kai - Νίκος Ράλλης


Το Cobra Kai δεν είναι μια καλή σειρά. Αντίθετα, είναι μια πολύ κακή σειρά. Κακό σενάριο, κακοί ηθοποιοί, κακή σκηνοθεσία. Αλλά είναι αριστούργημα! Για την ακρίβεια, είναι η καλύτερη χειρότερη σειρά.

Προφανώς και δεν βγάζουν κανένα νόημα όλα αυτά, αλλά εδώ δεν έβγαζε νόημα το τέλος του Game of Thrones, που ήταν, αντικειμενικά, μια καλή σειρά και μετά δεν ήταν πια.

Αν δεν έχετε ιδέα τι εστί Cobra Kai, είναι το Καράτε Κιντ 40 χρόνια μετά, με τον «Ντάνιελ Σαν» Λαρούσο και τον Τζόνι Λόρενς, κοτζάμ γάιδαρους και μπαμπάδες πια, να πλακώνονται ακόμη για το αν θα νικήσει ο πελαργός ή η κόμπρα. Αντί να κάτσουν να παίξουν ένα τάβλι στην ηλικία τους και να λύσουν εκεί τις διαφορές τους, εξακολουθούν να φοράνε τις στολές του καράτε και τις κορδέλες τους.

Δεν ξέρω αν βλέπουν το Cobra Kai και όσοι δεν «έζησαν» τις ταινίες, οι πιο πιτσιρικάδες δηλαδή. Οι 30 και 40 plus, πάντως, κάνουν την κίνηση του πελαργού στους καναπέδες τους, γιατί θυμούνται τα νιάτα. Αχ, τα νιάτα.



The English Game - Βαλεντίνα Νικολακοπούλου


Δεν γίνεται να αγαπάς το ποδόσφαιρο και να μην έχεις δει το «The English Game». Για μένα ήταν το δώρο του Netflix στην πρώτη καραντίνα… Ένα αριστούργημα από τον δημιουργό του Downton Abbey, Τζούλιαν Φέλοους , οπότε, εύκολα καταλαβαίνεις ότι είναι καλογυρισμένο!

Η ιστορία είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, στην Αγγλία του 19ου αιώνα, τότε που ποδόσφαιρο ήταν το χόμπι των πλουσίων, οι οποίοι μπορούσαν εύκολα να ελέγχουν τους κανόνες και να κερδίζουν διαρκώς το FA Cup. Έπιασα τον εαυτό μου να κάνω συχνά παύση, για να … «γκουγκλάρω» όσα έβλεπα στην οθόνη.

Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές είναι οι δύο άνθρωποι που το αγγλικό ποδόσφαιρο τους χρωστά πολλά. Ο λόρδος Άρθουρ Κινένρντ, τραπεζίτης και αρχηγός των Old Etonians που σηκώνουν συνέχεια την κούπα. Από την άλλη ο Φέρκους Σούτερ, ο πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της ιστορίας που αφήνει τη Σκωτία για να παίξει επί πληρωμή στην Darwen κι έπειτα στην Blackburn, φέρνοντας μαζί του και μια διαφορετική αγωνιστική τακτική… Φυσικά θα δεις πώς παίζονταν τότε οι αγώνες, αλλά και τι φορούσαν οι παίκτες.

Οι δυο τους θα ξεκινήσουν ως εχθροί, αλλά στο τέλος θα τους ενώσει το ίδιο πάθος. Η «στρογγυλή θεά». Ουσιαστικά πρόκειται για την ιστορία του ποδοσφαίρου, για δύο πολύ διαφορετικούς κόσμους, την εργατική τάξη και τους αριστοκράτες που αγάπησαν και εξέλιξαν το λατρεμένο, αυτό, σπορ.

Το μόνο αρνητικό; Ότι αποτελείται από μόλις έξι επεισόδια των 45-50 λεπτών. Φυσικά θέλαμε κι άλλο



Last Dance - Γιώργος Τσανάκας


Αν ψάχνεις για το απόλυτο αθλητικό ντοκιμαντέρ, για την ίσως καλύτερη αθλητική σειρά που έχει βγει ποτέ, τότε είσαι εδώ... Το Last Dance είναι αφιερωμένο στον κορυφαίο κατά τεκμήριο μπασκετομπολίστα που έχει πατήσει το πόδι του στην γη, τον Μάικλ Τζόρνταν. Τα όσα βλέπει κατά τη διάρκειά του σε κάνουν να αναρωτιέσαι! Ήταν όντως άνθρωπος ή.. .εξωγήινος; Απολαυστικές ιστορίες που διηγείται ο ίδιος, οι συμπαίκτες του, αντίπαλοι, προπονητές, δημοσιογράφοι. Στιγμές που σε κάνουν να "νευριάζεις" μαζί του με το εν μέρει αλαζονικό ύφος του, αλλά όπως και να το κάνουμε ήταν, είναι και θα είναι ο καλύτερος.

