Μπορεί το πιο γρήγορο και ελκυστικό επιθετικά παιχνίδι να είχαν διαφημιστεί από το καλοκαίρι ως τα βασικά συστατικά της φιλοσοφίας του Ντέιβιντ Μπλατ, ωστόσο ο δικός του Ολυμπιακός διαπρέπει μέχρι στιγμής ως ομάδα που ξεκινά, όπως και την προηγούμενη τετραετία, από την άμυνα.

Παρότι το συγκεκριμένο ρόστερ δεν φημίζεται για την αθλητικότητα και σκληράδα του, παρότι ελάχιστοι ως… κανένας από τους παίκτες του έχουν στο βιογραφικό τους τον χαρακτηρισμό «εξολοθρευτής», ο Αμερικανοϊσραηλινός τεχνικός έχει κατορθώσει να δημιουργήσει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στην Ευρωλίγκα, με ελάχιστη διαφορά από αυτή της ασταμάτητης φέτος Φενέρμπαχτσε, έχοντας παθητικό 76,8 πόντους ανά αγώνα. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να πρέπει να πιστώνεται πρωτίστως στον προπονητή του. Όπως αντιστρόφως χρεώνεται στον Σβέτισλαβ Πέσιτς η τραγική εικόνα ενός τόσο ποιοτικού αλλά μάλλον κακοφτιαγμένου ρόστερ.

Η Μπαρτσελόνα του υπερδιπλάσιου μπάτζετ, των πολυδιαφημισμένων παικτών, που είχε την ευχέρεια το καλοκαίρι να ψωνίσει ό,τι καλύτερο υπήρχε στην αγορά της Ευρωλίγκας, έμοιαζε πλήρως βραχυκυκλωμένη από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό απέναντι στην άμυνα των «ερυθρόλευκων». Απίθανες αλληλοκαλύψεις, σπουδαίες βοήθειες και κατεύθυνση όλων των ντράιβ προς τον Μιλουτίνοφ που έκανε… πλάκα στους αντιπάλους ψηλούς δημιούργησαν ένα απροσπέλαστο τείχος. Ενδεικτικό της αρρυθμίας στην οποία καθήλωσε την «Μπάρτσα» η άμυνα του Ολυμπιακού είναι πως σε όλο το ματς, μέσα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», δεν έκανε σερί μεγαλύτερο από το 5-0! Έτσι ακόμη και σε μια βραδιά που, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, η επίθεση δεν λειτουργούσε στην εντέλεια κυρίως εκτελεστικά κι όχι δημιουργικά (12/31 σουτ με μόλις 2 ασίστ), ο Ολυμπιακός δεν έχασε ποτέ τον έλεγχο. Και σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο ΟΑΚΑ ή το Κάουνας, αυτή τη φορά δεν παρουσίασε κανένα πραγματικά «νεκρό» διάστημα για να δώσει δικαίωμα στον αντίπαλο να επιστρέψει στο ματς.

Στην επίθεση δίχως «πυροτεχνήματα» ο Ολυμπιακός έκανε ό,τι χρειαζόταν για να κερδίσει. Ο Μιλουτίνοφ απέδειξε πως η εποχή των δεινοσαύρων δεν έχει τελειώσει εκθέτοντας τους αντίστοιχης σωματοδομής αλλά όχι και σκληράδας/αντίληψης ψηλούς της Μπαρτσελόνα, ο Σπανούλης διέπρεψε σε ρόλο εκτελεστή αποφεύγοντας τα λάθη, ο Γουίλιαμς-Γκος και ο ΛεΝτέι έδειξαν πόσο ωφέλιμοι μπορούν να είναι και στις δύο πλευρές του παρκέ δίχως υπερβολή και όλοι υπόλοιποι-με εξαίρεση μόνο τον εκτός κλίματος Τίμα-πρόσφεραν το κατιτίς τους.

Περιττό να σημειωθεί πως αυτά τα τέσσερα διπλά, σε Χίμκι, Μπασκόνια, Μπάγερν και Μπαρτσελόνα, όχι απλώς σβήνουν αλλά υπερκαλύπτουν τις δύο «ζημιές» στο ΣΕΦ και ειδικά αυτή από την Αρμάνι. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως οι στόχοι του Ολυμπιακού αναπροσαρμόζονται από την απλή πρόκριση στα play offs σε πλασάρισμα στην τέταρτη ή έστω πέμπτη θέση, μακριά δηλαδή από το συναπάντημα με την τριάδα των Φενέρ, Ρεάλ ή ΤΣΣΚΑ. Το μυστικό είναι η συνέπεια και η υγεία.

Ο Μπλατ έχει δείξει σαφώς πως πορεύεται με έναν κορμό 9 παικτών, καθώς ο Τίμα αδυνατεί να προσαρμοστεί, ο Μάντζαρης έπαιξε μόνο για να κάνει φάουλ, ενώ ο εξαιρετικός Μπόγρης μπήκε μόνο όταν εγκατέλειψε προσωρινά ο Πρίντεζης και δεν έβγαιναν τα κουκιά στους ψηλούς. Χρειάζεται, λοιπόν, σωστή διαχείριση στα λεπτά και πιθανώς μία προσθήκη για να αυξηθούν οι επιλογές και να καταμεριστεί περισσότερο ο χρόνος. Όμως ένας προπονητής που έχει κατορθώσει να μετατρέψει ένα επιθετικογενές βάσει χαρακτηριστικών των περισσοτέρων παικτών του σύνολο σε μια τέτοια αποτελεσματική άμυνα, ασφαλώς και μπορεί να βρει τη λύση…

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube