Πέντε αγωνιστικές αρκούν, φαίνεται, για να σκορπίσουν τρόμο στον ανταγωνισμό τους στην EuroLeague Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Ο τρόπος που κέρδισαν την Τρίτη, αν και πολύ διαφορετικός, αποτελεί μια (ακόμη) τεράστια δήλωση και φέρνουν τους αντιπάλους σε απελπισία σκεπτόμενοι πως ακόμη δεν έχουμε δει ούτε το 60-70% των πραγματικών τους δυνατοτήτων, καθώς το ταβάνι τους είναι απροσδιόριστου ύψους ακόμη.
Ένα αμυντικό τέρας που δεν… μασάει
Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να αφήνει άπαντες με το στόμα ανοιχτό με την αμυντική μεταμόρφωση που έχει σε σχέση με πέρσι. Η άμυνά του αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο και στην πρώτη του εξόρμηση μακριά από το T-Center απαντώντας αποστομωτικά στο ερώτημα αν μπορεί να είναι ανάλογα αποτελεσματικός και μακριά από το σπίτι του. Ήταν και ακόμη καλύτερος στην πιο καυτή έδρα της Ευρώπης.
Η άμυνα αλλαγών λειτούργησε και πάλι υποδειγματικά, έστω και αν απουσίαζε ο «καθηγητής» σε αυτό το κομμάτι Μπόνγκα. Άψογες περιστροφές, χέρια παντού και στοχευμένη «παραχώρηση» σουτ σε παίκτες που δεν συνιστούν σταθερή απειλή, έβαλαν τις βάσεις από το πρώτο δεκάλεπτο στο Βελιγράδι, όταν η επίθεση ήταν προβληματική. Στο δεύτερο και τρίτο δεκάλεπτο οι γηπεδούχοι ήρθαν σε απελπισία βλέποντας το καλάθι με… κιάλια: είχαν 5/17 δίποντα και 2/14 τρίποντα σκοράροντας 20 πόντους στο διάστημα αυτό, όταν και κρίθηκε το παιχνίδι.
Μετά από πέντε αγωνιστικές το αμυντικό τέρας που έχει φτιάξει ο Ομπράντοβιτς έχει το εκκωφαντικό παθητικό των 94,6 πόντων ανά 100 κατοχές (!), μακράν την καλύτερη επίδοση στην EuroLeague καθώς ο δεύτερος Ερυθρός Αστέρας έχει 101,3 και η τρίτη Φενέρμπαχτσε 107. Ναι, δεν είναι ψέμα, πρόκειται για την ίδια ομάδα που πέρσι είχε παθητικό 116,7 πόντους ανά 100 κατοχές. Μιλάμε για extreme makeover ιστορικών διαστάσεων.
Ο Παναθηναϊκός έχει πολλά να βελτιώσει στην επίθεσή του, που ούτως ή άλλως θα απογειωθεί εκτελεστικά και δημιουργικά με την επάνοδο Ναν και Σλούκα. Έδειξε όμως και πάλι πως έχει τις λύσεις. Η σωστή στόχευση, με τα διαρκή paint touches σε Λεσόρ, Χέιζ-Ντέιβις και Φαλ, που μπορούν να σκοράρουν αλλά και να δημιουργήσουν, είναι μέχρι τώρα η πιο αξιόπιστη πηγή πόντων, σε μια ομάδα που δεν προσφέρει στους αντιπάλους προφανείς στόχους, καθώς είναι Λερναία Ύδρα, με πολλούς πρωταγωνιστές και μεγάλο πλουραλισμό.
Ο Ολυμπιακός απάντησε στον… εαυτό του
Ο Ολυμπιακός έδειξε στη Βαλένθια μέσα στο ίδιο παιχνίδι όλα του τα προβλήματα, αλλά και πώς μπορεί να τα λύσει ο ίδιος αραδιάζοντας στο παρκέ τις τεράστιες αρετές του. Ένα πραγματικά αποκρουστικό πρώτο ημίχρονο, όπου ήταν καλεσμένος στο πάρτι των αντιπάλων, προσφέροντάς τους την άνεση να κάνουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, διαδέχτηκε μια μυθικών διαστάσεων ανατροπή.
Από τους 59 πόντους παθητικό στο πρώτο μέρος, με τους πρωταθλητές Ισπανίας να έχουν 15/21 δίποντα, 7/17 τρίποντα και 17 ασίστ για μόλις 2 λάθη, ο Ολυμπιακός δέχτηκε 38 πόντους στα επόμενα 25 λεπτά συγκρατώντας τη Βαλένθια σε 6/17 δίποντα, 5/18 τρίποντα και 7 ασίστ για 10 λάθη. Και, ναι, ήταν οι ίδιοι παίκτες που έκαναν την ανατροπή μέσα από την άμυνα, πράγμα που μαρτυρά πως υπήρξε λάθος προσέγγιση στο πρώτο μέρος.
Από τη στιγμή που η άμυνα έβαλε τους κανόνες, η επίθεση πήρε μπρος, χάρη στην τρομερή ποιότητα των Φουρνιέ και Μοντέρο, αλλά και χάρη στην αυτοπεποίθηση με την οποία παίζουν οι «ερυθρόλευκοι» από τη στιγμή που απέβαλαν το βαρίδι της κατάκτησης της Ευρωλίγκας τον Μάιο. Επειδή όμως η αυτοπεποίθηση από την χαλαρότητα και την αλαζονεία δεν απέχουν πολύ, καλό θα είναι ο Ολυμπιακός να μην αφήνει τους αντιπάλους του να ξεφεύγουν τόσο και να αναγκάζεται να κάνει ο ίδιος τον… Κενυάτη σε δρόμους αντοχής κάνοντας πάντα την αντεπίθεση και το σπριντ στο τέλος. Γιατί δεν θα φτάνει πάντα ο χρόνος...
Πέρα από την άμυνα, που αποδείχτηκε πως ο Ολυμπιακός μπορεί να παίξει αλλά θα χρειαστεί να το κάνει με συνέπεια, πρέπει να σκύψει και πάνω από κάποια άλλα ζητήματα. Δεν νοείται ο καλύτερος σέντερ στην Ευρωλίγκα, Μιλουτίνοφ, να κάνει τον χαμάλη και να περιμένει να σκοράρει μόνο από επιθετικά ριμπάουντ, ειδικά απέναντι σε ψηλούς που τους έχει για ορεκτικό. Πρέπει να ταϊστεί, να ακουμπήσει η μπάλα σε αυτόν, γιατί έτσι είτε θα σκοράρει, είτε θα δημιουργήσει καλύτερης ποιότητας σουτ για τους συμπαίκτες του. Επίσης, η απόφαση να έρχεται από τον πάγκο ο Ντόρσεϊ δεν δείχνει να λειτουργεί, καθώς ο ίδιος δεν δείχνει να μπορεί να το διαχειριστεί πνευματικά και ο Ολυμπιακός αφήνει αναξιοποίητο ένα υπερόπλο.
Υ.Γ.1: Ο ΠΑΟΚ δείχνει να στερείται φρεσκάδας στα παιχνίδια μετά το Σούπερ Καπ. Με εξαίρεση το φινάλε του αγώνα με τη Μανρέσα, δυσκολεύεται να επιβληθεί των αντιπάλων του και οι Καλάθης και Όσμαν, που ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους, φορτώνονται από νωρίς πολύ μεγάλο βάρος.
Υ.Γ.2: Θαύματα κάνει και φέτος με το Περιστέρι ο Βασίλης Ξανθόπουλος. Με περιορισμένο μπάτζετ αλλά πανέξυπνες επιλογές παικτών και εξαιρετικό κοουτσάρισμα, διατηρεί την ομάδα του αήττητη στο πρωτάθλημα, αλλά και σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο στο BCL.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