Από τα παιδικά του χρόνια, τις πρώτες του σεζόν στο ΝΒΑ, μέχρι το τελευταίο του πρωτάθλημα και την τελευταία χρονιά που πέρασαν μαζί με τον Φιλ Τζάκσον αλλά και την πρωτοποριακή τους για την εποχή κίνηση να καταγράψουν όλη τη σεζόν, που οδήγησε στο έκτο δαχτυλίδι, μέσα και έξω από το γήπεδο!

Πραγματικά, δεν ήξερα πώς να αρχίσω το κείμενο, τι να γράψω στη συνέχεια και πώς να το τελειώσω... Είναι τόσα πολλά τα όσα διαδραματίζονται, όλα αυτά που βλέπεις και δεν ήξερες ή ακόμη και που ήξερες αλλά είναι διαφορετικό να το αφηγούνται οι ίδιοι! Προφανώς οι περισσότεροι θα το έχετε δει αφού έπεσε και πάνω στην πρώτη καραντίνα. Για όσους δεν το έχουν δει, να τρέξουν ΤΩΡΑ!



Sunderland 'Til I Die - Χρήστος Κατριμουστάκης


Για τους φανατικούς φίλους του ποδοσφαίρου, το «Sunderland 'Til I Die» είναι κάτι σαν δώρο γενεθλίων. Η σειρά των δύο κύκλων και των συνολικά 14 επεισοδίων, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να μπορέσει κάποιος να δει και να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σε μια επαγγελματική ομάδα με μεγάλο αριθμό οπαδών της τοπικής εργατικής κοινωνίας που ζουν και αναπνέουν για αυτό.

Με την επιλογή της Sunderland, οι παραγωγοί έπιασαν το λαχείο, με τον ο αγγλικό σύλλογο όχι μόνο να μην κάνει αδιάφορες χρονιές, αλλά να υποβιβάζεται μέχρι και την League One! Οι αντιδράσεις από τους οπαδούς είναι κωμικοτραγικές, αφού βλέπουν την «αγάπη» τους να μην μπορεί να ορθοποδήσει, ενώ η κατάσταση στο διοικητικό κομμάτι περνάει μεγάλη κρίση, παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια των υπευθύνων.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια είναι οι περίοδοι των μεταγραφών, με τα τηλέφωνα παίρνουν… φωτιά και ένα «κάρο» παίκτες να έρχονται και να φεύγουν για αγωνιστικούς και μη λόγους. Το γεγονός ότι μιλάμε για 100% αληθινούς χαρακτήρες και κανέναν ηθοποιό, κάνει το όλο σκηνικό συγκλονιστικό, με τα συναισθήματα και τους διαλόγους να εντυπωσιάζουν.



Maradona in Mexico - Αναστασία Βοσνάκη


Μπορεί πριν λίγους μήνες να έφυγε από την ζωή, αλλά οι θρύλοι δεν πεθαίνουν ποτέ. Όπως ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, που δυο χρόνια πριν είχε κάνει αυτό το ντοκιμαντέρ με την τελευταία ομάδα που προπόνησε, την Ντοράδος Ντε Σιναλόα στο Μεξικό.

Σε αυτή τη mini series βλέπουμε από μέσα τη ζωή και το πώς δούλευε, τα ξεσπάσματά του, αλλά και την αποθέωση που είχε από τον κόσμο. Βλέπουμε τον χαρούμενο Ντιεγκίτο, τις στιγμές από τα αποδυτήρια, τους χορούς του, τα γέλια του. Ήταν ο τέλειος επίλογος για να θυμόμαστε τον Μαραντόνα όπως ένιωθε στην θέα μιας μπάλας. Πάθος, χαρά, γέλια… Πήρε μια ομάδα από τις τελευταίες θέσεις της δεύτερης κατηγορίας του Μεξικανικού πρωταθλήματος και κατάφερε δυο συνεχόμενες χρονιές να την φτάσει στα τελικά σε σημείο αναπνοής για την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία της χώρας.

Μπορεί η ζωή του Ντιεγκίτο να μην ήταν η ιδανική και έξω από το γήπεδο να μην ήταν και ο καλύτερος άνθρωπος, αλλά δεν έπαψε ποτέ να είναι ένας θρύλος, που θα αποτελεί έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τον κόσμο!



Dogs of Berlin – Σπύρος Σιαμπλής


Αντί προλόγου: Ο λόγος που είδα αυτή την σειρά και τον ευχαριστώ… θερμά γι’ αυτό είναι -τελικά- ο Αθανασίου. Έχοντας ήδη πάρει το… ερέθισμα από τον Γιάννη, όταν ψάχναμε για γερμανόφωνες σειρές στο Γκέτε, ήρθε και δεύτερο «πράσινο φως» ένα μεσημέρι στο ΟΑΚΑ και… έδεσε. Βέβαια, ακόμα περιμένουμε μια δεύτερη σεζόν!

Περίληψη του Netflix: Δύο αστυνομικοί ερευνούν τον φόνο ενός διάσημου Τουρκογερμανού ποδοσφαιριστή. O ένας τους όμως έχει διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο, με αποτέλεσμα να έχουν προστριβές.

Ερόλ Μπιρκάν και Κουρτ Γκρίμερ, δύο… κόντρα προσωπικότητες, ερευνούν την δολοφονία του σούπερσταρ Ορκάν Ερντέμ, με φόντο το σκοτεινό Βερολίνο. Για όλα τα γούστα η λίστα των πιθανών υπόπτων: από τους νεοναζί από το προάστειο Μαρτσάν (σ.σ. πολύ «ζωντανό», να το επισκεφτείτε αν βρεθείτε στη γερμανική πρωτεύουσα, μιλάω εκ πείρας) και την συμμορία της λιβανέζικης οικογένειας από την ίδια γειτονιά με τον νεκρό ποδοσφαιριστή, μέχρι τους Τούρκους εθνικιστές που είναι «παρμένοι» με τον Ερντέμ επειδή διάλεξε τη Γερμανία αντί της χώρας τους, την ντόπια μαφία, ενδεχομένως και «υψηλότερα» πρόσωπα…

Πρόκειται για σειράρα! Νέτα, σκέτα. Μια σεζόν, 10 «ευκολόπιοτα» επεισοδιάκια, σκληροπυρηνικές καταστάσεις, μπολιασμένες με ποδόσφαιρο, στοίχημα -που εξηγεί… πολλά για τους λάτρεις. Θα με θυμηθείτε!



Formula 1: Drive to survive - Λουκάς Χατζής



Η σειρά «Formula 1: Drive to Survive» προβάλλεται μέσα από την πλατφόρμα του Netflix, ενώ αποτελείται από δύο σεζόν των δέκα επεισοδίων. Το εν λόγω ντοκιμαντέρ έχει στόχο να διεισδύσει στα... άδυτα του μαγικού κόσμου της Formula 1, και μεταξύ μας τα καταφέρνει περίφημα. Η πρώτη σεζόν αφορά την αγωνιστική περίοδο του 2018, ακολουθώντας πίσω από τις κλειστές πόρτες οδηγούς και ομάδες στον μαραθώνιο των Grand Prix.

Αυτό που κεντρίζει κατευθείαν το ενδιαφέρον, είναι το πόσο αποδομείται η εικόνα που έχει κανείς για το άθλημα. Ο χώρος της F1 δεν είναι «αγγελικά» πλασμένος, με τη σειρά να σε βάζει κατευθείαν στο «ζουμί», βλέποντας τις ίντριγκες και τις κόντρες μεταξύ ομάδων, κατασκευαστών αλλά και οδηγών, που εκτός των άλλων, έχουν να δώσουν και μια άτυπη μάχη με τον ομόσταβλό τους για ένα συμβόλαιο.

Ένα ντοκιμαντέρ που σε κερδίζει βλέπεται ευχάριστα, ειδικά μέσα στην καραντίνα, αξίζει να αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου για να μάθεις τί πραγματικά συμβαίνει πίσω από τη λάμψη και των χορό των εκατομμυρίων της F1.



Glow – Εύα Ζαχαριουδάκη


Δεν είναι απλά μια αθλητική dramedy για τις Gergeous Ladies of Wrestling και το επαγγελματικό wrestling.

Το Glow εισχωρεί σε βάθος στο πώς ορίζεται η ομάδα. Πώς δημιουργείται από το μηδέν. Ποια συστατικά πρέπει να έχει για να μείνει ενωμένη. Ποιες αλχημείες πρέπει να γίνουν, ώστε να συνδυαστούν πολλοί διαφορετικοί χαρακτήρες.

Μιλάει ακόμα για τον αθλητισμό ως διέξοδο. Για τη σκληρή δουλειά και το πείσμα που κάνουν τα όνειρα πραγματικότητα. Και -φυσικά- για τη δυσκολία που κρύβουν οι ανθρώπινες σχέσεις.

Όλα αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, στα μέσα της δεκαετίας του '80, σε μια αλλοπρόσαλλη ομάδα με πρωταγωνιστές την πεισματάρα Alison Brie και τον κυνικό Marc Maron. Πολύχρωμοι χαρακτήρες, δυναμικές γυναίκες και η απόδειξη ότι το επαγγελματικό wrestling δεν είναι απλά ένα σόου με λάμψη.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube